Пређи на садржај

Пређи на садржај

Више од обичне игре

Више од обичне игре

Више од обичне игре

ДЕЦА воле да се играју. Међутим „то није безначајна и бескорисна активност“, стоји у књизи The Developing Child. „Изгледа да се кроз игру развија дететов однос према околини.“ Игра поспешује ментални развој детета, помаже му да разуме своју околину и да научи да комуницира с другима.

Деца у узрасту између 4 и 5 година почињу да се у својим играма претварају да су одрасли. Исус је једном приликом говорио о деци која се играју. Нека су хтела да се играју свадбе, друга су хтела да се играју сахране, и као што то деца често чине, међусобно су се расправљала јер нису могла да се сложе око игре (Матеј 11:16, 17). Такве игре помажу деци у развоју да разумеју важне улоге у животу.

Девојчице на овим сликама играју се учитеља Библије и његовог студента. Оне не воде прави библијски студиј, али њима је јасно да треба преносити библијску поруку. То је врло важна поука, јер је Исус заповедио свим својим следбеницима да стварају ученике и поучавају људе да држе све чему их је поучио (Матеј 28:19, 20).

Родитељи чија деца воле да у игри воде библијски студиј, држе говор или проповедају од куће до куће с правом могу да се поносе. Деца по правилу опонашају оно што виде да одрасли око њих раде. То што укључују Библију у своје игре показује да су одгојена „Господњом стегом и поуком“ (Ефешанима 6:4Савремени српски превод).

Јехова жели да деца учествују у правом обожавању. Он је рекао Мојсију да и ’деца‘ буду присутна када се буде читао Закон (Поновљени закони 31:12). Ако мала деца осећају да су укључена у то, то ће се видети у њиховим играма. Када дете у игри глуми да је Божји слуга оно тада прави прве кораке ка томе да то и постане.