Пређи на садржај

Пређи на садржај

Уморни физички, али не и духовно

Уморни физички, али не и духовно

Уморни физички, али не и духовно

’Јехова који је крајеве земље створио, уморном снагу даје и сусталом живот крепи‘ (ИСАИЈА 40:28, 29).

1, 2. (а) Који је привлачан позив упућен свима који желе да врше чисто обожавање? (б) Шта може представљати озбиљну опасност по нашу духовност?

 БУДУЋИ да смо Исусови ученици, добро знамо за његов привлачан позив који гласи: „Дођите к мени сви који сте уморни и оптерећени, и ја ћу вас окрепити... Јер је мој јарам благ и мој терет је лак“ (Матеј 11:28-30). Хришћанима се пружају и ’раздобља окрепе од Јехове‘ (Дела апостолска 3:19). Сигурно си и сам осетио колику окрепу доносе библијске истине, светла нада за будућност и примена Јеховиних начела.

2 Па ипак, неки Јеховини обожаваоци пролазе кроз периоде емоционалног умора. У неким случајевима ти периоди обесхрабрења брзо прођу. С друге стране, понекад осећање малаксалости може трајати доста дуго. Како време пролази, неки могу почети да осећају да су им хришћанске одговорности постале терет, а не окрепа, како је то Исус обећао. Таква негативна осећања могу представљати озбиљну опасност за однос који хришћанин има с Јеховом.

3. Зашто је Исус пружио савет који је забележен у Јовану 14:1?

3 Кратко пре него што је био ухваћен и погубљен, Исус је рекао својим ученицима: „Нека се ваше срце не узнемирује. Исказујте веру у Бога, и у мене исказујте веру“ (Јован 14:1). Исус је ово рекао зато што ће апостоле ускоро задесити трагични догађаји. Затим ће уследити прогонство. Исус је знао да би његови апостоли могли да се спотакну, то јест да клону ако се потпуно обесхрабре (Јован 16:1). Ако би се препустили тузи, она би могла ослабити њихову духовност и проузроковати да изгубе поуздање у Јехову. Исто важи и за данашње хришћане. Дуготрајно обесхрабрење може проузроковати много бола и срце би могло да нам клоне (Јеремија 8:18). Могли бисмо да клонемо духом. Такав притисак нас може паралисати у емоционалном и духовном смислу и чак може довести до тога да изгубимо жељу да обожавамо Јехову.

4. Шта нам може помоћи да чувамо своје симболично срце од умора?

4 Следећи савет из Библије заиста је одговарајућ: „Изнад свега срце своје чувај, јер су у њему извори живота“ (Пословице 4:23). Библија нам пружа практичне савете који нам могу помоћи да заштитимо своје симболично срце од обесхрабрења и духовног умора. Међутим, најпре треба да утврдимо зашто смо малаксали.

Хришћанство не угњетава

5. Шта је то што на први поглед делује контрадикторно у изјавама које је Исус упутио својим ученицима?

5 Искрено речено, бити хришћанин подразумева снажно напрезање (Лука 13:24). Исус је чак рекао: „Ко не носи свој мученички стуб и не иде за мном, не може бити мој ученик“ (Лука 14:27). На први поглед, ове Исусове речи могу деловати контрадикторно када се упореде са оним што је рекао да је његов терет лак и окрепљујућ. Међутим, у суштини ту контрадикторност не постоји.

6, 7. Зашто се може рећи да наше обожавање није заморно?

6 Када с добрим разлогом улажемо велики труд у нешто, иако при том услед снажног напрезања можемо бити физички уморни, то нам ипак може донети задовољство и окрепу (Проповедник 3:13, 22). Постоји ли бољи разлог за труд од жеље да с нашим ближњима поделимо дивне библијске истине? Такође, сваки труд који улажемо да бисмо живели по Божјим високим моралним мерилима постаје безначајан у поређењу с користима које нам то доноси (Пословице 2:10-20). Чак и на прогонство гледамо као на част јер нам пружа прилику да трпимо због Божјег Краљевства (1. Петрова 4:14).

