Пређи на садржај

Пређи на садржај

У потрази за добром владавином

У потрази за добром владавином

У потрази за добром владавином

„То што земље широм света све више зависе једна од друге створило је читав низ глобалних проблема које државе више не могу да реше саме. Једино се путем сарадње читавог света можемо изборити са све већим опасностима и изазовима с којима се човечанство суочава“ (Гулам Умар, пакистански политички аналитичар).

ДАНАШЊИ свет је пун парадокса. И поред тога што многи живе у изобиљу, многи други једва преживљавају. Ова компјутерска генерација можда је најобразованија и најупућенија до сада, али у исто време све је више људи којима је тешко да нађу сигуран посао. Премда изгледа да људи имају више слободе него икада раније, милиони живе у средини где владају страх, несигурност и неизвесност. Иако можемо уживати у много чему, ипак због корупције и безакоња у свим друштвеним слојевима многи немају никакву наду.

Човечанство се суочава с толико много проблема да они излазе из оквира свега онога што би једна земља, или чак и група земаља, могла да реши. Зато многи закључују да су мир у свету као и сигурност могући само под условом да се све земље уједине под једном владавином. На пример, Алберт Ајнштајн је дуго заступао ту идеју. Он је 1946. рекао шта мисли: „Убеђен сам да би већина народа у свету више волела да живи у миру и сигурности... Жеља човечанства за миром може се остварити само ако се створи једна владавина која ће владати читавим светом.“

Данас, пет деценија касније, ова важна потреба још увек није задовољена. Набрајајући изазове које ће са собом донети 21. век, у париским новинама Le Monde објављен је следећи коментар: „Треба поставити судске, административне и конституционалне темеље једне међународне владавине која ће бити способна да у случају етничког масакра било где у свету одмах интервенише. Важно је и да се одсада на читаву планету гледа као на једну државу.“ Ко или шта има моћ и способност да оствари све ово и човечанству обезбеди мирну будућност?

Да ли су Уједињене нације решење?

Многи се надају да ће мир у свету успоставити Уједињене нације. Да ли УН представљају владавину која може донети прави мир и сигурност у свету? Несумњиво је да није проблем у недостатку политичке реторике која надахњује и обећава. На пример, у „Миленијумској декларацији“ коју је 2000. године објавила Генерална скупштина Уједињених нација, налазила се и следећа свечана изјава: „Нећемо штедети труда да ослободимо наше народе од зла које се зове рат, како грађанских тако и међународних ратова, који су у протеклој деценији однели више од 5 милиона живота.“ Захваљујући оваквим објавама, многи се диве УН и подржавају их, а 2001. године чак су добиле и Нобелову награду за мир. Исказујући част Уједињеним нацијама, Норвешки комитет за Нобелову награду изјавио је да „једини пут који ће водити ка глобалном миру и сарадњи јесте пут којим иду Уједињене нације“.

И поред свега тога, да ли се Организација уједињених нација, основана 1945, показала као владавина која ће успоставити прави и трајни мир у свету? Није, зато што су користољубље и националистичке тежње њених земаља чланица већ осујетиле многе планове. Јавност има утисак, како је рекао уредник једних новина, да УН нису ништа више до „нека врста барометра глобалног мишљења“ и да се на „њиховом дневном реду налазе питања о којима се расправља већ годинама, с мало или нимало изгледа да се дође до неког решења“. Једно питање и даље остаје: Да ли ће свет једнога дана заиста бити уједињен?

Библија открива да ће такво јединство ускоро постати стварност. Како ће доћи до тога и која владавина ће то успети да оствари? Молимо вас да прочитате наредни чланак како бисте добили одговор на ово питање.

[Слика на 3. страни]

Ајнштајн је заступао идеју да је потребна једна светска владавина

[Извор]

Ајнштајн: U.S. National Archives photo