Пређи на садржај

Пређи на садржај

Прави кључ за срећу

Прави кључ за срећу

Прави кључ за срећу

ЈЕХОВА, који је ’срећан Бог‘ и Исус Христ описан као „срећни и једини Моћни“, најбоље знају шта је кључ за срећу (1. Тимотеју 1:11; 6:15). Зато не треба да нас изненади што се кључ за срећу налази у Божјој Речи, Библији (Откривење 1:3; 22:7).

У својој чувеној Проповеди на гори, Исус је рекао шта је све потребно за срећу. Он је рекао: „Срећни су они“ (1) који су свесни својих духовних потреба, (2) који тугују, (3) који су благе нарави, (4) који су гладни и жедни праведности, (5) који су милосрдни, (6) који су чиста срца, (7) који су мирољубиви, (8) који су прогоњени због праведности, (9) које грде и прогоне због њега (Матеј 5:3-11). a

Да ли су Исусове изјаве тачне?

Да бисмо се уверили да су Исусове изјаве тачне, потребно их је мало објаснити. Ко ће порећи чињеницу да су срећније оне особе које су благе нарави, милосрдне и мирољубиве, и то из чиста срца, од особа које су гневне, ратоборне и немилосрдне?

Међутим, можда се питамо како се за људе који су гладни и жедни праведности или који тугују може рећи да су срећни. Па, такве особе реално гледају на услове који владају у свету. Оне „уздишу и кукају због свих гадости које се чине“ у наше време (Језекиљ 9:4). Наравно, то их не чини срећнима. Међутим, када сазнају да Бог намерава да оствари праведне услове на земљи и да донесе правду потлаченима, њиховој радости нема краја (Исаија 11:4).

Љубав према праведности такође наводи особу да тугује због тога што често пропушта да поступи исправно. Те особе су дакле свесне својих духовних потреба. Спремне су да траже вођство од Бога јер схватају да једино он може помоћи људима да победе своје слабости (Пословице 16:3, 9; 20:24).

Људи који тугују, који су гладни и жедни праведности и који су свесни својих духовних потреба разумеју колико је важно имати добар однос са Створитељем. Добар однос с другим људима доприноси срећи, али добар однос с Богом чини то још више. Заиста, они који истински воле оно што је исправно и који су спремни да прихвате Божје вођство, могу се стварно назвати срећнима.

Међутим, можда вам је тешко да верујете да неко кога прогоне и грде може бити срећан. Па ипак, будући да је то Исус рекао, онда је то сигурно истина. Како треба разумети његове речи?

Прогоњени а срећни — како је то могуће?

Запазите да Исус није рекао да је то што некога грде и прогоне само по себи разлог за срећу. Исус је навео један услов: „Срећни су они који су прогоњени због праведности... Срећни сте кад вас због мене грде и прогоне“ (Матеј 5:10, 11). Дакле, особа је срећна једино ако је грде због тога што је Христов следбеник и што свој живот усклађује с праведним начелима која је он научавао.

Ту чињеницу илуструје оно што се десило раним хришћанима. Чланови Синедриона, јеврејског врховног суда, „дозваше апостоле, истукоше их и наредише им да више не говоре у Исусово име, па их пустише да иду“. Како су апостоли реаговали? „Они пак одоше из Синедриона, радујући се што се удостојише да буду осрамоћени за његово име. И сваки дан у храму и од куће до куће нису престајали да поучавају и објављују добру вест о Христу, Исусу“ (Дела апостолска 5:40-42; 13:50-52).

Апостол Петар је разјаснио везу између ругања и среће. Он је написао: „Ако вам се ругају због Христовог имена, срећни сте, јер дух славе, да, дух Божји, почива на вама“ (1. Петрова 4:14). Да, ако као хришћани патимо зато што радимо оно што је исправно, иако та патња сама по себи није пријатна, наша срећа произлази из сазнања да због тога добијамо Божји свети дух. Како је Божји дух повезан са срећом?

Дела тела или плод духа?

Божји свети дух имају само они који су му послушни као владару (Дела апостолска 5:32). Јехова не даје свој дух онима који врше „дела тела“. Та дела су „блуд, нечистоћа, распуштено понашање, идолопоклонство, бављење спиритизмом, непријатељства, свађа, љубомора, изливи гнева, препирке, поделе, секте, зависти, пијанке, теревенке и томе слично“ (Галатима 5:19-21). Истина, у данашњем свету „дела тела“ су нешто сасвим уобичајено. Међутим, они који тако живе немају праву и трајну срећу. Напротив, они због таквог понашања губе добре односе с рођацима, пријатељима и познаницима. Штавише, Божја Реч каже да они који „чине тако нешто неће наследити Божје краљевство“.

