Пређи на садржај

Пређи на садржај

Владавина Божјег Краљевства — реалност већ данас

Владавина Божјег Краљевства — реалност већ данас

Владавина Божјег Краљевства —  реалност већ данас

„Како је могуће ујединити толико много земаља које се толико разликују по култури и нивоу развоја? Изгледа да би људску расу једино могао да уједини напад с друге планете“ (The Age, аустралијске новине).

НАПАД с друге планете? Без обзира да ли би то ујединило све нације или не, једно библијско пророчанство говори о предстојећој кризи која ће заиста ујединити читав свет. Ту кризу ће стварно изазвати силе из свемира.

Давид, краљ древног Израела, говорио је у једном пророчанству о тој ситуацији у свету. Он је под Божјим надахнућем записао: „Устају краљеви земље и скупљају се кнезови на Јехову и на помазаника његова. Веле: Раскинимо свезе њихове! збацимо са себе ланце њихове!“ (Псалам 2:2, 3; Дела апостолска 4:25, 26). Запазите да ће се владари сакупити на Јехову, Створитеља свемира, и његовог помазаника, то јест именованог Краља, Исуса Христа. Како ће доћи до тога?

Према библијској хронологији и пророчанствима која су се већ испунила, Божје Краљевство са Исусом Христом као краљем успостављено је 1914. године. a У то време нације су имале једну заједничку мисао. Уместо да се подложе суверенитету Божјег тек успостављеног Краљевства, упустиле су се у борбу за превласт — започео је Велики рат, то јест Први светски рат.

Шта Јехова Бог мисли о таквој реакцији владара? „Онај који седи на небесима смеје им се, Јехова им се руга. Па им говори у гневу своме и јарошћу својом их збуњује.“ Јехова ће затим рећи свом Сину, Краљу тог Краљевства: „Тражи у мене и даћу ти народе у наслеђе и крајеве земље теби у државу. Ти ћеш их гвозденом палицом саломити, разбићеш их као лонце земљане“ (Псалам 2:4, 5, 8, 9).

Нације које се противе биће потпуно уништене гвозденом палицом и то ће се десити у Армагедону, то јест у Хар-Магедону. Последња библијска књига, Откривење, каже за овај пресудни догађај да је „рат великог дана Бога Свемоћног“ у ком ће се сакупити ’краљеви целе настањене земље‘ (Откривење 16:14, 16). Под демонским утицајем нације ће се коначно ујединити с једним циљем — да се боре против Свемоћног Бога.

Време у ком ће се људи сакупити да би се борили против Божјег суверенитета брзо се приближава. Иронично је то што им њихово „јединство“ неће донети никакве користи. Уместо тога, њихов поступак ће бити само наговештај да у читавом човечанству убрзо наступа тако дуго очекивани мир. Како то? Божје Краљевство ће у тој последњој бици „разбити и уништити сва та [светска] краљевства, а оно ће вечно постојати“ (Данило 2:44). Божје Краљевство, а не нека људска организација, јесте та владавина која ће испунити жељу човечанства за миром у читавом свету.

Главни управитељ владавине Краљевства

То је Краљевство за које се многи искрени људи моле: „Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“ (Матеј 6:10). Божје Краљевство није неко апстрактно стање срца већ права-правцата владавина која је већ постигла много тога величанственог откако је завладала на небу 1914. године. Хајде да размотримо неке кључне факторе који показују да Божје Краљевство данас већ влада.

Пре свега, оно има моћну и ефикасну извршну власт са устоличеним Краљем, Исусом Христом на челу. Јехова Бог је 33. н. е. поставио Исуса Христа на место Поглавара хришћанске скупштине (Ефешанима 1:22). Исус отада испуњава улогу поглавара и на тај начин показује колико је способан као управитељ. На пример, када је у првом веку Јудеју погодила велика глад, хришћанска скупштина је одмах прискочила у помоћ својим члановима. Организовано је пружање помоћи и Варнава и Савле су били послати у Антиохију да би браћи однели сакупљену помоћ (Дела апостолска 11:27-30).

Данас, када Краљевство влада, од Исуса Христа не треба да очекујемо ништа мање. Кад год дође до неке несреће — као што су земљотреси, глад, поплаве, урагани, олује или ерупције вулкана — хришћанска скупштина Јеховиних сведока брзо збрињава потребе суверника као и других људи који живе у погођеним подручјима. На пример, када су у јануару и фебруару 2001. Салвадор погодили снажни земљотреси, организовано је пружање хуманитарне помоћи у целом Салвадору и ту помоћ су пружале групе Јеховиних сведока из Канаде, Гватемале и Сједињених Држава. Врло брзо су поново изграђена три места за обожавање као и више од 500 кућа.

Поданици владавине Божјег Краљевства

Још откако је успостављено 1914, Божје небеско Краљевство сакупља и организује поданике из народа широм света. То је у ствари испуњење следећег изванредног пророчанства које је записао Исаија: „Биће у потоње време да ће гора дома Јеховиног [његово узвишено право обожавање] утврђена бити уврх гора... и сви ће народи у њој се стицати.“ Ово пророчанство показује да ће „многи народи“ ићи на ту гору и да ће прихватати Јеховине смернице и законе (Исаија 2:2, 3).

