Пређи на садржај

Пређи на садржај

Омрзнути без разлога

Омрзнути без разлога

Омрзнути без разлога

„Мрзели су ме без разлога“ (ЈОВАН 15:25).

1, 2. (а) Зашто су неки збуњени када се говори против хришћана, али зашто то не треба да нас изненади? (б) Које ћемо значење речи „мрзети“ осмотрити у овом чланку? (Види фусноту.)

 ЈЕХОВИНИ СВЕДОЦИ се труде да живе у складу с начелима из Божје Речи. Због тога су у многим земљама на добром гласу. Међутим, понекад бивају приказани у погрешном светлу. На пример, један владин званичник из Санкт Петербурга у Русији, испричао је: „Јеховини сведоци су нам били представљени као нека илегална секта чији се чланови састају у тајности, убијају децу и извршавају самоубиства.“ Али након што је сарађивао с Јеховиним сведоцима приликом једног међународног конгреса, тај исти званичник је запазио: „Сада видим да су то нормални, насмејани људи... Они су мирољубиви и тихи, и много воле једни друге.“ Још је додао: „Стварно ми није јасно зашто људи говоре такве лажи о њима“ (1. Петрова 3:16).

2 Божјим слугама није пријатно када их други лажно представљају као злочинце, али нису ни изненађени када људи говоре против њих. Исус је упозорио своје следбенике: „Ако вас свет мрзи, знајте да је мене мрзео пре вас... то је зато да би се испунила реч написана у њиховом Закону: ’Мрзели су ме без разлога‘“ a (Јован 15:18-20, 25; Псалам 35:19; 69:5). Раније је рекао својим ученицима: „Ако су домаћина назвали Велзевулом, колико ће више тако назвати његове укућане?“ (Матеј 10:25). Хришћани знају да је подношење таквих погрда део ’мученичког стуба‘ који су прихватили када су постали Христови следбеници (Матеј 16:24).

3. У којој мери су прогоњени прави обожаваоци?

3 Прогонство правих обожавалаца има дугу историју и потиче још од времена „праведног Авеља“ (Матеј 23:34, 35). Оно није ограничено на неколико појединачних догађаја. Исус је рекао да ће његови следбеници бити „предмет мржње свих људи“ због његовог имена (Матеј 10:22). Надаље, апостол Павле је написао да све Божје слуге — укључујући и свакога од нас — треба да очекују прогонство (2. Тимотеју 3:12). Зашто је то тако?

Извор неоправдане мржње

4. Како Библија открива извор све неоправдане мржње?

4 Божја Реч открива да још од самог почетка постоји једна невидљива особа која подстиче на мржњу. Осмотри брутално убиство првог верног човека, Авеља. Библија каже да је његов брат Каин, који га је убио, „потицао од злога“ (1. Јованова 3:12). Каин је постао сличан Сатани те га је он искористио за остварење својих злих намера. Библија баца светло и на Сатанину улогу у злобним нападима на Јова и Исуса Христа (Јов 1:12; 2:6, 7; Јован 8:37, 44; 13:27). Књига Откривења не оставља места за сумњу што се тиче тога ко је покренуо прогонство Исусових следбеника, јер каже: „Ђаво ће неке од вас бацати у затвор да будете потпуно искушани“ (Откривење 2:10). Дакле, Сатана је извор све неоправдане мржње према Божјем народу.

5. Зашто Сатана мрзи праве обожаваоце?

5 Зашто Сатана мрзи праве обожаваоце? Једном завером, која је открила његову крајњу уображеност, Сатана се супротставио „Краљу вечности“, Јехови Богу (1. Тимотеју 1:17; 3:6). Он тврди да је Бог претерано строг док влада над својим створењима и да нико не служи Богу са исправним потицајима већ само из себичних мотива. Сатана тврди да би, ако би му било допуштено да искуша људе, свакога могао да одврати од служења Богу (Постање 3:1-6; Јов 1:6-12; 2:1-7). Он је оклеветао Јехову да је тлачитељ, лажов и да је подбацио, и на тај начин је покушао да постане супарнички владар. То значи да га на бес према Божјим слугама нагони његова жудња да буде обожаван (Матеј 4:8, 9).

6. (а) Како смо ми лично укључени у питање које је повезано с Јеховиним суверенитетом? (б) Како нам свесност тога помаже да останемо беспрекорни? (Види оквир на 16. страни.)

