Пређи на садржај

Пређи на садржај

Молитва Оченаш — шта она значи за вас

Молитва Оченаш — шта она значи за вас

Молитва Оченаш — шта она значи за вас

МОЛИТВА Оченаш, коју је изговорио Исус Христ у Проповеди на гори, записана је у Библији, у 6. поглављу Матеја, у стиховима од 9 до 13. Непосредно пре него што је изговорио ову молитву, Исус је рекао: „Кад се молите, не говорите увек једно те исто, као што то раде људи из нација, јер они мисле да ће бити саслушани због много речи“ (Матеј 6:7).

Јасно је, дакле, да Исус није желео да се молитва Оченаш понавља од речи до речи. Истина, он је касније поновио ту молитву због других који су га слушали (Лука 11:2-4). Међутим, ова молитва није од речи до речи иста у Јеванђељу по Матеју и Јеванђељу по Луки. Штавише, када се Исус у другим приликама молио, и када су се молили његови ученици, они се нису строго држали речи ове узорне молитве.

Зашто је молитва Оченаш записана у Библији? Исус нас је путем ове узорне молитве поучио какве се молитве допадају Богу. У овој молитви налазимо и одговоре на нека важна животна питања. Хајде зато да осмотримо молитву Оченаш део по део.

Које је Божје име?

„Оче наш, који си на небесима, нека се свети име твоје“ (Матеј 6:9). Уводне речи узорне молитве помажу нам да се приближимо Богу обраћајући му се као ’нашем Оцу‘. Попут детета које је сасвим природно привучено родитељу који је пун љубави и разумевања, ми се можемо приближити нашем небеском Оцу уверени да он жели да нас саслуша. „Ти слушаш молитве“, певао је краљ Давид, „к теби свака пут прилази!“ (Псалам 65:3).

Исус нас је поучио да се молимо да се Божје име свети, то јест да се издвоји као свето. Међутим, које је Божје име? Библија одговара следећим речима: „Ти [си] сам, коме је име Јехова, Свевишњи над целом земљом“ (Псалам 83:18). Да ли сте икад у Библији видели име Јехова?

Божје име Јехова помиње се скоро 7 000 пута у старим манускриптима Библије. Међутим, неки преводиоци Библије отишли су тако далеко да су уклонили Божје име из својих превода. Стога је сасвим на месту да се молимо Створитељу да посвети своје име, то јест да га учини светим (Језекиљ 36:23). Један начин да поступамо у складу с том молитвом јесте да користимо име Јехова када се молимо Богу.

Једна жена по имену Патриша одгојена је као католикиња и молитва Оченаш била јој је прилично позната. Како је реаговала када јој је једна Јеховина сведокиња показала Божје име у Библији? „Нисам могла да верујем!“, узвикнула је. „Зато сам донела свој превод Библије, али и у њему сам видела Божје име. Тада ми је Сведокиња показала стихове из Матеја 6:9, 10 и објаснила да се ту у молитви Оченаш указује на Божје име. Стварно сам била одушевљена тиме и замолила сам је да проучава Библију са мном.“

Нек буде Божја воља на земљи

„Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“ (Матеј 6:10). Како ће се испунити овај део молитве Оченаш? Многи људи небо замишљају као место мира и спокојства. У Писму се за небо каже да је Јеховин ’свети, славни стан‘ (Исаија 63:15). Није чудо што се молимо да Божја воља буде на земљи као што је „на небу“! Али да ли ће се то уопште остварити?

Јеховин пророк Данило је прорекао: „Бог ће небески подигнути краљевство које се неће никад уништити и које неће долазити под власт другог народа; оно ће разбити и уништити сва та [земаљска] краљевства, а оно ће вечно постојати“ (Данило 2:44). То небеско Краљевство, то јест владавина, ускоро ће предузети акцију, и под тим праведним системом управљања биће остварен светски мир (2. Петрова 3:13).

Тиме што се молимо да Божје Краљевство дође и да се Његова воља врши на земљи ми изражавамо веру која неће водити до разочарања. Хришћански апостол Јован је написао: „Чух снажан глас од престола како говори: ’Гле! Божји шатор је с људима, и он ће пребивати с њима, и они ће бити његов народ. И сам Бог биће с њима. И он ће обрисати сваку сузу с њихових очију, и смрти више неће бити, нити ће више бити туге, ни вике, ни боли. Пређашње ствари прођоше.‘“ Затим је додао: „И Онај који седи на престолу рече:... ’Пиши, јер су ове речи верне и истините‘“ (Откривење 21:3-5).

Молитва и наше физичке потребе

Исус је оним што је рекао у узорној молитви показао да у својим молитвама треба да се усредсредимо на ствари које се тичу Божјег имена и његове воље. Па ипак, у узорну молитву су укључене и наше личне молбе, с обзиром да је сасвим прикладно да и њих упућујемо Јехови.

Прва од тих молби јесте: „Дај нам данас хлеб наш за овај дан“ (Матеј 6:11). То није молба за материјално богатство. Исус нас је подстакао да се молимо за „хлеб наш за овај дан према дневној потреби“ (Лука 11:3). У складу с молитвом Оченаш, можемо бити уверени да ће Бог услишити наше молитве за свакодневне потребе уколико га волимо и уколико смо му послушни.

