Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зле ће задесити Јеховина осуда

Зле ће задесити Јеховина осуда

Зле ће задесити Јеховина осуда

„Спремај се сусрету с Богом својим“ (АМОС 4:12).

1, 2. Зашто можемо бити сигурни да ће Јехова уклонити зло?

 ДА ЛИ ће Јехова икада уклонити зло и патњу са земље? Данас, на почетку 21. века, то питање је актуелније него икад. Изгледа да је нечовечно поступање свуда присутно. Како само чезнемо за светом у коме неће бити насиља, тероризма и корупције!

2 Добра вест је да можемо бити потпуно уверени у то да ће Јехова уклонити зло. Божје особине нам пружају гаранцију да ће он предузети акцију против злих. Јехова је правдољубив и праведан. У Псалму 33:5, његова Реч нам каже: „Он љуби правду и честитост.“ У једном другом псалму о Јехови се каже: „[Оног] ко воли насиље мрзи душа његова“ (Псалам 11:5). Нема сумње да Јехова, свемоћни Бог који воли правду и праведност, неће вечно толерисати оно што мрзи.

3. Шта ће доћи у први план током даљњег разматрања Амосовог пророчанства?

3 Осмотри још један разлог због ког можемо бити сигурни да ће Јехова уклонити зло. То нам гарантује извештај о његовим делима у прошлости. Упечатљиви примери који показују како Јехова поступа са злима налазе се у библијској књизи Амоса. Током даљњег разматрања Амосовог пророчанства у први план ће доћи три ствари о Божјој осуди. Прво, она се увек извршава над онима који то заслужују. Друго, не може се избећи. И треће, селективна је, јер Јехова уништава зле, а указује милосрђе онима који се кају и имају исправан став (Римљанима 9:17-26).

Божја осуда је увек заслужена

4. Где је Јехова послао Амоса, и с којим циљем?

4 У Амосово време, Израелци су већ били подељени на два краљевства. Једно је било јужно двоплеменско краљевство Јуде. Друго је било северно десетоплеменско краљевство Израела. Јехова је опуномоћио Амоса да служи као пророк и из његовог родног града у Јуди послао га је у Израел. Бог је тамо преко Амоса објавио своју осуду.

5. Против којих је нација Амос најпре прорицао, и који је био један од разлога због ког су заслужиле неповољну Божју пресуду?

5 Амос није почео своју службу објављивањем Јеховине осуде над непослушним северним краљевством Израела. Уместо тога, он је почео тако што је објављивао неповољну Божју пресуду над шест околних нација. То су биле Сирија, Филистеја, Тир, Едом, Амон и Моав. Да ли су те нације заиста заслужиле неповољну Божју пресуду? Сасвим сигурно да јесу. Један разлог је био тај што су се показали као непоправљиви непријатељи Јеховиног народа.

6. Зашто је Бог наумио да Сирији, Филистеји и Тиру нанесе невољу?

6 На пример, Јехова је осудио Сиријце „јер врхоше Галад гвозденом браном“ (Амос 1:3ДК). Сиријци су заузели Галад — област у Израелу источно од реке Јордан — и проузроковали велике патње Божјем народу који је тамо живео. Како је било са Филистејом и Тиром? Филистеји су били криви зато што су одвели Израелце у изгнанство, то јест ропство, и продавали их Едомцима, а неки Израелци су доспели у руке тирских трговаца робљем (Амос 1:6, 9). Замисли — продати Божји народ у ропство! Није никакво чудо што је Јехова наумио да Сирији, Филистеји и Тиру нанесе невољу?

7. Шта су Едом, Амон и Моав имали заједничко са Израелом, али како су се опходили према Израелцима?

