Пређи на садржај

Пређи на садржај

Тражите Јехову, онога који испитује срце

Тражите Јехову, онога који испитује срце

Тражите Јехову, онога који испитује срце

„Тражите ме и живећете“ (АМОС 5:4).

1, 2. На шта се мисли када се у Писму каже да Јехова „гледа на срце“?

 ЈЕХОВА БОГ је рекао пророку Самуилу: ’Човек гледа оно што очи виде, а ја гледам на срце‘ (1. Самуилова 16:7). Како Јехова „гледа на срце“?

2 Срце се у Писму често користи да би се на симболичан начин приказала унутрашња особа — њене жеље, мисли, осећања и склоности. Дакле, када Библија каже да Бог види срце, то значи да он гледа иза спољашњости и да се усредсређује на оно што особа стварно јесте.

Бог испитује Израел

3, 4. Према Амосу 6:4-6, какве су околности владале у десетоплеменском краљевству Израела?

3 Шта је Јехова, онај који испитује срца, видео када је у данима Амоса обратио пажњу на десетоплеменско краљевство Израела? У Амосу 6:4-6 говори се о људима који „на одрима филдишаним [„од слонове кости“, ДК] леже, на меканим душецима спавају“. ’Јели су јагањце од стада и теоце угојене.‘ Ти људи су ’измишљали музичке справе‘ (ДК) и ’пили су вино из великих пехара‘.

4 На први поглед, призор попут овог можда делује привлачно. У својим удобним кућама, богати људи уживају у најбољој храни и пићу и забављају се уз свирку најплеменитијих музичких инструмената. Имали су и ’одре од слонове кости‘. Археолози су у Самарији, главном граду израелског краљевства, пронашли лепо изрезбарене украсе од слонове кости (1. Краљевима 10:22). Многи од њих вероватно су се користили за украшавање намештаја и чак су се стављали у дрвене плоче којима су се облагали зидови.

5. Зашто је Бог био незадовољан Израелцима из Амосовог времена?

5 Да ли је Јехова Бог био незадовољан због тога што су Израелци живели у удобним кућама, уживали у укусним оброцима, пили добро вино и слушали лепу музику? Наравно да није. На крају крајева, он нам све то богато даје за уживање (1. Тимотеју 6:17). Јехова је био незадовољан због неисправних жеља које су имали, због стања њиховог злог срца, због њиховог става према њему као правом Богу, као и због недостатка љубави према својим сународницима.

6. У каквом је духовном стању Израел био у Амосово време?

6 Оне који ’спавају на меканим душецима, једу јагањце од стада, пију вино и измишљају музичке справе‘ очекивало је изненађење. Тим људима је било речено: „Ви мислите да је далеко дан невоље.“ Требало је да буду дубоко узнемирени стањем у Израелу, али они „за Јосифовом погибијом не жале“ (Амос 6:3-6). Бог је гледао иза економског благостања нације и видео је да је Јосиф — то јест Израел — у духовном смислу био у врло лошем стању. Па ипак, људи су безбрижно обављали своје свакодневне послове. Многи данас имају сличан став. Они можда признају да живимо у тешким временима, али докле год они лично немају проблема, не маре много за невоље других и не интересују се за духовне ствари.

Израел — нација која срља у пропаст

7. Шта ће се догодити Израелцима због тога што не слушају Јеховина упозорења?

7 Амосова књига пружа слику о једној нацији која срља у пропаст, премда на први поглед не изгледа тако. Због тога што не слушају Јеховина упозорења и не мењају своје ставове, он ће их препустити њиховим непријатељима. Асирци ће их напасти док буду лежали на својим лепим креветима од слоноваче и одвести их у ропство. Нема више лагодног живота!

8. Како је дошло до лошег духовног стања у Израелу?

8 Како су Израелци дошли до оваквог стања? Све је почело када је 997. пре н. е. краља Соломона наследио његов син Ровоам и када се десет племена Израела одвојило од Јудиног и Бењаминовог племена. Први краљ десетоплеменског краљевства Израела био је Јеровоам I, „син Наватов“ (1. Краљевима 11:26). Јеровоам је убедио своје поданике да им је сувише напорно да путују у Јерусалим да би обожавали Јехову. Међутим, он није био искрено заинтересован за добробит народа. Уместо тога, покушавао је да заштити своје личне интересе (1. Краљевима 12:26). Јеровоам се плашио да ће Израелци, ако наставе да иду у јерусалимски храм на годишње празнике у част Јехови, на крају поново постати лојални Јудином краљевству. Да би то спречио, Јеровоам је поставио два златна телета, једно у Дану, а друго у Ветиљу. Тако је у Израелу обожавање телета постало државна религија (2. Летописа 11:13-15).

9, 10. (а) Које је религиозне празнике организовао краљ Јеровоам I? (б) Како је Бог гледао на празнике који су се одржавали у Израелу у данима краља Јеровоама II?

