Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Оштроуман човек поступа у складу са спознањем“

„Оштроуман човек поступа у складу са спознањем“

„Оштроуман човек поступа у складу са спознањем“

ВОЂСТВО из Божје Речи Библије ’боље је од злата, од многога злата жеженога‘ (Псалам 19:8-11). Зашто? Зато што је ’опомена [„закон“, NW] мудрог [Јехове] извор живота, да се њоме замке смрти заобилазе‘ (Пословице 13:14). Када примењујемо савете из Писма, то не само да побољшава квалитет нашег живота већ нам помаже и да избегавамо замке. Колико је само важно да стичемо спознање из Писма и да поступамо у складу са оним што учимо!

У Пословицама 13:15-25, забележени су савети које је дао Соломон, краљ древног Израела, а који и нама могу помоћи да поступамо у складу са спознањем и да тако уживамо у бољем и дужем животу. a Користећи кратке али јасне пословице он показује да нам Божја Реч може помоћи да стекнемо наклоност других, да останемо верни у нашој служби, да имамо исправан став према дисциплини и да мудро бирамо друштво. Он такође разматра колико је мудро да оставимо наслеђе својим потомцима, као и да их с љубављу дисциплинујемо.

Добар разум доноси милост

Добар разум плод милости носи“, каже Соломон, али храпав пут је бездушника“ (Пословице 13:15). Једно дело каже да реч која је са изворног језика преведена као „добар разум“, „описује промишљеност, здраво расуђивање и мудре ставове“. Особи која има такве одлике није тешко да стекне наклоност других.

Размотри како је апостол Павле на разуман начин поступио према сухришћанину Филимону када му је послао његовог одбеглог роба Онисима, који је постао хришћанин. Павле је подстакао Филимона да љубазно прими натраг Онисима, баш као што би примио и њега самог. Штавише, Павле се понудио да исплати Онисимов дуг, уколико је он нешто дуговао Филимону. Да, Павле је могао да искористи свој ауторитет и да нареди Филимону да уради оно што је исправно. Међутим, он је одлучио да поступи тактично и с љубављу. Чинећи тако, Павле је био сигуран да ће приволети Филимона на сарадњу и да ће он учинити чак и више него што је тражио од њега. Зар не би требало да и ми тако поступамо са суверницима? (Филимону 8-21).

С друге стране, пут неверника је храпав, или тврд. У ком смислу? Према једном изучаваоцу, реч која се овде користи значи „јак или чврст, и односи се на неосетљивост злих људи... Човек који је одлучан на својим злим путевима, неосетљив и равнодушан на мудре савете других, налази се на путу који води у пропаст“.

Соломон даље каже: „Оштроуман човек поступа у складу са спознањем, а безумник шири лудост“ (Пословице 13:16NW). Оштроумност се овде доводи у везу са спознањем и одлика је разборите особе, која размишља пре него што нешто уради. Када се суочи са неправедном критиком или чак са увредом, оштроумна особа зауздава свој језик. Она се моли Богу да јој помогне да показује плод светог духа како је то не би превише узнемирило (Галатима 5:22, 23). Разборита особа не дозвољава да нека друга особа или ситуација управља њом. Уместо тога, она се контролише и избегава свађе, док особа која брзо плане често упада у њих.

Оштроумна особа поступа у складу са спознањем и када доноси одлуке. Она је свесна да се мудре одлуке ретко доносе када се особа води претпоставкама, осећањима или једноставно иде за мноштвом. Стога она одваја време да размисли о ситуацији у којој се налази. Узима у обзир све чињенице како би установила која јој решења стоје на располагању. Затим истражује Писмо како би увидела који се библијски закони и начела односе на ту ситуацију. Стаза овакве особе остаје равна (Пословице 3:5, 6).

’Веран гласник даје лек‘

Нама као Јеховиним сведоцима поверено је да објављујемо Божју поруку. Речи следеће пословице помажу нам да и надаље верно извршавамо тај задатак. Она гласи: „Злобан гласник у зло пада, а лек веран гласник даје“ (Пословице 13:17).

