Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Обуците потпуну ратну опрему од Бога“

„Обуците потпуну ратну опрему од Бога“

„Обуците потпуну ратну опрему од Бога“

„Обуците потпуну ратну опрему од Бога да бисте могли чврсто стати против Ђаволових сплетки“ (ЕФЕШАНИМА 6:11).

1, 2. Својим речима опиши духовну ратну опрему коју хришћанин треба да обуче.

 РИМ је у првом веку н. е. био на врхунцу своје моћи. Снага римских легија омогућила је том граду да контролише већи део тада познатог света. Један историчар је ту војску описао као „најуспешнију војну формацију у историји“. Римска професионална војска била је сачињена од веома дисциплинованих војника који су пролазили кроз ригорозну обуку, али њихов успех као ефикасне војне машинерије зависио је и од њихове опреме. Апостол Павле се послужио ратном опремом римског војника да би приказао духовну опрему која је потребна хришћанима да би се успешно борили против Ђавола.

2 Опис те духовне ратне опреме налазимо у Ефешанима 6:14-17. Павле је ту написао: „Стојте чврсто, опасавши бедра истином, и имајући на себи грудни оклоп праведности, и на ноге обујте опрему добре вести мира. Изнад свега, узмите велики штит вере, којим ћете моћи да погасите све горуће стреле злога. Прихватите и кацигу спасења, и мач духа, то јест, Божју реч.“ Дословна ратна опрема која је Павлу послужила за овај опис пружала је римском војнику доста добру заштиту. Имао је и мач, што је било његово основно оружје за битку.

3. Зашто треба да слушамо упутства Исуса Христа и да следимо његов пример?

3 Успех римске војске није зависио само од опреме и обуке већ и од послушности заповеднику. Слично томе, хришћани морају бити послушни Исусу Христу за кога Библија каже да је ’владар народа‘ (Исаија 55:4). Сем тога, он је и ’поглавар скупштине‘ (Ефешанима 5:23). Исус нам је дао упутства за наш духовни рат и пружио савршени пример што се тиче тога како носити духовну ратну опрему (1. Петрова 2:21). Будући да личност налик Христовој има много тога заједничког с нашом духовном ратном опремом, Писмо нас саветује да се ’наоружамо‘ Христовим мисаоним ставом (1. Петрова 4:1). Зато ћемо се, док будемо анализирали сваки део наше духовне ратне опреме, послужити Исусовим примером да бисмо показали колико је та опрема важна и делотворна.

Заштитити бедра, груди и ноге

4. Коју је улогу играо војнички опасач, и шта то показује?

4 Бедра опасана истином. У библијска времена, војници су носили широк кожни каиш, или опасач, чија је ширина била од 5 до 15 центиметара. Неки преводиоци сматрају да би овај стих требало да гласи: „Са истином као опасачем чврсто притегнутим око вашег појаса.“ Војнички опасач је штитио бедра и о њега се могао окачити мач. Када је војник опасивао бедра он се у ствари припремао за битку. Павле је искористио војнички опасач да би показао до које мере библијска истина треба да утиче на наш живот. Ми такорећи треба да будемо чврсто опасани њоме како бисмо живели у складу с њом и како бисмо је заступали у свакој прилици (Псалам 43:3; 1. Петрова 3:15). Стога треба ревно да проучавамо Библију и да дубоко размишљамо о ономе што стоји у њој. Исусу је Божји закон био „у срцу“ (Псалам 40:9). Зато је противницима који су га испитивали могао да одговара цитирајући стихове које је знао напамет (Матеј 19:3-6; 22:23-32).

5. Објасни како нам библијски савети могу помоћи када смо у кушњама.

5 Када допуштамо да нас води библијска истина, то нас може заштитити од погрешног резоновања и омогућити нам да доносимо мудре одлуке. Када смо у кушњама, библијске смернице ће нам помоћи да будемо одлучни да чинимо оно што је исправно. То ће бити као да видимо свог Великог Учитеља Јехову и као да чујемо како се за нама говори: „То је пут, идите њим“ (Исаија 30:20, 21).

