Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Јачајте у Господу“

„Јачајте у Господу“

„Јачајте у Господу“

„Јачајте у Господу и у моћи његове снаге“ (ЕФЕШАНИМА 6:10).

1. (а) Који се необичан двобој одиграо пре око 3 000 година? (б) Зашто је Давид победио?

 ПРЕ око 3 000 година, на једном бојном пољу између две супарничке војске стајала су два човека. Млађи је био пастир по имену Давид. Пред њим је стајао Голијат, необично снажан и висок човек. Оклоп му је био тежак отприлике 57 килограма, и носио је тешко копље и велики мач. Давид није имао никакав оклоп и једино оружје му је била праћка. Филистејски див Голијат је био увређен када је видео да је његов израелски противник само дете (1. Самуилова 17:42-44). Посматрачима на обе стране вероватно је изгледало да је исход овог двобоја већ унапред одређен. Али нису увек јаки ти који побеђују (Проповедник 9:11). Давид је победио зато што му је Јехова дао снагу за то. ’Победа је од Јехове‘, рекао је Давид. Библијски извештај каже да „Давид праћом и каменом надвлада Филистејина“ (1. Самуилова 17:47, 50).

2. У каквој бици учествују хришћани?

2 Хришћани не учествују у дословном рату. Они су у миру са свим људима, али ипак учествују у једној духовној бици против веома моћних противника (Римљанима 12:18). У последњем поглављу посланице Ефешанима, Павле је описао битку у којој учествује сваки хришћанин. Он је написао: „Ми не водимо борбу против крви и тела, него против владавина, против власти, против светских владара ове таме, против злих духовних сила на небеским местима“ (Ефешанима 6:12).

3. Према Ефешанима 6:10, шта нам је потребно да би нам успех био загарантован?

3 Те ’зле духовне силе‘ су Сатана и демони, и они желе да униште наш однос с Јеховом Богом. Будући да су много јачи од нас, налазимо се у сличној ситуацији у којој је био Давид, и не можемо успети ако се не ослонимо на Бога који ће нам дати снагу. Заиста, Павле нас подстиче да ’јачамо у Господу и у моћи његове снаге‘ (Ефешанима 6:10). Након што је дао тај савет, апостол је говорио о духовним припремама и хришћанским особинама које ће нам помоћи да изађемо као победници (Ефешанима 6:11-17).

4. Које ћемо две главне тачке осмотрити у овом чланку?

4 Хајде да анализирамо оно што Писмо каже о снази и тактикама нашег непријатеља. Затим ћемо осмотрити одбрамбену стратегију коју морамо применити да бисмо се заштитили. Ако следимо Јеховина упутства можемо бити сигурни да нас непријатељи неће савладати.

Борба против злих духовних сила

5. Како нам начин на који је ова битка описана на изворном језику у Ефешанима 6:12 помаже да увидимо каква је Сатанина стратегија?

5 Павле каже да ми „водимо борбу... против злих духовних сила на небеским местима“. Главни зли дух је наравно Сатана Ђаво, ’владар демона̂‘ (Матеј 12:24-26). На основу изворног језика, може се закључити да Библија упоређује нашу борбу с рвањем, то јест с борбом прса у прса. У рвачким мечевима у древној Грчкој, сваки борац је покушавао да свог противника избаци из равнотеже како би га оборио на земљу. Слично томе, Ђаво жели да ми изгубимо духовну равнотежу. Како му то може поћи за руком?

6. Користећи Писмо покажи како Ђаво може користити разне тактике да би ослабио нашу веру.

6 Ђаво може поступати као змија, ричући лав, па чак и као анђео светла (2. Коринћанима 11:3, 14; 1. Петрова 5:8). Он може користити људе да би нас прогонио или обесхрабрио (Откривење 2:10). С обзиром на то да је цео свет у Сатаниној власти, он може искористити жеље које преовладавају у њему и његову привлачност да би нас намамио у замку (2. Тимотеју 2:26; 1. Јованова 2:16; 5:19). Може се послужити светским или отпадничким размишљањем да би нас завео, баш као што је то учинио са Евом (1. Тимотеју 2:14).

7. Које границе имају демони, и које предности ми имамо?

7 Иако Сатана и његови демони имају моћно оружје и делују надмоћно, они имају и своје границе. Ти зли духови не могу нас присилити да радимо зле ствари које се не допадају нашем небеском Оцу. Пошто имамо слободну вољу, можемо да контролишемо своје мисли и поступке. Надаље, не боримо се сами. Како у Јелисејево време, тако су и данас одговарајуће следеће речи: „Оних који су с нама има више него оних који су с њима“ (2. Краљевима 6:16). Библија нас уверава да ће Ђаво побећи од нас ако му се супротставимо и ако се подложимо Богу (Јаков 4:7).

Сатанине сплетке су нам познате

8, 9. Које је кушње Сатана наметнуо Јову да би сломио његову беспрекорност, и с којим се духовним опасностима ми данас суочавамо?

