Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Молите се овако‘

’Молите се овако‘

’Молите се овако‘

ДА ЛИ знате молитву Оченаш? То је узорна молитва којој нас је Исус поучио. У својој познатој Проповеди на гори, он је рекао: „Молите се, дакле, овако“ (Матеј 6:9). Пошто ју је изрекао Исус, ова молитва се обично назива Господова молитва, а позната је и као молитва Оченаш (латински Paternoster).

Милиони људи широм света знају напамет ову молитву и често је понављају, можда чак сваки дан. Последњих година многи изговарају ову молитву у школама и приликом јавних догађаја. Зашто се молитва Оченаш сматра тако важном?

Кипријан, теолог из трећег века, написао је: „Која би молитва могла бити духовнија од оне коју смо добили од Христа...? Која би молитва могла бити истинитија од оне коју нам је дао Син који је Истина?“ (Јован 14:6).

У катехизму Римокатоличке цркве, молитва Оченаш се назива „основном хришћанском молитвом“. The World Book Encyclopedia потврђује да ова молитва има веома важно место у религијама хришћанства, и назива је једним од „темеља хришћанске вере“.

Међутим, мора се признати да многи који изговарају молитву Оченаш не разумеју у потпуности њено значење. „Ако сте барем донекле васпитани у духу хришћанства, вероватно знате да изговорите молитву Оченаш у једном даху“, каже се у канадским новинама Ottawa Citizen, „али можда би вам било тешко да је изговарате полако и с разумевањем.“

Да ли је стварно важно да разумемо молитве које упућујемо Богу? Зашто нам је Исус дао молитву Оченаш? Какво значење та молитва има за вас? Хајде да сада размотримо та питања.