Пређи на садржај

Пређи на садржај

Храбро говори Божју Реч

Храбро говори Божју Реч

Храбро говори Божју Реч

„Иди, пророкуј народу моме“ (АМОС 7:15).

1, 2. Ко је био Амос, и шта Библија открива о њему?

 ДОК је један Јеховин слуга био у служби, супротставио му се један свештеник. Тај свештеник је повикао: ’Престани да проповедаш! Одлази одавде!‘ Шта је овај Јеховин слуга урадио? Да ли је због тога устукнуо или је наставио да храбро говори Божју реч? Можеш сазнати шта се десило јер је тај Божји слуга забележио своје искуство у књизи која носи његово име. Ради се о библијској књизи пророка Амоса. Међутим, пре него што сазнамо нешто више о том сусрету са свештеником, хајде да прво осмотримо неке информације о Амосу.

2 Ко је био Амос? Где је и када живео? Одговоре на ова питања налазимо у Амосу 1:1 где читамо: „Речи Амоса, пастира из Текује... за време Озије, краља Јудина, и за време Јеровоама, сина Јоасова, краља Израелова.“ Амос је живео у Јуди. Његов родни град је била Текуја, која се налазила 16 километара јужно од Јерусалима. Живео је крајем деветог века пре н. е., у време када је краљ Озија владао над Јудом, а краљ Јеровоам II над десетоплеменским краљевством Израела. Амос је био пастир. У ствари, у Амосу 7:14 (NW) стоји да он није био само „пастир“, него да је и ’засецао плодове на стаблима дивље смокве‘. Дакле, током једног дела године радио је као сезонски радник. Засецао је плодове смокве, што се радило да би се убрзало сазревање смокава, и то је био напоран посао.

„Иди, пророкуј“

3. Како нам разматрање Амосовог примера може помоћи ако осећамо да нисмо способни да проповедамо?

3 Амос искрено каже: „Нисам ни пророк ни пророчки син“ (Амос 7:14). Амос није био ни син пророка, нити се обучавао за пророка. Међутим, од свих који су живели у Јуди, Јехова је изабрао да његово дело обави баш Амос. Бог није изабрао неког моћног краља, нити неког ученог свештеника, нити неког богатог поглавара. Из тога можемо извући једну охрабрујућу поуку. Можда немамо неки високи положај у друштву нити неко високо образовање. Али да ли због тога треба да мислимо да нисмо способни да проповедамо Божју реч? Ни у ком случају! Јехова нас може оспособити да објављујемо његову поруку — чак и на тврдом подручју. Пошто је у Амосовом случају Јехова урадио управо то, за све који желе да храбро говоре Божју реч биће поучно да размотре пример који је оставио овај храбри пророк.

4. Зашто Амосу није било лако да прориче у Израелу?

4 Јехова је заповедио Амосу: „Иди, пророкуј народу моме Израелу“ (Амос 7:15). Тај задатак није био нимало лак. У то време, десетоплеменско краљевство Израела уживало је у миру, сигурности и материјалном богатству. Многи су имали и ’зимске и летње куће‘ које нису биле направљене од обичних опека од блата, већ од скупоценог „тесаног камена“. Неки су имали елегантан намештај украшен детаљима од слоноваче и пили су вино произведено од грожђа из ’лепих винограда‘ (Амос 3:15, NW; 5:11). Људи су због тога били самозадовољни. Штавише, изгледа да је подручје које је било додељено Амосу било веома слично подручју на ком проповедају неки од нас.

5. Које су неправедне ствари радили неки Израелци?

5 То што су Израелци имали материјалне поседе само по себи није било погрешно. Међутим, неки су нагомилавали богатство на непоштен начин. Богати су ’тлачили невољне‘ и ’сатирали убоге‘ (Амос 4:1). Моћни трговци, судије и свештеници удружили су се како би пљачкали сиромашне. Хајде да се сада вратимо у прошлост како бисмо видели шта су ти људи радили.

Кршење Божјег закона

6. Како су трговци у Израелу искоришћавали друге?