6 Да ли си свестан на који си начин и ти укључен у све ово? Будући да си Јеховин слуга, вероватно си установио да је за вршење његове воље потребно искрено напрезање, али и да награде које из тога проистичу надмашују сваки труд. Међутим, шта ћеш урадити ако ти због неких околности буде тешко, чак болно, да се и даље држиш Јеховиних закона и начела? Шта ћеш урадити ако ти се буде чинило да од тога немаш никакве користи? Да ли ћеш закључити да нема сврхе даље служити Јехови или ће те љубав према њему и дубоко цењење његових величанствених особина покретати да и даље ходиш његовим путевима? (Поновљени закони 10:12, 13). Тиме што допушта Сатани да нам ствара неке тешкоће, Јехова свакоме од нас пружа прилику да Сатани лично одговори на његов изазов (Пословице 27:11).

’Кад вас грде‘

7. Која је једна од тактика коју Ђаво користи док покушава да нас одврати од Јехове?

7 Хајде да сада подробније осмотримо једну од сплетки којима се Сатана служи да би доказао своју тврдњу — лажне погрде. Исус је назвао Сатану ’оцем лажи‘ (Јован 8:44). Ђаво је главни клеветник Бога, његових корисних мерила и светог имена. Он користи инсинуације, неосноване оптужбе и отворене лажи, доводећи на тај начин у питање Јеховин суверенитет, а истим тим методама служи се и да би оцрнио Божје лојалне слуге. Тиме што пласира погрде на рачун Сведока, он њихове кушње чини још тежим.

8. Како је Сатана износио погрде на рачун Јова, и који је био исход тога?

8 Осмотри оно што се десило Јову, чије име значи „предмет непријатељства“. Осим што је проузроковао да Јов изгуби своје поседе, децу и здравље, Сатана је навео друге да на Јова гледају као на грешника кога Бог кажњава. Иако је раније био веома уважен, Јов је постао презрен, чак и међу својим пријатељима и рођацима (Јов 19:13-19; 29:1, 2, 7-11). Надаље, Сатана је преко лажних тешитеља покушао да ’речима сатре Јова‘, прво алудирајући на то да је сигурно починио неки озбиљан грех, а затим га директно оптуживши да је грешник (Јов 4:6-9; 19:2; 22:5-10). Нема сумње да је све то било веома обесхрабрујуће за Јова!

9. Како је Исус представљен као грешник?

9 Као најистакнутији заступник Јеховиног суверенитета, његов Син је постао главна мета Сатаниног непријатељства. Када је Исус дошао на земљу, Сатана је покушао да га у духовном погледу доведе на лош глас, као што је то учинио Јову, учинивши да Исус буде представљен као грешник (Исаија 53:2-4; Јован 9:24). Људи су га називали изелицом и пијаницом, и говорили су да „има демона“ (Матеј 11:18, 19; Јован 7:20; 8:48; 10:20). Био је лажно оптужен да је хулник (Матеј 9:2, 3; 26:63-66; Јован 10:33-36). Исусу је то наносило бол зато што је знао да се тиме стварала неповољна слика о његовом Оцу (Лука 22:41-44). Исус је на крају био прибијен на стуб као омрзнути злочинац (Матеј 27:38-44). Претрпео је велико ’противљење грешника‘ и остао је савршено беспрекоран (Јеврејима 12:2, 3).

10. Како је у данашње време остатак помазаника постао Сатанина мета?

10 У данашње време, и остатак Христових помазаних следбеника на сличан начин постао је предмет Ђаволовог непријатељства. Сатана је описан као „тужитељ [Христове] браће, који их оптужује дан и ноћ пред нашим Богом“ (Откривење 12:9, 10). Откако је збачен с неба и његова активност ограничена на близину земље, Сатана се све више труди да Христову браћу представи као презира вредне људе одбачене од друштва (1. Коринћанима 4:13). У неким земљама су оклеветани и названи опасном сектом, баш као и хришћани из првог века (Дела апостолска 24:5, 14; 28:22). Као што је речено на почетку, оцрњени су путем лажне пропаганде. Па ипак, без обзира на ’славу или срамоту, лош или добар глас‘, помазана Христова браћа, коју подржавају њихови сарадници „друге овце“, понизно настоје да се ’држе Божјих заповести и да сведоче за Исуса‘ (2. Коринћанима 6:8; Јован 10:16; Откривење 12:17).

11, 12. (а) Шта још може бити узрок изругивања које доживљавају хришћани? (б) Како хришћанин може неправедно патити због своје вере?

11 Наравно, не може се увек рећи да се о Божјим слугама говори на погрдан начин искључиво због „праведности“ (Матеј 5:10). Неки проблеми могу бити последица наше несавршености. ’Ако подносимо ударце зато што грешимо‘, за то нам се не може приписати никаква посебна заслуга. Међутим, ако хришћанин ’због савести пред Богом подноси болне ствари и страда неправедно, то је нешто угодно‘ у Божјим очима (1. Петрова 2:19, 20). Под којим се околностима то може десити?

