Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли себе видиш у Рају?

Да ли себе видиш у Рају?

Да ли себе видиш у Рају?

„Знам човека у Христу, који је... био однесен у рај“ (2. КОРИНЋАНИМА 12:2-4).

1. Која библијска пророчанства многима делују привлачно?

 РАЈ. Да ли се сећаш како си се осећао када си први пут чуо за Божје обећање да ће на земљи бити рај? Можеш се присетити и времена када си сазнао да ће се ’слепима очи отворити, да ће се глухима уши отворити и да ће пустиње проврети‘ лепотом. Како је с пророчанством да ће вук бити с јагњетом и јаре с пантером? Зар ниси био усхићен када си прочитао да ће се мртви које си волео вратити у живот с могућношћу да остану у том Рају? (Исаија 11:6; 35:5, 6; Јован 5:28, 29).

2, 3. (а) Зашто се може рећи да библијска нада коју имаш није неоснована? (б) Који додатни разлог за наду имамо?

2 Нада коју имаш није неоснована. Имаш разлога да верујеш у библијска обећања о том Рају. На пример, ти верујеш у оно што је Исус рекао злочинцу који је био прибијен на стуб поред њега: „Бићеш са мном у Рају“ (Лука 23:43). Верујеш у испуњење следећег обећања: „Према његовом обећању ми очекујемо нова небеса и нову земљу, а у њима ће пребивати праведност.“ Такође верујеш у то да ће Бог обрисати наше сузе; да више неће бити смрти, туге, вике, нити боли. То значи да ће земља поново бити претворена у рај! (2. Петрова 3:13; Откривење 21:4).

3 Још један разлог за ту наду у Рај јесте нешто што већ сада постоји широм света и хришћани су део тога. Шта је то? Бог је створио духовни рај где је сместио свој народ. Израз „духовни рај“ можда делује апстрактно и можда га је тешко разумети, али настанак тог раја је проречен и он заиста постоји.

Визија Раја

4. Која се визија помиње у 2. Коринћанима 12:2-4, и ко ју је вероватно имао?

4 Запази шта је с тим у вези написао апостол Павле: „Знам човека у Христу, који је... био као такав однесен до трећег неба. Да, знам таквог човека — да ли у телу или одвојен од тела, не знам, Бог зна — да је био однесен у рај и чуо неизрециве речи које човек не сме да говори“ (2. Коринћанима 12:2-4). Непосредно пре ових стихова описано је како Павле брани своје апостолство. Штавише, Библија не каже да је још неко имао такво искуство и Павле је једини који нам говори о томе. Зато је врло вероватно да је ту визију имао управо он. У каквом је ’рају‘ он био приликом тог натприродног искуства? (2. Коринћанима 11:5, 23-31).

5. Шта Павле није видео, и стога какав је био тај „рај“?

5 Контекст не указује на то да се ’треће небо‘ односи на атмосферу око наше планете, нити на свемир или некакве паралелне светове чије постојање заступају астрофизичари. У Библији се број три често користи да би се нешто нагласило или истакло (Проповедник 4:12; Исаија 6:3; Матеј 26:34, 75; Откривење 4:8). Стога, оно што је Павле видео у визији било је нешто узвишено, духовно.

6. Који нам развој догађаја у историји пружа увид у то шта је Павле видео?

6 Ранија библијска пророчанства пружају нам увид у ово. Бог је допустио Вавилонцима да нападну Јуду и Јерусалим због тога што су му њихови становници били неверни. То је, према библијској хронологији, 607. пре н. е. довело до уништења. Било је проречено да ће земља лежати пуста 70 година, након чега ће Бог дозволити покајничким Јеврејима да се врате и обнове право обожавање. То се испуњавало од 537. пре н. е. па надаље (Поновљени закони 28:15, 62-68; 2. Краљевима 21:10-15; 24:12-16; 25:1-4; Јеремија 29:10-14). Међутим, шта се десило са самом земљом? Током тих 70 година, земља је обрасла дивљим растињем, неки предели су се претворили у пустош и постали станиште шакала (Јеремија 4:26; 10:22). Но и поред тога, постојало је следеће обећање: ’Јехова ће се смиловати Сиону, смиловаће се свим рушевинама његовим; направиће Еден од пустиње његове и башту Јеховину [или Рај, Септуагинта] од пустоши његове‘ (Исаија 51:3, фуснота у NW).