9 Јеровоам је настојао да том новом начину обожавања да изглед праве религије. Организовао је празнике који су били слични онима који су се одржавали у Јерусалиму. У 1. Краљевима 12:32 читамо: „Он уведе празник осмога месеца, петнаестог дана тог месеца, као празник који се празноваше у Јуди, и принесе жртве на олтару. Тако учини и у Ветиљу.“

10 Јехова никада није са одобравањем гледао на те лажне религиозне празнике. Више од једног века касније, то је сасвим јасно ставио до знања преко Амоса за време владавине Јеровоама II, који је око 844. пре н. е. постао краљ десетоплеменског краљевства Израела (Амос 1:1). Према Амосу 5:21-24, Бог је рекао: „Мрзим и презирем празнике ваше, не могу да чујем саборе ваше. Кад ми жртве и приносе приносите нису мени угодни, а на гојне теоце што на жртву приносите нећу ни гледати. Уклони ми јеку од песама својих, не слушам ја звук псалтира твојих. Него праведност као вода да тече, и правда као поток који не пресише!“

Данашње паралеле

11, 12. Које се паралеле могу повући између обожавања у древном Израелу и данашњег хришћанског света?

11 Јехова је очигледно испитао срце оних који су учествовали у израелским празницима и одбацио је њихове прославе и жртве. Слично томе, Бог и данас одбацује паганске прославе у хришћанском свету, као што су Божић и Ускрс. За обожаваоце Јехове, праведност и безакоње немају ништа заједничко, баш као ни светлост и тама (2. Коринћанима 6:14-16).

12 Између обожавања које се врши у хришћанском свету и оног које су вршили Израелци који су обожавали теле постоје и друге паралеле. Иако неки који тврде да су хришћани прихватају Божју Реч као истину, обожавање које они спроводе није мотивисано искреном љубављу према Богу. Да јесте, онда би они настојали да Јехову обожавају „духом и истином“ зато што му је такав начин обожавања угодан (Јован 4:24). Штавише, хришћански свет не дозвољава да ’праведност као вода тече, и правда као поток који не пресише‘. Уместо тога, они стално разводњавају Божје моралне захтеве. Толеришу блуд и друге озбиљне грехе, и чак иду толико далеко да одобравају бракове међу хомосексуалцима!

’Волите оно што је добро‘

13. Зашто треба да живимо у складу са Амосом 5:15?

13 Свима који желе да га обожавају на прихватљив начин, Јехова каже: „Мрзите на зло и добро волите“ (Амос 5:15). Љубав и мржња су снажна осећања која долазе из симболичног срца. Пошто је срце превртљиво морамо учинити све што је у нашој моћи да га сачувамо (Пословице 4:23; Јеремија 17:9). Ако дозволимо да се у нашем срцу развијају неисправне жеље, на крају можемо заволети оно што је лоше, а замрзети оно што је добро. Ако још и поступамо према тим жељама тако што чинимо грех, ни сва ревност овога света не може нам помоћи да поново добијемо Божју наклоност. Зато се молимо Богу да нам помогне да ’мрзимо зло и да волимо добро‘.

14, 15. (а) Ко је у Израелу чинио оно што је добро, али како су се други опходили према њима? (б) Како данас можемо охрабрити оне који су у пуновременој служби?

14 Нису сви Израелци чинили оно што је лоше у Јеховиним очима. На пример, Осија и Амос су ’волели оно што је добро‘ и верно су служили Богу као пророци. Други су се заветовали као Назиреји. Док су служили као Назиреји, нису користили производе од винове лозе, а посебно не вино (Бројеви 6:1-4). Како су други Израелци гледали на самопожртвованост тих људи који су радили оно што је добро? Запањујући одговор на ово питање открива колико је та нација у духовном погледу била искварена. У Амосу 2:12 стоји: „Ви чинисте да назиреји вино пију! и пророцима својим овако наредисте: Не пророкујте!“

15 Када су видели пример верности Назиреја и пророка, требало је да се ти Израелци посраме и да буду подстакнути да се промене. Уместо тога, они су безосећајно настојали да обесхрабре оне који су лојално служили како би и они престали да дају славу Богу. Немојмо никада да подстичемо сухришћане који служе као пионири, путујући надгледници или као чланови бетелске породице да прекину са својом пуновременом службом само да би се вратили такозваном нормалном животу. Уместо тога, храбримо их да наставе са својом врсном службом!

16. Зашто је Израелцима било боље у Мојсијевим него у Амосовим данима?

16 Иако су многи Израелци у Амосово време у материјалном погледу лепо живели, ’нису били богати пред Богом‘ (Лука 12:13-21). Њихови праочеви су у пустоши 40 година јели само ману. Нису се сладили товљеним биковима нити се излежавали на креветима од слоноваче. Међутим, Мојсије је добро приметио: ’Јехова, Бог твој, благословио те је у сваком делу руку твојих, и четрдесет година би с тобом Јехова, Бог твој, и ништа ти није недостајало‘ (Поновљени закони 2:7). Да, Израелци су у пустоши увек имали оно што им је стварно било потребно. Што је важније од свега, имали су Божју љубав, заштиту и благослов!

17. Зашто је Јехова увео Израелце у Обећану земљу?