12 Неки трпе увреде зато што одбијају да учествују у небиблијским погребним обичајима (Поновљени закони 14:1). Млади Сведоци су мета немилосрдног вербалног злостављања зато што се држе Јеховиних моралних мерила (1. Петрова 4:4). Неки хришћански родитељи су неосновано оптужени да „запостављају“ или „злостављају“ своју децу зато што траже да буду лечена без употребе крви (Дела апостолска 15:29). Неке хришћане избегавају њихови рођаци и комшије само зато што су постали Јеховине слуге (Матеј 10:34-37). Сви они следе пример који су оставили пророци и сам Исус, који су такође неправедно патили (Матеј 5:11, 12; Јаков 5:10; 1. Петрова 2:21).

Подношење изругивања

13. Шта нам може помоћи да задржимо духовну равнотежу када се суочавамо с безобзирном поругом?

13 Када смо изложени безобзирном изругивању због своје вере, можемо се обесхрабрити попут пророка Јеремије и можемо осећати као да више не можемо да служимо Богу (Јеремија 20:7-9). Шта нам може помоћи да задржимо духовну равнотежу? Настој да на ствари гледаш из Јеховиног угла. Он на оне који остају лојални у кушњама гледа као на победнике, а не као на жртве (Римљанима 8:37). Покушај да замислиш људе који су и поред свих понижења којима их је Ђаво излагао заступали Јеховин суверенитет — људе као што су Авељ, Јов, Исусова мајка Марија и друге верне особе из древних времена, као и сувернике из нашег времена (Јеврејима 11:35-37; 12:1). Медитирај о њиховој беспрекорности. Тај велики облак лојалних слугу позива нас да му се придружимо на победничком постољу које је намењено онима који вером побеђују свет (1. Јованова 5:4).

14. Како нам горљива молитва може помоћи да останемо верни?

14 Ако нам се ’у срцу умноже бриге‘, можемо се обратити Јехови у горљивој молитви и он ће нас утешити и оснажити (Псалам 50:15; 94:19). Даће нам мудрост која нам је потребна да издржимо искушење и помоћи ће нам да останемо усредсређени на важно питање које се тиче његовог суверенитета а које је уједно и разлог због чега су његове слуге изложене неоправданој мржњи (Јаков 1:5). Јехова нам може дати и „мир који превазилази сваку мисао“ (Филипљанима 4:6, 7). Тај мир који нам Бог даје помаже нам да останемо смирени и непоколебљиви када смо под екстремним притиском као и да не подлегнемо сумњи или страху. Јехова нам помоћу свог духа може дати снагу да издржимо све што допусти да нам се догађа (1. Коринћанима 10:13).

15. Шта нам може помоћи да не будемо огорчени када патимо?

15 Шта нам може помоћи да не будемо огорчени на оне који нас мрзе без разлога? Присети се да су наши главни непријатељи Сатана и демони (Ефешанима 6:12). Док нас неки људи прогоне свесно и намерно, многи други који се противе Божјем народу то чине из незнања или зато што други манипулишу њима (Данило 6:4-16; 1. Тимотеју 1:12, 13). Јехова жели да „све врсте људи“ добију прилику да се ’спасу и да дођу до тачног спознања истине‘ (1. Тимотеју 2:4). Заиста, неки бивши противници сада су наша хришћанска браћа, а то су постали захваљујући томе што су посматрали наше беспрекорно понашање (1. Петрова 2:12). Сем тога, од Јаковљевог сина Јосифа можемо нешто научити. Иако су његова браћа била одговорна за много патњи које је доживео, он није гајио мржњу према њима. Зашто? Зато што је у свему што му се догађало препознао Јеховину руку, то јест увидео је да је Он управљао догађајима како би остварио своју намеру (Постање 45:4-8). Јехова исто тако може проузроковати да било која патња коју неправедно доживљавамо донесе славу његовом имену (1. Петрова 4:16).

16, 17. Зашто не треба да будемо забринути када противници покушавају да ометају дело проповедања?

16 Не треба да будемо претерано забринути ако изгледа да противницима неко време полази за руком да ометају напредак добре вести. Јехова потреса народе и скупља благо из свих тих народа путем сведочења које се врши у читавом свету (Агеј 2:7). Исус Христ, Врсни Пастир, рекао је: „Моје овце слушају мој глас, и ја их познајем, и оне иду за мном. И ја им дајем вечни живот... и нико их неће уграбити из моје руке“ (Јован 10:27-29). Свети анђели такође учествују у овој великој духовној жетви (Матеј 13:39, 41; Откривење 14:6, 7). Зато било шта што противници кажу или ураде не може осујетити остварење Божје намере (Исаија 54:17; Дела апостолска 5:38, 39).

