Пређи на садржај

Пређи на садржај

Задржи уравнотежено гледиште о коришћењу алкохола

Задржи уравнотежено гледиште о коришћењу алкохола

Задржи уравнотежено гледиште о коришћењу алкохола

„Вино је подругљиво, махнито је пиће силовито, и ко њих заволи [„кога оно заведе“, NW], тај памети нема“ (ПОСЛОВИЦЕ 20:1).

1. Како је псалмиста изразио цењење за неке од Јеховиних добрих дарова?

 „СВАКИ добар дар и сваки савршен поклон одозго је, јер долази од Оца небеских светлости“, написао је ученик Јаков (Јаков 1:17). Покренут захвалношћу за бројне добре Божје дарове, псалмиста је певао: „Ти дајеш да расте трава стоци и биље човеку, да земља храну изводи и вино које срце човека весели, и од ког се лице као уље сјаји, и хлеб који снагу човеку крепи“ (Псалам 104:14, 15). Вино и друга алкохолна пића, баш као и биље, хлеб и уље, спадају у Божје дарове. Како треба да их користимо?

2. Која ћемо питања размотрити о коришћењу алкохола?

2 Један леп дар је добар само када се користи на исправан начин. На пример, мед је „добар“, али „много меда јести није никад добро“ (Пословице 24:13; 25:27). Док „мало вина“ може пријати, злоупотреба алкохола је озбиљан проблем (1. Тимотеју 5:23). „Вино је подругљиво“, упозорава Библија, „махнито је пиће силовито, и ко њих заволи [„кога оно заведе“, NW], тај памети нема“ (Пословице 20:1). Како алкохол некога може завести? a Колико је алкохола превише? Које је уравнотежено гледиште у том погледу?

Како алкохол ’заводи‘?

3, 4. (а) Шта показује да Писмо осуђује пијанство? (б) Који су неки од знакова који указују на пијанство?

3 У древном Израелу, сина који је био непокајнички изелица и пијаница требало је каменовати до смрти (Поновљени закони 21:18-21ДК). Апостол Павле је хришћанима дао следеће упозорење: ’Престаните да се дружите са сваким ко се зове брат, а који је блудник, или похлепан, или идолопоклоник, или који погрдно говори, или је пијаница, или изнуђивач, с таквим да и не једете‘. Очигледно је да Писмо осуђује опијање (1. Коринћанима 5:11; 6:9, 10).

4 Описујући знаке који указују на пијанство, Библија каже: „Не гледај на вино које се лепо румени, које се у чаши као бисер сјаји, и које лако тече. На крају ће оно као змија ујести, као аспида упећи. Очи твоје тражиће туђинке [’видеће чудне ствари‘, NW], и срце ће твоје настрано говорити“ (Пословице 23:31-33). Прекомерно пијење уједа попут отровнице, проузрокује болести, менталну конфузију па чак и губитак свести. Пијаница може видети „чудне ствари“ у том смислу што може да халуцинира или фантазира. Може се осећати слободније да говори о перверзним стварима и жељама које иначе потискује.

5. Зашто није добро претеривати са алкохолом?

5 Шта ако неко конзумира алкохол, али води рачуна о томе да не попије толико да свима буде очигледно да је пијан? На некима готово да се и не види да су пијани иако су доста попили. Међутим, особа заварава саму себе ако мисли да је тако нешто безазлено (Јеремија 17:9). На тај начин, она може полако али сигурно постати зависник од алкохола и ’роб многом вину‘ (Титу 2:3). Што се тиче процеса који доводи до тога да неко постане алкохоличар, списатељица Керолајн Нап каже: „Особа постаје алкохоличар постепено, споро и неприметно.“ Претеривање у алкохолу сасвим сигурно је смртоносна замка!

6. Зашто особа треба да избегава да претерује и са храном и са пићем?

6 Осмотри и следеће Исусово упозорење: „Пазите на себе да вам срца никада не отежају од прекомерног јела и опијања и од животних брига, и да вас тај дан не затекне изненада као замка. Јер ће доћи на све који живе на лицу целе земље“ (Лука 21:34, 35). Чак и пре него што особа постане пијаница, алкохол је може довести до тромости и лењости — како физичке тако и духовне. Шта би јој се могло десити ако би је Јеховин дан затекао у таквом стању?