7. Шта је требало да се догоди након опустошења које је трајало 70 година?

7 То се одиграло након тих 70 година. Захваљујући Божјем благослову, услови су се побољшали. Замисли следећу слику: „Радоваће се пустиња и земља суха, веселиће се пустош и цветаће ко ружа. Цвећем ће се покрити, заиграће од радости с песмама весеља, с победним покличима... тада ће и хромац као јелен скакати, и језик немога радосно клицати, јер ће проврети воде по пустињи и потоци по беспућу; светлосна варка постаће језеро, земља сасушена извор воде; и у стану где су лежали шакали рашће трска и сита“ (Исаија 35:1-7).

Народ враћен и обновљен

8. Како знамо да 35. поглавље Исаије говори о људима?

8 Каква промена! Од пустоши до раја. Међутим, ово поуздано пророчанство као и друга попут овог показују да ће се, као и опустела земља која је постала плодна, променити и људи. Зашто то можемо рећи? Па, Исаија је говорио о људима које ће ’Јехова избавити‘ и који ће се ’с песмама победним‘ вратити у своју земљу, и ’радовати и веселити‘ (Исаија 35:10). То се није односило на дословну земљу већ на људе. Надаље, Исаија је и на другим местима прорекао да ће се народ вратити у Сион: ’Прозваће се храстовима правде, садом Јеховиним на славу његову... Јер као што земља чини да узрасте њено биље... тако ће чинити Јехова да спас никне и хвала пред свим народима.‘ Исаија је за Божји народ рекао и следеће: „Јехова ће твој увек вођем теби бити... и мишиће твоје он ће да ти крепи. Бићеш као врт заливен“ (Исаија 58:11; 61:3, 11; Јеремија 31:10-12). Стога, баш као што ће се побољшати услови када је у питању дословна земља, тако ће бити промена и код јеврејског народа који ће бити враћен у своју домовину.

9. Који је „рај“ Павле видео, и када се то испунило?

9 Ова историјска предслика помаже нам да схватимо шта је Павле видео у визији. Ту се ради о хришћанској скупштини за коју је рекао да је „Божја њива која се обрађује“ и која треба да буде плодна (1. Коринћанима 3:9). Када је требало да се оствари та визија? Оно што је видео Павле је назвао ’откривењем‘, што указује да ће се остварити у будућности. Он је знао да ће после његове смрти настати велики отпад (2. Коринћанима 12:1; Дела апостолска 20:29, 30; 2. Солуњанима 2:3, 7). У време када је отпадништво узело маха и наизглед угушило праве хришћане, ти прави хришћани су се тешко могли упоредити с напредним вртом. Па ипак, требало је да дође време када ће право обожавање поново бити узвишено. Божји народ ће бити обновљен како би ’праведници засјали јасно попут сунца у краљевству свог Оца‘ (Матеј 13:24-30, 36-43). То се заиста и десило неколико година након што је Божје Краљевство успостављено на небу. И како су деценије пролазиле, постајало је све јасније да се Божји народ налази у духовном рају који је Павле видео у визији.

10, 11. Зашто можемо рећи да се, и поред несавршености, налазимо у духовном рају?

10 Истина, знамо да смо као појединци несавршени, те нас стога не изненађује што понекад искрсну проблеми, баш као што је било и међу хришћанима у Павлово време (1. Коринћанима 1:10-13; Филипљанима 4:2, 3; 2. Солуњанима 3:6-14). Међутим, размисли о духовном рају у ком се сада налазимо. У поређењу с духовно болесним стањем у ком смо некада били, сада смо излечени. Упореди и то што смо некада у духовном погледу били гладни са тим што сада имамо обиље здраве духовне хране. Божји народ не живи у некој духовно сушној земљи, већ има Божју наклоност и ужива у киши благослова (Исаија 35:1, 7). Уместо да смо заслепљени у духовној тами, која личи на таму каква влада у тамници, ми видимо светло слободе јер имамо Божју наклоност. Многи који су били глуви када су у питању библијска пророчанства, почели су да чују и да разумеју оно што стоји у Писму (Исаија 35:5). На пример, милиони Јеховиних сведока широм света детаљно су, стих по стих, проучавали Данилово пророчанство. Затим су пажљиво и детаљно простудирали свако поглавље библијске књиге Исаија. Зар та духовно окрепљујућа храна не говори у прилог постојању нашег духовног раја?

