Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли бисте желели да живите вечно?

Да ли бисте желели да живите вечно?

Да ли бисте желели да живите вечно?

„НЕ ПЛАШИМ се смрти“, рекла је једна старија жена из Јапана. „Међутим, жао ми је што више нећу моћи да гледам ово цвеће.“ Хришћанка која ју је посећивала разумела је зашто је она то рекла, с обзиром на то да је жена имала прелепу башту. Многи који кажу да се не плаше смрти заиста цене дивна дела стварања и можда би и желели вечно да живе.

Вечно живети? Многи би одбацили такву помисао. Неки чак кажу да их вечни живот не занима. Зашто би ико тако нешто рекао?

Вечни живот — досадан?

Неки сматрају да би било досадно вечно живети. Они можда одмах помисле на монотон живот многих пензионера који немају шта да раде па седе и гледају телевизију. Ако и ви делите њихово мишљење, размотрите шта је астроном Роберт Џастро рекао када су га упитали да ли би вечни живот био благослов или проклетство. Он је одговорио: „За оне који су радознали и имају бескрајну жељу за учењем, то би био благослов. Веома би их утешила помисао да у читаву вечност могу стицати знање. Међутим, за друге који сматрају да су научили све што се може научити и чији су умови затворени, то би било најгоре проклетство. Они не би знали како да испуне своје време.“

Да ли ћете сматрати да је вечни живот досадан или не, много зависи од вашег става. Ако сте ’радознали и имате бескрајну жељу за учењем‘, замислите шта бисте могли да постигнете на пољу уметности, музике, архитектуре, баштованства или на било којим другим пољима која вас занимају. Вечни живот на земљи пружио би вам дивну могућност да развијате своје вештине на тим пољима.

Могућност да заувек показујете и примате љубав учинила би вечни живот и те како испуњеним. Створени смо с могућношћу да показујемо љубав, и такорећи цветамо када смо вољени. Пружање и примање истинске љубави доноси дубоко задовољство које не ишчезава с временом. Вечни живот би пружио бескрајну могућност за развијање љубави не само према другим људима, већ пре свега према Богу. „Ако неко воли Бога“, рекао је апостол Павле, „њега Бог познаје“ (1. Коринћанима 8:3). Како је то диван изглед — да познајемо Суверена свемира и да он познаје нас! Штавише, нема краја учењу о нашем Створитељу пуном љубави. Како би онда вечни живот могао бити досадан и бесмислен?

Живот — да ли је драгоцен само зато што је пролазан

Неки сматрају да је живот драгоцен баш зато што је тако кратак. Они га можда упоређују са златом, које постоји само у ограниченим количинама. Када би се злато свуда могло наћи, кажу они, не би имало никакву вредност. Па ипак, злато би и даље било лепо. Сигурно је тако и са животом.

Вечни живот бисмо могли упоредити са ваздухом ког имамо у обиљу. За чланове посаде једне неисправне подморнице, ваздух би био посебно драгоцен. Шта мислите, да ли би се они, након што би били спасени, без цењења жалили на то што опет имају ваздуха у обиљу? Сигурно да не би!

Попут тих чланова посаде, ми можемо да будемо спасени с још бољим изгледом — изгледом на вечни живот. „Плата коју даје грех [је] смрт“, написао је апостол Павле, „а дар који даје Бог је вечни живот преко Христа Исуса, нашег Господа“ (Римљанима 6:23). Путем Исусове откупне жртве, Бог ће уклонити људско несавршенство и смрт, и послушним људима ће дати дар вечног живота. Како само треба да будемо захвални за тај чин љубави!

Шта је с вашим вољенима?

Неки би могли размишљати на следећи начин: ’А шта је с мојим вољенима? Вечни живот на земљи не би ми много значио ако они не би били са мном.‘ Можда сте стекли спознање из Библије и сазнали да је могуће живети вечно у рају на земљи (Лука 23:43; Јован 3:16; 17:3). Природно је што желите да чланови ваше уже породице, особе које волите, као и драги пријатељи, такође буду тамо и да и они искусе радост у Божјем обећаном новом свету праведности, чему се и ви надате (2. Петрова 3:13).