Нагласак је стављен на особине гласника. Шта ако преносилац поруке злонамерно изврће или мења поруку? Зар неће примити неповољну пресуду? Сети се Гијезија, слуге пророка Јелисеја, који је због похлепе пренео лажну поруку сиријском војсковођи Наману. Губа од које је Наман био излечен прешла је на њега (2. Краљевима 5:20-27). Шта ако гласник постане неверан и потпуно престане да објављује поруку? „Ако ти не проговориш да одвратиш бездушника од пута његова“, стоји у Библији, „тај ће бездушник умрети у свом неваљалству, али ћу ја [Јехова] од тебе крв његову тражити“ (Језекиљ 33:8).

С друге стране, веран гласник је попут лека, и самом себи и онима који га слушају. Павле је опоменуо Тимотеја: „Стално пази на себе и на своје поучавање. Остани код тих ствари, јер чинећи то спашћеш и себе и оне који те слушају“ (1. Тимотеју 4:16). Замисли до каквог исцељења долази када се верно преноси добра вест о Краљевству. То делује на људе са исправним ставом срца, и они тако упознају истину која их ослобађа (Јован 8:32). Чак и ако људи не желе да саслушају поруку, лојалан гласник ће ’спасти душу своју‘ (Језекиљ 33:9). Немојмо никада занемарити своје опуномоћење да проповедамо (1. Коринћанима 9:16). И пазимо да увек ’проповедамо реч‘, да је никада не разводњавамо како бисмо је учинили привлачнијом за људе (2. Тимотеју 4:2).

’Чашћен је ко укор прима‘

Када добије савет који јој може помоћи, да ли ће се разборита особа увредити? У Пословицама 13:18 стоји: „Стид и сиротиња удео су оног који опомену одби, ал’ је чашћен који укор прима.“ Мудри смо ако прихватимо чак и укор који смо ненадано добили. Добар савет нам може највише користити баш онда када и не схватамо да нам је потребан. Ако послушамо такав савет, можемо себе поштедети многих боли и избећи трагедију. А ако га игноришемо, то ће довести до срамоте.

Заслужена похвала подиже дух и храбри. Међутим, потребно је да очекујемо и укор и да га прихватамо. Узми у обзир две посланице које је апостол Павле написао Тимотеју. Иако га је похвалио за верност, те посланице садрже и мноштво савета које му је дао. Павле је отворено саветовао овог млађег човека да чува веру и добру савест, затим како да поступа с другима у скупштини, да развија оданост Богу и да буде задовољан оним што има, како да саветује друге, да се супротставља отпаду и да извршава своју службу. Млађи чланови скупштине треба да траже савет од искуснијих особа, као и да прихвате тај савет.

’Иди с мудрима‘

„Слатка је души испуњена жеља“, каже мудри краљ, „али безумни се стиде [’мрско им је‘, NW] одступити од зла“ (Пословице 13:19). Што се тиче значења ове пословице, у једном делу стоји: „Када се постигне неки циљ или када се испуни нека жеља, човек постаје испуњен задовољством... Пошто је остварење циља нешто најлепше, разумљиво је што је безумнима мрско одступити од зла. Они своје жеље могу испунити само тако што чине зло, и ако би морали да се одрекну зла, морали би да се одрекну и испуњења својих жеља.“ Колико је само важно да гајимо исправне жеље!

Какав снажан утицај може имати друштво на наше мисли, на то шта нам се свиђа и шта нам се не свиђа! Соломон је изрекао једну вечну истину: „Ко с мудрима иде, тај постаје мудар, али зло пролази ко се с безумнима дружи“ (Пословице 13:20). Заиста, наше друштво, па чак и забава, Интернет или оно што читамо, има утицај на нас и на то какви ћемо постати. Колико је само важно да мудро бирамо себи друштво!

’Остави наслеђе‘

„Грешнике несрећа гони“, изјављује израелски краљ, „а праведне срећа награђује“ (Пословице 13:21). Праведност доводи до награде, јер Јехова брине о праведнима (Псалам 37:25). Међутим, морамо схватити да сви зависимо „од времена и од прилика“ (Проповедник 9:11). Да ли можемо нешто учинити како бисмо били спремни за непредвиђене догађаје?