7 Едом, Амон и Моав су имали нешто заједничко са Израелом и једни с другима. Све три нације биле су сродне са Израелцима. Едомци су потицали од Аврахама, преко Јаковљевог брата близанца Есава. То значи да су у извесном смислу Израелцима били браћа. Амонци и Моавци су били потомци Аврахамовог братанца Лота. Међутим, да ли су се Едом, Амон и Моав опходили према Израелцима као према својој браћи? Управо супротно! Едомци су немилосрдно ишли мачем на ’свог брата‘, а Амонци су били посебно окрутни према израелским заробљеницима (Амос 1:11, 13). И премда Амос није директно споменуо да је Моав прогонио Божји народ, знамо да су се Моавци дуго противили Израелцима. Казна за те три сродне нације биће тешка. Јехова ће проузроковати да на њих дође ватрено уништење.

Божја осуда се не може избећи

8. Зашто се Божја осуда против шест народа који су живели близу Израела није могла избећи?

8 Без сумње, тих шест нација које се помињу на самом почетку Амосовог пророчанства заслужиле су Божју осуду. Штавише, није постојала могућност да то избегну. Почевши од 3. стиха 1. поглавља па до 1. стиха 2. поглавља, према преводу Нови свет, Јехова шест пута каже: „Намеру нећу променити.“ Доследан својој речи, он је остао при својој одлуци да над њима изврши пресуду. Историја показује да је сваки од тих народа касније доживео пропаст. Заиста, најмање четири од њих — Филистеји, Моавци, Амонци и Едомци — на крају су престали да постоје!

9. Шта су заслужили становници Јуде, и зашто?

9 Амос затим усредсређује своју пажњу на седму нацију — своју домовину Јуду. Амосови слушаоци из северног краљевства Израела можда су изненађени када га чују како објављује осуду над Јудиним краљевством. Зашто су становници Јуде заслужили неповољну осуду? „Они закон презреше Јеховин“, стоји у Амосу 2:4. Јехова није олако узео то намерно презирање свог Закона. Према Амосу 2:5, он је прорекао: „Пламен пустићу на Јуду, који ће прогутати дворе Јерусалима.“

10. Зашто Јуда није могла да избегне невољу?

10 Неверна Јуда није могла избећи предстојећу невољу. Јехова је седми пут рекао: „Намеру нећу променити“ (Амос 2:4NW). Јуду је снашла проречена казна када су је Вавилонци опустошили 607. пре н. е. Још једном видимо да зли не могу умаћи Божјој осуди.

11-13. Против које је нације Амос првенствено прорицао, и какво се тлачење спроводило у њој?

11 Пророк Амос је управо објавио Јеховину осуду над седам нација. Међутим, свако ко је помислио да је Амос завршио с пророковањем, грдно се преварио. Далеко од тога да је завршио! Он је првенствено био опуномоћен да објави оштру поруку осуде северном краљевству Израела. Израел је заслужио неповољну Божју осуду због врло лошег моралног и духовног стања те нације.

12 Из Амосовог пророчанства видимо да је тлачење било нешто сасвим уобичајено у израелском краљевству. Што се тога тиче, у Амосу 2:6, 7 стоји: „Овако говори Јехова: За три зла и за четири што учини Израел нећу њему опростити [„намеру нећу променити“, NW], јер он правог за новце продаде, а убогог за обућу. Они желе прах земаљски на главама убогих да виде, и права невољних превраћају.“

13 Праведни су продавани „за новце“, што можда указује на то да су судије примале новац као мито да би осудиле невине. Зајмодавци су продавали сиромашне у ропство можда због неког мањег дуга који је био у висини цене ’обуће‘. Безосећајни људи су ’желели‘, или снажно настојали, да ’убоге‘ толико оборе да ти јадни људи почну да бацају прах на своју главу, што означава невољу, жалост и понижење. Корупција је била тако раширена да се ’невољни‘ нису могли надати било каквој правди.

14. Према коме се лоше поступало у десетоплеменском краљевству Израела?

