Пређи на садржај

Пређи на садржај

Какав нам је вођа данас потребан?

Какав нам је вођа данас потребан?

Какав нам је вођа данас потребан?

Године 1940, горуће питање у Британском парламенту било је избор новог вође. Седамдесетседмогодишњи Дејвид Лојд Џорџ, који је слушао расправу која се водила око тога, могао је добро да процени рад високих званичника с обзиром да је у Првом светском рату водио Британију до победе, као и због дугогодишњег бављења политиком. У свом говору Доњем дому, који је одржао 8. маја, рекао је: „Народ ће спремно поднети сваку жртву све док има вођство, све док влада јасно показује ком циљу тежи и све док је уверен да они који га предводе дају све од себе.“

РЕЧИ Лојда Џорџа јасно показују да људи очекују да њихове вође буду способне и да се искрено труде да поправе ситуацију. Једна жена која је учествовала у једној предизборној кампањи изразила је то овим речима: „Када људи гласају за председника, они гласају за некога коме поверавају свој живот, своју будућност, своју децу.“ Огроман је задатак оправдати такво поверење. Зашто?

Наш свет је притиснут наизглед нерешивим проблемима. На пример, који се вођа показао толико мудрим и моћним да може искоренити криминал и рат? Ко је од данашњих вођа толико саосећајан и ко има толико средстава да сваком човеку обезбеди храну, чисту воду и здравствену негу? Ко има спознање и ко је толико одлучан да заштити и обнови животну средину? Ко је способан и довољно моћан да сваком човеку на планети обезбеди дуг и срећан живот?

Људи то не могу постићи

Истина је да су неке вође у извесној мери биле успешне. Међутим, у најбољем случају они могу да буду на положају неколико деценија — а онда остаје питање: ко је следећи? Један од најбољих вођа који је икад живео, Соломон, краљ древног Израела, размишљао је о томе. Закључио је: „Омрзну ми цео рад који сам под сунцем радио, чију ћу корист морати да оставим човеку који ће ме наследити. И ко зна хоће ли он бити мудар или луд? Међутим он ће бити господар свега труда мога и целог плода мудрости моје под сунцем. И то је таштина“ (Проповедник 2:18, 19).

Соломон није знао да ли ће његов наследник наставити тамо где је он стао или ће све то покварити. За њега је смена владара била „таштина“. Други преводи Библије указују на то као на „испразност“. Један превод каже: „У томе нема никаквог смисла.“

Понекад се прибегава насиљу да би се променио владар. На неке способне вође био је извршен атентат док су били на положају. Абрахам Линколн, председник Сједињених Држава који је био високо цењен, једном се обратио јавности речима: „Изабран сам да бих једно кратко време заузимао овај важан положај, и сада ми је пред вашим очима дата моћ која ће ускоро нестати.“ Његова власт је заиста била кратког века. Упркос свему што је урадио за људе и упркос томе што је имао жељу да уради још и више, председник Линколн је само четири године водио своју земљу. Почетком његовог другог мандата, убио га је човек који је желео другог вођу.

Чак ни најбоље људске вође не могу да буду сигурне за своју будућност. Да ли би онда требало да им поверимо своју будућност? У Библији стоји: „Не уздајте се у кнезове ни у смртника од кога помоћи нема. Излази ли дух из њих, враћају се у прах свој, и тад пропадају све помисли њихове“ (Псалам 146:3, 4).

Можда је тешко послушати овај савет и не уздати се у људске вође. Међутим, у Библији се не каже да човечанство никада неће имати доброг вођу који ће трајно остати на власти. „Тад ће краљ по праву краљевати“, стоји у Исаији 32:1. Јехова Бог, наш Створитељ, поставио је ’краља‘, Вођу који ће ускоро преузети потпуну контролу над збивањима на земљи. Ко је он? Библијско пророчанство одговара на то питање.

Заиста способан вођа

Пре две хиљаде година, један анђео је рекао младој Јеврејки по имену Марија: „Затруднећеш и родићеш сина, и треба да му даш име Исус. Он ће бити велики и зваће се Син Свевишњега; и Јехова Бог даће му престо Давида, његовог оца, и он ће владати као краљ над Јаковљевим домом заувек, и његовом краљевству неће бити краја“ (Лука 1:31-33). Заиста, Исус из Назарета је Краљ који је био проречен у Библији.

Религиозна уметничка дела често приказују Исуса као бебу, као изгладнелог слабића или као аскету који пасивно подноси све што га задеси. Ови прикази не уливају поуздање у њега као Владара. Међутим, прави Исус Христ, онако како је описан у Библији, израстао је у снажног, зрелог човека који је био предузимљив и пун ревности. Поседовао је и друге особине које чине једног доброг вођу (Лука 2:52). Следи неколико одлика његове изванредне личности.

Исус је остао потпуно беспрекоран. Био је толико честит и поштен у свом понашању да је смео јавно да изазове своје непријатеље да изнесу неку основану оптужбу против њега. Нису имали шта да кажу (Јован 8:46). Његова нелицемерна учења подстакла су многе искрене људе да постану његови следбеници (Јован 7:46; 8:28-30; 12:19).

Исус је био потпуно предан Богу. Био је толико одлучан да изврши задатак који му је Бог поверио да ниједан противник — нити човек нити демон — није могао да га одврати. Напади руље га нису застрашили (Лука 4:28-30). Умор и глад га нису обесхрабрили (Јован 4:5-16, 31-34). Чак и када су га пријатељи напустили, ништа га није одвратило од његовог циља (Матеј 26:55, 56; Јован 18:3-9).

