Пређи на садржај

Пређи на садржај

Изабране мисли из књиге Бројева

Изабране мисли из књиге Бројева

Јеховина Реч је жива

Изабране мисли из књиге Бројева

НАКОН изласка из Египта, Израелци су били организовани као народ. Убрзо после тога, могли су да уђу у Обећану земљу, али ипак нису. Уместо тога, морали су да лутају отприлике четири деценије по ’пустињи великој и страшној‘ (Поновљени закони 8:15). Зашто? Историјски извештај у библијској књизи Бројева говори нам шта се десило. То треба да нам помогне да схватимо колико је важно да слушамо Јехову Бога и да поштујемо његове представнике.

Књигу Бројева написао је Мојсије у пустоши и моавском пољу, и она обухвата период од 38 година и 9 месеци — од 1512. пре н. е. до 1473. пре н. е. (Бројеви 1:1; Поновљени закони 1:3). Књига носи овај назив због два пописа која су извршена међу Израелцима у размаку од 38 година (поглавља 1-4, 26). Извештај је подељен у три дела. Први део се односи на догађаје који су се одиграли на Синајској гори. Други део говори о томе шта се дешавало Израелцима док су лутали по пустоши. Последњи део говори о догађајима у моавском пољу. Док читаш овај извештај, можда ћеш се питати: ’Шта могу да научим из ових догађаја? Да ли ми начела из ове књиге данас могу користити?‘

НА СИНАЈСКОЈ ГОРИ

(Бројеви 1:1–10:10)

Први од два пописа извршен је док су Израелци још били у подножју Синајске горе. Било је 603 550 мушкараца од 20 година и више, не рачунајући Левите. Попис се очигледно вршио у војне сврхе. Цео логор, укључујући и жене, децу и Левите, бројао је можда преко три милиона људи.

Израелци су након пописа примили упутства у вези с тим како ће се кретати то мноштво, затим детаље који се тичу дужности Левита и службе у шатору, заповести за карантин, као и законе који су се тицали љубоморе и упутства у вези са заветима Назиреја. У 7. поглављу налазе се информације о прилозима које су донели кнезови племена приликом посвећења олтара, а у 9. поглављу говори се о прослави Пасхе. Збору су такође дата упутства о томе како да се улогоре, и како да крену даље.

Одговори на библијска питања:

2:1, 2 — Шта су били ’знакови‘ око којих је требало да се улогоре групе у пустоши? Библија не описује те знакове. Било како било, они нису сматрани светим симболима, нити су имали неко религиозно значење. Ти знакови су служили практичној сврси — да би особа могла да пронађе своје место у логору.

5:27 — Шта значи то да ће се жени која је крива за прељубу ’осушити бедро‘? „Бедро“ које се овде помиње односи се на репродуктивне органе (Постање 46:26). ’Сушење‘ тих органа подразумева њихово пропадање, чиме би зачеће постало немогуће.

Поука за нас:

6:1-7. Требало је да се назиреји уздржавају од производа од винове лозе као и од свих жестоких пића, јер се од њих захтевало самоодрицање. Требало је да пусте да им коса нарасте — што је представљало знак подложности Јехови, баш као што жене треба да буду подложне мужевима или очевима. Назиреји су морали да остану чисти не додирујући ниједно мртво тело, чак ни тело најближег рођака. Данас пуновремене слуге показују исти такав самопожртвован дух када је у питању самоодрицање и подложност Јехови и његовим припремама. Неке доделе захтевају пресељење у удаљену земљу, због чега може бити тешко или чак немогуће допутовати кући на сахрану неког блиског члана породице.

8:25, 26. Требало је да се старији мушкарци повуку из обавезне службе. То се чинило из обзира према њиховим годинама као и због тога да би способни мушкарци обављали службу Левита. Међутим, могли су добровољно да помажу другим Левитима. Иако данас не постоји пензионисање у делу проповедања о Краљевству, из овог закона извлачимо једну вредну поуку. Ако због старости неки хришћанин више не може да испуњава одређене дужности, он може учествовати у неком другом облику службе који је у складу с његовим ограничењима.

