Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова, ’наше утврђење у невољи‘

Јехова, ’наше утврђење у невољи‘

Јехова, ’наше утврђење у невољи‘

’Од Јехове је праведнима спас, он је бранич [„утврђење“, NW ] њихово у невољи‘ (ПСАЛАМ 37:39).

1, 2. (а) За шта се Исус молио у корист својих ученика? (б) Шта је Божја воља за његов народ?

 ЈЕХОВА је свемоћан. Он има моћ да заштити своје верне обожаваоце како год пожели. Чак би могао и физички да их одвоји од остатка света и смести их на неко безбедно и мирно место. Међутим, што се тиче својих ученика, Исус се на следећи начин молио свом небеском Оцу: „Не молим те да их узмеш са света, него да их чуваш због злога“ (Јован 17:15).

2 Јехова је одлучио да нас ’не узме са света‘. Уместо тога, његова је воља да живимо с људима у овом свету како бисмо могли да им објављујемо поруку наде и утехе (Римљанима 10:13-15). Међутим, као што је Исус рекао у молитви, због тога што живимо у овом свету изложени смо нападима „злога“. Непослушни људи и зле духовне силе наносе много бола и јада, и хришћани нису имуни на све то (1. Петрова 5:9).

3. С чиме се морају суочавати чак и верни обожаваоци Јехове, али коју утеху налазимо у Божјој Речи?

3 Због таквих кушњи сасвим је нормално да понекад пролазимо кроз периоде обесхрабрења (Пословице 24:10). Библија говори о многим верним особама које су доживљавале невоље. „Многе су невоље праведника“, каже псалмиста, „али Јехова увек га избавља“ (Псалам 34:20). Да, лоше ствари се догађају чак и ’праведницима‘. Попут псалмисте Давида, понекад можемо бити ’изнемогли и сломљени‘ (Псалам 38:9). Па ипак, утешно је знати да је ’Јехова близу оних који су сломљеног срца и да спасава оне који су скрханог духа‘ (Псалам 34:18, NW; 94:19).

4, 5. (а) У складу с Пословицама 18:10, шта морамо радити да би нас Бог заштитио? (б) Који су неки конкретни кораци које можемо предузети да би нам Бог помогао?

4 Јехова је услишио Исусову молитву и заиста бди над нама. Он је наше ’утврђење у невољи‘ (Псалам 37:39NW). У књизи Пословица записано је нешто слично: „Тврда кула име је Јеховино, к њој се праведник утиче и заклон налази“ (Пословице 18:10). Овај стих открива темељну истину о Јеховиној нежној бризи за своја створења. Бог посебно штити праведнике који га непрестано траже и ми такорећи бежимо у сигурно утврђење да би нашли заклон.

5 Шта можемо да урадимо да би нас Јехова заштитио када се суочимо са озбиљним проблемима? Хајде да осмотримо три важна корака која можемо предузети да бисмо добили Јеховину помоћ. Прво, морамо се обратити нашем небеском Оцу у молитви. Друго, треба да следимо вођство његовог светог духа. И треће, морамо се подложити Јеховином уређењу што значи да ћемо се дружити са сухришћанима који нам могу помоћи када смо у невољи.

Моћ молитве

6. Како прави хришћани гледају на молитву?

6 Неки здравствени стручњаци молитву препоручују као терапију за депресију и стрес. Иако је тачно да мирни тренуци размишљања налик молитви могу да одагнају стрес, исти ефекат могу постићи и неки звуци из природе па чак и пријатна масажа. Прави хришћани не обезвређују молитву тако што на њу гледају само као на неку емоционалну терапију. За нас је молитва страхопоштовања вредна комуникација са Створитељем. Молитва подразумева оданост Богу и поуздање у њега. Молитва је део нашег обожавања.

7. Шта значи молити се с поуздањем, и како нам такве молитве помажу када смо у невољи?

7 Наше молитве треба да одражавају поуздање, то јест поверење у Јехову. Апостол Јован је написао: „Ово је поуздање које имамо у њега, да нас он чује, за шта год да молимо у складу с његовом вољом“ (1. Јованова 5:14). Јехова, Врховно биће, једини прави и свемоћни Бог, заиста обраћа посебну пажњу на искрене молитве својих обожавалаца. Утешно је већ и само то што знамо да нас наш брижни Бог слуша када му причамо о својим бригама и проблемима (Филипљанима 4:6).

8. Зашто верни хришћани никада не треба да се устручавају или да се осећају недостојно када се моле Јехови?

8 Верни хришћани никада не треба да се устручавају или да се осећају недостојно и никада не треба да им недостаје поуздање када се моле Јехови. Истина, када разочарамо сами себе или када нас савладају проблеми, можда нам није увек до тога да се молимо Јехови. У тим приликама добро је да се присетимо да је Јехова ’самилостан према невољницима‘ и да „теши оне који су оборени“ (Исаија 49:13; 2. Коринћанима 7:6). Када нам је тешко и када смо у невољи тада је посебно важно да се с поуздањем обратимо нашем небеском Оцу који је наше утврђење.

