Пређи на садржај

Пређи на садржај

Млади — допустите родитељима да вам помогну да пазите на своје срце!

Млади — допустите родитељима да вам помогну да пазите на своје срце!

Млади — допустите родитељима да вам помогну да пазите на своје срце!

ШТА мислиш, који је задатак за капетана брода најтежи? Да ли тај да безбедно преплови огромни океан? Обично није то најтеже. Бродоломи се углавном дешавају у близини обале, а не на отвореном мору. Штавише, пристизање брода у луку чак може бити опасније од слетања авиона. Зашто?

Пре него што капетан безбедно усидри брод, он мора да избегне све опасности које га могу снаћи у тој луци. Он мора да рачуна на подводне струје док пази и на то да се не судари с другим бродовима. Такође мора да избегне све пешчане спрудове, стене и олупине скривене под водом. Ситуација је још тежа ако је капетан први пут у тој луци.

Да би лакше савладао ове потешкоће, мудар капетан ће затражити помоћ од бродског пилота који добро познаје луку. Пилот стоји поред капетана на командном мосту и даје му стручна упутства. Заједно разматрају опасности и управљају бродом док он плови кроз узане канале како би стигао до луке.

Драгоцена стручност бродског пилота илуструје помоћ која је од непроцењиве вредности за младе хришћане, који треба да зацртају свој пут кроз непредвидиве воде живота. Шта представља ту помоћ? Зашто је она потребна тинејџерима?

Вратимо се на илустрацију о броду. Ако си млада особа, ти си на неки начин попут капетана брода, јер ћеш с временом морати да преузмеш одговорност за свој живот. Твоји родитељи имају улогу која је слична улози бродског пилота док покушавају да те воде кроз неке од најтежих ситуација у твом животу. Међутим, можда ти је у тинејџерским годинама тешко да прихватиш савет својих родитеља. Зашто?

Проблем је често повезан са срцем. Твоје симболично срце може те навести да желиш оно што ти је забрањено или да протестујеш када мислиш да ти је ускраћена слобода. „Мисли срца човечјега“, стоји у Библији, „зле [су] од младости његове“ (Постање 8:21). Јехова ти јасно каже да је пред тобом прави изазов. Он те упозорава: „Срце је изнад свега превртљиво и опако“ (Јеремија 17:9). Осим што се у њему гаје неисправне жеље, срце може да превари младу особу наводећи је да мисли да она зна боље од својих родитеља, иако они имају много више искуства. Међутим, имаш добре разлоге да тражиш помоћ својих родитеља док пловиш кроз тешке тинејџерске године.

Зашто треба да слушаш родитеље?

Изнад свега, Јехова, Оснивач породице, каже ти да треба да слушаш упутства својих родитеља (Ефешанима 3:15). Бог је њима поверио дужност да брину о теби, и он ти даје следећи савет: „Децо, слушајте своје родитеље у Господу јер је то исправно“ (Ефешанима 6:1-3Савремени српски превод; Псалам 78:5). Иако си можда већ у тинејџерским годинама, твоји родитељи и даље имају одговорност да те усмеравају, а ти си дужан да их слушаш. Када је апостол Павле написао да деца треба да слушају родитеље, употребио је грчку реч која се односи на децу било ког узраста. На пример, према Матеју 23:37, Исус је на становнике Јерусалима указао као на његову „децу“, иако су то већином били одрасли људи.

Многи верни људи старог доба слушали су своје родитеље чак и годинама након што су постали зрели људи. Иако је био одрастао човек, Јаков је разумео да треба да послуша очеву заповест да се не ожени женом која не обожава Јехову (Постање 28:1, 2). Јаков је несумњиво приметио да је његовим родитељима нанело велики бол то што је његов брат одлучио да се ожени Хананкама (Постање 27:46).

Осим што им је Бог поверио дужност да те усмеравају, твоји хришћански родитељи вероватно су и најбоље оспособљени да буду твоји саветници. То је првенствено зато што те они добро познају и што несумњиво већ годинама показују несебичну љубав према теби. Попут бродског пилота, они ти говоре из искуства. Они су већ искусили ’жеље својствене младости‘. И, као прави хришћани, они су лично увидели колико је вредно примењивати библијска начела (2. Тимотеју 2:22).