Ако смо превише забринути за наше финансијске проблеме могли бисмо занемарити своје духовне потребе и тако пропустити да испунимо оно што Бог тражи од нас. Међутим, ако ставимо обожавање Бога на прво место, можемо бити сигурни да ће наше молитве за материјалне потребе као што су храна и одећа бити услишене. Исус је рекао: „Стално... тражите најпре краљевство и Божју праведност, а све ће вам се ово друго додати“ (Матеј 6:26-33). Није лако тражити Божју праведност јер смо сви грешни и свима нам је потребно опраштање (Римљанима 5:12). Молитва Оченаш укључује и то.

Наше молитве и опраштање

„Опрости нам дугове наше, као што смо и ми опростили дужницима својим“ (Матеј 6:12). У молитви Оченаш коју је забележио Лука, на ове „дугове“ указује се као на „грехе“ (Лука 11:4). Хоће ли Јехова Бог стварно опростити наше грехе?

Иако је Давид, краљ древног Израела, починио озбиљне грехе, покајао се и са уверењем се молио Јехови: „Ти [си], Јехова, добар и опрашташ [’спреман си да опростиш‘, NW], и пун си милости за све који те призивљу!“ (Псалам 86:5). Каква утешна мисао! Наш небески Отац је ’спреман да опрости‘ грехе онима који имају покајнички став. Баш као што се дуг може потпуно отписати, тако и Јехова Бог може у потпуности да опрости наше грехе.

Међутим, Исус је поменуо и један услов: Да би Бог опростио нама, и ми морамо да опростимо другима (Матеј 6:14, 15). Иако су три Јовова пријатеља лоше поступала с њим, он им је опростио и чак се помолио за њих (Јов 42:10). Ако опростимо онима који греше против нас, угодићемо Богу и моћи ћемо да осетимо његово милосрђе.

Божја спремност да саслуша наше молитве треба да нас покрене да тежимо за његовим одобравањем. Иако смо несавршени, ми то можемо (Матеј 26:41). Једном важном молбом у закључку узорне молитве Исус је показао да нам Јехова може помоћи и у томе.

Помоћ у слеђењу исправног пута

„Не уведи нас у искушење, него нас избави од злога“ (Матеј 6:13). Јехова нас не оставља на цедилу када смо у искушењу нити узрокује да паднемо у грех. У Његовој Речи стоји: „Бог [се] не може искушавати злим стварима нити он сам икога искушава“ (Јаков 1:13). Истина, Бог дозвољава да будемо искушани, али он нас може и избавити од Великог Кушача — „злога“, познатог као Сатана Ђаво.

Апостол Петар је подстакао сухришћане: „Будите трезвени, будно пазите. Ваш противник, Ђаво, иде унаоколо као ричући лав, тражећи кога да прождере“ (1. Петрова 5:8). Сатана је чак кушао савршеног човека Исуса Христа! Шта је био његов циљ? Да одврати Исуса од чистог обожавања Јехове Бога (Матеј 4:1-11). Ако настојиш да служиш Богу, онда Сатана жели да прождере и тебе!

Користећи свет који је у његовој власти, Ђаво нас може искушавати наводећи нас да чинимо оно што Бог не одобрава (1. Јованова 5:19). Зато је важно да се редовно обраћамо Богу за помоћ, нарочито када се суочавамо с дуготрајним искушењем. Ако Јехову обожавамо у складу с његовом надахнутом Речју Библијом, он ће нас избавити тако што ће нам помоћи да се супротставимо Ђаволу. „Бог је веран“, каже нам Библија, „и неће дозволити да будете искушани изнад онога што можете поднети“ (1. Коринћанима 10:13).

Неопходна је вера у Бога

Како је само лепо знати да је наш небески Отац заинтересован за свакога од нас! Он се чак побринуо и за то да нас његов Син Исус Христ научи како да се молимо. Сасвим сигурно, то је нешто што нас подстиче да угодимо Јехови Богу. Како то можемо чинити?

У Библији стоји: „Без вере није могуће угодити му, јер онај ко приступа Богу мора веровати да он постоји и да награђује оне који га усрдно траже“ (Јеврејима 11:6). Како можемо стећи такву веру? „Вера долази од онога што се чује“, каже Библија (Римљанима 10:17). Јеховини сведоци радо разговарају о Писму са свима који желе да служе Богу са истинском вером.

Надамо се да је ово разматрање продубило ваше разумевање молитве Оченаш. Своју веру у Бога можете ојачати тако што ћете и даље стицати спознање о Јехови и о томе како он награђује „оне који га усрдно траже“. Научите што више о њему и његовим намерама како бисте заувек могли да уживате у блиском односу са својим небеским Оцем (Јован 17:3).

[Истакнути текст на 5. страни]

„Оче наш, који си на небесима, нека се свети име твоје. Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи. Дај нам данас хлеб наш за овај дан; и опрости нам дугове наше, као што смо и ми опростили дужницима својим. И не уведи нас у искушење, него нас избави од злога“ (Матеј 6:9-13).

[Слика на 7. страни]

Јехова брине о потребама оних који га воле

[Слика на 7. страни]

Бог нам такође помаже да се супротставимо Ђаволу

[Слика на 7. страни]

Ако попут Јова опраштамо онима који греше против нас, можемо осетити Божје милосрђе