С друге стране, Бог даје свој дух онима који негују „плод духа“. Особине које сачињавају тај плод јесу „љубав, радост, мир, дуготрпљивост, љубазност, доброта, вера, благост, самоконтрола“ (Галатима 5:22, 23). Када испољавамо те особине, доприносимо мирољубивим односима како с другим људима тако и с Богом, што доводи до праве среће. (Види оквир.) Што је још важније, тиме што показујемо љубав, љубазност, доброту и друге божанске особине угађамо Јехови и можемо се радовати нади да ћемо вечно живети у његовом новом свету праведности.

Срећа је нешто на шта сами утичемо

У време када су Волфганг и Бригите, један брачни пар који живи у Немачкој, почели озбиљно да проучавају Библију, поседовали су много материјалних ствари које су по људским мерилима потребне за срећу. Били су млади и здрави. Носили су скупу одећу, имали лепо уређен дом и добар посао. Већи део времена трошили су да би стекли још више материјалних ствари, али то им није доносило праву срећу. Међутим, с временом су Волфганг и Бригите донели једну важну одлуку. Одлучили су да више времена и снаге посвећују духовним стварима и тражили су начине да се приближе Јехови. То је убрзо довело до тога да су променили свој став и поједноставили живот како би служили као пионири, то јест пуновремени проповедници Краљевства. Данас они служе као добровољци у подружници Јеховиних сведока у Немачкој. Осим тога, уче један азијски језик како би помагали странцима да упознају истину која се налази у Божјој Речи Библији.

Да ли су пронашли праву срећу? Волфганг каже: „Откако смо се заокупили духовним стварима, срећнији смо и имамо више радости. Служење Јехови целим срцем такође је учврстило наш брак. И пре смо имали срећан брак, али имали смо обавезе и интересовања која су нас усмеравала у различитим правцима. Сада смо уједињени док тежимо ка истом циљу.“

Шта је кључ за срећу?

Најкраће речено: Избегавати „дела тела“ и неговати „плод [Божјег] духа“. Да бисмо били срећни, морамо имати жељу да развијамо близак однос с Богом. Особа која се труди у том правцу одговара Исусовом опису срећне особе.

Стога, немојте одмах закључити да је срећа ван вашег домашаја. Истина, можда вам здравље није баш најбоље или можда имате проблеме у браку. Можда више нисте у годинама када можете доживети радост родитељства, или можда нисте у могућности да остварите успешну каријеру. Можда ваш новчаник није тако пун као што је некада био. Па ипак, охрабрите се јер нема разлога да очајавате! Божје Краљевство ће ускоро решити и ове и стотине других проблема. Штавише, ускоро ће Јехова Бог испунити обећање које је дао преко псалмисте: „Краљевство је твоје краљевство свих векова... Отвараш руку своју, и обилно ситиш све што живот има“ (Псалам 145:13, 16). Као што милиони Јеховиних слугу из читавог света могу да посведоче, када ово Јеховино сигурно обећање држимо у мислима, то већ данас у великој мери може допринети нашој срећи (Откривење 21:3).

[Фуснота]

a Свака од ових Исусових изјава почиње грчком речју макарии. У неким преводима ту се користи реч „блажени“, али у Преводу Нови свет тачније је преведена као „срећни“.

[Оквир⁄Слика на 6. страни]

Фактори који доприносе срећи

Љубав. Показујте љубав и други ће вас волети.

Радост. Радост ће вам дати снагу да се суочите с проблемима.

Мир. Мир ће вам помоћи да будете у добром односу с другим људима.

Дуготрпљивост. Дуготрпљивост вам помаже да останете срећни чак и када трпите невољу.

Љубазност. Ако сте љубазни, други ће желети да се спријатеље с вама.

Доброта. Показујте доброту и други ће вам радо помоћи када то вама буде потребно.

Вера. Ако имате веру, бићете сигурни да је Божје вођство пуно љубави.

Благост. Ако сте благи, имаћете мир у срцу, уму и телу.

Самоконтрола. Ако испољавате самоконтролу, мање ћете грешити.

[Слике на 7. страни]

Да бисте били срећни, морате задовољавати своје духовне потребе