Исус се искрено занимао за људе. Хранио је гладне (Јован 6:10, 11). Тешио је потиштене (Лука 7:11-15). Враћао је вид, слух и здравље онима којима је требало излечење (Матеј 12:22; Лука 8:43-48; Јован 9:1-6). Храбрио је своје марљиве апостоле (Јован, поглавља 13-17). Доказао је да је „врсни пастир“ који брине о својим овцама (Јован 10:11-14).

Исус је спремно радио. Опрао је ноге апостолима да би им пренео једну важну поуку (Јован 13:4-15). Проповедао је добру вест пешачећи прашњавим путевима Израела (Лука 8:1). Чак и када је испланирао да се одмори на једном ’осамљеном месту‘, био је спреман да поучава мноштво које га је ту пронашло (Марко 6:30-34). Тако је свим хришћанима оставио пример марљивости (1. Јованова 2:6).

Исус је извршио свој задатак и отишао са земаљске сцене. Као награду за верност, Јехова Бог му је дао краљевство и бесмртност на небесима. У Библији се о ускрснулом Исусу каже: „Христ, сада кад је устао из мртвих, више не умире; смрт више није господар над њим“ (Римљанима 6:9). Можете бити сигурни да је он најбољи могући Вођа човечанства. Када једном Исус Христ буде преузео потпуну контролу над земљом, више неће бити потребе да на власт дође неко други, нити ће бити потребе за другим вођом. Он никада неће бити смењен и његово дело никада неће уништити неки невешти наследник. Међутим, шта ће он конкретно учинити за човечанство?

Шта ће нови вођа урадити?

Неки пророчански детаљи о томе како ће овај савршени бесмртни Краљ владати налазе се у 72. Псалму. У 7. и 8. стиху читамо: „Процветао у дане његове праведник, и мир био све док месец тече! Владао он од мора до мора и од реке до крајева земље!“ Под његовом добром владавином, становници земље уживаће у трајној сигурности коју ништа неће нарушити. Он ће уништити све оружје које постоји и уклониће из људског срца чак и жељу за сукобима. Људи који данас попут прождрљивих лавова нападају друге или који се према својим ближњима опходе као опасни медведи потпуно ће променити свој став (Исаија 11:1-9). Мира ће бити у изобиљу.

Надаље, у 72. Псалму, у стиховима од 12 до 14 стоји: „Јер ће он избавити убогога који цвили, и невољнога који помоћи нема. Смиловаће се јадницима и убогима, и душе ће сиромаха спасти. Од преваре и насиља искупиће душе њихове, и скупа ће крв њихова бити пред очима његовим.“ Јадници, убоги и невољни постаће део срећне људске породице, која ће бити уједињена под вођством Краља Исуса Христа. Њихов живот биће испуњен радошћу, а не болом и очајем (Исаија 35:10).

У 16. стиху стоји обећање: „Биће пшенице у земљи изобиља, до наврх гора!“ Данас су на земљи милиони људи погођени глађу. Политика и похлепа често онемогућавају да се храна, које иначе има довољно, правилно расподели, тако да многи, а посебно деца, умиру од глади. Међутим, под владавином Исуса Христа, овај проблем ће бити решен. Земља ће бити благословљена богатом жетвом и изврсном храном. Сви људи ће имати довољно хране.

Да ли бисте волели да уживате у овим благословима које ће донети овај добар вођа? Ако бисте волели, охрабрујемо вас да сазнате нешто више о Вођи који ће ускоро преузети потпуну контролу над целом земљом. Јеховиним сведоцима ће бити драго да вам помогну у томе. Нећете се разочарати, јер сам Јехова Бог каже о свом Сину: „Ја сам краља свога помазао на Сиону, на светој гори својој“ (Псалам 2:6).

[Оквир на 5. страни]

ИЗНЕНАДА СВРГНУТИ С ВЛАСТИ

Владар обично може рачунати на то да ће га поданици поштовати и подржавати ако им буде пружао разумну меру мира и сигурности. Међутим, ако људи из било ког разлога изгубе поверење у њега, можда ће убрзо неко други заузети његов положај. Следе неки примери који показују шта је довело до тога да неки моћни владари изненада буду свргнути с власти.

Лоши услови живота. До краја 18. века, многи грађани Француске били су присиљени да плаћају многе порезе а да при том нису имали довољно хране. Овакви услови довели су до Француске револуције, чији је исход био то да је 1793. краљ Луј XVI завршио на гиљотини.

Рат. Први светски рат означио је крај владавине неких од најмоћнијих владара у историји. На пример, 1917. године, у Санкт Петербургу, у Русији, несташица хране изазвана ратом довела је до Фебруарске револуције. Због револта народа, цар Никола II био је свргнут с престола и започела је комунистичка владавина. У новембру 1918, Немачка је желела мир, али Савезници нису хтели да престану да се боре док се не промени владавина. Исход тога је био да је немачки цар Вилхелм II био присиљен да оде у изгнанство у Холандију.

Жеља за другачијим системом владања. Године 1989, пала је Гвоздена завеса. Режими који су изгледали чврсти као стене пропали су када су њихови поданици одбацили комунизам и успоставили другачије облике владавина.

[Слике на 7. страни]

Исус је хранио гладне, лечио болесне и оставио добар пример свим хришћанима

[Извор слике на 4. страни]

Лојд Џорџ: Photo by Kurt Hutton/Picture Post/Getty Images