7 Исусов терет је заиста окрепљујућ, нарочито када се упореди с духовном тамом у којој се налазе људи који су под јармом лажне религије. Бог нас веома воли и не тражи од нас нешто неразумно. Јеховине „заповести нису тешке“ (1. Јованова 5:3). Право хришћанство које је описано у Писму не угњетава. Јасно је да узрок наше малаксалости и обесхрабрења није наше обожавање.

„Скинимо сваки терет“

8. Шта је често узрок духовног умора?

8 Сваки духовни умор који доживљавамо обично је последица додатних терета које нам намеће овај покварени свет. Будући да „цели свет лежи у власти злога“, окружени смо негативним утицајима који могу довести до малаксалости и који нас могу избацити из хришћанске равнотеже (1. Јованова 5:19). Ствари које нису толико важне могу искомпликовати и пореметити нашу хришћанску рутину. Та додатна бремена могу нас још више оптеретити и чак сломити наш дух. Библија нас подстиче да ’скинемо сваки терет‘ (Јеврејима 12:1-3).

9. Како нас материјалне тежње могу уморити?

9 На пример, људи у свету су заокупљени истакнутошћу, новцем, забавом, путовањима и другим материјалним тежњама које могу утицати и на наше размишљање (1. Јованова 2:15-17). Неки хришћани из првог века који су тежили за богатством озбиљно су искомпликовали свој живот. Апостол Павле објашњава: „Они који су одлучили да се обогате падају у искушење и замку и у многе безумне и штетне жеље, које гурају људе у уништење и пропаст. Јер је љубав према новцу корен свих штетних ствари, и тежећи за том љубављу неки су одвучени од вере и проболи су себе многим болима“ (1. Тимотеју 6:9, 10).

10. Шта можемо научити о богатству из Исусовог поређења о сејачу?

10 Када смо уморни и обесхрабрени у служби Богу, да ли је то можда зато што нам тежња за материјалним стварима гуши духовност? То је врло реална могућност на коју је Исус указао у поређењу о сејачу. Исус је ’бриге овог система ствари и преварну моћ богатства и жеље за осталим стварима‘ упоредио с трњем које се ’увлачи и гуши‘ семе Божје речи у нашем срцу (Марко 4:18, 19). Библија нам зато пружа следећи савет: „Нека у вашем начину живота не буде љубави према новцу, и будите задовољни оним што имате. Јер он је рекао: ’Никако те нећу оставити и нипошто те нећу напустити‘“ (Јеврејима 13:5).

11. Како се можемо ослободити ствари које нас оптерећују?

11 Понекад наш живот не компликује тежња за више ствари већ начин на који користимо ствари које већ имамо. Неки можда доживљавају емоционални умор због озбиљних здравствених проблема, губитка вољених или других мучних проблема. Они увиђају да је с времена на време потребно начинити неке промене. Један брачни пар је одлучио да се одрекне неких хобија и да одустану од планова који нису толико битни. Заправо, прегледали су све своје ствари и оно што је имало неке везе с тим дословно спаковали и оставили тамо где им неће бити пред очима. Сви бисмо повремено могли да преиспитамо своје навике тако што бисмо прегледали све оно што поседујемо и уклонили сваки непотребан терет како се не бисмо уморили и клонули духом.

Разумност и скромност су од пресудне важности

12. Шта треба да признамо у вези са својим грешкама?

12 Грешке које правимо, чак и ако су мале, могу нам с временом искомпликовати живот. Следеће Давидове речи су заиста истините: „Безакоња моја изиђоше сврх главе моје, отежаше ми као тешко бреме“ (Псалам 38:5). Обично ће нам свега неколико практичних промена помоћи да се ослободимо тешких терета.

13. Како нам разумност помаже да имамо уравнотежено гледиште о служби?

