Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли си уживао у читању недавних издања Куле стражаре? Ако јеси, зашто не би проверио да ли можеш да одговориш на следећа питања?

• Шта је био Комплутензијски полиглот и зашто је био значајан?

То је била вишејезична Библија с паралелним колонама у којима се налазио тада најтачнији текст на хебрејском, грчком и латинском језику, као и неки делови на арамејском. Ова полиглотска Библија је била важан корак напред у добијању прецизнијег текста на изворним језицима (15. 4, стране 28-31).

• Како људи могу обрадовати Бога?

Јехова је стварна особа, што значи да он размишља, поступа и има осећања. Он је ’срећан Бог‘ и налази задовољство у остваривању своје намере (1. Тимотеју 1:11; Псалам 104:31). Што боље будемо разумели његова осећања, биће нам јасније шта можемо учинити како бисмо обрадовали његово срце (15. 5, стране 4-7).

• Зашто је Давид дозволио својој жени Михали да има терафима?

Када је краљ Саул сковао заверу да убије Давида, Михала је помогла Давиду да побегне тако што је на постељу ставила кип који је можда по облику личио на човека. Терафима је можда имала зато што није била потпуно одана Богу. Давид или није знао за то или је то толерисао зато што је она била ћерка краља Саула (1. Летописа 16:25, 26) — 1. 6, страна 29.

• На шта нам скрећу пажњу Божје заповести у вези с крвљу?

Оно што је Бог рекао после Потопа, а што се налази у Мојсијевом закону и у заповести из Дела апостолских 15:28, 29, скреће пажњу на жртву која укључује Исусову проливену крв. Само путем те крви греси нам могу бити опроштени и можемо имати мир с Богом (Колошанима 1:20) — 15. 6, стране 14-19.

• О колико се Исусових чуда говори у Библији?

Извештаји из Јеванђеља указују на 35 Исусових чуда. Међутим, тачан број Исусових чуда, укључујући и она која нису записана у тим извештајима, није наведен (Матеј 14:14) — 15. 7, страна 5.