Пређи на садржај

Пређи на садржај

Чувајмо се ’гласа странаца‘

Чувајмо се ’гласа странаца‘

Чувајмо се ’гласа странаца‘

„Странца нипошто неће следити, него ће побећи од њега, јер не познају глас странаца“ (ЈОВАН 10:5).

1, 2. (а) Како је Марија реаговала када ју је Исус позвао по имену, и коју је ранију Исусову изјаву илустровао овај догађај? (б) Шта нам омогућава да останемо близу Исуса?

 УСКРСНУЛИ Исус посматра једну жену која стоји близу његовог празног гроба. Добро је познаје. То је Марија Магдалена. Пре око две године из ње је истерао демона. Отада је следила њега и његове апостоле, и бринула је о њиховим свакодневним потребама (Лука 8:1-3). Међутим, Марија је сада савладана тугом и плаче зато што је видела како Исус умире, а сада нема чак ни његовог тела! Исус је зато пита: „Жено, зашто плачеш? Кога тражиш?“ Мислећи да је он баштован, она одговара: „Господине, ако си га ти однео, реци ми где си га ставио, и ја ћу га узети.“ Исус јој затим каже: „Марија!“ Одмах га је препознала по начину на који јој се обратио. „Учитељу!“, радосно је узвикнула и загрлила га (Јован 20:11-18).

2 Овај извештај на дирљив начин илуструје оно што је Исус рекао једном ранијом приликом. Упоређујући себе с пастиром, а своје следбенике са овцама, рекао је да пастир зове своје овце по имену и да оне познају његов глас (Јован 10:3, 4, 14, 27, 28). Као што овца препознаје свог пастира, тако је и Марија препознала Христа, свог Пастира. Исто је и с данашњим Исусовим следбеницима (Јован 10:16). Баш као што добар слух омогућава овци да остане близу свог пастира, тако и нама духовна оштроумност омогућава да тесно следимо стопе нашег Врсног Пастира, Исуса Христа (Јован 13:15; 1. Јованова 2:6; 5:20).

3. Која су нека питања која нам се намећу с обзиром на Исусово поређење о овчијем тору?

3 Међутим, горе наведено поређење показује да овце, захваљујући томе што могу да распознају људске гласове, могу да препознају не само пријатеља већ и непријатеља. То је и за нас од животне важности зато што ми такође имамо подмукле противнике. Ко су они? Шта раде? Како можемо да се заштитимо од њих? Да бисмо добили одговоре на ова питања, хајде да видимо шта је још Исус рекао у поређењу о овчијем тору.

’Онај ко не улази на врата‘

4. Према поређењу о пастиру, кога овце следе, а кога не следе?

4 Исус каже: „Онај ко улази на врата, тај је пастир овцама. Њему вратар отвара, и овце слушају његов глас, и своје овце зове по имену и изводи их. А кад све своје изведе, иде испред њих, и овце га следе, јер познају његов глас. А странца нипошто неће следити, него ће побећи од њега, јер не познају глас странаца“ (Јован 10:2-5). Запази да је Исус овде три пута употребио реч „глас“. Два пута је указао на глас пастира, али трећи пут је указао на „глас странаца“. О каквом је странцу Исус ту говорио?

5. Зашто странцу који се помиње у 10. поглављу Јована не треба изразити гостољубивост?

5 Исус овде није мислио на странца којем треба изразити гостољубивост — није употребио реч која на изворном библијском језику значи „љубав према странцима“ (Јеврејима 13:2). Странац који се помиње у овом Исусовом поређењу јесте непозвани гост. „У овчији тор не улази на врата, него се пење на неком другом месту.“ Он је „лопов и пљачкаш“ (Јован 10:1). Ко је био прва особа која се помиње у Божјој Речи а која је постала лопов и пљачкаш? Сатана Ђаво. Доказ који говори у прилог томе налазимо у књизи Постања.

Када се први пут чуо глас странца

6, 7. Зашто се за Сатану с правом може рећи да је странац и лопов?

6 У Постању 3:1-5 говори се о томе како се на земљи први пут чуо глас странца. У том извештају стоји да је Сатана, користећи се змијом, пришао првој жени Еви и преварио је. Истина, у овом извештају не каже се отворено да је Сатана тај „странац“. Па ипак, његови поступци показују да се он по много чему уклапа у опис странца из Исусовог поређења које је забележено у 10. поглављу Јована. Осмотри неке сличности.