17 Често се противницима оно што раде врати као бумеранг. У једном делу Африке, кружиле су многе грозне лажи о Јеховиним сведоцима, укључујући и то да обожавају Ђавола. Зато је Грејс, сваки пут када су Јеховини сведоци дошли на њена врата, трчала иза куће и чекала док не оду. Једног дана је пастор њене цркве показао једну нашу публикацију и рекао свим присутнима да је не читају зато што ће их навести да оставе своју веру. То је код Грејс изазвало знатижељу. Следећи пут кад су Сведоци дошли код ње, уместо да се сакрије разговарала је с њима и добила је примерак те публикације. Започет је библијски студиј и она се крстила 1996. Грејс сада помаже другима који су можда погрешно информисани о Јеховиним сведоцима.

Ојачај своју веру и то већ сада

18. Зашто треба да ојачамо своју веру пре него што наступе озбиљне кушње, и како то можемо урадити?

18 С обзиром на то да Сатана сваког часа може проузроковати налет неоправдане мржње, важно је да већ сада ојачамо своју веру. Како то можемо чинити? У извештају из једне земље где је Јеховин народ био прогоњен стајало је: „Једна ствар је постала врло очигледна: Онима који имају добре духовне навике и који имају дубоко цењење библијске истине није тешко да остану постојани кад их снађу кушње. Међутим, они који у ’повољно време‘ пропуштају састанке, нередовно иду у службу и праве компромисе у малим стварима обично падну када дође неки ’ватрени‘ испит“ (2. Тимотеју 4:2). Ако видиш подручја на којима треба да се поправиш, потруди се да то учиниш и то без одлагања (Псалам 119:60).

19. Шта се постиже када Божје слуге остају беспрекорне упркос неоправданој мржњи?

19 Беспрекорност правих обожавалаца пред налетима Сатанине мржње представља живи доказ да Јехова има право да буде Суверен, да то заслужује и да је то праведно. Њихова верност радује Божје срце. Иако их људи могу засипати погрдама, онај чије је достојанство изнад неба и земље ’не стиди се да га они призивају као свог Бога‘. Што се тиче свих тих лојалних слугу, за њих се с правом може рећи: „Свет их није био достојан“ (Јеврејима 11:16, 38).

[Фуснота]

a Реч „мрзети“ у Писму има неколико нијанси у значењу. У неким контекстима једноставно значи волети у мањој мери (Поновљени закони 21:15, 16NW). „Мржња“ може представљати и снажну одбојност према нечему, али без намере да се нанесе зло, или се пак може односити на избегавање тога због осећања презира. Међутим, реч „мржња“ може указати и на снажно непријатељство, дуготрајну нетрпељивост често пропраћену злобом. У овом чланку се о „мржњи“ говори у том смислу.

Можеш ли објаснити?

• Шта се крије иза тога што су прави обожаваоци изложени неоправданој мржњи?

• Како се Сатана служио погрдама настојећи да сломи Јовову и Исусову беспрекорност?

• Како нам Јехова даје снагу да останемо постојани упркос томе што нас Сатана мрзи?

[Питања за разматрање]

[Оквир⁄Слика на 16. страни]

Разумели су прави разлог

Један Јеховин сведок из Украјине, где је дело проповедања о Краљевству било забрањено више од 50 година, запазио је: „За ситуацију у којој су се нашли Јеховини сведоци није био одговоран само људски фактор... Већина службеника је само радила свој посао. Када се власт променила, службеници су постали наклоњени новој власти, али ми смо остали исти. Увидели смо да Библија открива ко је прави извор наших проблема.

„На себе нисмо гледали као на недужне жртве окрутних људи. Оно што нам је помогло да издржимо било је јасно разумевање спорног питања које је покренуто у Еденском врту — питања да ли Бог има право да влада... Ми смо једноставно укључени у решавање једног питања које није повезано само с људским интересима већ и са интересима Суверена читавог свемира. Добро смо разумели шта стоји иза свега тога. То нам је дало снагу и помогло нам је да останемо беспрекорни чак и у најгорим околностима.

[Слика]

Виктор Попович, ухапшен 1970.

[Слика на 13. страни]

Ко се крио иза погрда којима је Исус био изложен?

[Слике на 15. страни]

Јов, Марија и Јеховине слуге из савременог доба, као што је Стенли Џонс, заступали су Његов суверенитет