13 Библија нас храбри да развијамо „мудрост и разборитост“ (Пословице 3:21, 22). Она каже да је „мудрост одозго... разумна“ (Јаков 3:17). Неки осећају да су под притиском да иду у корак са оним што други раде у хришћанској служби. Међутим, Библија нам даје следећи савет: „Нека свако докаже какво је његово дело, и онда ће у самом себи имати разлог за велику радост, а не у поређењу с неким другим. Јер свако ће носити свој сопствени терет“ (Галатима 6:4, 5). Истина, добар пример сухришћана подстиче нас да служимо Јехови целим срцем, али мудрост и разумност ће нам помоћи да постављамо реалне циљеве који одговарају нашим околностима.

14, 15. Како можемо бити мудри док се бринемо о својим физичким и емоционалним потребама?

14 Ако смо разумни чак и у ономе што изгледа неважно, нећемо себе довести до исцрпљености. На пример, да ли смо стекли уравнотежене навике које доприносе добром физичком здрављу? Осмотри пример једног брачног пара који служи у једној подружници Јеховиних сведока. Они су увидели да уколико поступају мудро могу спречити настанак умора. Супруга каже: „Колико год посла да имамо, трудимо се да свако вече легнемо отприлике у исто време. Осим тога, редовно вежбамо. То нам заиста помаже. Схватили смо где су нам границе и понашамо се у складу с тим. Настојимо да се не упоређујемо са онима који изгледа да имају неограничену количину енергије.“ Да ли се редовно здраво хранимо и да ли се довољно одмарамо? Добро је да здрављу посветимо пажњу у разумној мери јер то може умањити емоционалну и духовну исцрпљеност.

15 Неки од нас имају јединствене потребе. На пример, једна хришћанка је служила као пуновремени објавитељ и имала је неколико изазовних додела. Она има озбиљних здравствених проблема, укључујући и рак. Шта јој помаже да изађе на крај са тим стресним околностима? Она каже: „Важно ми је да имам време када могу да будем сама и у потпуном миру. Када осетим да сам под све већим стресом и да сам све уморнија, тада ми је одмах потребан неки миран кутак где бих могла да читам и да се одмарам.“ Мудрост и разборитост нам помажу да препознамо и задовољимо своје потребе што ће нам помоћи да не постанемо духовно уморни.

Јехова Бог нам даје снагу

16, 17. (а) Зашто је јако важно да бринемо о свом духовном здрављу? (б) Шта треба да укључимо у своју свакодневну рутину?

16 Јако је важно да бринемо и о свом духовном здрављу. И поред тога што смо присни с Јеховом сасвим је нормално да се физички умарамо, међутим то што обожавамо њега ни у ком случају не може бити извор нашег умора. Јехова „уморном снагу даје и сусталом живот крепи“ (Исаија 40:28, 29). Апостол Павле, који је и сам искусио истинитост ових речи, написао је: „Не одустајемо, али ако се човек који смо споља и распада, онај који смо унутра сигурно се обнавља из дана у дан“ (2. Коринћанима 4:16).

17 Запази израз „из дана у дан“. То значи да свакодневно треба да узимамо оно што нам Јехова пружа. Једна сестра, која је 43 године верно служила као мисионар, у неким периодима била је физички исцрпљена и обесхрабрена. Али у духовном погледу није се уморила. Она каже: „Навикла сам да устајем рано како бих пре било чега другог могла да се молим Јехови и да читам његову Реч. Та свакодневна рутина помогла ми је да истрајем све до сада.“ Заиста можемо рачунати да ће нам Јехова дати снагу ако му се редовно „из дана у дан“ молимо и ако медитирамо о његовим узвишеним особинама и обећањима.

18. Коју утеху Библија пружа верним особама које су у поодмаклим годинама или су болесне?

