Пређи на садржај

Пређи на садржај

Где пронаћи најбољи савет

Где пронаћи најбољи савет

Где пронаћи најбољи савет

УСПЕШАН живот је нешто заиста пожељно. Добри савети као и спремност да се они примене доприносе успешном животу у овом сложеном свету. Међутим, људи нису увек спремни да поклоне пажњу корисним саветима. Многи тврде да човек треба да живи онако како сам жели. Штавише, библијски извештај показује да је Сатана, први који се супротставио Божјој суверености, понудио независност првим људима. У Постању 3:5 забележено је шта је рекао Еви: „Бог зна да ће вам се у онај дан у који окусите с њега [дрвета познања добра и зла] отворити очи, па ћете постати као богови, познајући добро и зло.“

Да ли су Адам и Ева, вођени оним што су сами сматрали да је исправно, могли живети успешно, без лоших последица? Сигурно да нису. Одмах су доживели разочарање јер су они у ствари само мислили да знају шта је добро а шта зло. С правом су изгубили Божје одобравање и тако је за њих почео суров живот оптерећен несавршеношћу, чији је крајњи исход била смрт (Постање 3:16-19, 23). Сви смо подложни смрти. У Библији стоји: „Преко једног човека [Адама] у свет [је] ушао грех и преко греха смрт, и тако се смрт проширила на све људе јер су сви сагрешили“ (Римљанима 5:12).

Иако је Адамов и Евин избор довео до тешких последица, многи још увек нису уверени да је мудро примењивати савет нашег Створитеља. Међутим, Библија за себе каже да је ’надахнута од Бога и корисна‘ и да нам може помоћи да ’будемо сасвим способни, потпуно опремљени за свако добро дело‘ (2. Тимотеју 3:16, 17). Сигурно ћемо бити срећнији ако следимо савете из Библије. Породични живот је подручје где се то посебно доказало.

Брачна верност

Према Библији, Бог је намеравао да брак буде трајна заједница (Постање 2:22-24; Матеј 19:6). Штавише, Писмо каже да „брачна постеља [треба да] буде неокаљана“, што значи да брачна заједница не сме да буде окаљана полним односима ван брака (Јеврејима 13:4). Међутим, вероватно знате да се данас многи људи који су у браку не држе овог мерила. Неки имају навику да на послу флертују са особом с којом нису у браку. Други лажу своју породицу како би проводили време са особом с којом су у романтичној вези. Неке чак њихов брачни друг напусти да би живео с млађом особом, говорећи да се уз њу осећа млађе и срећније, као што се десило Вероники, која је поменута у претходном чланку.

Па ипак, када особа удовољава својим жељама по сваку цену, то не доводи до трајне среће. Роналд то може да потврди. Уверен да може да побољша свој живот, напустио је своју жену да би основао породицу са женом с којом је шест година био у тајној вези и с којом је већ имао двоје деце. Међутим, неко време након што је окончао свој брак, љубавница га је оставила! Роналд је на крају отишао да живи са својим родитељима. Он је своју ситуацију описао као „понижавајућу“. Међутим, то није једини пример. Понашање вођено себичним жељама довело је до нечувеног таласа развода и распада породица, због чега су пропатили многи — и одрасли и деца.

С друге стране, примењивање библијских савета доводи до праве среће. Тако је било с Робертом који каже: „Захваљујући саветима из Библије, нисам напустио своју жену. Права срећа се не постиже попуштањем искушењу како бисмо били с неким ко није наш брачни друг, чак и ако је та особа шармантна. Библијска поука ми је помогла да ценим своју супругу, која је била уз мене свих ових година.“ Библијски савет „да нико жени младости своје неверан не буде“ играо је важну улогу у Робертовом животу (Малахија 2:15). У чему нам још Божји савети могу користити?