6. Зашто је нашем симболичном срцу потребна заштита, и како га праведност може делотворно заштитити?

6 Грудни оклоп праведности. Грудни оклоп који је носио војник штитио је срце које представља витални орган. Нашем симболичном срцу, то јест нашој унутрашњости, потребна је посебна заштита зато што је склоно ка ономе што је лоше (Постање 8:21). Зато морамо да учимо о Јеховиним праведним мерилима и морамо да их заволимо (Псалам 119:97, 105). Љубав према праведности подстаћи ће нас да избегавамо светски начин размишљања којим се игноришу или разводњавају Јеховине јасне смернице. Штавише, када волимо оно што је исправно и мрзимо оно што је лоше, избегаваћемо да радимо нешто што би могло да нам упропасти живот (Псалам 119:99-101; Амос 5:15). У том погледу имамо пример Исуса за кога Писмо каже: „Волео си праведност, и мрзео безакоње“ (Јеврејима 1:9). a

7. Зашто је римском војнику била потребна добра обућа, и шта је тиме приказано?

7 Ноге обувене у опрему добре вести мира. Римским војницима је била потребна добра обућа, то јест чврсте сандале јер су током војних похода често марширали и по 30 километара дневно и истовремено су носили оружје и опрему тешку око 30 килограма. Сасвим је на месту то што је Павле употребио обућу да би приказао нашу спремност да проповедамо поруку о Краљевству свакоме ко жели да слуша. То је важно, јер како ће иначе људи упознати Јехову ако нисмо спремни и вољни да проповедамо? (Римљанима 10:13-15).

8. Како можемо опонашати пример који је оставио Исус као проповедник добре вести?

8 Шта је Исусу било најважније да ради у животу? Римском намеснику Понтију Пилату рекао је: ’Дошао сам на свет да сведочим за истину.‘ Исус је проповедао свакоме ко је желео да слуша и толико је уживао у служби да ју је стављао испред својих физичких потреба (Јован 4:5-34; 18:37). Ако попут Исуса имамо жарку жељу да објављујемо добру вест сигурно је да ћемо пронаћи многе прилике за то. Надаље, ако смо заокупљени службом то ће нам помоћи да останемо духовно јаки (Дела апостолска 18:5).

Штит, кацига и мач

9. Какву је заштиту римском војнику пружао велики штит?

9 Велики штит вере. Грчка реч која је преведена са „велики штит“ указује на штит који је био довољно велики да заклони готово читаво тело. Он је штитио од ’горућих стрела‘ које се спомињу у Ефешанима 6:16. У библијским временима, војници су користили стреле направљене од шупље трске за које су биле причвршћене мале гвоздене посуде испуњене нафтом која се могла запалити. Један изучавалац каже да су ове стреле биле „једно од најопаснијих оружја у древним ратовима“. Ако војник није имао велики штит који би га заштитио од тих стрела, могао је бити озбиљно рањен или чак убијен.

10, 11. (а) Које Сатанине „горуће стреле“ могу ослабити нашу веру? (б) Како нам Исусов пример показује колико је важно имати веру током кушњи?

10 Којим се ’горућим стрелама‘ Сатана служи да би ослабио нашу веру? Он може изазвати прогонство или противљење у породици, на послу или у школи. Тежња за поседовањем све више материјалних ствари као и примамљивост неморала уништила је духовност неких хришћана. Да бисмо се заштитили од тих опасности ’изнад свега морамо узети велики штит вере‘. Тиме што учимо о Јехови, редовно комуницирамо с њим путем молитве као и тиме што увиђамо како нас он штити и благосиља ми градимо своју веру (Исус Навин 23:14; Лука 17:5; Римљанима 10:17).