9. Коју улогу игра вера у нашим молитвама Богу?

9 Да би нам предност молитве заиста користила морамо имати праву веру. Библија каже да „онај ко приступа Богу мора веровати да он постоји и да награђује оне који га усрдно траже“ (Јеврејима 11:6). Вера је нешто више од тога да се једноставно верује да Бог „постоји“. Права вера укључује снажно веровање да Бог може и да жели да нас награди за нашу послушност. „Очи Јеховине [су] на праведницима, и уши су му управљене на њихово усрдно мољење“ (1. Петрова 3:12). То што смо увек свесни да Јехова брине о нама даје нашим молитвама посебан значај.

10. Какве треба да буду наше молитве ако желимо да нас Јехова духовно поткрепи?

10 Јехова слуша наше молитве када их упућујемо из дубине срца. Псалмиста је написао: „Призивам те из свег срца; услиши ме, Јехова“ (Псалам 119:145). За разлику од ритуалних молитви у многим религијама, наше молитве нису површне нити их упућујемо с пола срца. Када се Јехови молимо „из свег срца“ наше речи одишу значењем и смислом. Након таквих искрених молитви почињемо да осећамо олакшање које наступа када ’своје бреме ставимо на Јехову‘. Као што Библија обећава, ’он ће нас поткрепити‘ (Псалам 55:22ДК; 1. Петрова 5:6, 7).

Божји дух нам је помоћник

11. Који је један од начина на који нам Јехова одговара када га ’молимо‘ за помоћ?

11 Јехова није неко ко само слуша молитве већ онај ко одговара на њих (Псалам 65:3). Давид је написао: „У дане туге своје призивам те, јер ме ти услишиш“ (Псалам 86:7). Исус је у складу с тим подстакао своје ученике да се ’моле‘ за Јеховину помоћ зато што ће он као „Отац, који је на небу, дати светог духа онима који га моле“ (Лука 11:9-13). То значи да Божја активна сила делује као помоћник, или тешитељ, његовог народа (Јован 14:16).

12. Како нам Божји дух може помоћи када нам се чини да су нас проблеми савладали?

12 Када се суочавамо с кушњама, Божји дух нам може дати ’снагу која надилази уобичајену‘ (2. Коринћанима 4:7). Апостол Павле, који је прошао кроз многе стресне ситуације, с поуздањем је рекао: „За све имам снаге уз помоћ онога који ми даје моћ“ (Филипљанима 4:13). Многи данашњи хришћани су исто тако осетили да су добили нову духовну и емоционалну снагу што је био одговор на њихове молитве. Често нам мучни проблеми не изгледају тако страшно након што добијемо помоћ Божјег духа. Због те снаге коју нам Бог даје, можемо се сложити са апостолом Павлом који је рекао: „Притиснути смо у сваком погледу, али не толико притешњени да не можемо да се помакнемо; збуњени смо, али нисмо у потпуности без излаза; прогоњени смо, али нисмо остављени на цедилу; обарани смо, али нисмо уништени“ (2. Коринћанима 4:8, 9).

13, 14. (а) Како се Јехова показао као наше утврђење преко своје писане Речи? (б) Како ти лично користи то што примењујеш библијска начела?

13 Надаље, Божја писана Реч је ради нас надахнута и сачувана посредством светог духа. Преко страница своје Речи Јехова се показује као наше утврђење у време невоље. Како? Један начин јесте тај што нам пружа мудрост и разборитост (Пословице 3:21-24). Библија нам помаже да развијамо менталне способности и снагу свог разума (Римљанима 12:1). Редовним читањем и проучавањем Божје Речи, као и применом наученог, можемо ’увежбати своје моћи запажања да разликују исправно и неисправно‘ (Јеврејима 5:14). Вероватно си и сам увидео колико су ти библијска начела помогла да донесеш мудре одлуке када си био суочен с тешкоћама. Библија пружа разборитост која нам може помоћи да нађемо практична решења за мучне проблеме (Пословице 1:4).

14 Божја Реч нам пружа још један извор снаге — наду спасења (Римљанима 15:4). Библија каже да се лоше ствари неће дешавати до у недоглед. Све невоље с којима се суочавамо јесу привремене (2. Коринћанима 4:16-18). Имамо ’наду вечног живота што га је Бог, који не може да лаже, обећао још пре давних времена‘ (Титу 1:2). Ако нас та нада радује и ако непрестано размишљамо о прелепој будућности коју је Јехова обећао, можемо истрајати у невољи (Римљанима 12:12; 1. Солуњанима 1:3).

Скупштина — доказ да нас Бог воли

15. Како хришћани могу бити благослов једни за друге?