11 Помисли и на то како су искрени људи с најразличитијом прошлошћу променили своје особине док су настојали да разумеју Божју Реч и да примене оно што стоји у њој. Они су се потрудили да одстране нечовечне особине које су некада имали. Можда је и теби то у великој мери пошло за руком, као и твојој духовној браћи и сестрама (Колошанима 3:8-14). Стога, будући да си повезан са скупштином Јеховиних сведока, ти се налазиш у друштву људи који су постали мирољубивији и пријатнији. Наравно, они још увек нису савршени, али за њих би се тешко могло рећи да су попут крвожедних лавова или љутих звери (Исаија 35:9). На шта указује ово мирољубиво духовно заједништво? Па, јасно указује на то да живимо у једном духовном окружењу које с правом називамо духовним рајем. Сем тога, наш духовни рај предочава рај на земљи у ком ћемо живети ако останемо лојални Богу.

12, 13. Шта морамо радити да бисмо остали у духовном рају?

12 Па ипак, постоји нешто што не смемо превидети. Бог је рекао Израелцима: ’Држите све заповести које вам ја данас прописујем, да бисте имали снагу да заузмете земљу у коју идете‘ (Поновљени закони 11:8). У Левитској 20:22, 24 поменута је та иста земља: „Чувајте све законе моје и све наредбе моје, и вршите их да вас не избљује земља у коју вас водим да се у њој настаните. Рекао сам вам: ви ћете држати земљу њихову; јер ћу вам је ја у посед дати: земљу у којој тече млеко и мед.“ Према томе, поседовање Обећане земље зависило је од доброг односа с Јеховом Богом. Израелци нису били послушни Богу и он је због тога дозволио Вавилонцима да их поробе и одведу из њихове земље.

13 Можемо бити задовољни због много тога што постоји у нашем духовном рају. Околина у којој се налазимо прија очима и делује умирујуће. Имамо мир са хришћанима који су радили на томе да се ослободе нечовечних особина. Они настоје да буду љубазни и да помажу. Па ипак, то да ли ћемо остати у духовном рају не зависи само од доброг односа са овим особама. Треба да имамо добар однос с Јеховом и да вршимо његову вољу (Михеј 6:8). У овај духовни рај дошли смо добровољно, али могли бисмо и да застранимо — или да будемо избачени — ако се не трудимо да задржимо добар однос с Богом.

14. Шта ће нам помоћи да останемо у духовном рају?

14 Једна врло важна ствар која ће нам помоћи у томе јесте да и даље црпимо снагу из Божје Речи. Запази симболику која се налази у Псалму 1:1-3: „Блажен човек који по савету бездушника не ходи... већ му закон Јеховин омиле и дан и ноћ о закону Јеховином мисли. Он је као дрво сађено крај воде живе, које род свој даје кад му време дође, коме лист не вене, и што год уради све му од руке иде.“ Надаље, библијске публикације класе верног и разборитог роба пружају духовну храну у том духовном рају (Матеј 24:45-47).

Учини јаснијом своју слику Раја

15. Зашто Мојсије није увео Израелце у Обећану земљу, али шта је видео?

15 Осмотри још једну предслику Раја. Након што је Израел 40 година лутао по пустоши, Мојсије их је одвео до моавских равница, источно од реке Јордана. Због једне Мојсијеве раније грешке, Јехова је одлучио да он не преведе Израел преко Јордана (Бројеви 20:7-12; 27:12, 13). Мојсије је молио Бога: „Дај ми да пређем и да видим добру земљу преко Јордана.“ И поред тога што није ушао у ту земљу, након што се попео на Фазгу и видео разне делове земље, Мојсије је сигурно схватио да је то ’добра земља‘. Шта ти мислиш, каква је била та земља? (Поновљени закони 3:25-27).

16, 17. (а) Како се Обећана земља из древних времена разликује од те исте земље данас? (б) Зашто можемо веровати да је Обећана земља некада била попут раја?