11 Док је био на земљи, Исус је показао колико је важно имати снажну веру у критичним ситуацијама. Он је имао потпуно поверење у одлуке свог Оца и уживао је у вршењу његове воље (Матеј 26:42, 53, 54; Јован 6:38). Чак и када је био у агонији у Гетсиманском врту, Исус је рекао свом Оцу: „Не како ја хоћу, него како ти хоћеш“ (Матеј 26:39). Он никада није заборавио колико је важно да остане беспрекоран и да обрадује свог Оца (Пословице 27:11). Ако имамо слично поуздање у Јехову, нећемо дозволити да нека критика или противљење ослаби нашу веру. Уместо тога, наша вера може бити само још јача ако се тада ослањамо на Бога, показујемо да га волимо и држимо његове заповести (Псалам 19:8-12; 1. Јованова 5:3). Ниједна материјална ствар нити пролазно телесно задовољство не може да се упореди с благословима које је Јехова припремио за оне који га воле (Пословице 10:22).

12. Који важан део нас штити симболична кацига, и зашто је таква заштита веома важна?

12 Кацига спасења. Кацига је штитила главу и мозак војника — седиште његовог ума. Наша хришћанска нада је упоређена с кацигом зато што штити наш ум (1. Солуњанима 5:8). Иако смо захваљујући тачном спознању из Божје Речи променили начин размишљања, ми смо још увек слаби, несавршени људи. Наш ум се зачас може искварити. Циљеви ка којима теже људи у овом свету могу нам одвући пажњу и чак могу потиснути наду коју даје Бог (Римљанима 7:18; 12:2). Ђаво се трудио да омете Исуса тако што му је понудио „сва краљевства света и њихову славу“, али без успеха (Матеј 4:8). Исус је без колебања одбио ту понуду и Павле је за њега рекао: „Због радости која је стајала пред њим претрпео је мученички стуб, презревши срамоту, и сео с десне стране Божјег престола“ (Јеврејима 12:2).

13. Како можемо и даље одржавати живом наду која нам је дата?

13 Поуздање какво је имао Исус не настаје преко ноћи. Ако се наше размишљање своди на циљеве и снове који су уобичајени у свету уместо да размишљамо о нади која лежи пред нама, наша вера у Божја обећања биће све слабија. С временом бисмо чак могли и потпуно да изгубимо своју наду. С друге стране, ако редовно медитирамо о Божјим обећањима, и даље ћемо се радовати нади која нам је дата (Римљанима 12:12).

14, 15. (а) Шта је наш симболични мач, и како се он може употребити? (б) Објасни како нам мач духа може помоћи да одолимо искушењима.

14 Мач духа. Божја реч, то јест порука забележена у Библији јесте попут оштрог двосеклог мача којим се могу одстранити религиозне лажи и помоћи особама искреног срца да пронађу духовну слободу (Јован 8:32; Јеврејима 4:12). Овим духовним мачем можемо се и бранити када се нађемо у кушњама или када отпадници покушавају да униште нашу веру (2. Коринћанима 10:4, 5). Колико смо само захвални што је ’све Писмо надахнуто од Бога и што нас опрема за свако добро дело‘! (2. Тимотеју 3:16, 17).

15 Када га је Сатана кушао у пустоши, Исус је делотворно употребио тај мач духа да би се одбранио од лажног резоновања и лукавих искушења. На сваки Сатанин покушај, он је одговорио: „Писано је“ (Матеј 4:1-11). И Давиду, једном Јеховином сведоку из Шпаније, Писмо је помогло да савлада искушење. Када је имао 19 година, једна згодна девојка, која је радила с њим у истој фирми за чишћење, предложила му је да се „мало проведу“. Давид ју је одбио и затражио од свог шефа да буде премештен на неко друго радно место како не би поново дошао у такву ситуацију. Давид је рекао: „Сетио сам се Јосифовог примера. Он није хтео да се упусти у неморал и одмах је отишао. Ја сам учинио то исто“ (Постање 39:10-12).

16. Објасни зашто нам је потребна обука да бисмо ’исправно управљали речју истине‘.