Међутим, шта ако ваши пријатељи и вољене особе не показују интересовање за вечни живот на рајској земљи? Немојте дозволити да вас то обесхрабри. Наставите да стичете тачно спознање из Писма и да поступате у складу с тим. Апостол Павле је написао: „Жено, откуд знаш да нећеш спасти свог мужа? Или, мужу, откуд знаш да нећеш спасти своју жену?“ (1. Коринћанима 7:16). Људи се мењају. На пример, један човек који се некада противио хришћанству променио се и касније постао старешина у хришћанској скупштини. Он каже: „Веома сам захвалан што се моја драга породица лојално држала библијских начела упркос свем мом противљењу.“

Бог је веома заинтересован за ваш живот и живот ваших вољених. Штавише, „Јехова... не жели да ико буде уништен него да сви дођу до покајања“ (2. Петрова 3:9). Јехова Бог жели да ви и ваши вољени живите вечно. Он има већу љубав од несавршених људи (Исаија 49:15). Зашто не бисте развијали добар однос с Богом? Тако бисте можда могли помоћи и онима који су вам драги да чине то исто. Чак и ако немају наду да ће живети вечно, њихов став се може променити када виде вас како поступате у складу с тачним спознањем из Библије.

Шта је с драгим особама које вам је однела смрт? За милионе који су умрли, Библија пружа дивну наду у ускрсење — она говори да ће се мртви вратити из смрти и живети у Рају на земљи. Исус Христ је обећао: „Долази час у који ће сви који су у спомен-гробовима... изаћи“ (Јован 5:28, 29). Биће враћени у живот чак и они који су умрли а да нису познавали Бога, јер Библија каже: ’Биће ускрсење и праведника и неправедника‘ (Дела апостолска 24:15). Какво ће задовољство бити дочекати те особе када буду враћене у живот!

Вечни живот — диван изглед

Ако већ сада успевате да будете срећни и задовољни упркос свим невољама у свету, сигурно ћете моћи да уживате у вечном животу на рајској земљи. Међутим, када је једна Јеховина сведокиња скренула пажњу једној жени на благослове које ће донети вечни живот, она је рекла: „Не желим вечно да живим. Довољан ми је овај живот од 70 или 80 година.“ Хришћански старешина који је присуствовао том разговору упитао ју је: „Да ли сте икада размишљали о томе како би се ваша деца осећала кад бисте ви умрли?“ Сузе су јој потекле низ лице када је помислила на жалост коју би осећали када би остали без мајке. „Први пут у животу схватила сам колико сам била себична“, признаје она, „и увидела сам да вечни живот није себична нада већ да он укључује и то да живимо за друге.“

Неки можда сматрају да никоме није стало до тога да ли ће они живети или умрети. Па ипак, стало је нашем Даваоцу живота, који каже: „Жив сам ја!... што ја желим није да бездушник умре, него да промени правац свог живота, и да живи“ (Језекиљ 33:11). Пошто је Богу толико стало до живота чак и оних који су зли, нема сумње да му је веома стало до оних који га воле.

Давид, краљ древног Израела, имао је поуздање у то да Јехова с љубављу брине о њему. Једном је рекао: „Ако би ме и рођени отац и мајка оставили, Јехова би ме прихватио“ (Псалам 27:10NW). Вероватно је Давид био сигуран да га његови родитељи воле. Међутим, чак и ако би га родитељи — они који су му најблискији — оставили, знао је да га Бог неће напустити. С пуно љубави и бриге, Јехова нам пружа могућност да живимо вечно и да заувек будемо његови пријатељи (Јаков 2:23). Зар не би требало да захвално прихватимо ове дивне дарове?

[Слика на 7. страни]

Љубав према Богу и ближњима учиниће да вечни живот буде вредан живљења