„Добар човек оставља наслеђе деци своје деце“, каже Соломон (Пословице 13:22а). Заиста је вредно наслеђе које родитељи остављају деци помажући им да стекну спознање о Јехови и да развијају добар однос с њим! Међутим, зар не би било разборито, када је то могуће, да се родитељи побрину да њихова породица буде и материјално збринута у случају њихове превремене смрти? На многим местима поглавари породица могу да се побрину за осигурање, као и да направе тестамент и да сачувају неку уштеђевину.

Шта рећи о наслеђу злог човека? „Ал’ је грешника имање праведном суђено“, каже даље Соломон (Пословице 13:22б). Иако праведник већ сада има многе користи, ово ће се доказати када Јехова испуни своје обећање и створи „нова небеса и нову земљу“ у којима ће „пребивати праведност“ (2. Петрова 3:13). Зли ће тада бити уклоњени, а „смерни ће чувати земљу“ (Псалам 37:11).

Разборита особа поступа у складу са спознањем чак и када врло мало поседује. „Њива коју сиромах искрчи обилато роди“, кажу Пословице 13:23, „ал’ неко пропада што правице нема.“ Захваљујући напорном раду особе и благослову од Бога, од малог поседа може настати обиље. Међутим, ако је особа неправедна, она може изгубити богатство због свог неправедног поступања.

„Брижно га поучава“

Несавршеним људима је потребна дисциплина и то већ од детињства. „Ко прут жали, сина свог мрзи“, каже израелски краљ и додаје: „Ко га воли, на време га кара [„брижно га поучава“, NW] (Пословице 13:24).

Прут је симбол ауторитета. У Пословицама 13:24 прут се односи на родитељски ауторитет. Прут у овом контексту не указује обавезно да дете треба тући већ указује на разне облике исправљања који постоје. Можда је једном детету довољан благ укор како би се исправило неисправно понашање. Другом детету је можда потребна строжа опомена. „Више вреди укор за разумног, но за лудог стотине батина“, стоји у Пословицама 17:10.

Када родитељи дисциплинују децу с циљем да их поуче, треба увек да буду вођени љубављу, мудрошћу и жељом да деци буде добро. Родитељ који има љубав неће прелазити преко грешака свог детета. Насупрот томе, трудиће се да их запази како би могао да их исправи пре него што се оне укорене. Наравно, брижан родитељ прима к срцу Павлову опомену: „Очеви, не раздражујте своју децу, него их одгајајте у дисциплини и усмеравању размишљања у складу с Јеховиним“ (Ефешанима 6:4).

Шта ако је родитељ попустљив и не пружа потребну исправку? Да ли ће му дете касније бити захвално зато што је био попустљив? Тешко! (Пословице 29:21). У Библији стоји: „Дете самом себи остављено матер своју осрамоти“ (Пословице 29:15). Ако родитељ не показује свој ауторитет, тиме открива да је равнодушан и да му недостаје љубави. С друге стране, ако родитељ испољава свој ауторитет с благошћу, а уједно и чврстином, то одражава његову бригу пуну љубави.

Разборита и праведна особа која поступа у складу с тачним спознањем имаће благослов. Соломон нам засигурава: „Праведник једе и утоли глад, а трбух злобника оскудицу трпи“ (Пословице 13:25). Јехова зна шта је добро за нас на свим подручјима живота — у породичном животу, међуљудским односима, служби, као и кад примамо дисциплину. Ако мудро примењујемо савет из његове Речи, нема сумње да ћемо уживати у најбољем начину живота.

[Фуснота]

[Слика на 28. страни]

Када је неко неправедно критикује, оштроумна особа зауздава свој језик

[Слика на 29. страни]

Веран објавитељ Краљевства постиже много добра

[Слика на 30. страни]

Иако нас похвала храбри, треба да прихватимо и исправку

[Слика на 31. страни]

Брижан родитељ не прелази преко грешака свог детета