Уз такву помоћ темељену на искуству, у могућности си да се успешно избориш и с најтежим ситуацијама. Узми за пример твој однос према супротном полу. Како ти родитељи који су хришћани могу помоћи када је у питању ово осетљиво подручје?

Привученост супротном полу

Пилот саветује капетана да се држи што даље од пешчаних спрудова који се пружају под водом. Пешчани спрудови су меки али опасни, јер стално мењају положај. Твоји родитељи ће исто тако желети да се држиш подаље од ситуација које у емоционалном погледу могу представљати замку за тебе. На пример, родитељи знају да су осећања према супротном полу снажна и може бити тешко дефинисати их. Међутим, када се једном појаве, таква осећања могу проузроковати да доживиш бродолом.

Динин пример илуструје колико је ризично пловити превише близу опасности. Можда су је радозналост и жеља за добрим проводом навели да се дружи с хананским девојкама, чија су морална мерила сигурно била попустљива. Оно што је у почетку изгледало као безазлена забава убрзо је довело до једног трагичног догађаја — силовао ју је младић који је био „највише поштован“ у граду (Постање 34:1, 2, 19ДК).

У данашње време, када се ставља изузетно велики нагласак на секс, таквих опасности има све више (Осија 5:4). Многи млади могу одавати утисак да је провод са особом супротног пола нешто најузбудљивије. Можда ти срце заигра при помисли да будеш насамо с неким ко ти се свиђа. Међутим, родитељи ће настојати да те заштите од дружења с младима који не поштују Божја мерила.

Лора признаје да радозналост може заслепити тинејџере у погледу опасности. „Када су ми другарице из разреда причале како су до касно у ноћ плесале с неким згодним момцима, оне су о томе говориле тако да је то звучало као незаборавно искуство. Схватам да често преувеличавају, али ипак сам радознала и понекад мислим да можда пропуштам добар провод. Иако знам да су моји родитељи у праву што ми не допуштају да идем на таква места, за мене то ипак представља искушење.“

Пошто брод нема кочнице, треба му доста времена да се заустави. Родитељи знају да је слична ситуација када је страст у питању. У Пословицама се човек кога покреће необуздана страст упоређује с волом кога воде на кланицу (Пословице 7:21-23). Ти сигурно не желиш да доживиш емоционални и духовни бродолом. Твоји родитељи могу приметити када твоје срце крене у том правцу, и могу те у складу с тим саветовати. Хоћеш ли бити мудар и послушати их, и тако избећи невољу? (Пословице 1:8; 27:12).

Помоћ твојих родитеља такође ти треба да би се одупро притиску вршњака. Како ти у томе родитељи могу помоћи?

Снажан утицај твојих вршњака

Снажна плима и осека као и морска струја могу скренути брод са курса. Да би се брод одупро струји, мора да се усмери у другом правцу. Слично томе, ако нешто не предузмеш, снажан утицај других младих може те у духовном погледу скренути с курса.

Као што приказује Динино искуство, „зло пролази ко се с безумнима дружи“ (Пословице 13:20). Сети се да се у Библији реч ’безумни‘ односи на особе које не познају Јехову и не желе да ходе његовим путевима.

Међутим, није лако одбацити гледишта твојих школских другова и не радити оно што они раде. Марија Хосе објашњава: „Желела сам да ме други млади прихвате. Пошто нисам желела да мисле да сам другачија, опонашала сам их што сам више могла.“ Можда ниси ни свестан да вршњаци утичу на тебе — када се ради о избору музике, облачењу, па чак и говору. Вероватно се добро осећаш у друштву младих твојих година. То је нормално, али због тога можеш бити подложан њиховом великом утицају, што може бити погубно (Пословице 1:10-16).

Каролајн се сећа с којим се потешкоћама суочавала пре неколико година: „Када сам имала 13 година, већина девојака око мене имале су дечка, а у наредних неколико година стално сам била под притиском да и ја будем попут њих. Међутим, мајка ме је водила кроз ово тешко време. Сатима ме је слушала, резоновала са мном и помагала ми да увидим зашто је потребно да сачекам док не постанем зрела за такву везу.“

Попут Каролајнине мајке, можда се твоји родитељи осећају дужни да те упозоре на притисак вршњака па чак и да ти поставе ограничења кад су у питању неке активности или пријатељство с неким особама. Натан се присећа како је неколико пута дошао у сукоб са својим родитељима. „Пријатељи су ме често звали да идем с њима“, објашњава он, „али моји родитељи нису желели да лутам с великим друштвом нити да идем на велике забаве на којима нема надгледања. Тада нисам могао разумети зашто други родитељи допуштају својој деци више него моји.“