17 Јехова је подсетио Амосове савременике да је Он њихове претке увео у Обећану земљу и помогао им да је ослободе од свих својих непријатеља (Амос 2:9, 10). Али зашто је Бог извео Израелце из Египта и довео их у Обећану земљу? Да ли зато да би живели у луксузу и доколици само да би га касније одбацили као свог Створитеља? Не! То је урадио да би могли да га обожавају као слободан и духовно чист народ. Али народ који је живео у десетоплеменском краљевству Израела није мрзео оно што је лоше и није волео оно што је добро. Уместо тога, славу су давали идолима, а не Јехови Богу. Каква срамота!

Јехова позива на одговорност

18. Зашто нас је Јехова ослободио у духовном смислу?

18 Бог није имао намеру да игнорише срамотне поступке Израелаца. Он је кристално јасно истакао свој став, када је рекао: ’Позваћу вас на одговорност због свих ваших преступа‘ (Амос 3:2NW). Ове речи треба да нас покрену да размислимо о свом личном избављењу из ропства у савременом Египту — садашњем злом систему ствари. Јехова нас у духовном смислу није ослободио да бисмо тежили за себичним циљевима. Уместо тога, то је учинио да бисмо га као слободан народ славили целим срцем док учествујемо у чистом обожавању. Свако од нас ће положити рачун за то како користи своју слободу коју му је Бог дао (Римљанима 14:12).

19. Према Амосу 4:4, 5, шта је заволела већина Израелаца?

19 Нажалост, Амосову снажну поруку већина Израелаца није слушала. У Амосу 4:4, 5, овај пророк разоткрива духовно болесно стање њиховог срца, говорећи: „Идите у Ветиљ, и грешите! Идите у Галгал, и још веће грехове чините!... јер ви то волите, синови Израелови.“ Израелци нису развили исправне жеље. Нису чували своје срце. Као последица тога, већина њих је заволела оно што је лоше, а замрзела оно што је добро. Ти тврдокорни обожаваоци телета нису се променили. Јехова их је позвао на одговорност и морали су да умру због својих грехова!

20. Како особа може живети у складу са Амосом 5:4?

20 Сасвим сигурно никоме ко је тада живео у Израелу није било лако да остане веран Јехови. Тешко је пливати узводно, да тако кажемо, што данашњи хришћани, било млади или стари, добро знају. Али љубав према Богу и жеља да му угоде подстакла је неке Израелце да га обожавају на исправан начин. Јехова им је упутио срдачан позив који је забележен у Амосу 5:4: „Тражите ме и живећете!“ Бог данас на сличан начин показује милосрђе према онима који се кају и траже га тако што усвајају тачно спознање из његове Речи и врше његову вољу. То није лако, али доноси вечни живот (Јован 17:3).

Благостање упркос духовној глади

21. Каква је глад задесила оне који не учествују у правом обожавању?

21 Шта је очекивало оне који нису подупирали право обожавање? Најгора врста глади — духовна глад! „Ево иду дани“, рекао је Суверени Господ Јехова, „када ћу на земљу глад пустити, не глад хлеба и не ни жеђ воде, него глад и жеђ слушања речи Јеховине“ (Амос 8:11). Хришћанство се налази у агонији због такве духовне глади. Међутим, искрени људи виде духовно благостање Божјег народа и стичу се у Његову организацију. Разлику између ситуације у којој се налази хришћански свет и ситуације у којој су Божје слуге, добро приказују следеће Јеховине речи: „Гле, слуге ће моје јести, а ви ћете гладни бити; гле, слуге ће моје пити, а ви ћете жедни бити; гле, слуге ће се моје радовати, а ви ћете се застидети“ (Исаија 65:13).

22. Зашто имамо разлога за радост?

22 Будући да смо Јеховине слуге, да ли ценимо благослове и све друге духовне ствари које имамо? Када проучавамо Библију и хришћанске публикације, посећујемо састанке, веће скупове и конгресе, ми заиста певамо у весељу свог срца! Радујемо се јасном разумевању Божје Речи, што укључује и надахнуто Амосово пророчанство.

23. Шта имају они који славе Бога?

23 За све људе који воле Бога и желе да му дају славу, Амосово пророчанство има поруку наде. Без обзира на то каква је наша тренутна економска ситуација и на кушње које имамо у овом немирном свету, ми који волимо Бога имамо његов благослов и најбољу духовну храну (Пословице 10:22; Матеј 24:45-47). Стога сва слава припада Богу који нам све богато даје за уживање. Зато будимо одлучни да га заувек хвалимо од срца. Ту радост и предност имаћемо ако будемо тражили Јехову, онога који испитује срце.

Како би одговорио?

• Какво је стање владало у Израелу у Амосовим данима?

• Какве паралеле постоје између стања које је владало у десетоплеменском краљевству Израела и стања које данас влада?

• Каква проречена глад данас влада, али ко није погођен њоме?

[Питања за разматрање]

[Слике на 21. страни]

Многи Израелци су живели у луксузу, али нису били у духовном благостању

[Слика на 23. страни]

Храбри пуновремене слуге да наставе са својом врсном службом

[Слике на странама 24, 25]

Међу Јеховиним срећним народом не влада духовна глад