8 Писмо нам открива Сатанине основне тактике и зато нисмо у незнању што се тиче његових сплетки (2. Коринћанима 2:11). Настојећи да сломи праведног Јова, Ђаво му је проузроковао озбиљне економске проблеме, смрт његових вољених, противљење породице, физичку патњу и неосноване критике од стране лажних пријатеља. Јов је пао у депресију и мислио је да га је Бог напустио (Јов 10:1, 2). Иако Сатана данас можда није директан узрочник тих проблема, такве невоље ипак утичу на многе хришћане и Сатана их може искористити да би постигао свој циљ.

9 У овом времену краја све више тога представља опасност по нашу духовност. Живимо у свету у ком материјалне тежње потискују духовне циљеве. У медијима се недозвољени полни односи непрестано приказују као нешто што у ствари доноси срећу а не бол. Већина људи ’више воли уживања него Бога‘ (2. Тимотеју 3:1-5). Овакав начин размишљања може представљати опасност по нашу духовну равнотежу ако не ’водимо тешку борбу за веру‘ (Јуда 3).

10-12. (а) Које је упозорење Исус дао у поређењу о сејачу? (б) Прикажи како духовне вредности могу бити угушене.

10 Сатана данас настоји да нас наведе да се потпуно препустимо свету и његовим материјалистичким тежњама, и то представља једну од његових најуспешнијих тактика. Исус је у поређењу о сејачу упозорио да у неким случајевима ’бриге овог система ствари и преварна моћ богатства могу да загуше реч [Краљевства]‘ (Матеј 13:18, 22). Грчка реч која је овде преведена са ’загушити‘ значи „потпуно удавити“.

11 У тропским шумама расте једна врста смокве. Док лагано расте, она се обавија око дебла неког дрвета. Мало-помало, ова пузавица обавија свог домаћина и пушта корење које постаје све јаче. Разгранато корење ове смокве на крају ће упити већину хранљивих материја из земљишта где се налази корен дрвета-домаћина, док ће му крошња ускратити светлост. На крају, дрво-домаћин умире.

12 На сличан начин, бриге овог система и тежња за богатством и удобним начином живота, постепено нам могу одузимати све више времена и енергије. Ако нам свет одвлачи пажњу, лако се може десити да почнемо да запостављамо лични библијски студиј, да пропуштамо хришћанске састанке, и да тако себе лишавамо духовне хране. Тада материјалистички циљеви долазе на место духовних тежњи и на крају постајемо лак плен за Сатану.

Морамо чврсто стати

13, 14. Шта треба да радимо када нам се Сатана противи?

13 Павле је подстакао сувернике да ’чврсто стану против Ђаволових сплетки‘ (Ефешанима 6:11). Наравно, Ђавола и демоне не можемо победити. Бог је тај задатак поверио Исусу Христу (Откривење 20:1, 2). Међутим, док Сатана не буде уклоњен, морамо „чврсто стати“ како нас његови напади не би савладали.

14 Апостол Петар је такође нагласио потребу да станемо чврсто против Сатане. Он је написао: „Будите трезвени, будно пазите. Ваш противник, Ђаво, иде унаоколо као ричући лав, тражећи кога да прождере. Заузмите став против њега, чврсти у вери, знајући да исте патње сналазе целу заједницу ваше браће по свету“ (1. Петрова 5:8, 9). У ствари, подршка наше духовне браће и сестара од пресудне је важности уколико желимо да останемо чврсти када Ђаво напада попут ричућег лава.

15, 16. Наведи библијски пример који показује како нам подршка суобожавалаца може помоћи да чврсто стојимо.

15 Када у афричкој савани почне да риче неки лав који је у близини, антилопа реагује тако што бежи што брже може све док се не нађе ван опасности. Међутим, слонови пружају пример узајамне подршке. У једној књизи стоји следеће објашњење: „Типично крдо слонова се обично брани тако што слонови својим телима формирају круг. Одрасли слонови су окренути ка опасности, а младунци су унутар круга“ (Elephants — Gentle Giants of Africa and Asia). Када наиђу на такву манифестацију снаге и узајамне подршке, лавови обично не нападају чак ни младунце слонова.

16 Ми на сличан начин треба да будемо једни уз друге када нам прете Сатана и његови демони. Треба да се држимо раме уз раме с нашом браћом која су чврста у вери. Павле је рекао да су му неки сухришћани били „помоћ која јача“ док је био затворен у Риму (Колошанима 4:10, 11). Грчка реч која је преведена као „помоћ која јача“ појављује се само једном у Хришћанским грчким списима. Према једном речнику, „глаголски облик ове речи односи се на лекове за ублажавање болова“ (Vine’s Expository Dictionary of New Testament Words). Попут неког умирујућег мелема, подршка зрелих обожавалаца Јехове може ублажити бол који изазива емоционална или физичка патња.

17. Шта нам може помоћи да будемо верни Богу?

