Пређи на садржај

Пређи на садржај

Колико дуго људи могу живети?

Колико дуго људи могу живети?

Колико дуго људи могу живети?

ДАНА 3. марта 1513, шпански истраживач Хуан Понсе де Леон кренуо је у једну пажње вредну експедицију. Испловио је из Порторика у нади да ће доћи до острва Бимини. Легенда каже да је тражио један чудесан извор — извор младости. Међутим, пристао је на копну које је данас познато као Флорида у САД. Наравно, никада није пронашао тај извор, јер он није ни постојао.

Данас људи углавном не живе дуже од 70 или 80 година. Иако се у Библији говори о људима који су живели много дуже, према Гинисовој књизи рекорда за 2002. најстарија особа која је икада живела имала је 122 године и 164 дана (Постање 5:3-32). Међутим, биоетичар Џон Харис је рекао: „Нова истраживања сада допуштају да завиримо у свет у ком старење — па чак и смрт — неће бити неизбежни.“ Многи истраживачи из 21. века говоре о „правој бесмртности“, „неограниченој дужини људског живота, која ће бити остварена до 2099.“, „могућности да се ћелије бесконачно обнављају“ и томе слично.

У својој књизи The Dream of Eternal Life, Марк Бенеке је запазио: „Скоро цело наше тело обнови се неколико пута у животу... Након отприлике седам година, ми смо потпуно нови људи, у правом смислу те речи.“ Међутим, то се не наставља до у недоглед јер ћелије престају да се умножавају након што заврше унапред одређен број деоба. Међутим, кад то не би било тако, Бенеке каже да би се „људско тело могло обнављати веома дуго — па чак и вечно“.

Размислите такође о задивљујућем капацитету људског мозга, који далеко надмашује оно што ми можемо да искористимо током нашег прилично кратког живота. Према делу Encyclopædia Britannica, људски мозак је „обдарен далеко већим потенцијалом него што човек може искористити у току свог животног века“ (издање из 1976, том 12, страна 998). У књизи How the Brain Learns, од Дејвида Е. Сузе, стоји: „Капацитет мозга за чување информација практично је неограничен“ (друго издање, 2001, страна 78).

Зашто научници не могу да утврде због чега људи умиру? И зашто људски мозак има такав запањујући капацитет? Да ли је могуће да смо створени да вечно стичемо знање? Зашто уопште имамо способност да размишљамо о вечном животу?

У Библији стоји: „Он [Бог] је њима у срце и мисао о вечности метнуо, јер делима која Бог твори, човек ни почетка ни краја докучити не може“ (Проповедник 3:11). Ове речи указују на то да је Бог у нас усадио идеју о вечном животу. Стога бисмо увек имали шта да учимо о њему и његовим делима. Ако бисмо живели небројено много милијарди година — да, заувек — увек бисмо могли да учимо све више о Божјим чудесним стваралачким делима.

Речи Исуса Христа такође показују да је могуће да људи живе вечно. Он је рекао: „Ово значи вечни живот, да усвајају спознање о теби, једином истинитом Богу, и о ономе кога си послао, Исусу Христу“ (Јован 17:3). Како је с вама? Да ли и ви желите да живите вечно?

[Слике на 3. страни]

Хуан Понсе де Леон је тражио извор младости

[Извор]

Понсе де Леон: Harper’s Encyclopædia of United States History