14 Запази према коме се лоше поступало. Према праведним, убогим, невољним и кротким људима који су живели у тој земљи. Јеховин савез Закона склопљен са Израелцима захтевао је да се са онима који су били рањиви и сиромашни поступа саосећајно. Уместо тога, услови који су владали у десетоплеменском краљевству Израела за њих нису могли бити гори.

„Спремај се сусрету с Богом својим“

15, 16. (а) Зашто су Израелци били упозорени да се ’спремају за сусрет са својим Богом‘? (б) Како Амос 9:1, 2 показује да зли не могу да избегну извршење Божје осуде? (в) Шта се 740. пре н. е. догодило десетоплеменском краљевству Израела?

15 Будући да су неморал и други греси били веома раширени у Израелу, пророк Амос је с добрим разлогом упозорио ту бунтовну нацију: „Спремај се сусрету с Богом својим“ (Амос 4:12). Неверни Израелци нису могли избећи предстојеће извршење Божје осуде зато што је Јехова осми пут објавио: „Намеру нећу променити“ (Амос 2:6NW). Што се тиче злих који ће можда покушати да се сакрију, Бог је рекао: „Нико неће бекством да се спасе, нико неће да умакне. Да и у Шеол побегну, моја ће их рука стићи; и на небо да изиђу, скинућу их и оданде“ (Амос 9:1, 2).

16 Зли не могу да избегну извршење Јеховине осуде тако што би се склонили „у Шеол“, што симболично означава покушај да се сакрију на најскривенија места на земљи. Нити ће моћи да избегну Божју осуду тако што би ’изашли на небо‘, то јест, покушали да пронађу уточиште на високим планинама. Јеховино упозорење је било јасно: Нема скровитог места које је ван његовог домашаја. Божја правда је захтевала да краљевство Израела положи рачун за своја зла дела. То време је и дошло. Године 740. пре н. е. — око 60 година након што је Амос забележио своје пророчанство — Асирци су освојили краљевство Израела.

Божја осуда је селективна

17, 18. Шта 9. поглавље Амоса открива о Божјем милосрђу?

17 Амосово пророчанство нам је помогло да увидимо да је Божја осуда увек заслужена и неизбежна. Међутим, Амосова књига указује и на то да је Јеховина осуда селективна. Бог може пронаћи зле, где год да се крију, и над њима извршити осуду. Може пронаћи и оне који се кају и који су праведни — дакле оне којима ће указати милосрђе. Ова поука је на изврстан начин истакнута у последњем поглављу Амосове књиге.

18 Према 8. стиху 9. поглавља Амоса, Јехова је рекао: „Дом Јаковљев нећу сасвим затрти.“ Према стиховима од 13 до 15, Јехова је обећао да ће ’вратити робље‘ свог народа. Њима ће бити указано милосрђе и уживаће у сигурности и благостању. Јехова је обећао да ће „орач жетеоца стизати“. Замисли — жетва ће бити тако обилна да се неће моћи завршити до наредне године када ће већ бити време за орање и сетву!

19. Шта се догодило са остатком из Израела и Јуде?

19 За Јеховину осуду над злима како у Јуди тако и у Израелу може се рећи да је била селективна јер је онима који су се кајали и имали исправан став било показано милосрђе. У испуњењу овог пророчанства о обнови које је забележено у 9. поглављу Амоса, покајнички остатак Израела и Јуде се 537. пре н. е. вратио из ропства у Вавилону. У својој вољеној домовини обновили су право обожавање. Такође су поново изградили куће и засадили винограде и баште у једној сигурној средини.

Јеховина неповољна осуда ће доћи!

20. У шта треба да нас увери ово разматрање порука осуде које је објављивао Амос?

20 Ово разматрање Јеховиних порука осуде које је објављивао Амос треба да нас увери да ће Он уклонити зло које данас постоји. Зашто можемо бити сигурни у то? Прво, ови примери показују како је Бог у прошлости поступао са злима и самим тим указују на то како ће поступати у наше време. Друго, извршење Божје осуде над отпадничким краљевством Израела представља гаранцију да ће Бог уништити хришћанство, које више него ма који други део ’Вавилона Великог‘, светског царства криве религије, заслужује прекор (Откривење 18:2).

