Пређи на садржај

Пређи на садржај

Бескрвна хирургија — „важан тренд у медицини“

Бескрвна хирургија — „важан тренд у медицини“

Бескрвна хирургија — „важан тренд у медицини“

У ЧЛАНКУ под насловом „’Бескрвна‘ хирургија“, часопис Maclean’s је известио да лекари широм Канаде „развијају нове технике које током протеклих пет година чине да такозвана бескрвна хирургија буде један важан тренд у медицини“. Један од тих лекара је Брајан Мјурхед, анестезиолог у Центру за медицинске науке Винипег. Шта га је навело да истражи алтернативно бескрвно лечење?

Године 1986, др Мјурхед је прихватио изазов да оперише једног седамдесетогодишњака ком је пукао чир, а који је као Јеховин сведок због својих веровања темељених на Библији тражио лечење без трансфузије крви (Дела апостолска 15:28, 29). Др Мјурхед је „прибегао ретко коришћеном методу упумпавања сланог раствора у пацијента како би се одржавао његов крвни притисак“, извештава часопис Maclean’s. „Поступак је био успешан и потврдио је Мјурхедово веровање ’да смо давали превише трансфузија крви. Мислио сам да је време да потражимо замене‘.“

Потрага за бескрвном хирургијом „подстакнута је и забринутошћу због будућих залиха донација крви — и многим страховима пацијената да ће путем трансфузије добити вирус неке болести“. Захваљујући истраживањима ових иновативних лекара, користи имају не само Јеховини сведоци већ и многи други. „Осим што у многим случајевима искључује потребу за трансфузијом, бескрвна хирургија смањује ризик — мада незнатно — од инфекција путем заражене крви“, наводи Maclean’s. Али чак и „чиста“ крв може са собом носити ризик од инфекција јер привремено оптерећује имунитет.

Шта стоји иза чврстог става Јеховиних сведока у погледу алтернативног бескрвног лечења? Можда ће вас занимати да прочитате брошуру Како ти крв може спасити живот? Јеховиним сведоцима ће бити драго да вам је уруче.