Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ко данас даје славу Богу?

Ко данас даје славу Богу?

Ко данас даје славу Богу?

„Достојан си, Јехова, Боже наш, да примиш славу и част и моћ“ (ОТКРИВЕЊЕ 4:11).

1, 2. (а) Који примери говоре о грани науке која се зове бионика? (б) Које се питање намеће, и какав је одговор на њега?

 ЈЕДНОГ дана 1940-их, швајцарски инжењер Жорж де Местрал извео је свог пса у шетњу. Када се вратио кући, приметио је да се по његовој одећи и длаци пса нахватало пуно чичка. Знатижељан, ставио је чичак под микроскоп и био је запањен када је видео кукице које су се хватале готово за све. На крају му је пошло за руком да направи синтетички еквивалент — чичак-траку. Де Местрал није једини када је у питању копирање природе. Браћа Рајт из Сједињених Држава конструисала су авион након што су проучавали велике птице у лету. Француски инжењер Александар-Гистав Ајфел направио је кулу у Паризу која носи његово име, служећи се при том основним принципима који омогућавају бутној кости код човека да држи тежину тела.

2 Ови примери добро илуструју оно чиме се бави бионика. То је грана науке помоћу које људи настоје да опонашају творевине из природе. Међутим, намеће се једно сасвим логично питање: Колико често проналазачи одају част Ономе ко је створио мајушни чичак, велике птице, бутну кост код човека и све друге бриљантне оригинале на којима се заснивају многи људски изуми? Жалосно је што се у данашњем свету Богу ретко одају част и слава којих је достојан.

3, 4. Шта значи хебрејска реч која је преведена са „слава“, и на шта треба да указује када се користи за Јехову?

3 Неки се можда питају: ’Зашто Богу треба давати славу? Зар он већ није славан?‘ Истина, Јехова је најславнија Особа у свемиру, али то не значи да сви људи мисле тако. Хебрејска реч која се налази у Библији и која је преведена са „слава“, у основи значи „тежина“. Она указује на било шта што некоме даје одређену тежину, то јест што га чини важним у очима других. Када се та реч користи за Бога, она указује на оно што њега чини импозантним у људским очима.

4 Мало је људи који данас запажају оно што Бога чини импозантним (Псалам 10:4; 14:1). Штавише, угледне личности у друштву, ако уопште верују у Бога, често наводе друге да на славног Створитеља свемира гледају с непоштовањем. Како то раде?

„Немају изговора“

5. На који начин многи научници објашњавају постојање чудесног стварства?

5 Многи научници тврде да нема Бога. Како онда објашњавају постојање чудесног стварства, укључујући и људе? Они настанак свег тог дивног стварства приписују еволуцији, слепој сили чије се деловање заснива на случајности. На пример, еволуциониста Стивен Џеј Гулд је написао: „Овде смо зато што је једна необична група риба имала посебну анатомију пераја од којих су настале ноге копнених бића... Ми жудимо за неким ’узвишеним‘ одговором, али он не постоји.“ Слично томе, Ричард И. Лики и Роџер Левин су написали: „Можда је људска врста само страшна биолошка грешка.“ Чак и неки научници који се диве лепоти и креативности у природи пропуштају да заслугу за то припишу Богу.

6. Због чега многи не одају Богу част коју заслужује као Створитељ?

6 Када учени људи тврде да је еволуција чињеница, они тиме указују да само незналице одбијају да верују у њу. Како многи реагују на такве тврдње? Пре неколико година, један добар познавалац еволуције интервјуисао је неке људе који прихватају ту теорију. Он је рекао: „Установио сам да већина оних који верују у еволуцију то чини зато што им је речено да сви интелигентни људи верују у то.“ Према томе, када образоване особе изражавају своје атеистичке ставове, то на друге утиче тако да они више не одају Богу част која му као Створитељу припада (Пословице 14:15, 18).

7. Према Римљанима 1:20, шта се јасно може запазити на основу видљивог стварства, и зашто?

7 Да ли су научници до својих закључака дошли на основу чињеница и доказа? Па не би се баш могло рећи! Окружени смо доказима који говоре да Створитељ постоји. Апостол Павле је о њему написао: „Његова невидљива својства јасно се виде од стварања света [и људи] наовамо, будући да се запажају по ономе што је начињено, наиме његова вечна моћ и Божанство, тако да они [неверници] немају изговора“ (Римљанима 1:20). Створитељ је оставио свој траг на ономе што је створио. Павле дакле каже да људи, и то још од самог почетка свог постојања, на основу видљивог стварства могу да ’запазе‘ доказе да Бог постоји. Где се могу наћи ти докази?