То је довело до формирања једног од најзначајнијих покрета у савремено доба — формирано је међународно братство од преко 6 000 000 хришћана из више од 230 земаља. Људи који дођу на неки од међународних конгреса Јеховиних сведока често бивају задивљени када виде љубав, мир и јединство који владају међу мноштвом присутних, рушећи на тај начин националне, културне и језичке баријере (Дела апостолска 10:34, 35). Зар се не слажете с тим да једна владавина, да би успела да успостави мир и хармонију међу стотинама етничких група, мора бити ефикасна, стабилна — и стварна?

Божје Краљевство и образовање

Свака владавина има своје законе и од својих грађана, као и од свих који желе да живе под том владавином, очекује да се држе тих закона. Слично томе, Божје Краљевство има законе које морају поштовати сви они који желе да буду његови поданици. Међутим, омогућити тако великом броју људи тако различитог порекла да прихвате и држе се истих закона свакако је огроман подухват. Ту се крије још један фактор који показује да је Божје Краљевство реалност — а то је делотворан образовни програм који трансформише не само ум већ и срце.

На који начин владавина Краљевства успева да обави овај изазован задатак? Апостолском методом проповедања „од куће до куће“ и поучавањем Божјој Речи на личној основи (Дела апостолска 5:42; 20:20). Колико је успешан овај вид образовања? Католички свештеник Жак Џонсон је у једном канадском недељнику описао своја настојања да једну жену одврати од проучавања с Јеховиним сведоцима. „Био сам прилично збуњен и схватио сам да сам се упустио у битку коју ћу изгубити“, рекао је он. „Почео сам да схватам да су те жене [Јеховини сведоци] током неколико месеци успеле да развију једно лепо пријатељство с том младом хендикепираном мајком. Зближиле су се тако што су јој помагале, што су се дружиле с њом и тако су створиле једну дубоку везу љубави. Она је убрзо постала активан члан њихове религије и мало тога сам могао да предузмем да бих то спречио.“ Баш као што је библијска порука коју преносе Јеховини сведоци и њихово хришћанско понашање дирнуло срце ове некадашње католикиње, исто тако бива дирнуто срце милиона људи широм света.

Ова врста образовања — које се спроводи под владавином Краљевства — заснива се на Библији, и уздиже њене вредности и морална мерила. Људи су поучени да воле и поштују једни друге без обзира на порекло (Јован 13:34, 35). Осим тога, то образовање помаже људима да поступају у складу са следећим упутством: „Не обликујте се више према овом систему ствари, него се преобразите обнављањем свог ума, да бисте сами испитали шта је добра и прихватљива и савршена Божја воља“ (Римљанима 12:2). Захваљујући томе што су оставили за собом пређашњи начин живота и што се радосно подлажу законима и начелима које прописује владавина Краљевства, милиони су већ сада пронашли мир и срећу, и имају дивну наду за будућност (Колошанима 3:9-11).

Једно изванредно средство које доприноси том јединству које постоји широм света јесте и овај часопис Кула стражара. Захваљујући организованом превођењу и мултијезичкој опреми за издавање, Кула стражара симултано излази на 135 језика и преко 95 посто њених читалаца може истовремено да проучава тај материјал на свом језику.

Један мормонски писац је направио листу најзначајнијих мисионарских успеха ван његове цркве. За Кулу стражару и Пробудите се! рекао је да су часописи који на најбољи начин проповедају јеванђеље и још је додао: „Нико никада не би могао да каже да Кула стражара или Пробудите се! подстичу на то да човек буде уљуљкан у самозадовољство — напротив, стварају осећај будности на шта ретко наилазим у другим религиозним публикацијама. Кула стражара и Пробудите се! представљају праву окрепу због чињеничног, темељно истраженог и реалног садржаја.“

Постоји обиље доказа у прилог томе да Божје Краљевство заиста влада. Јеховини сведоци радосно и ревно преносе ’ову добру вест о краљевству‘ својим ближњима позивајући их да постану његови поданици (Матеј 24:14). Да ли вам се допада та могућност? Можете се радовати благословима који проистичу из дружења с људима који су поучени да живе по мерилима која важе у том Краљевству и који желе да живе у складу с њима. Постоји нешто још боље и од тога. Можете имати наду да ћете живети под владавином тог Краљевства у обећаном новом свету у ком ће „пребивати праведност“ (2. Петрова 3:13).

[Фуснота]

a Ради детаљног разматрања, видите књигу Спознање које води до вечног живота, 10. поглавље под насловом „Божје Краљевство влада!“, на странама 90-7. Издали Јеховини сведоци.

[Слика на странама 4, 5]

Народи су 1914. године кренули у светски рат

[Слике на 6. страни]

Добровољно пружање помоћи представља хришћанску љубав на делу

[Слика на 7. страни]

Јеховини сведоци из свих крајева света извлаче користи из истог образовног програма