Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли си осетио срећу која произлази из давања?

Да ли си осетио срећу која произлази из давања?

Да ли си осетио срећу која произлази из давања?

ОНА је скоро 50 година била веома активна у хришћанској служби. Иако је сада у поодмаклим годинама и слабог је здравља, одлучила је да посети новоизграђену Дворану Краљевства. Држећи под руку једног хришћанског брата који јој је помагао, ушла је у Дворану и ходајући полако, упутила се право ка свом циљу — кутији за прилоге. Тамо је ставила скромну суму коју је уштедела за то. Иако није могла да учествује у изградњи Дворане, желела је да помогне.

Можда те ова хришћанка подсећа на једну верну жену — ’сиромашну удовицу‘ коју је Исус запазио док је стављала два новчића у храмску касицу. Иако се не говори ништа о њеним околностима, знамо да су у то време жене које нису имале мужа лако могле запасти у тешку финансијску ситуацију. Исус је сигурно осетио сажаљење према њој, будући да ју је потпуно разумео. Скрећући својим ученицима пажњу на њу као на пример, он је указао на то да је њен скроман дар представљао ’све што је имала, сва њена средства за живот‘ (Марко 12:41-44).

Зашто би једна жена која се налази у оскудици, попут ове сиромашне удовице, чинила такву жртву? Јасно је да је то било зато што је целим срцем била предана Јехови Богу, чији је центар обожавања био храм у Јерусалиму. Иако је оно што је могла да уради било ограничено, желела је да подупре свету службу. Такође, мора да је осећала велику радост што је приложила колико год је могла.

Давање којим се подупире Јеховино дело

Давање материјалних и финансијских прилога увек је било битан део чистог обожавања, и увек је причињавало велику радост (1. Летописа 29:9). У древном Израелу прилози се нису користили само да би се улепшао храм, већ и да би се омогућило свакодневно извршавање свих послова везаних за обожавање Јехове. Закон је налагао да Израелови синови прилажу десети део својих производа да би подржавали Левите, који су извршавали храмске дужности. Међутим, и Левити су морали десети део од производа које су примили да дају као прилог за Јехову (Бројеви 18:21-29).

Иако су хришћани ослобођени од захтева Савеза закона, и даље важи начело да Божје слуге треба материјално да подупиру право обожавање (Галатима 5:1). Штавише, хришћанима из првог века причињавало је радост то што су давали прилог да би њихова браћа добила оно што им је било потребно (Дела апостолска 2:45, 46). Апостол Павле је подсетио хришћане да им је Бог великодушно дао све добро што имају, те да стога и они треба да буду великодушни. Написао је: „Богатима у садашњем систему ствари нареди да не буду уображени, и да се не уздају у несигурно богатство, него у Бога, који нам све богато даје за уживање; да раде оно што је добро, да буду богати у добрим делима, да буду дарежљиви, спремни да деле, поуздано сакупљајући себи добар темељ за будућност, како би се чврсто ухватили правог живота“ (1. Тимотеју 6:17-19; 2. Коринћанима 9:11). Штавише, Павле је на основу личног искуства могао да потврди Исусове речи: „Више има среће у давању, него у примању“ (Дела апостолска 20:35).

Хришћанско давање данас

И данас Јеховине слуге користе своја материјална средства да би помагали једни другима и да би подупирали Божје дело. Чак и они који имају мало средстава могу да дају прилог у оквиру својих могућности. „Верни и разборити роб“ осећа одговорност пред Јеховом да на најбољи могући начин искористи сав новац који је приложен (Матеј 24:45). Прилозима се подупире рад у подружницама, превођење и штампање Библија и библијске литературе, организовање великих хришћанских скупова, обука и слање путујућих надгледника и мисионара, пружање помоћи када дође до неке катастрофе, и користе се у многе друге важне сврхе. Хајде да се усредсредимо на једну такву сврху — прилагање за места за обожавање.

Јеховини сведоци се састају неколико пута седмично у својим Дворанама Краљевства како би извукли корист из духовне поуке и здравог дружења. Међутим, у многим земљама економска ситуација не дозвољава Сведоцима да финансирају изградњу Дворане Краљевства без неке почетне помоћи. Зато су 1999. Јеховини сведоци започели с једним програмом коришћења средстава из богатијих земаља за изградњу Дворана Краљевства у сиромашнијим земљама. Осим тога, на хиљаде добровољаца жртвовало је своје време и користило своје вештине, често радећи у удаљеним местима у овим земљама. Током градње, Сведоци који живе у том крају уче вештине које су потребне за градњу и одржавање, а из Фонда за Дворане Краљевства обезбеђује се потребна опрема и материјал. Сведоци који сада користе ове нове Дворане веома су захвални што су њихови суверници уложили време и новац. Они такође сваког месеца прилажу да би одржавали нову Дворану Краљевства и да би отплатили трошкове изградње, помажући тако да се изгради још Дворана Краљевства.

За градњу Дворана Краљевства користе се методе које су уобичајене у тим земљама, као и материјали који су доступни. Иако те дворане нису раскошне, оне су лепе, практичне и удобне. Када је 1999. започео програм изградње, у то је било укључено око 40 земаља са ограниченим средствима. Отада је програм изградње проширен на 116 земаља, тако да је обухватио више од половине скупштина Јеховиних сведока у свету. У протеклих пет година, више од 9000 Дворана Краљевства изграђено је у оквиру овог програма, што је у просеку више од 5 нових дворана сваког дана! Па ипак, у ових 116 земаља још увек постоји потреба за 14 500 Дворана Краљевства. Надамо се да ће уз Јеховин благослов, као и спремност и великодушност Сведока широм света, бити довољно средстава да би се удовољило овој потреби (Псалам 127:1).