До чега може довести злоупотреба алкохола

7. Зашто злоупотреба алкохола није у складу са упутством из 2. Коринћанима 7:1?

7 Неумерено коришћење алкохола излаже особу многим опасностима — како физичке тако и духовне природе. Међу болести које проузрокује злоупотреба алкохола спадају цироза јетре, алкохолна хепатоза и нервни поремећаји као што је делиријум тременс. Дуготрајна злоупотреба алкохола може водити и до рака, дијабетеса, и неких болести срца и желуца. Јасно је да злоупотреба алкохола није у складу са следећим упутством из Писма: „Очистимо се од сваке прљавштине тела и духа, усавршујући светост у страху пред Богом“ (2. Коринћанима 7:1).

8. Према Пословицама 23:20, 21, до чега може довести злоупотреба алкохола?

8 Злоупотреба алкохола може водити и до расипања новца па чак и до губитка посла. Краљ древног Израела, Соломон, упозорио је: „Не буди с онима који много вина пију, ни с онима који много меса једу.“ Зашто? Он је објаснио: „Јер пијанице и изелице постају сиротни, а тромост подеране хаљине даје“ (Пословице 23:20, 21).

9. Зашто је мудро да особа не пије ако има намеру да седне за волан?

9 Указујући на још једну опасност, у једној енциклопедији стоји: „Истраживања су показала да алкохол доводи до слабљења неких способности код возача, као што су брзина реаговања, координација, концентрација, моћ опажања и просуђивање“ (The Encyclopedia of Alcoholism). Последице мешања вожње и алкохола могу бити катастрофалне. Само у Сједињеним Државама, у несрећама које изазову возачи под дејством алкохола сваке године погине на десетине хиљада људи и на стотине хиљада буде повређено. Овој опасности су посебно изложени млади који немају тако много искуства нити у вожњи нити у конзумирању алкохола. Да ли би ико могао возити након што је попио неколико чашица и истовремено тврдити да на живот гледа као на дар од Јехове Бога? (Псалам 36:10). С обзиром на то да је живот свет, најбоље би било да особа уопште не пије алкохол када намерава да седне за волан.

10. Како алкохол може да утиче на наш ум, и зашто је то опасно?

10 Неумерено пијење штети не само физичком већ и духовном здрављу. „Вино и шира памет муте“, стоји у Библији (Осија 4:11). Алкохол утиче на ум. „Када особа попије неко алкохолно пиће“, стоји у публикацији коју је издао Амерички државни институт за злоупотребу дроге, „алкохол путем органа за варење доспева у крвоток и брзо долази до мозга. Он успорава рад оних делова мозга који контролишу размишљање и осећања. Особа се тада осећа слободнијом.“ Када смо у таквом стању постоји већа вероватноћа да ћемо бити ’заведени‘, да ћемо се понашати непристојно и да ћемо бити изложени многим искушењима (Пословице 20:1NW).

11, 12 Каква духовна штета може уследити због неумереног коришћења алкохола?

11 Штавише, Библија заповеда: „Било да једете, било да пијете, било да шта друго чините, све чините на Божју славу“ (1. Коринћанима 10:31). Да ли постоји нека прилика у којој конзумирање велике количине алкохола доноси славу Богу? Један хришћанин сигурно не жели да буде на гласу као неко ко може доста да попије. Таква репутација не само што Јеховином имену не би донела славу, него би га чак и осрамотила.

12 Шта ако неки хришћанин неумерено пије и тиме спотиче неког суверника, можда новог ученика (Римљанима 14:21). „Ко спотакне једног од ових малих који верују у мене“, упозорио је Исус, „било би му боље да му се око врата обеси млински камен какав окреће магарац и да потоне у дубоко, отворено море“ (Матеј 18:6). Прекомерно пијење може довести и до губитка предности у скупштини (1. Тимотеју 3:1-3, 8). Не треба занемарити ни проблеме које злоупотреба алкохола може створити у породици.

