Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли нам је савет потребан?

Да ли нам је савет потребан?

Да ли нам је савет потребан?

ДАНАС многи сматрају да знају да разликују добро и лоше, и да имају право да раде шта желе. Други кажу да је прихватљиво скоро све што нас може учинити срећнима. Због тога су на удару и брак и породични живот, који су дуго сматрани темељем људског друштва (Постање 3:5).

Размотримо пример Веронике, a која живи у Мексику. Она прича: „Непосредно пре наше 15-годишњице брака, муж ми је рекао да је у вези с другом женом. Рекао ми је да је неће оставити пошто је она млађа и поред ње се осећа боље. Шокирала ме је помисао да мој најбољи пријатељ више неће бити поред мене. Раније сам мислила да највише боли када умре неко кога волимо. Међутим, то што ме је муж преварио болело је још више, јер не само што сам изгубила некога кога сам много волела, већ је он и наставио да чини оно што ме вређа.“

Размотримо затим и пример 22-годишњег човека који је већ разведен и има сина, али не прихвата одговорности које има као отац. Он очекује од своје мајке да се брине о њему и његовом сину. Ако она не удовољи свим његовим прохтевима, он се разгневи и вербално је напада, понашајући се баш као неко неваспитано дериште. Његова мајка се осећа беспомоћно због таквог агресивног понашања.

То нису једини случајеви. Законских раздвајања и развода има посвуда и све их је више. Многа деца доживе да један од њихових родитеља напусти породицу да би почео нови живот. Неки млади уопште не поштују друге, па чак ни своје родитеље, и понашају се на начин који је у прошлости био готово незамислив. У многим земљама је све уобичајеније да се млади упуштају у сексуалне односе, злоупотребљавају дрогу, нападају друге па чак и да убију учитеље или родитеље. Можда сте и сами запазили да одгајање деце и брак нису једина проблематична подручја живота у данашњем свету.

Док посматрамо шта се све догађа, можда се питамо шта се то десило с друштвом у ком живимо. Ако људи стварно знају да разликују добро и лоше, зашто има толико много нерешених проблема? Да ли нам је потребан савет? Да ли постоји неки извор добрих савета који се већ показао поузданим? Иако многи кажу да верују у Бога и његову писану Реч, изгледа да то не утиче баш много на одлуке које доносе. Међутим, које користи имамо када тражимо савет од Бога и када га добијемо? Размотримо то питање у следећем чланку.

[Фуснота]

a Имена су промењена.