Пређи на садржај

Пређи на садржај

У потрази за добрим вођом

У потрази за добрим вођом

У потрази за добрим вођом

„Одлази, кажем ти, и дозволи нам да завршимо с тобом. За име Бога, иди!“(Оливер Кромвел, кога је цитирао Леополд Амери, члан Британског парламента).

Други светски рат беснео је већ осам месеци, а Британији и њеним савезницима није се добро писало. Леополд Амери и остали у влади сматрали су да им је потребан нови вођа. Зато је 7. маја 1940. на седници Доњег дома Британског парламента, господин Амери цитирао горе наведене речи премијеру Невилу Чемберлену. Три дана након тога, господин Чемберлен се повукао са функције и Винстон Черчил је дошао на његово место.

ЧОВЕЧАНСТВУ је неопходан вођа, али не било какав. Чак и у породици, отац мора да буде способан да предводи ако жели да његова жена и деца буду срећни. Замислите шта се онда захтева од националног или светског вође! Није никакво чудо што је јако тешко пронаћи доброг вођу.

Због тога је током хиљада година било небројено много крунисања, револуција, државних удара, именовања, избора, атентата и промена режима. Краљеви, премијери, принчеви, председници, генерални секретари и диктатори долазили су на власт, да би их касније заменио неко други. Због неочекиваних промена, власт су изгубили чак и моћни владари. (Видите оквир „Изненада свргнути с власти“ на 5. страни.) Изгледа као да је немогуће наћи доброг вођу који би трајно остао на власти.

’Некога морамо изабрати‘ — да ли је заиста тако?

Дакле, није никакво чудо што су многи изгубили наду када је у питању проналажење доброг вође. У неким земљама, равнодушност и безнађе људи посебно долазе до изражаја у време избора. Џеф Хил, новинар из Африке, запазио је: „Равнодушност или уздржавање [од гласања] раширено је онда када се људи осећају немоћнима да промене свој бедан живот... У Африци, када људи не желе да гласају, то такође не значи да су задовољни. У већини случајева то је начин на који зову у помоћ они који не верују да ће их ико саслушати.“ Слично томе, новински колумниста из Сједињених Држава једном је уочи избора написао: „Волео бих да се кандидује савршени политичар.“ Затим је додао: „Такав не постоји. Никада није ни постојао. Али некога ипак морамо изабрати.“

Да ли човечанство заиста нема другог избора него да ’изабере онога кога може‘, то јест неког несавршеног вођу? Да ли то што су људске вође неспособне да задовоље потребе својих поданика значи да никада нећемо имати доброг вођу? Не значи. Постоји један вођа са изузетним квалитетима. У следећем чланку биће размотрено ко је тај идеални вођа човечанства и како из његовог владања могу да извуку корист милиони људи различитог порекла — укључујући и вас.

[Слике на 3. страни]

Горе лево: Невил Чемберлен

Горе десно: Леополд Амери

Доле: Винстон Черчил

[Извори]

Чемберлен: Photo by Jimmy Sime/Central Press/Getty Images; Амери: Photo by Kurt Hutton/Picture Post/Getty Images; Черчил: The Trustees of the Imperial War Museum (MH 26392)