6 Прво ћемо отићи на пијацу. Тамо су непоштени трговци ’умањили ефу‘ а ’повећали цену‘ и чак су продавали „плеву“ као пшеницу (Амос 8:5, 6). Трговци су обмањивали купце у погледу количине робе коју су продавали; цена је била превисока, а квалитет лош. Онда, након што су трговци од сиромашних извукли сав новац, ти несрећници су морали да се продају као робови. Затим су их трговци куповали по цени ’обуће [’једних сандала‘, NW]‘ (Амос 8:6). Замисли то! Ти похлепни трговци своје сународнике нису сматрали вреднијим од пуке обуће! Како су само били окрутни док су понижавали сиромашне људе, а тиме и озбиљно кршили Божји закон! Па ипак, ти исти трговци држали су ’суботу‘ (Амос 8:5). Да, они су имали само спољашњи изглед побожности.

7. Због чега су трговци у Израелу могли да крше Божји закон?

7 Како су ти трговци успевали да избегну казну због кршења Божјег закона, који заповеда: „Љуби ближњега свога као самога себе“? (Левитска 19:18). Они су успевали у томе зато што су судије, од којих се очекивало да примењују Закон, били њихови саучесници у том злочину. На градским капијама, где су се решавали судски спорови, судије су ’примале мито и убогима извртале правду‘. Уместо да штите сиромашне, судије су их изневериле због мита (Амос 5:10, 12). Дакле, и судије су игнорисале Божји закон.

8. Пред каквим су понашањем зли свештеници затварали очи?

8 Шта су за то време радили израелски свештеници? Да бисмо то открили, морамо усмерити своју пажњу на друго место. Погледај само какве су грехе свештеници допуштали „у дому богова својих“! Бог је преко Амоса рекао: ’Син и отац к истој жени иду, да оскврне свето име моје‘ (Амос 2:7, 8). Замисли то! Израелски очеви и синови упуштали су се у сексуални неморал са истим храмским проституткама. Ти зли свештеници су затварали очи пред таквим неморалом! (Левитска 19:29; Поновљени закони 5:18; 23:17).

9, 10. За какво је кршење Божјег закона Израел био крив, и каква се паралела може повући с нашим данима?

9 Указујући и на друге грехе, Јехова је рекао: „На хаљинама у залог узетим пред сваким олтаром леже, а у дому богова својих вино осуђеника својих пију“ (Амос 2:8). Свештеници и народ су игнорисали и закон који је забележен у Изласку 22:26, 27, који каже да хаљина која се узме у залог треба да се врати пре сумрака. Уместо тога, они су је користили као подметач на ком су лежали док су јели и пили у част других богова. Од глобе коју су узимали од сиромашних куповали су вино које су пили приликом лажних религиозних светковина. Потпуно су застранили од правог обожавања!

10 Израелци су без и мало стида кршили две највеће заповести у Закону — да воле Јехову и своје ближње. Бог је зато послао Амоса да их осуди због њихове неверности. Данас, нације света, укључујући и хришћанске, одражавају покварено стање древног Израела. Док се неки богате, многи други доживљавају финансијски крах и имају емоционалне проблеме због бескрупулозних поступака непоштених политичких и религиозних вођа, као и водећих људи из пословног света. Међутим, Јехова брине о онима који пате и који су подстакнути да га траже. Зато је он доделио својим данашњим слугама да обављају дело слично Амосовом — да храбро проповедају Његову реч.

11. Шта можемо да научимо из Амосовог примера?

11 Због сличности између Амосовог и нашег дела, извући ћемо пуно користи из разматрања његовог примера. У ствари, Амос нам показује (1) шта треба да проповедамо, (2) како треба да проповедамо и (3) зашто противници не могу да зауставе наше проповедничко дело. Хајде да истражимо ове тачке, и то једну по једну.

Како можемо да опонашамо Амоса

12, 13. Како је Јехова показао да је био незадовољан Израелцима, и како су они реаговали?