7 Исус каже да странац који долази у тор жртвама прилази изокола. Слично томе, Сатана је пришао својој жртви индиректно послуживши се змијом. Овај препредени приступ је показао ко је он у ствари — подмукли уљез. Надаље, странац у тору жели да украде овцу од њеног власника. Штавише, он је гори од лопова јер намерава да је „закоље и уништи“ (Јован 10:10). Слично томе, Сатана је био лопов. Преваривши Еву, он је Богу украо њену оданост. Надаље, Сатана је људима донео смрт. Зато је он и убица.

8. Како је Сатана у погрешном светлу приказао Јеховине речи и мотиве?

8 Сатанино непоштење видело се у томе што је погрешно представио Јеховине речи и мотиве. Упитао је Еву: „Је ли баш казао Бог: нећете јести са свакога дрвета у врту?“ Сатана се правио да је шокиран тако да је изгледало да хоће да каже: ’Како Бог може да буде тако неразуман?‘ Још је додао: „Бог зна да ће вам се у онај дан у који окусите с њега отворити очи.“ Запази шта је рекао: „Бог зна.“ Сатана је у суштини рекао: ’Знам ја шта Бог мисли. Знам ја који су његови мотиви и ти мотиви су лоши‘ (Постање 2:16, 17; 3:1, 5). Нажалост, Адам и Ева нису одвратили своје уши од гласа овог странца. Напротив, слушали су га и због тога су на себе и своје потомство навукли невољу (Римљанима 5:12, 14).

9. Зашто треба да очекујемо да се и данас чује глас странаца?

9 Сличне методе Сатана користи и данас како би завео Божји народ (Откривење 12:9). Он је „отац лажи“ а они који попут њега покушавају да заведу Божје слуге, његова су деца (Јован 8:44). Хајде да видимо који су неки начини на које се данас чује глас тих странаца.

Како се данас чује глас странаца

10. Који је један од начина на који се чује глас странаца?

10 Обмањиво резоновање. Апостол Павле каже: „Не дајте да вас заведу разна и туђа учења“ (Јеврејима 13:9). О каквим је учењима овде реч? С обзиром на то да нас она могу ’завести‘, јасно је да Павле указује на учења која могу пореметити нашу духовну равнотежу. Ко унапређује та туђа учења? Павле је једној групи хришћанских старешина рекао следеће: „Између вас самих устаће људи који ће говорити изопачене ствари да би одвукли ученике за собом“ (Дела апостолска 20:30). Заиста, као и у Павлово време и данас неки појединци који су некада били део хришћанске скупштине покушавају да заведу овце тако што говоре „изопачене ствари“ — полуистине и потпуне лажи. Апостол Петар каже да се они служе „обмањивим речима“ — речима које делују истинито али су у ствари безвредне попут фалсификованог новца (2. Петрова 2:3).

11. Како речи из 2. Петрове 2:1, 3 разоткривају методе и циљ отпадника?

11 Петар даље разоткрива методе којима прибегавају отпадници тако што каже да ће они „увести разорне секте“ (2. Петрова 2:1, 3). Баш као што лопов из Исусовог поређења о тору не улази „на врата, него се пење на неком другом месту“, тако и отпадници нама прилазе кришом (Галатима 2:4; Јуда 4). Шта им је циљ? Петар додаје: „Искоришћаваће вас.“ Заиста, без обзира на изговоре отпадника, прави циљ уљеза је да ’украду, закољу и униште‘ (Јован 10:10). Чувајмо се таквих странаца!

12. (а) Како можемо бити изложени гласу странаца преко особа с којима се дружимо? (б) Која сличност постоји између Сатаниних тактика и тактика данашњих странаца?

12 Лоше друштво. Глас странаца можемо чути и преко особа с којима се дружимо. Посебно су млади у опасности од лошег друштва (1. Коринћанима 15:33). Присети се да се Сатана усредсредио на Еву, која је била млађа и неискуснија. Убедио ју је да јој је Јехова неоправдано ускратио слободу, мада је то у стварности било далеко од истине. Јехова воли људе које је створио и стара се о њиховој добробити (Исаија 48:17). Слично је и данас. Странци покушавају да увере вас младе да вам ваши хришћански родитељи неоправдано ускраћују слободу. Како ти странци могу утицати на вас? Једна млада хришћанка признаје: „Моји школски другови су једно време у извесној мери утицали на то да моја духовност ослаби. Говорили су ми да моја религија ограничава и да је неразумна.“ Па ипак, родитељи вас у ствари воле. Зато, када школски другови покушавају да код вас створе неповерење према родитељима, немојте дозволити да будете заведени као Ева.