15 Још нешто што нам Јехова пружа и што нам помаже у време невоље јесу пријатељи које имамо у хришћанској скупштини. Библија каже: „Пријатељ у свако време љуби, а у невољи се братом показује“ (Пословице 17:17). Божја Реч подстиче све у скупштини да поштују и воле једни друге (Римљанима 12:10). Апостол Павле је написао: „Нека нико не тражи своју корист, него корист другога“ (1. Коринћанима 10:24). Такав образац размишљања може нам помоћи да се не концентришемо на своје кушње већ на потребе других. Када се трудимо око других, ми не помажемо само њима већ и сами доживљавамо извесну меру среће и задовољства што чини да бреме које носимо буде подношљивије (Дела апостолска 20:35).

16. Како сваки хришћанин може пружити охрабрење?

16 Духовно зрела браћа и сестре могу одиграти важну улогу у јачању других. Да би то постигли, труде се да буду приступачни и да се ставе на располагање (2. Коринћанима 6:11-13). Скупштини заиста користи када сви издвајају време да похвале младе, изграде нове и охрабре депресивне (Римљанима 15:7). Братска љубав ће нам помоћи и да не будемо сумњичави једни према другима. Не треба брзо да закључимо да потешкоће с којима се неко суочава показују да је он духовно слаб. Павле је подстакао хришћане да ’говоре утешно депресивним душама‘ (1. Солуњанима 5:14). Библија показује да чак и верни хришћани доживљавају невоље (Дела апостолска 14:15).

17. Које прилике имамо да ојачамо везе хришћанског братства?

17 Хришћански састанци нам пружају изврсну прилику да тешимо и храбримо једни друге (Јеврејима 10:24, 25). Не би требало да такву брижност показујемо само на скупштинским састанцима. Уместо тога, Божји народ настоји да се дружи и у другим приликама. Тако, када дође до неких тешких ситуација бићемо спремнији да помогнемо једни другима због јаких пријатељских веза које смо већ успоставили. Апостол Павле је написао: „Да не буде поделе у телу, него да се његови удови... брину један за другога. И ако један уд трпи, сви други удови трпе с њим; или ако је неки уд прослављен, сви други удови радују се с њим“ (1. Коринћанима 12:25, 26).

18. Коју склоност треба да избегавамо када смо обесхрабрени?

18 Понекад смо толико обесхрабрени да нам није до дружења са сухришћанима. Треба да се боримо против тих осећања како не бисмо себи ускратили утеху и помоћ коју нам суверници могу пружити. Библија нас упозорава: „Самовољан [„Онај ко се изолује“, NW] тражи што је њему драго, и љути се на све што је год разумно“ (Пословице 18:1). Наша браћа и сестре представљају доказ да Бог брине о нама. Ако на њих гледамо као на израз Божје љубави, наћи ћемо утеху у невољи.

Задржати позитиван став

19, 20. Како нам Писмо помаже да одбацимо негативне мисли?

19 Када наступе обесхрабрење и туга лако је препустити се негативним мислима. На пример, када им је тешко, неки почну да доводе у питање своју духовност и закључују да тешкоће које имају показују да Бог није задовољан њима. Међутим, упамти да Јехова никога не искушава „злим стварима“ (Јаков 1:13). Библија каже: „Он [Бог] нити понизује, нити цвели радо синове човечје“ (Јеремијине тужбалице 3:33). Баш супротно од тога, Јехови је јако жао када његове слуге пате (Исаија 63:8, 9; Захарија 2:8).

20 Јехова је „Отац нежних милосрђа и Бог сваке утехе“ (2. Коринћанима 1:3). Он брине о нама и узвисиће нас у право време (1. Петрова 5:6, 7). То што никад не заборављамо да нас Бог воли помоћи ће нам да задржимо позитиван став, и чак да се радујемо. Јаков је написао: „Сматрајте свом радошћу, браћо моја, кад се суочавате с разним кушњама“ (Јаков 1:2). Зашто? Он одговара: ’Јер ћете, кад будете прокушани, добити венац живота, који је Јехова обећао онима који га воле‘ (Јаков 1:12).

21. Шта Бог гарантује онима који су му верни, без обзира на тешкоће с којима се суочавају?

21 Исус нас је упозорио да ћемо у свету имати невоље (Јован 16:33). Али Библија обећава да нас ниједна „невоља или мука или прогонство или глад или голотиња или опасност“ неће раставити од Јеховине љубави и љубави његовог Сина (Римљанима 8:35, 39). Како је утешно знати да је свака невоља с којом се суочавамо привремена! У међувремену, док очекујемо крај свих патњи наш брижни Отац, Јехова, бди над нама. Ако од њега тражимо заштиту, он ће се показати као „јако уточиште потиштених, јако уточиште у тескоби“ (Псалам 9:10).

Шта смо научили?

• Шта хришћани треба да очекују док живе у овом злом свету?

• Како нам горљиве молитве могу пружити снагу у кушњама?

• Како нам Божји дух служи као помоћник?

• Како можемо помагати једни другима?

[Питања за разматрање]

[Слика на 18. страни]

Морамо тражити Јехову попут неког ко би бежао у неко јако утврђење

[Слике на 20. страни]

Духовно зреле особе користе сваку прилику да похвале и охрабре друге