Одгајање деце

Пре неколико деценија, постала је популарна идеја да родитељи не треба да спутавају своју децу многим забранама. Изгледало је разумно да треба дозволити деци да сама формирају своје мишљење и да доносе одлуке о томе како да се понашају. Циљ је био да се не спутава њихов развој. У неким местима постоје школе чији је систем рада такав да ученици, између осталог, сами могу да одлуче да ли ће присуствовати часовима, као и да изаберу колико рекреације и колико наставе желе. Став једне такве школе био је да треба „дозволити деци да слободно формирају своје ставове без страха од осуде и мешања одраслих.“ И дан-данас неки саветници за понашање доводе у питање колико је корисно примењивати неке облике дисциплине, чак и у случајевима када родитељи сматрају да је то неопходно.

Какав је исход тога? Многи људи верују да попустљив начин одгајања деце допушта деци превише слободе. Они сматрају да је баш то довело до великог пораста криминала и наркоманије. Скоро 70 посто испитаника у једној анкети спроведеној у Сједињеним Државама сматрало је да деца и млади не добијају довољно родитељске дисциплине. Многи криве „попустљиво родитељско васпитање“ за пуцњаве у школама и друге ужасне злочине које су починили тинејџери. Чак и кад не дође до тако трагичних догађаја, родитељи и деца жању горке последице када се у одгајању деце примењују погрешне методе.

Шта Библија каже о томе? Она саветује родитеље да свој ауторитет показују с љубављу и са чврстином. У Библији стоји: „Лудост је уз срце детету свезана, прут карања ће га уклонити од ње“ (Пословице 22:15). Наравно, родитељска дисциплина увек треба да одговара околностима. Благост, самоконтрола и обзирност треба увек да управљају пружањем дисциплине. Тако ће дисциплина бити одраз љубави. Највероватније је да ће исход бити успешан када се родитељски ауторитет примењује с љубављу, а не с бруталношћу.

Очигледно је да примењивање овог савета доводи до добрих резултата. Артуро из Мексика, који има 30 година и недавно се оженио, каже: „Отац се побринуо да мојој браћи и мени буде јасно да он и мајка имају ауторитет у породици. Никада се нису устезали да нас дисциплинују. Али, такође су увек имали времена да разговарају с нама. Сада кад сам одрастао, ценим то што имам стабилан живот и знам да је то у великој мери резултат доброг вођства које сам примио.“

Примените најбоље савете

Божја Реч Библија садржи најбоље савете за човечанство. Она не садржи само савете за породични живот. Она нас на многе начине опрема јер нас поучава како да поступамо у свету у ком већина не жели да мудрост из вишег Извора управља њиховим животом, иако је то за њихово добро.

Јехова Бог, Створитељ човечанства, пружио је једно засигурање преко псалмисте Давида: „Уразумићу те и показаћу ти пут којим да идеш, световаћу те и око ће моје на теби бити“ (Псалам 32:8). Можете ли себи да представите шта значи то што нас Створитељ посматра како би нас заштитио од опасности? Сваком од нас поставља се питање: ’Хоћу ли понизно прихватити Јеховино заштитничко вођство?‘ Његова Реч нам с љубављу каже: „Свим се срцем својим уздај у Јехову а на своју мисао немој се ослањати. Познај га на свима путевима својим, и он ће ти стазе твоје уравнити“ (Пословице 3:5, 6).

Да бисмо упознали Јехову, потребан је труд и преданост. Па ипак, људи то могу постићи и то помоћу Библије. Начин живота који он препоручује „има обећање садашњег живота и оног који ће доћи“. Ако се узму у обзир сви добри резултати који проистичу из тога, закључујемо да то заиста јесте средство великог добитка (1. Тимотеју 4:8; 6:6).

Ако вам се допада мудрост коју налазимо у Библији као и благослови који проистичу из примењивања њених савета, нека вам читање Божје Речи и медитирање о томе буде на првом месту у животу. Ако тако чините, то ће вам помоћи да се успешно суочите са изазовима које сада имате и које ћете можда имати у будућности. Штавише, стећи ћете наду у вечни живот у Божјем новом свету, где ће сви бити поучени од Јехове и имати велики мир (Исаија 54:13).

[Слика на 5. страни]

Савети из Библије могу ојачати брачну везу

[Слике на 6. страни]

Библијски савети пружају основу за добро вођство, док истовремено остављају места и за разоноду

[Слике на 7. страни]

Они који примењују савете из Библије могу имати испуњен живот