13. Који је мудар пут изабрао Давид, и који је један од начина на који га можемо опонашати?

13 Псалмиста Давид је у погледу лошег друштва рекао следеће: „Не седим с лажљивцима, не мешам се са лукавима [„онима који крију какви су“, NW]“ (Псалам 26:4). Да ли си овде запазио једну особину која је типична за странце? Они крију какви су у ствари — баш као што је Сатана сакрио свој идентитет послуживши се змијом. Данас неки неморални људи крију свој идентитет и праве намере служећи се Интернетом. Путем Интернета, перверзне одрасле особе могу се чак претварати да су млади како би вас намамили у замку. Млади, молимо вас, будите крајње опрезни како не бисте наудили својој духовности (Псалам 119:101; Пословице 22:3).

14. Како се у медијима понекад чује глас странаца?

14 Лажне оптужбе. Иако се у медијима могу наћи и повољни извештаји о Јеховиним сведоцима, медији се понекад користе као средство преко којег се чује глас странаца који је пун предрасуда. На пример, у једној земљи су објављене погрешне информације да су Сведоци током Другог светског рата подржавали Хитлеров режим. У другој земљи је био објављен извештај у ком су Сведоци били оптужени за скрнављење цркава. Сведоци су у неколико других земаља у медијима били оптужени да не дозвољавају да се њиховој деци пружи медицинска помоћ и да намерно превиђају озбиљне грехе својих суверника (Матеј 10:22). И поред свега тога, искрене особе које нас лично познају знају да су такве оптужбе лажне.

15. Зашто не треба веровати свему што се износи у медијима?

15 Шта треба да радимо ако наиђемо на оптужбе које шири глас тих странаца? Треба да се држимо савета из Пословица 14:15: „Луд све верује што му се говори, ал’ паметан пази на своје кораке.“ Не треба веровати свему што се у медијима представља као истина. Наравно, нисмо неповерљиви према свим информацијама које потичу из световних извора, али свесни смо да „цели свет лежи у власти злога“ (1. Јованова 5:19).

„Испитујте надахнуте изразе“

16. (а) Како понашање дословних оваца показује да је оно што стоји у Јовану 10:4 истина? (б) На шта нас Библија подстиче?

16 Међутим, како можемо бити сигурни да ли имамо посла с пријатељем или непријатељем? Па, Исус каже да овце следе пастира „јер познају његов глас“ (Јован 10:4). Овце не следе пастира због тога што га препознају по изгледу већ због тога што препознају његов глас. У једној књизи о библијским земљама стоји да је неки посетилац тврдио како овце не препознају пастира по гласу већ по његовој одећи. Пастир је рекао да оне препознају глас. Да би видели ко је у праву, пастир и тај странац су разменили одећу. Пошто је обукао пастиреву одећу странац је позвао овце али оне нису реаговале. Нису препознале његов глас. Међутим, када их је пастир позвао, иако је био прерушен, овце су дошле истог трена. Дакле, неко може изгледати као пастир, али за овце то још увек није довољан доказ. Овце у суштини испитују глас онога ко их зове тако што га упоређују с гласом пастира. Божја Реч нам каже да радимо то исто — „испитујте надахнуте изразе да видите да ли потичу од Бога“ (1. Јованова 4:1; 2. Тимотеју 1:13). Како то можемо чинити?

17. (а) Шта ће нам помоћи да боље упознамо Јеховин глас? (б) Шта нам спознање о Јехови помаже да урадимо?

17 Логично је закључити да ћемо лакше препознати глас странца уколико добро познајемо Јеховин глас, то јест поруку. Библија нам показује како можемо стећи такво спознање. У њој стоји: „Уши ће твоје слушати да се за тобом говори: ’То је пут, идите њим!‘“ (Исаија 30:21). То што се ’говори за нама‘ долази из Божје Речи. Сваки пут када читамо Божју Реч, ми такорећи чујемо глас свог Великог Пастира Јехове (Псалам 23:1). Стога, што више проучавамо Библију, то ћемо боље познавати Божји глас. Тај присан однос с њим омогућава нам да одмах препознамо глас странаца (Галатима 1:8).