12 Хришћанска служба нас Јеховиних сведока усредсређује се на дело проповедања о Краљевству и стварања ученика (Матеј 28:19, 20; Марко 13:10). Међутим, скрећемо пажњу и на Божја упозорења, баш као што је Амос објављивао да ће Јехова донети неповољну пресуду против злих. На пример, Амос 4:6-11 показује да је Јехова увек изнова упозоравао Израел на своје незадовољство. Народу је проузроковао „оскудицу хлеба“, ’устегао им је кишу‘, ’био их је сушом и медљиком‘ (ДК) и пустио је на њих „кугу“. Да ли су ови догађаји подстакли Израелце да се покају? Бог је рекао: „Ви [се] не обратисте к мени.“ Заиста, Израелци су увек изнова одбијали Јехову.

13 Јехова је казнио непокајничке Израелце. Међутим, они су прво били упозорени преко пророка. У повезаности с тим, Бог је објавио: „Јехова, Вечити, ништа и не чини а да тајну своју слугама својим, пророцима, не открије“ (Амос 3:7). Бог је упозорио Ноја на предстојећи Потоп и рекао му да објави то упозорење. Тако је исто рекао и Амосу да објави коначно упозорење. Нажалост, Израел је игнорисао ту Божју поруку и није предузео одговарајућу акцију.

14. Које сличности постоје између Амосовог и нашег времена?

14 Несумњиво ћеш се сложити да постоје неке очигледне сличности између Амосовог и нашег времена. Исус је прорекао да ће се бројне невоље догађати у времену краја. Он је такође прорекао да ће се широм света вршити једно проповедничко дело (Матеј 24:3-14). Међутим, као и у Амосово време, већина људи данас игнорише и знак времена и поруку о Краљевству. Те особе ће доживети исте последице као и непокајнички Израелци. Јехова их је упозорио: ’Спремајте се сусрету с Богом својим‘ (Амос 4:12). С Богом су се срели тако што су доживели неповољну пресуду када их је Асирија покорила. Данас ће се овај безбожни свет ’срести с Богом‘ у Армагедону. Међутим, докле год Јехова показује стрпљење, ми подстичемо што је могуће више људи речима: „Тражите Јехову и живећете!“ (Амос 5:6).

Суочити се с прогонством попут Амоса

15-17. (а) Ко је био Амасија, и како је реаговао на Амосове објаве? (б) Које је оптужбе Амасија изнео на Амосов рачун?

15 Амоса можемо опонашати не само у томе шта је проповедао већ и како је проповедао. Та чињеница је истакнута у 7. поглављу, где читамо о свештенику који је био споменут на почетку овог разматрања. Био је то „Амасија, свештеник Ветиљски“ (Амос 7:10). Град Ветиљ је био центар отпадничке израелске религије која је укључивала и обожавање телета. Стога, Амасија је био свештеник државне религије. Како је он реаговао на оно што је Амос храбро објављивао?

16 Амасија је рекао Амосу: „Видиоче, иди, бежи у земљу Јудину, и тамо једи хлеб и тамо пророкуј. Али не пророкуј више у Ветиљу, јер то је краљево светилиште и дом краљев“ (Амос 7:12, 13). Амасија је у ствари рекао: ’Иди кући! Ми имамо своју религију.‘ Он је такође покушао да нахушка власти да забране Амосово дело, рекавши краљу Јеровоаму II: „Амос прави заверу против тебе усред дома Израелова“ (Амос 7:10). Амасија је оптужио Амоса за издају! Краљу је рекао: „Ево што Амос каже: Јеровоам ће погинути од мача, а Израел ће се одвести из земље у ропство“ (Амос 7:11).

17 Амасија је у ову једну изјаву укључио три нетачне тврдње. Рекао је: „Ево што Амос каже.“ Али Амос никада није тврдио да пророчанство потиче од њега. Уместо тога, увек је говорио: „Овако говори Јехова“ (Амос 1:3). Амос је био оптужен и да је рекао: „Јеровоам ће погинути од мача.“ Међутим, у Амосу 7:9 је забележено да је он прорекао следеће: „Мачем ћу [ја Јехова] устати на дом Јеровоамов.“ Бог је прорекао да ће та невоља задесити Јеровоамов „дом“, његове потомке. Надаље, Амасија је тврдио да је Амос рекао: „Израел ће се одвести из земље у ропство.“ Међутим, Амос је пророковао и то да ће сви Израелци који се врате Богу добити благослове. Јасно је да је Амасија прибегао изврнутим полуистинама како би Амосово проповедничко дело званично било забрањено.

