Пређи на садржај

Пређи на садржај

Говорила је школским друговима о својим веровањима

Говорила је школским друговима о својим веровањима

Говорила је школским друговима о својим веровањима

ДА ЛИ би волео да помогнеш својим школским друговима да боље разумеју твоја веровања темељена на Библији? Магдалена, 18-годишња ученица средње школе из Пољске, као Јеховин сведок често разговара о својим веровањима са школским друговима. Они јој због тога често постављају питања као што су: ’Шта значи бити Јеховин сведок?‘ и ’зар ви не верујете у Исуса Христа?‘ Како је могла да помогне својим школским друговима? Магдалена се молила Јехови да је води у томе и поступала је у складу са својим молитвама (Јаков 1:5).

Једног дана је Магдалена упитала једну наставницу која поштује њена уверења да ли би могла да прикаже разреду видео-касету Јеховини сведоци — организација иза имена. a Наставница се сложила. Магдалена је затим рекла својим школским друговима: „С једним пријатељем припремам програм који ће трајати 90 минута. У то ће бити укључено приказивање једне видео-касете и разговор о Јеховиним сведоцима. Да ли бисте желели да дођете?“ Сви су пристали. Магдалена и Војћех, један искусни пуновремени проповедник, почели су да припремају програм.

Испланирали су да презентацију започну 20-минутним говором на темељу брошуре Јеховини сведоци — ко су они? У шта верују?*, након чега би присутни могли да постављају питања. Затим би у школској библиотеци била приказана видео-касета. Сваки ученик у разреду добио би поклон — велику коверту у којој се налази неколико брошура, књига Млади питају — практични одговори на њихова питања,* као и неки трактати и часописи.

На дан презентације, у библиотеци се окупило 14 Магдалениних школских другова, наставница и још четворо ученика који су се ту затекли. Војћех је најпре објаснио да су многи пољски песници и писци у својим делима користили Божје име Јехова. Такође је указао да се Божје име налази у неким старим катехизмима, уџбеницима о основама католичке вере. Да би објаснио савремену активност Јеховиних сведока, показао је проспекте разних подружница и фотографије неких Конгресних дворана.

Уследила је жива дискусија. Магдалена и Војћех су користили Библију како би одговорили на питања. То је оставило утисак на присутне и уверило их да Јеховини сведоци не проповедају своје идеје. Која су била нека од постављених питања и како су они одговорили?

Питање: Библија је пуна неразумљивог језика и метафора, те се може тумачити на много начина. Како је могуће живети у складу с Библијом?

Одговор: Неки кажу да је Библија попут виолине на којој можете свирати коју год мелодију желите. Међутим, размислите о овоме: Ако желите да сазнате шта је писац желео да каже, зар није најбоље да га једноставно питате? За разлику од писаца који су умрли, Аутор Библије, Јехова Бог, и даље је жив (Римљанима 1:20; 1. Коринћанима 8:5, 6). Контекст стиха може да нам открије које је исправно тумачење. Осим тога, често се о једној теми говори на више места у Библији, тако да нам може помоћи ако то упоредимо. Тако можемо дозволити Богу да води наше мисли, што је исто као да нам он сам објашњава одређени стих. Ако тако чинимо, можемо сазнати која је његова воља откривена у Библији и можемо живети у складу с њом, зар не?

Питање: Која је разлика између хришћана и Јеховиних сведока?

Одговор: Ми јесмо хришћани! Међутим, уместо да само тврде да су хришћани, Јеховини сведоци се труде да живе у складу са својим веровањима и са оним чему их Бог поучава за њихово добро (Исаија 48:17, 18). Пошто су сва њихова веровања темељена на Библији, они знају да имају истину (Матеј 7:13, 14, 21-23).

Питање: Зашто прилазите непознатим људима и инсистирате на томе да разговарате с њима? Зар тиме не намећете другима своју веру?

Одговор: Да ли сматрате да није у реду када вам неко на улици учтиво приђе и упита вас за мишљење о нечему? (Јеремија 5:1; Софонија 2:2, 3). (Затим су Војћех и Магдалена приказали како су пролазнике питали да ли је Богу стало до оних који су настрадали у поплави која је недавно задесила Пољску.) Када нам особа каже шта мисли, ми скренемо пажњу на Библију. Ако неко не жели да разговара, ми се поздравимо с њим и идемо даље (Матеј 10:11-14). Да ли је то присиљавање на разговор? Или људи уопште више не треба да разговарају?

Питање: Зашто не славите празнике?

Одговор: Ми обележавамо један једини догађај за који нам је у Библији заповеђено да то радимо — Меморијал смрти Исуса Христа (1. Коринћанима 11:23-26). Што се тиче празника, можете да потражите нешто о њиховом пореклу у енциклопедијама и другим поузданим изворима. Ако то учините, лако ћете увидети зашто их не славимо (2. Коринћанима 6:14-18).

Одговорено је на још многа питања. Дискусија је трајала тако дуго да је приказивање видео-касете морало да буде одложено.

Каква је била реакција ученика? Нека нам Магдалена то каже: „Изненадила сам се што су неки ученици који су обично неозбиљни и задиркују друге постављали озбиљна питања. Иако су се изјаснили као атеисти, током дискусије се показало да они ипак верују у Бога!“ Присутни су са захвалношћу примили поклоне — укупно им је уручено 35 књига, 63 брошуре и 34 часописа.

Какви величанствени резултати сведочења у школи! То не само што је помогло Магдалениним школским друговима да боље упознају и разумеју Јеховине сведоке, већ је такође многе младе подстакло да размишљају о сврси живота. Зашто се и ти не би потрудио да помогнеш својим школским друговима да сазнају више о твојим веровањима?

[Фуснота]

a Издали Јеховини сведоци.

[Слика на 31. страни]

Магдалена и Војћех се припремају за дискусију