17 Охрабрење које добијамо од сухришћана може нас подстаћи да будемо одлучни да верно служимо Богу. Посебно хришћанске старешине желе да пруже духовну помоћ (Јаков 5:13-15). Оно што нам може помоћи да останемо верни јесте редовно проучавање Библије и присуствовање хришћанским састанцима, већим скуповима и конгресима. Близак однос који имамо с Богом помаже нам да му останемо верни. Заиста, било да једемо, пијемо, било да радимо нешто друго, желимо да све чинимо на Божју славу (1. Коринћанима 10:31). Наравно, поуздање у Јехову заједно с молитвом неопходно је уколико и даље желимо да чинимо оно што је по његовој вољи (Псалам 37:5).

18. Зашто не треба да одустанемо чак и ако нас тешке околности исцрпе и одузму нам снагу?

18 Сатанини напади понекад уследе баш онда када се не осећамо духовно јаки. Лав напада слабу животињу. Породични проблеми, економске тешкоће или болест могу нас исцрпсти и одузети нам духовну снагу. Али немојмо одустати од тога да чинимо оно што је угодно Богу, јер је Павле рекао: „Кад сам слаб, онда сам силан“ (2. Коринћанима 12:10; Галатима 6:9; 2. Солуњанима 3:13). Шта је тиме хтео да каже? Хтео је да каже да Јеховина сила, уколико га молимо за њу, може надоместити наше људске слабости. Давидова победа над Голијатом показује да Бог може и да хоће да пружи снагу свом народу. Данашњи Јеховини сведоци могу посведочити да су у периодима када им је било изузетно тешко осетили Божју окрепљујућу руку (Данило 10:19).

19. Наведи пример који показује како Јехова може пружити снагу својим слугама.

19 Што се тиче подршке коју им је Бог пружао, један брачни пар је написао следеће: „Годинама смо служили Јехови као брачни пар и имали смо многе благослове и упознали смо многе дивне људе. Сем тога, Јехова нас је поучавао и давао нам снагу да бисмо се успешно изборили с тешкоћама. Попут Јова, нисмо увек разумели зашто су се ствари одвијале тако како су се одвијале, али знали смо да је Јехова увек ту да нам помогне.“

20. Који библијски доказ потврђује да Јехова увек подржава свој народ?

20 Јеховина рука није кратка да би подржао и ојачао свој верни народ (Исаија 59:1). Псалмиста Давид је испевао: „Јехова [„подржава“, NW] прихвата све који падају и исправља све погнуте“ (Псалам 145:14). Наш небески Отац „сваки дан носи терет наш“ и пружа нам оно што нам је заиста потребно (Псалам 68:19NW).

Потребна нам је ’потпуна ратна опрема од Бога‘

21. Како је Павле истакао потребу за духовном ратном опремом?

21 Размотрили смо неке Сатанине методе и видели смо колико је важно да останемо чврсти када нас напада. Сада морамо да осмотримо још нешто што је од пресудне важности ако желимо да са успехом бранимо своју веру. Апостол Павле је у својој посланици Ефешанима два пута поменуо једну врло битну ствар која нам помаже да чврсто стојимо и поред Сатаниних сплетки и да се са успехом боримо против злих духовних сила. Он је написао: „Обуците потпуну ратну опрему од Бога да бисте могли чврсто стати против Ђаволових сплетки... узмите потпуну ратну опрему од Бога, да бисте се могли одупрети у зли дан и, кад све темељно извршите, чврсто стати“ (Ефешанима 6:11, 13).

22, 23. (а) Шта укључује наша духовна ратна опрема? (б) Шта ћемо осмотрити у наредном чланку?

22 Дакле, треба да имамо „потпуну ратну опрему од Бога“. Док је писао посланицу Ефешанима, Павла је чувао један римски војник који је можда понекад на себи имао потпуну ратну опрему. Међутим, овог апостола је Бог надахнуо да говори о духовној ратној опреми која је веома важна за сваког његовог слугу.

23 Та ратна опрема коју даје Јехова укључује особине које хришћанин мора имати као и духовне припреме које је Он обезбедио. У следећем чланку ћемо размотрити сваки део те духовне ратне опреме. То ће нам омогућити да утврдимо колико смо опремљени за духовни рат. У исто време, видећемо како нам диван пример Исуса Христа помаже да се са успехом одупиремо Сатани Ђаволу.

Како би одговорио?

• У каквој борби учествују сви хришћани?

• Опиши неке Сатанине тактике.

• Како нас може ојачати подршка суверника?

• На кога се морамо ослонити за снагу, и зашто?

[Питања за разматрање]

[Слике на 11. страни]

Хришћани ’воде борбу против злих духовних сила‘

[Слика на 12. страни]

Бриге овог система могу угушити реч Краљевства

[Слика на 13. страни]

Сухришћани могу бити „помоћ која јача“

[Слика на 14. страни]

Да ли се молиш Богу за снагу?