18. Које сличности постоје између метода које је користио Амасија и метода које данас користе свештеници?

18 Да ли си запазио сличности између метода које је користио Амасија и метода које данас користе противници Јеховиног народа? Баш као што је Амасија покушао да ућутка Амоса, тако и неки свештеници, бискупи и патријарси у нашем времену покушавају да спрече проповедничко дело Јеховиних слугу. Амасија је лажно оптужио Амоса за издају. Данас неки свештеници на сличан начин лажно оптужују Јеховине сведоке да представљају претњу по националну сигурност. И баш као што се Амасија обратио краљу за помоћ у борби против Амоса, тако се свештенство често обраћа политичким савезницима за помоћ у прогањању Јеховиних сведока.

Противници не могу да зауставе наше проповедничко дело

19, 20. Како је Амос реаговао на Амасијино противљење?

19 Како је Амос реаговао на Амасијино противљење? Пре свега, Амос је том свештенику поставио следеће питање: „Зар ти говориш: ’Не пророкуј против Израела‘?“ Овај храбри Божји пророк без оклевања је наставио да говори управо оно што Амасија уопште није желео да чује (Амос 7:16, 17NW). Амос се није уплашио. То је одличан пример за нас! Када се ради о објављивању Божје речи, ми нећемо бити непослушни Богу, чак ни у земљама где људи попут Амасије подстрекавају окрутно прогонство. Попут Амоса, ми настављамо да објављујемо: „Ево што говори Јехова.“ Противници никада неће моћи да зауставе дело проповедања јер је с нама „Јеховина рука“ (Дела апостолска 11:19-21).

20 Требало је да Амасија зна да ће његове претње бити узалудне. Амос је већ раније објаснио зашто нико на земљи не може да га ућутка — и то је трећа тачка коју ћемо размотрити. Према Амосу 3:3-8, он користи низ питања и поређења како би показао да све што се догађа има свој узрок. Затим он то примењује овако: „Кад лав рикне ко да се не боји? Када Јехова, Вечни, говори ко ли неће пророковати?“ Другим речима, Амос је рекао својим слушаоцима: ’Баш као што не можете а да се не уплашите лавље рике, тако ни ја не могу да не проповедам Божју реч када ми он то заповеди.‘ Страх од Јехове, то јест осећање дубоког страхопоштовања према њему, покретао је Амоса да храбро говори.

21. Како реагујемо на Божју заповест да проповедамо добру вест?

21 Јехова је и нас опуномоћио да проповедамо. Како реагујемо на то? Попут Амоса и Исусових првих следбеника, уз Јеховину помоћ ми храбро говоримо његову реч (Дела апостолска 4:23-31). Неће нас ућуткати ни противљење које подстичу противници нити самозадовољан став оних којима проповедамо. Показујући ревност попут Амосове, Јеховини сведоци широм света подстакнути су да и даље храбро објављују добру вест. Имамо одговорност да упозоримо људе на Јеховину предстојећу осуду. Шта укључује та осуда? То питање ће бити размотрено у наредном чланку.

Како би одговорио?

• Под којим је околностима Амос испунио опуномоћење које му је Бог дао?

• Попут Амоса, шта треба да проповедамо?

• С којим ставом треба да обављамо проповедничко дело?

• Зашто противници не могу да зауставе наше проповедничко дело?

[Питања за разматрање]

[Слика на 10. страни]

Иако је Амос био само човек који је засецао смокве, Бог је изабрао баш њега да изврши Његово дело

[Слике на 13. страни]

Да ли и ти као Амос храбро објављујеш Јеховину поруку?