8. (а) Како небеса говоре о Божјој моћи и мудрости? (б) Шта указује на то да је свемир имао неки Праузрок?

8 Звездано небо јесте доказ да Бог постоји. У Псалму 19:2 стоји: „Небеса славу Божју објављују.“ „Небеса“ — сунце, месец и звезде — сведоче о Божјој моћи и мудрости. Сам број звезда испуњава нас страхопоштовањем. И сва та небеска тела не лутају бесциљно кроз свемир већ се крећу по прецизним физичким законима a (Исаија 40:26). Да ли је разумно закључити да је за такав ред одговоран слепи случај? Значајно је то што многи научници кажу да је свемир настао изненада. Објашњавајући шта то у ствари значи, један професор је написао: „Веровање да је свемир одувек постојао много се боље уклапа у атеизам или агностицизам. Логика налаже да је за свемир који је имао почетак потребан неки праузрок, јер ко би могао и замислити да тако нешто настане без икаквог узрока?“

9. Како се у животињском свету огледа Јеховина мудрост?

9 На земљи такође налазимо доказе о постојању Бога. Један псалмиста је узвикнуо: „Много ли је дела твојих, Јехова! сва си их ти мудро уредио. Пуна је земља блага твога!“ (Псалам 104:24). У Јеховино ’благо‘ спадају животиње које су доказ његове мудрости. Као што смо запазили на почетку, жива створења су тако осмишљена да научници често покушавају да их копирају. Осмотри још неколико примера. Истраживачи проучавају рогове јелена с циљем да направе јаче шлемове; испитују неке врсте мува које имају истанчан слух јер желе да побољшају слушне апарате; истражују совина крила с намером да усаврше авионе који се не могу видети на радару. Али колико год се трудио, човек никада неће моћи да у потпуности копира савршене оригинале који се налазе у природи. У једној књизи стоји следеће запажање: „Жива створења су већ постигла све оно чему ми стремимо, и при том нису утрошила огромне количине фосилног горива, нису загадила планету, нити су довела у опасност сопствени опстанак.“ Каква мудрост! (Biomimicry — Innovation Inspired by Nature).

10. Зашто је нелогично порицати постојање Великог Дизајнера? Објасни.

10 Без обзира да ли гледаш небо или посматраш стварство овде на земљи, јасно је да постоји Створитељ (Јеремија 10:12). Свим срцем треба да се сложимо с небеским створењима која узвикују: „Достојан си, Јехова, Боже наш, да примиш славу и част и моћ, јер си ти све створио“ (Откривење 4:11). Па ипак, премда се диве креативности у стварима које виде својим очима, многи научници пропуштају да ’очима свог срца‘ виде доказ да постоји Створитељ (Ефешанима 1:18). То можемо приказати на следећи начин: Дивити се лепоти и креативности у природи а порицати постојање Великог Дизајнера исто је тако нелогично као и дивити се изванредној слици а у исто време порицати постојање уметника који је од празног платна направио ремек-дело. Није никакво чудо што се за оне који одбијају да верују у Бога каже да „немају изговора“!

„Слепе вође“ заводе многе

11, 12. На којој је претпоставци заснована доктрина о предодређености, и шта показује да та доктрина не слави Бога?

11 Многи религиозни људи искрено верују да њихов облик обожавања даје славу Богу (Римљанима 10:2, 3). Међутим, религија у целини представља још један део људског друштва због ког милиони људи не славе Бога. Како то? Хајде да осмотримо два начина.

12 Прво, религије умањују Божју славу тако што научавају лажна учења. Узми за пример учење о предодређености. Ова доктрина се заснива на претпоставци да Бог, будући да има способност да зна шта носи будућност, сигурно унапред зна исход свега. Предодређеност стога указује да је Бог давно унапред одредио будућност — било добру било лошу — за сваког појединца. Према овом веровању, кривицу за сву патњу и зло које данас постоји треба приписати Богу. Тешко да би Бога могло да прослави то што се њему приписује кривица за нешто за шта је у ствари крив његов главни Противник, Сатана, за кога Библија каже да је „владар света“! (Јован 14:30; 1. Јованова 5:19).