18. (а) Шта је још повезано с тим што познајемо Јеховин глас? (б) У складу с Матејем 17:5, зашто треба да слушамо Исусов глас?

18 Будући да познајемо Јеховин глас, шта се још очекује од нас? Осим што треба да га чујемо, треба и да му будемо послушни. Осмотри поново Исаију 30:21. Божја Реч ту каже: „То је пут.“ Да, док проучавамо Библију ми у ствари слушамо Јеховине смернице. Он нам затим даје следећу заповест: „Идите њим!“ Јехова жели да поступамо у складу са оним што чујемо. Дакле, тиме што примењујемо оно што учимо ми показујемо да нисмо само чули Јеховин глас већ да смо га и послушали (Поновљени закони 28:1). Слушање Јеховиног гласа подразумева и слушање Исусовог гласа, јер нам је сам Јехова рекао да то радимо (Матеј 17:5). Шта нам Исус, Врсни Пастир, каже да чинимо? Он нас је упутио да стварамо ученике и да верујемо ’верном и разборитом робу‘ (Матеј 24:45; 28:18-20). Ако слушамо његов глас, то ће нам донети вечни живот (Дела апостолска 3:23).

’Побећи ће од њега‘

19. Како треба да реагујемо на глас странаца?

19 Како онда треба да реагујемо на глас странаца? Онако како реагују овце. Исус каже: „Странца нипошто неће следити, него ће побећи од њега“ (Јован 10:5). Наша реакција је двострука. Прво, ’нипошто нећемо следити‘ странца. Одлучно ћемо га избегавати. Штавише, грчке речи које су овде употребљене, а које су преведене са „нипошто“, на том језику представљају најснажнији начин да се изрази отпор према нечему (Јеврејима 13:5). Друго, ’побећи ћемо од њега‘, то јест нећемо обраћати пажњу на њега. То је једини исправан начин опхођења према онима чија учења нису у складу с гласом Врсног Пастира.

20. Како ћемо реаговати када се суочимо са (а) отпадницима који желе да нас обману (б) лошим друштвом (в) неповољним извештајима у медијима?

20 Стога, када наиђемо на особе које заступају отпадничке идеје, треба да урадимо оно што каже Божја Реч: „Пазите на оне који проузрокују поделе и околности за спотицање, насупрот учењу које сте примили, и избегавајте их“ (Римљанима 16:17; Титу 3:10). Млади хришћани који се суочавају са опасностима које са собом носи лоше друштво треба да примењују следећи савет који је Павле дао младом Тимотеју: „Бежи од жеља својствених младости.“ Надаље, када нас медији неосновано оптужују, размишљаћемо о ономе што је Павле даље саветовао Тимотеја: „[Они који слушају глас странаца] окренуће се лажним причама. А ти буди трезвен у свему“ (2. Тимотеју 2:22; 4:3-5). Колико год пријатно звучао глас странаца, бежимо од свега што би могло да нам ослаби веру (Псалам 26:5; Пословице 7:5, 21; Откривење 18:2, 4).

21. Које награде очекују оне који се не осврћу на глас странаца?

21 Тиме што се не осврћу на глас странаца, духом помазани хришћани се одазивају на речи Врсног Пастира које су забележене у Луки 12:32. Тамо им је Исус рекао: „Не бој се, мало стадо, јер је воља вашег Оца да вам да краљевство.“ Исто тако, „друге овце“ нестрпљиво чекају да чују следеће Исусове речи: „Дођите, благословљени од мог Оца, наследите краљевство које је припремљено за вас од оснивања света“ (Јован 10:16; Матеј 25:34). Ако се не осврћемо на ’глас странаца‘ очекују нас заиста прелепе награде!

Да ли се сећаш?

• До које мере Сатана одговара опису странца из Исусовог поређења о тору?

• На које се начине данас чује глас странаца?

• Како можемо препознати глас странаца?

• Како треба да реагујемо на глас странаца?

[Питања за разматрање]

[Слика на 15. страни]

Марија је препознала Христа

[Слика на 16. страни]

Странац не прилази овцама директно

[Слика на 18. страни]

Како реагујемо на глас странаца?