18 Ово може бити од помоћи нарочито онима који су обесхрабрени због поодмаклих година и слабог здравља. Они се могу обесхрабрити не зато што се упоређују с другима већ зато што оно што сада раде упоређују са оним што су некада радили. Заиста је утешно знати да Јехова цени старије! Библија каже: „Седа коса јесте венац части, и он се на путу праведника стиче“ (Пословице 16:31). Јехова је свестан наших ограничења и веома цени када га обожавамо целим срцем упркос слабостима које имамо. Сем тога, сва наша добра дела неизбрисиво су урезана у Божјем сећању. Писмо нас уверава: „Бог није неправедан да заборави ваше дело и љубав коју сте показали према његовом имену, тиме што сте служили светима и што и даље служите“ (Јеврејима 6:10). Свима нама је заиста веома драго што око себе имамо браћу и сестре који већ деценијама лојално служе Јехови!

Не одустај

19. Како нам користи то што смо заокупљени чињењем добра?

19 Многи сматрају да енергична и редовна физичка активност може умањити умор. Слично томе, редовне духовне активности могу нам помоћи да одагнамо било какво осећање емоционалне или духовне исцрпљености. Библија каже: „Не одустајмо од тога да чинимо оно што је врсно, јер ћемо кад буде време пожњети ако се не уморимо. Зато, дакле, док за то имамо погодно време, чинимо добро свима, а нарочито онима који су нам сродни по вери“ (Галатима 6:9, 10). Запази изразе „чинимо оно што је врсно“ и „чинимо добро“. Они указују на то да треба да предузмемо акцију. Чињење добра другима заиста нам може помоћи да се не уморимо док служимо Јехови.

20. Какво друштво треба да избегавамо да бисмо се борили против обесхрабрења?

20 За разлику од овог, дружење и рад с људима који презиру Божје законе може постати заморно бреме. Библија нас упозорава: „Тежак је камен, и песак је тежак, али гнев је безумника тежи од обога“ (Пословице 27:3). Ако не желимо да подлегнемо обесхрабрењу и умору, било би добро да избегавамо друштво песимиста и оних који су склони да траже грешке код других и да их критикују.

21. Како можемо бити охрабрујући за друге на хришћанским састанцима?

21 Хришћански састанци представљају још један начин на који нам Јехова даје духовну снагу. На састанцима имамо изврсну прилику да храбримо једни друге окрепљујућим поукама и дружењем (Јеврејима 10:25). Сви у скупштини треба да се труде да буду изграђујући када коментаришу или када имају неко учешће на састанку. Они који предводе као учитељи имају посебну одговорност да буду охрабрујући (Исаија 32:1, 2). Чак и када некога треба опоменути или укорити, то треба учинити на окрепљујућ начин (Галатима 6:1, 2). Љубав према другима заиста ће нам помоћи да служимо Јехови а да се не уморимо (Псалам 133:1; Јован 13:35).

22. Зашто можемо бити пуни храбрости иако смо несавршени?

22 Обожавање Јехове у овом времену краја захтева рад. Хришћани нису имуни на последице менталног замора, емоционалног бола и стресних ситуација. Несавршени смо и зато смо крхки попут глинених посуда. Па ипак, Библија каже да „ово благо имамо у земљаним посудама, да би снага која надилази уобичајену била од Бога, а не од нас“ (2. Коринћанима 4:7). Да, физички ћемо се умарати, али никада се немојмо уморити у духовном погледу и немојмо одустати. Уместо тога, будимо ’пуни храбрости и рецимо: „Јехова је мој помоћник“‘ (Јеврејима 13:6).

Кратак преглед

• Који су неки од тешких терета којих бисмо могли да се ослободимо?

• Како можемо ’чинити добро‘ сухришћанима?

• Како нам Јехова даје снагу када смо уморни и обесхрабрени?

[Питања за разматрање]

[Слика на 23. страни]

Исус је знао да би апостоли могли клонути услед дуготрајног обесхрабрења

[Слика на 24. страни]

Неки су се одрекли неких хобија и одустали од планова који нису толико битни

[Слика на 26. страни]

Упркос нашим ограничењима, Јехова веома цени када га обожавамо целим срцем