21. Зашто хришћанство заслужује Божју неповољну осуду?

21 Не постоји никаква сумња у то да хришћанство заслужује Божју осуду. Жалосно религиозно и морално стање у ком се оно налази говори само за себе. Јехова је сасвим оправдано изрекао осуду против њега — као и против остатка Сатаниног света. Та осуда је неизбежна, јер ће се кад дође време за њено извршење испунити речи из 1. стиха 9. поглавља Амоса: „Нико неће бекством да се спасе, нико неће да умакне.“ Да, без обзира где се зли сакрили, Јехова ће их пронаћи.

22. Које су тачке у вези с Божјом осудом појашњене у 2. Солуњанима 1:6-8?

22 Божја осуда је увек заслужена, неизбежна и селективна. То се може видети из следећих речи апостола Павла: „Праведно [је] од Бога да узврати невољу онима који вама наносе невољу, а вама који трпите невољу, олакшање заједно с нама приликом откривења Господа Исуса с неба са својим моћним анђелима у пламеној ватри, кад донесе освету онима који не познају Бога и онима који нису послушни доброј вести о нашем Господу Исусу“ (2. Солуњанима 1:6-8). „Праведно [је] од Бога“ да узврати неповољном осудом због наношења невоља његовим помазаницима. Та осуда ће бити неизбежна јер зли неће преживети када се ’Господ Исус открије с неба са својим моћним анђелима‘. Божја осуда ће бити и селективна јер ће се Исус осветити „онима који не познају Бога и онима који нису послушни доброј вести“. Богобојазним особама које подносе невоље извршење Божје осуде донеће олакшање.

Нада за праведне

23. Која се нада и утеха могу наћи у Амосовој књизи?

23 Амосово пророчанство садржи и предивну поруку наде и утехе за особе које имају исправан став. Као што је проречено у Амосовој књизи, Јехова није потпуно уништио свој народ из древних времена. Он је на крају сакупио заробљенике из Израела и Јуде, вратио их у њихову домовину и благословио их обиљем сигурности и напретком. Шта то значи за наше време? Можемо бити сигурни да ће Јехова током извршења своје осуде пронаћи зле где год да се сакрију и да ће указати милосрђе онима за које сматра да заслужују његово милосрђе, где год да су.

24. На које су све начине благословљене Јеховине данашње слуге?

24 Будући да смо Јеховине верне слуге, шта доживљавамо док очекујемо да Он изврши своју осуду над злима? Како нас само Јехова благосиља великим духовним напретком! Наше обожавање је ослобођено лажи и извртања истине које су последица лажних учења хришћанства. Јехова нас је такође благословио обиљем духовне хране. Међутим, упамти да са овим богатим благословима које нам Јехова даје долазе и велике одговорности. Бог очекује од нас да упозоримо друге на предстојећу осуду. Ми желимо да учинимо све што можемо како бисмо пронашли оне који имају „исправан став према вечном животу“. (Дела апостолска 13:48). Да, желимо да помогнемо што већем броју људи да уживају у духовном благостању у ком ми сада уживамо. Сем тога, желимо да преживе предстојеће извршење Божје осуде над злима. Наравно, да бисмо имали удела у овим благословима морамо имати исправан став срца. У следећем чланку ћемо видети да је и то наглашено у Амосовом пророчанству.

Како би одговорио?

• Како Амосово пророчанство показује да је Јеховина неповољна осуда увек заслужена?

• Који доказ пружа Амос да би показао да је Божја осуда неизбежна?

• Како Амосова књига показује да је извршење Божје осуде селективно?

[Питања за разматрање]

[Слика на странама 16, 17]

Краљевство Израела није избегло Божју осуду

[Слика на 18. страни]

Остатак од Израела и Јуде се 537. пре н. е. вратио из ропства у Вавилону