ЛУТАЊЕ ПО ПУСТОШИ

(Бројеви 10:11–21:35)

Када се облак над шатором коначно подигао, Израелци су кренули на пут који ће их након 38 година и два месеца одвести у моавско поље. Можда ћеш сматрати да је корисно да пратиш њихов правац кретања на мапи која се налази на 9. страни брошуре “See the Good Land” („Види добру земљу“), коју су издали Јеховини сведоци.

На путу за Кадис, у Фаранској пустињи, Израелци су се жалили најмање три пута. Прва побуна је угушена када је Јехова послао ватру на неке од тих људи. Затим су Израелци тражили месо, и Јехова им је дао препелице. Марија и Арон су се жалили на Мојсија и то је довело до тога да је Марија привремено оболела од губе.

Док су били улогорени у Кадису, Мојсије је послао 12 мушкараца да уходе Обећану земљу. Вратили су се 40 дана касније. Поверовавши неповољном извештају десеторице ухода, људи су желели да каменују Мојсија, Арона и верне уходе Исуса Навина и Халева. Јехова је имао намеру да удари народ кугом, али се Мојсије заузео за њих, те је Бог одлучио да 40 година лутају по пустоши — док не умру сви они који су пребројени приликом пописа.

Јехова је дао још неке одредбе. Кореј и још неки побунили су се против Мојсија и Арона, међутим, ватра их је уништила и земља прогутала. Наредног дана цео збор је мрмљао на Мојсија и Арона. Због тога је њих 14 700 погинуло од пошасти коју је узроковао Јехова. Да би јасно показао кога је изабрао за првосвештеника, Бог је проузроковао да Аронова палица процвета. Јехова је затим дао још неке законе који су се односили на дужности Левита и очишћење народа. Коришћење пепела од јунице црвене боје предочавало је очишћење посредством Исусове жртве (Јеврејима 9:13, 14).

Синови Израелови су се вратили у Кадис, где је Марија умрла. Збор се опет жалио на Мојсија и на Арона. Којим поводом? Жалили су се зато што нису имали воде. Због тога што су Мојсије и Арон пропустили да прославе Јеховино име када је Он чудом обезбедио воду, изгубили су предност да уђу у Обећану земљу. Израелци су отишли из Кадиса, и Арон је умро на гори Ору. Док су заобилазили Едом, Израелци су се уморили те су гунђали на Бога и Мојсија. Јехова је послао отровне змије како би их казнио. Мојсије се поново заузео за њих, и Бог му је дао упутство да направи бакрену змију и постави је на стуб како би они који су били уједени погледали у њу и били излечени. Змија је предочавала прибијање Исуса Христа на стуб ради наше вечне добробити (Јован 3:14, 15). Израел је поразио аморејске краљеве Сиона и Ога и заузео њихове земље.

Одговори на библијска питања:

12:1 — Зашто су се Марија и Арон жалили на Мојсија? Прави разлог је очигледно била Маријина жеља да буде утицајнија. Када се у пустињи Мојсију придружила његова жена Сефора, Марија се можда уплашила да више неће бити прва дама у логору (Излазак 18:1-5).

12:9-11 — Зашто је само Марија оболела од губе? Највероватније је она прва почела да се жали и затим убедила Арона да јој се придружи. Арон је показао исправан став када је признао грешку.

21:14, 15 — Шта је књига која се овде помиње? У Писму се указује на многе књиге које су библијски писци користили као изворе материјала (Исус Навин 10:12, 13; 1. Краљевима 11:41; 14:19, 29). ’Књига о ратовима Јеховиним‘ била је једна таква књига. У њој се налазио историјски извештај о ратовима Јеховиног народа.

Поука за нас:

11:27-29. Мојсије пружа одличан пример у томе како треба да реагујемо када други добију неке предности у Јеховиној служби. Уместо да је љубоморно тражио славу за себе, Мојсије се радовао што су Елдад и Модад почели да пророкују.

12:2, 9, 10; 16:1-3, 12-14, 31-35, 41, 46-50. Јехова очекује да сви његови обожаваоци показују поштовање према ауторитету који је Он поставио.