13. Зашто је смешно мислити да Бог не може да контролише своју способност да предвиди будућност? Објасни.

13 Идеја о предодређености није библијска и срамоти Бога. Она прави збрку између онога што он може да уради и онога што он заиста и ради. Библија недвосмислено показује да Бог може унапред да предвиди догађаје (Исаија 46:9, 10). Међутим, нелогично је мислити да он не може да контролише своју способност да зна будућност или да је он одговоран за све што се догоди. Да то прикажемо: Замисли да си физички прилично јак. Да ли ћеш због тога подићи сваки тежи предмет на који наиђеш? Наравно да нећеш! Исто тако, то што Бог може да зна шта ће бити у будућности не наводи га и да предвиди или предодреди сваки догађај. Ту способност он користи селективно. b Јасно је да лажна учења, укључујући и предодређеност, не славе Бога.

14. На који начин организована религија срамоти Бога?

14 Други начин на који организована религија срамоти Бога јесте понашањем својих следбеника. Од хришћана се очекује да се држе Исусових учења. Он је између осталог поучио своје следбенике да ’воле један другога‘ и да ’не буду део света‘ (Јован 15:12; 17:14-16). Шта се у том погледу може рећи за свештенике хришћанског света? Да ли се они заиста држе тих учења?

15. (а) Какав је досије свештеника када је у питању рат? (б) Како је понашање свештеника утицало на милионе људи?

15 Осмотри досије свештеника када је у питању рат. Они подржавају и затварају очи пред ратовима, и чак предводе у њима. Благосиљају војску и оправдавају убијање. Не можемо а да се не запитамо: ’Да ли су ти свештеници икада помислили да и свештеници на другој страни раде исто то?‘ (Види оквир „На чијој је страни Бог?“). Свештеници не славе Бога када тврде да имају његову подршку у крвавим ратовима. Надаље, не славе га ни када тврде да су библијска мерила застарела и када затварају очи пред сваком врстом сексуалног неморала. Колико нас само подсећају на религиозне вође за које је Исус рекао да ’чине безакоње‘ и да су „слепе вође“! (Матеј 7:15-23; 15:14). Овакво понашање свештеника довело је до тога да су милиони људи престали да воле Бога (Матеј 24:12).

Ко заиста даје славу Богу?

16. Зашто у Библији морамо да потражимо одговор на питање ко заиста даје славу Богу?

16 Ако угледни и утицајни људи у овом свету углавном не славе Бога, ко то онда заиста ради? Одговор на ово питање морамо потражити у Библији. На крају крајева, Бог има право да каже како га треба славити и он поставља мерила за то у својој Речи Библији (Исаија 42:8). Хајде да осмотримо три начина на која се Бог може славити и у сваком од та три случаја позабавићемо се питањем ко то данас заиста ради.

17. Како је сам Јехова показао да је слављење његовог имена изузетно важан део његове воље, и ко данас слави његово име широм света?

17 Прво, Бога можемо славити тако што величамо његово име. Да је то изузетно важан део Божје воље види се из онога што је он рекао Исусу. Неколико дана пре своје смрти, Исус се молио на следећи начин: „Оче, прослави своје име.“ Затим је глас с неба одговорио: „Прославио сам га и опет ћу га прославити“ (Јован 12:28). Без сумње, особа која је то рекла није нико други до Јехова. Из његовог одговора јасно се види да му је важно да се његово име слави. Ко данас слави Јехову тако што настоји да његово име буде познато и прослављено широм света? То раде Јеховини сведоци и то у 235 земаља! (Псалам 86:11, 12).

18. Како можемо препознати оне који обожавају Бога „истином“, и која група већ више од једног века научава библијске истине?

18 Друго, Бога можемо славити тако што научавамо истину о њему. Исус је рекао да ће прави обожаваоци ’обожавати [Бога] истином‘ (Јован 4:24). Како можемо препознати оне који обожавају Бога „истином“? Они морају одбацити доктрине које се не темеље на Библији и које у погрешном светлу приказују Бога и његову вољу. Такође, морају научавати искључиво чисте истине из Божје Речи, које укључују следеће: Јехова је Свевишњи Бог и због положаја који заузима сва слава припада искључиво њему (Псалам 83:18); Исус је Божји Син и именовани Владар Божјег Месијанског Краљевства (1. Коринћанима 15:27, 28); Божје Краљевство ће посветити његово име и испунити његову вољу за земљу и човечанство (Матеј 6:9, 10); добра вест о његовом Краљевству мора да се проповеда по целој земљи (Матеј 24:14). Већ више од једног века, само једна група верно научава ове драгоцене истине — Јеховини сведоци!