16 Исус је користио мач духа и да би помогао другима да се ослободе Сатанине власти. „Оно што научавам није моје“, рекао је Исус, „него је од онога који ме је послао“ (Јован 7:16). Да бисмо попут Исуса били вешти у поучавању, потребна нам је обука. Што се тиче римских војника, јеврејски историчар Јосиф је написао: „Сваки војник свакодневно вежба и то с великим жаром, као да је ратно стање, и то је у ствари разлог због чега они тако лако подносе сав тај напор који битке носе са собом.“ Ми у нашем духовном рату треба да користимо Библију. Штавише треба да ’дамо све од себе да се покажемо као признати пред Богом, као радници који немају чега да се стиде, који исправно управљају речју истине‘ (2. Тимотеју 2:15). И колико нам само задовољства доноси када помоћу Писма одговарамо на питања искрених особа!

Молити се у свакој прилици

17, 18. (а) Коју улогу игра молитва док се одупиремо Сатани? (б) Наведи неки пример који показује колико је молитва вредна.

17 Након што је говорио о потпуној духовној ратној опреми, Павле је додао и један важан савет. Ако желе да се одупру Сатани, хришћани треба да се посвете ’сваком облику молитве и усрдног мољења‘. Колико често треба да се моле? Павле је написао: „У духу молите [се] у свакој прилици“ (Ефешанима 6:18). Молитва нам много може помоћи када се суочавамо са искушењима, испитима или обесхрабрењем (Матеј 26:41). Исус је „приносио усрдне молитве а и молбе Ономе који га је могао спасти од смрти, с јаким повицима и сузама, и био је услишен јер је имао страх пред Богом“ (Јеврејима 5:7).

18 Милагрос која већ више од 15 година брине о свом хронично болесном мужу каже: „Када сам обесхрабрена молим се Јехови. Нико ми не може толико помоћи као он. Истина, има тренутака када ми се чини да једноставно не могу више. Али увек изнова, након што се помолим Јехови, осетим нову снагу и одмах се осећам боље.“

19, 20. Шта нам је потребно ако желимо да изађемо као победници у борби против Сатане?

19 Ђаво зна да му је преостало мало времена и зато се све више труди да нас савлада (Откривење 12:12, 17). Морамо се одупирати овом моћном непријатељу и морамо се ’борити у доброј борби вере‘ (1. Тимотеју 6:12). За то нам је потребна снага изнад уобичајене (2. Коринћанима 4:7). Потребна нам је и помоћ Божјег светог духа и зато треба да се молимо за њега. Исус је рекао: „Ако ви, иако сте зли, знате да дајете својој деци добре дарове, колико ће више Отац, који је на небу, дати светог духа онима који га моле!“ (Лука 11:13).

20 Дакле, од пресудне је важности да обучемо потпуну ратну опрему коју нам Јехова пружа. Да би имали ту духовну ратну опрему треба да развијамо божанске особине, као што су вера и праведност. Треба да волимо истину, да се опашемо њоме, да будемо спремни да у свакој прилици говоримо о доброј вести и да увек размишљамо о нади за будућност. Морамо научити да вешто рукујемо мачем духа. Ако обучемо потпуну ратну опрему од Бога, можемо изаћи као победници у борби против злих духовних сила и заиста можемо прославити Јеховино свето име (Римљанима 8:37-39).

[Фуснота]

a У Исаијином пророчанству Јехова је за себе рекао да се обукао ’у правду као у оклоп‘. Због тога он од скупштинских надгледника тражи да деле правду и да поступају праведно (Исаија 59:14, 15, 17).

Како би одговорио?

• Ко нам пружа најбољи пример када се ради о ношењу духовне ратне опреме, и зашто треба пажљиво да осмотримо његов пример?

• Како можемо заштитити свој ум и симболично срце?

• Како можемо постати вешти у руковању мачем духа?

• Зашто треба да се молимо у свакој прилици?

[Питања за разматрање]

[Слике на 17. страни]

Марљиво проучавање Библије може нас подстаћи да објављујемо добру вест у свакој прилици

[Слике на 18. страни]

Сигурна нада коју имамо помаже нам да изађемо на крај с кушњама

[Слике на 19. страни]

Да ли у служби користиш „мач духа“?