16 Ако своје гледиште о тој земљи засниваш на ономе како она сада изгледа, онда вероватно замишљаш сушну земљу прекривену песком, камене пустиње и несносну врућину. Међутим, постоји основа за веровање да је у библијска времена читав тај предео био много другачији. У часопису Scientific American, стручњак за воду и земљиште, др Волтер К. Лоудермилк објашњава да је земљиште у том делу света „оштећено хиљадугодишњом злоупотребом“. Овај агроном је написао: „’Пустиња‘ која је заменила некада плодну земљу представља дело људи, а не природе.“ У ствари, његова истраживања су показала да је „ова земља некада била рај за испашу“. Очигледно је да је људска злоупотреба нарушила тај некадашњи „рај за испашу“. a

17 Када размишљаш о ономе што читаш у Библији можеш видети колико је тај закључак логичан. Присети се шта је Јехова преко Мојсија загарантовао свом народу: „Земља коју ви идете да заузмете, земља [је] у којој су брда и долине, а натапа је вода с неба, земља о којој се стара Јехова, Бог твој“ (Поновљени закони 11:8-12).

18. Како је оно што стоји у Исаији 35:2 пружало изгнаним Израелцима слику о томе каква ће бити Обећана земља?

18 Обећана земља је имала толико бујну вегетацију и била је толико плодна да је и само помињање неких места дозивало у мисли слику раја. То се јасно види из пророчанства забележеног у 35. поглављу Исаије, које је имало прво испуњење када су се Израелци вратили из Вавилона. Исаија је прорекао: „Цвећем ће се покрити, заиграће од радости с песмама весеља, с победним покличима. Даће јој се слава Ливанска, лепота Кармилска и Саронска. Видеће они славу Јеховину, величанство Бога нашега“ (Исаија 35:2). Указивања на Ливан, Кармил и Сарон сигурно су будила лепа сећања код Израелаца.

19, 20. (а) Опиши древни Сарон. (б) Који је један од начина на који можемо имати још чвршћу наду у Рај?

19 Узми за пример Сарон, приобалну равницу смештену између самаријских брда и Великог, то јест Средоземног, мора. (Види слику на 10. страни.) Била је чувена по својој лепоти и плодности. Будући да је била добро наводњавана, била је идеална за испашу, док су се на северу налазиле и храстове шуме (1. Летописа 27:29; Песма над песмама 2:1; Исаија 65:10). То значи да је стихом из Исаије 35:2 у ствари била проречена обнова и то да ће земља процветати од лепоте те постати попут раја. То пророчанство је указивало и на предивни духовни рај, што је у складу са оним што је Павле касније видео у визији. На крају, то и још нека пророчанства јачају нашу наду да ће земља бити претворена у рај.

20 Док пребивамо у нашем духовном рају, ми можемо још више ценити окружење у ком се налазимо и стећи још чвршћу наду у Рај на земљи. Како? Тако што продубљујемо своје разумевање онога што читамо у Библији. У Библији и њеним пророчанствима често се помињу конкретна места. Да ли би волео да сазнаш више о томе где су се налазила и у каквом су односу била с другим географским локацијама? У следећем чланку ћемо видети како то можеш учинити.

[Фуснота]

a Денис Бејли у једној књизи каже: „Вегетација је сигурно доживела велике промене од библијских времена.“ Шта је узрок томе? „Човеку је било потребно дрво како за гориво тако и за градњу и зато је... почео да сече дрвеће и тиме излаже земљиште зубу времена. Такво мешање у природу довело је до тога да је клима... с временом постала најважнији фактор у њеном уништењу“ (The Geography of the Bible).

Да ли се сећаш?

• Какав је „рај“ видео апостол Павле у визији?

• Како се први пут испунило 35. поглавље Исаије, и како је оно повезано са оним што је Павле видео у визији?

• Како можемо још више ценити наш духовни рај и како можемо имати још чвршћу наду у рај на земљи?

[Питања за разматрање]

[Слика на 10. страни]

Саронска равница, плодан предео у Обећаној земљи

[Извор]

Pictorial Archive (Near Eastern History) Est.

[Слика на 12. страни]

Мојсије је увидео да је ’земља добра‘