19, 20. (а) Како хришћани добрим понашањем дају славу Богу? (б) Која нам питања могу помоћи да утврдимо ко данас слави Бога добрим понашањем?

19 Треће, Бога можемо славити тако што живимо у складу с његовим мерилима. Апостол Петар је написао: „Задржите добро понашање међу нацијама, да би, у ономе за шта говоре против вас као да сте злочинци, због ваших врсних дела којих су очевици славили Бога у дан његовог прегледања“ (1. Петрова 2:12). Понашање једног хришћанина говори о ономе у шта верује. Када посматрачи повежу те две ствари — то јест, када виде да је добро понашање хришћанина директан резултат његове вере — то слави Бога.

20 Ко данас слави Бога добрим понашањем? Па, која је то религиозна група чије су припаднике многе власти похвалиле због тога што су мирољубиви грађани који плаћају порез и послушни су закону? (Римљанима 13:1, 3, 6, 7). Који су људи широм света познати по јединству са суверницима — јединству које се издиже изнад свих расних, националних и етничких разлика? (Псалам 133:1; Дела апостолска 10:34, 35). Која је група широм света призната као она која путем свог библијског образовног дела унапређује поштовање закона, породичне вредности и библијски морал? Постоји само једна група чије добро понашање на овим и другим пољима говори само за себе — то су Јеховини сведоци!

Да ли ти дајеш славу Богу?

21. Зашто треба да утврдимо да ли ми лично дајемо славу Јехову?

21 Свако од нас треба да се запита: ’Да ли ја лично дајем славу Јехови?‘ Према 148. Псалму, већи део стварства слави Бога. Анђели, небо, земља и животиње — све то слави Јехову (стихови 1-10). Како је жалосно што већина људи данас то не ради! Ако својим животом дајеш славу Богу, и ти га славиш попут осталог стварства (стихови 11-13). Не постоји бољи начин живота.

22. На које си начине благословљен због тога што дајеш славу Јехови, и на шта треба да будеш одлучан?

22 Слављење Јехове ти доноси много благослова. Захваљујући томе што показујеш веру у Христову откупну жртву ти имаш мир и добар однос с Богом, као својим небеским Оцем, што ти доноси мир и многе награде (Римљанима 5:10). Док тражиш разлоге да даш славу Богу, постајеш позитивнија и захвалнија особа (Јеремија 31:12). Затим, можеш да помогнеш другима да и они имају срећнији и испуњенији живот, захваљујући чему и сам постајеш срећнији (Дела апостолска 20:35). Буди међу онима који су чврсто одлучили да дају славу Богу — како сада тако и у сву вечност!

[Фусноте]

a За више детаља о томе како небеса одражавају Божју мудрост и моћ, види 5. и 17. поглавље књиге Приближи се Јехови, коју су издали Јеховини сведоци.

b Види 853. страну 1. тома публикације Insight on the Scriptures, коју су издали Јеховини сведоци.

Да ли се сећаш?

• Зашто можемо рећи да научници у целини не помажу људима да славе Бога?

• На која два начина организована религија спречава људе да дају славу Богу?

• Како можемо славити Бога?

• Зашто треба да размислиш о томе да ли ти лично дајеш славу Јехови?

[Питања за разматрање]

[Оквир на 12. страни]

„На чијој је страни Бог?“

Један човек који је у Другом светском рату био пилот у немачкој војсци, а касније постао Јеховин сведок, присећа се:

„Током тих ратних година сметало ми је... када бих видео свештенике практично свих вероисповести — католичке, лутеранске, англиканске и друге — како благосиљају авионе и њихове посаде пре него што ће полетети да би испустили свој смртоносни товар. Често сам се питао: ’На чијој је страни Бог?‘

„Немачки војници су носили опасач са копчом на којој је писало Gott mit uns (Бог је с нама). Али питао сам се: ’Зашто Бог не би био с војницима на другој страни који су исте вере и који се моле истом Богу?‘“

[Слика на 10. страни]

Јеховини сведоци широм света заиста дају славу Богу