Међутим, касније је Натан схватио. „Знам да је у мом случају ’лудост била уз срце детету свезана‘“, признаје он. „Изгледа да та лудост лако долази до изражаја када су момци у већем друштву. Један уради нешто лоше, други оде корак даље, а трећи оде чак и даље од тога. Ускоро се на све остале врши притисак да чине то исто. Чак и млади који тврде да служе Јехови могу упасти у ту замку“ (Пословице 22:15).

И Натан и Марија Хосе водили су борбу са својим срцем када им родитељи нису допустили да раде оно на шта су их вршњаци подстицали. Па ипак, послушали су, и касније им је било драго што су тако учинили. Једна пословица гласи: „Ухо пригни, слушај речи мудрих, срце своје к науци мојој привиј“ (Пословице 22:17).

Достојни части

Тешко је управљати бродом који се нагнуо, а ако се превише нагне, може лако да се преврне. Због тога што смо несавршени, сви ми по природи нагињемо ка себичности и желимо оно што је забрањено. Упркос таквим склоностима, млади ипак могу стићи у луку, да тако кажемо, ако пажљиво следе родитељско вођство.

На пример, родитељи ти могу помоћи да одбациш идеју да осим уског пута који води у живот и широког пута који води у уништење постоји још неки пут (Матеј 7:13, 14). Бесмислена је идеја да можеш уживати у мало онога што је зло а не чинити зло у потпуности, да можеш „окусити“ а не „прогутати“. Они који покушавају да то раде, ’храмљу на две стране‘ — они донекле служе Јехови, али такође воле свет и оно што је у свету — и лако се могу у духовном смислу преврнути (1. Краљевима 18:21; 1. Јованова 2:15). Зашто се то дешава? Због тога што сви имамо грешне склоности.

Наше несавршене жеље постају све јаче ако им попуштамо. Наше ’превртљиво срце‘ неће се задовољити само ’залогајем‘. Тражиће више (Јеремија 17:9). Кад једном почнемо духовно да застрањујемо, свет ће имати све већи и већи утицај на нас (Јеврејима 2:1). Ти можда нећеш приметити да се у духовном смислу нагињеш, али твоји хришћански родитељи вероватно хоће. Истина, они можда не могу тако брзо као ти да савладају неки компјутерски програм, али много боље од тебе знају колико је срце превртљиво. Осим тога, они желе да ти помогну да ’срце своје управиш на прав пут‘ који води у живот (Пословице 23:19).

Наравно, не треба да очекујеш да твоји родитељи савршено просуђују када треба да ти пруже вођство на подручјима као што је музика, забава и дотеривање, јер то нимало није лако. Можда твоји родитељи немају мудрост какву је имао Соломон или стрпљење какво је имао Јов. Попут бродског пилота, можда ће некад бити превише опрезни. Па ипак, видећеш да ће њихово вођство бити од непроцењиве вредности ако обратиш пажњу на ’поучења оца свога, и наук мајке своје не напушташ‘ (Пословице 1:8, 9).

Можда други млади са омаловажавањем причају о својим родитељима. Па ипак, ако се твоји родитељи труде да следе Писмо, они су уз тебе, и по добром и по лошем времену, у свако доба, кад год се суочаваш с било каквим невољама. Као што капетана брода саветује искусан бродски пилот, теби су твоји родитељи потребни да те воде, да те усмеравају на пут мудрости. Награде су велике.

„Јер ће мудрост ући у срце твоје и знање ће души твојој омилети. Разборитост ће пазити на те и разум ће те чувати, да те избаве од зла пута, од човека који зло говори, од оних што скрећу с правог пута, и стазама мрачним иду... Јер у земљи живеће праведни и поштени у њој ће остати“ (Пословице 2:10-13, 21).

[Слика на 22. страни]

Под утицајем других младих можеш у духовном смислу скренути с курса

[Слика на 23. страни]

Сети се шта се десило с Дином

[Слика на 24. страни]

Као што капетан брода тражи савет од искусног бродског пилота, млади треба да траже савет од својих родитеља

[Извор слике на 24. страни]

Фотографија: www.comstock.com