Пређи на садржај

Пређи на садржај

Наследство на које можете рачунати

Наследство на које можете рачунати

Наследство на које можете рачунати

„АКО примите писмо у ком стоји да вас чека неко наследство, чувајте се. Можда сте мета неког мајстора преваре.“

Ово упозорење појавило се на веб-сајту Службе поштанске инспекције у Сједињеним Државама. Зашто је то било потребно? Зато што је на хиљаде људи примило писмо у коме је стајало нешто попут овога: ’Ваш рођак је умро и оставио вам наследство.‘ Због тога су многи послали 25 евра и више како би добили ’извештај о наследству‘, у ком је наводно требало да им се објасни где се то наследство налази и како да дођу до њега. Нажалост, они су се разочарали. Сви су добили исти извештај — шансе да ико ишта наследи у ствари није ни било.

Такве преваре апелују на човекову природну жељу да добије наследство. Штавише, Библија о онима који остављају наследство говори у позитивном светлу: „Добар човек оставља наслеђе деци своје деце“ (Пословице 13:22). Штавише, сам Исус Христ изговорио је у својој Проповеди на гори следеће речи, које су добро познате и веома омиљене: „Благо кроткима, јер ће наслиједити земљу“ (Матеј 5:5, ДК).

Исусове речи нас подсећају на оно што је Давид, краљ древног Израела, вековима раније под надахнућем записао: „Смјерни ће наслиједити земљу, и наслађиваће се множином мира“ (Псалам 37:11ДК).

’Наследити земљу‘ — какав диван изглед! Међутим, да ли можемо бити сигурни да то није само још једна превара смишљена да људе лиши нечега? Да, можемо. Пошто је земља део Јеховиног чудесног стварства, он као Творац и Власник има право да је остави у наследство коме год жели. Јехова је преко краља Давида свом вољеном Сину, Исусу Христу дао следеће пророчанско обећање: „Тражи у мене и даћу ти народе у наслеђе и крајеве земље теби у државу“ (Псалам 2:8). Апостол Павле је из тог разлога описао Исуса као онога „кога је [Бог] поставио за наследника свега“ (Јеврејима 1:2). Стога можемо имати потпуно поверење да Исус није имао скривене намере када је рекао да ће кротки ’наследити земљу‘ већ је то рекао зато што има ауторитет који му омогућава да то обећање и испуни (Матеј 28:18).

Стога, кључно питање гласи: ’Како ће се то обећање испунити?‘ Где год да погледамо данас, изгледа да су агресивни и поносни људи најуспешнији и да добијају све што пожеле. Шта ће бити с кроткима? Штавише, земљу погађају многи озбиљни проблеми као што је загађење, а њени ресурси се због похлепе и кратковидости искоришћавају. Хоће ли земља икада бити таква да је вреди наследити? Позивамо вас да прочитате и следећи чланак како бисте добили одговор на ово и друга важна питања.

[Слика на 3. страни]

Да ли вас стварно очекује наследство?