Дворане Краљевства унапређују раст

Какав учинак овај огроман труд има на Сведоке и на дело проповедања о Краљевству у крају у ком је изграђена нова Дворана? На многим местима број присутних на састанцима видно се повећа када се сагради нова Дворана Краљевства. Типичан пример помиње се у извештају из Бурундија: „Чим се заврши Дворана Краљевства, она се напуни. На пример, изграђена је једна Дворана Краљевства за скупштину у којој је на састанцима било присутно отприлике 100 објавитеља. У њихову нову Дворану Краљевства комотно је могло да се смести 150 особа. Када је Дворана завршена, на састанцима је било 250 присутних.“

Зашто долази до таквог пораста? Један разлог је тај што се понекад гледа с подозрењем на групе објавитеља Краљевства који немају званично место састајања већ се састају под неким дрветом или на некој пољани. У једној земљи се с таквим малим религиозним групама повезивало етничко насиље, и закон је захтевао да се сви религиозни састанци одржавају у кући за обожавање.

То што имају своје дворане такође помаже Јеховиним сведоцима да покажу околини да они нису ученици неког пастора. Подружница Јеховиних сведока у Зимбабвеу извештава: „У прошлости су се браћа из овог подручја састајала у приватним кућама, а људи из тог краја поистовећивали су скупштину с власником куће у којој су се браћа састајала. Они би за браћу рекли да припадају цркви господина тог и тог. Све се то сада мења када људи виде натпис који јасно идентификује сваку дворану као ’Дворану Краљевства Јеховиних сведока‘.“

Радосни даваоци

„Бог воли веселог даваоца“, написао је апостол Павле (2. Коринћанима 9:7). Велике донације су, наравно, веома корисне. Међутим, већи део средстава која се прилажу за дело Јеховиних сведока долази из кутија за прилоге које се налазе у Дворанама Краљевства. Било да су мали или велики, сви прилози су значајни и нису занемарљиви. Сети се да је Исус стао на место одакле је могао да види сиромашну удовицу како је приложила два новчића. Анђели и Јехова такође су је видели. Ми чак и не знамо како се она звала, али Јехова се побринуо да се њено несебично дело запише у Библији за сва времена.

Осим што се нашим прилозима подупире дело изградње Дворана Краљевства, подржавају се и други аспекти важног дела проповедања о Краљевству. Сарадња у томе пружа нам разлог да се радујемо и да будемо ’богати многим изразима захвалности Богу‘ (2. Коринћанима 9:12). Наша хришћанска браћа из Бенина извештавају: „Сваког дана се Јехови упућују многе захвалне молитве за финансијску помоћ коју смо примили од нашег међународног братства.“ Истовремено, сви ми који учествујемо у финансијском подупирању дела проповедања о Краљевству доживљавамо срећу која произлази из хришћанског давања!

[Оквир⁄Слика на странама 22, 23]

Начини на које се неки одлучују да дају

ПРИЛОЗИ ЗА СВЕТСКО ДЕЛО

Многи одвоје на страну, то јест одреде извесну суму новца коју стављају у кутије за прилоге с натписом „Прилози за дело Краљевства (Матеј 24:14)“.

Сваког месеца скупштине прослеђују тај новац локалној подружници. Добровољне донације у новцу такође се могу послати директно локалној подружници или подружници која је надлежна за вашу земљу. Такође се може поклањати накит или друге драгоцености. Уз такве прилоге треба приложити кратко писмо у коме се наводи да је то непосредан поклон.

СПОРАЗУМ О УСЛОВНОЈ ДОНАЦИЈИ

Новац се може поверити Заједници. Међутим, донација ће на лични захтев бити враћена донатору. За даљње информације, молимо вас ступите у везу с подружницом у вашој земљи.

ПЛАНИРАЊЕ У ДОБРОТВОРНЕ СВРХЕ

Осим директних поклона у новцу, постоје и други начини давања у корист службе за Краљевство широм света. У њих спадају:

Осигурање. Заједница може бити именована као корисник полисе животног осигурања или пензијског осигурања.

Банковни рачуни. Банковни рачуни, депозитне потврде или појединачни пензијски рачуни могу се депоновани поверити Заједници или се могу учинити наплативим у случају смрти, у складу с локалним банковним захтевима.

Вредносни папири и обвезнице. Вредносни папири и обвезнице могу се дати Заједници као директан дар.

Некретнине. Некретнине које се могу продати могу се поклонити Заједници, било као директан дар или уз задржавање права власништва донатора, који може доживотно да их користи. Контактирај с подружницом у својој земљи пре вршења преноса права власништва било какве некретнине.

Тестаменти и задужбине. Имовина или новац могу се завештати Заједници путем законски састављеног тестамента или Заједница може бити именована као корисник задужбине. Тестамент у корист религиозне организације може омогућити одређене пореске олакшице.

Они који су заинтересовани за било који од ових споразума о планирању у добротворне сврхе, треба да ступе у везу с локалном подружницом, или с подружницом која је надлежна за њихову земљу.

Јеховини сведоци — хришћанска верска заједница

П. фах 173, 11 080 Београд

Телефони (011) 2196 -224 и 2197-109

[Слике на странама 20, 21]

Старо и ново место састајања Јеховиних сведока

Замбија

Централноафричка република