14:24. Кључ за одупирање притисцима овог света да неисправно поступамо јесте да негујемо ’други дух‘, то јест ментални став. Тај дух мора бити другачији од светског.

15:37-41. Ресе које су једино Израелци носили на својим хаљинама служиле су им као подсетник да су народ одвојен да би обожавали Бога и слушали његове заповести. Зар не треба и ми да живимо по Божјим мерилима и да се издвајамо као другачији од света?

У МОАВСКОМ ПОЉУ

(Бројеви 22:1–36:13)

Док су синови Израелови били улогорени у моавском пољу, Моавци су их се веома плашили. Моавски краљ Валак је зато унајмио Валама да прокуне Израел. Међутим, Јехова је приморао Валама да их благослови. Моавке и Мадијамке су затим употребљене да намаме Израелце на неморал и идолопоклонство. Због тога је Јехова погубио 24 000 грешника. Помор је коначно престао када је Финес показао да не толерише супарништво према Јехови.

Други попис је открио да више није био жив нико од оних који су били набројани у првом попису, изузев Исуса Навина и Халева. Исус Навин је постављен за Мојсијевог наследника. Израелци су добили упутства за приношење разних приноса као и за давање завета. Израелски народ се осветио Мадијамцима. Рувим, Гад и половина племена Манасијина настанили су се источно од реке Јордан. Израел је добио упутства како да пређе реку и да заузме земљу. Границе земље јасно су одређене. Наслеђе је требало поделити коцком. Левити су добили 48 градова, од којих је 6 градова требало да служе као градови уточишта.

Одговори на библијска питања:

22:20-22 — Зашто се Јеховин гнев распалио на Валама? Јехова је рекао пророку Валаму да не сме да прокуне Израел (Бројеви 22:12). Међутим, пророк је пошао с Валаковим људима с намером да га прокуне. Валам је желео да удовољи моавском краљу и да од њега добије награду (2. Петрова 2:15, 16; Јуда 11). Чак и када је био присиљен да благослови Израел уместо да га прокуне, он је желео да стекне краљеву наклоност, те је предложио да жене које су обожавале Вала заведу Израелце (Бројеви 31:15, 16). Дакле, Бог се разгневио на Валама због његове велике похлепе.

30:6-8 — Може ли хришћански мушкарац поништити завете које је дала његова жена? Када су у питању завети, данас Јехова на своје обожаваоце гледа као на појединце. На пример, предање Јехови је лични завет (Галатима 6:5). Муж нема право да поништи такав завет. С друге стране, жена треба да избегава да даје завете који се косе с Божјом Речју или с дужностима које има према свом мужу.

Поука за нас:

25:11. Какав нам је само пример ревности за обожавање Јехове оставио Финес! Зар жеља да сачувамо чистоћу скупштине не треба да нас наведе да хришћанским старешинама пријавимо ако сазнамо за неки озбиљан грех?

35:9-29. Чињеница да је особа која је ненамерно убила човека морала да напусти свој дом и да побегне у град уточишта на неко време поучава нас да је живот свет и да морамо имати поштовање према њему.

35:33. Земља оскврњена проливеном крвљу невиних може бити окајана једино крвљу оних који су је пролили. Како је прикладно што ће Јехова уништити зле пре него што претвори земљу у рај! (Пословице 2:21, 22; Данило 2:44).

Божја Реч има моћ

Морамо имати поштовање према Јехови и онима које је поставио на одговорне положаје у његовом народу. Књига Бројева то подвлачи. Каква важна поука да чувамо мир и јединство у данашњој скупштини!

Догађаји о којима се говори у књизи Бројева показују како они који занемарују своју духовност лако могу упасти у замку греха као што су мрмљање, неморал и идолопоклонство. Неки примери и поуке из ове библијске књиге могу да послуже као темељ за локалне потребе на Састанку службе у скупштинама Јеховиних сведока. Заиста, „Божја реч је жива и има моћ“ у нашем животу (Јеврејима 4:12).

[Слика на странама 24, 25]

Јехова је посредством чудесног облака над шатором давао упутства када је требало да се Израелци улогоре и када да крену даље

[Слике на 26. страни]

Јехова заслужује да му будемо послушни и очекује да поштујемо његове представнике