Пређи на садржај

Пређи на садржај

У потрази за срећом

У потрази за срећом

У потрази за срећом

ПРЕ неколико година, људима из Велике Британије, Немачке, Сједињених Држава и Француске постављено је питање: „Шта је кључ за срећу?“ Од свих испитаника, 89 посто сматрало је да је кључ за срећу добро здравље; 79 посто њих поменуло је да је то срећан брак или веза; 62 посто испитаника истакло је радост родитељства а 51 посто њих повезало је кључ за срећу са успешном каријером. Чак и поред тога што су људи углавном поучени да новац није кључ за срећу, 47 посто испитаника изразило је своје уверење да је новац баш то. Међутим, шта показују чињенице?

Пре свега, размотримо наводну повезаност између новца и среће. Истраживање које је обухватило сто најбогатијих људи у Сједињеним Државама показало је да они нису срећнији од других људи. Штавише, иако су многи у Сједињеним Државама у протекле три деценије готово удвостручили своје материјалне поседе, стручњаци за ментално здравље утврдили су да они нису ништа срећнији него што су били пре. У једном извештају стоји: „Током тог истог периода, веома се повећао број депресивних. Три пута више тинејџера извршило је самоубиство. Стопа развода се удвостручила.“ Изучаваоци из око 50 земаља који проучавају повезаност између новца и среће дошли су до закључка да се срећа не може купити новцем.

С друге стране, колико добро здравље, срећан брак и успешна каријера доприносе срећи? Па, ако би то били услови за срећу, шта би онда било с милионима људи чије здравље није баш најбоље као и са свима онима који немају срећан брак? А шта је с брачним паровима без деце и са свима који немају успешну каријеру? Да ли су све те особе осуђене на несрећан живот? Исто тако, ако претпоставимо да су они који су сада доброг здравља и који имају успешан брак срећни, да ли ће њихова срећа потрајати ако им се ситуација промени?

Да ли тражимо на правом месту?

Свако жели да буде срећан. То није ништа чудно, с обзиром на то да је наш Створитељ описан као ’срећан Бог‘ и да је човек створен по Божјем обличју (1. Тимотеју 1:11; Постање 1:26, 27). Дакле, сасвим је природно да људи трагају за срећом. Међутим, многи сматрају да је срећа попут зрнаца песка — и једно и друго лако исклизне из руке.

Да ли је могуће да се неки људи у ствари превише труде да пронађу срећу? Социолог Ерик Хофер сматрао је да је тако. Он је рекао: „Потрага за срећом један је од главних узрока несреће.“ То је заиста тако ако срећу тражимо на погрешном месту. Тада ћемо сигурно доживети разочарање и фрустрацију. Срећу не доноси тежња за богатством, славом или признањем, нити тежња ка остварењу политичких, социјалних и економских циљева, као ни живот усредсређен на тренутно задовољење својих жеља. Није ни чудо што су неки постали иронични попут једног писца који се изразио на следећи начин: „Кад бисмо само престали да покушавамо да будемо срећни, било би нам прилично добро!“

Значајно је то што је анкета поменута на почетку овог чланка открила још и то да од десет испитаника четири сматрају да срећа произлази из добрих дела и помагања другима. Надаље, сваки четврти је истакао да су вера и религија од пресудне важности за срећу. Јасно је да треба поближе да испитамо шта је кључ за праву срећу. Следећи чланак ће нам помоћи у томе.

[Слике на 3. страни]

Многи сматрају да је кључ за срећу новац, срећан породични живот или успешна каријера. Да ли и ви тако мислите?