Избегавати опасности — како?

13. Шта је од пресудне важности како би се избегла злоупотреба алкохола?

13 Кључни фактор који ће помоћи да се избегну опасности злоупотребе алкохола јесте знати где поставити границу — не између претеривања и опијања већ између умерености и претеривања. Ко може одредити где се та граница налази у твом случају? Будући да је овде укључено много фактора, не може се поставити неко круто правило за то колико је пића превише. Свако мора да зна где му је граница и да је не прелази. Шта ће ти помоћи да утврдиш колико је алкохола превише за тебе? Да ли постоји неко начело којим се можемо водити?

14. Које ће ти начело помоћи да поставиш границу између умерености и претеривања?

14 У Библији стоји: „Чувај мудрост и разборитост. Живот ће оне души твојој бити, накит грлу твоме“ (Пословице 3:21, 22). Стога, начело којим се можемо водити је следеће: Било која количина алкохола која умањује твоју способност расуђивања и размишљања за тебе је превелика. Али мораш бити искрен према себи када одређујеш где је та граница за тебе!

15. У којим приликама чак и једно пиће може бити превише?

15 У неким ситуацијама чак и једно пиће може бити превише. Када се узме у обзир колику опасност алкохол представља по фетус, труднице могу изабрати да уопште не пију. И зар не би било на месту да не пијемо у присуству некога ко је имао проблема са алкохолизмом или чија савест не одобрава пијење? Онима који су у шатору од састанка вршили свештеничке дужности Јехова је заповедио: „Вина и жестокога пића нећете пити... кад улазите у шатор од састанка, да не умрете“ (Левитска 10:8, 9). Зато избегавај алкохолна пића непосредно пре хришћанских састанака, када учествујеш у служби и када треба да се постараш за неке друге духовне одговорности. Штавише, у земљама где је конзумирање алкохола законом забрањено или где оно није дозвољено особама одређеног узраста, треба да будемо послушни законима те земље (Римљанима 13:1).

16. Какву одлуку треба да донесеш када се испред тебе стави алкохолно пиће?

16 Када те понуде неким алкохолним пићем, или када се оно стави пред тебе, прво се запитај: ’Да ли уопште треба да пијем?‘ Ако одлучиш да попијеш, буди свестан своје границе и немој је прелазити. Немој дозволити да те поколеба гостољубиви домаћин. Чувај се места на којима не постоји ограничење у погледу количине алкохола која се може попити, као рецимо приликом неке свадбе. У многим земљама, деци је законом дозвољен приступ алкохолу. Родитељи су одговорни да поуче своју децу што се тиче коришћења алкохола и да прате шта она раде у том погледу (Пословице 22:6).

Ти се можеш ухватити у коштац с проблемом

17. Шта ти може помоћи да утврдиш да ли имаш проблем са злоупотребом алкохола?

17 Да ли ти злоупотреба вина и жестоких пића представља проблем? Буди сигуран, ако је злоупотреба алкохола постала твој тајни грех, пре или касније то ће се видети на теби. Зато седи, добро се преиспитај и буди искрен при томе. Постави себи питања као што су: ’Да ли пијем више него раније? Да ли пијем јача пића? Да ли користим алкохол да бих побегао од брига, стреса и проблема? Да ли ми је неки члан породице или пријатељ рекао да је забринут због тога што пијем? Да ли је то што пијем довело до проблема у породици? Да ли ми је тешко да издржим недељу дана, месец или неколико месеци без алкохола? Да ли кријем од других колико вина или другог пића пијем?‘ Шта ако је одговор на неко од ових питања потврдан? Немој бити попут човека који ’гледа своје лице у огледалу и одмах заборави какав је‘ (Јаков 1:22-24). Предузми нешто да решиш тај проблем. Шта можеш учинити?

18, 19. Како можеш престати с неумереним коришћењем алкохола?

18 Апостол Павле је подстакао хришћане: „Не опијајте се вином, у коме је раскалашеност, него се испуњавајте духом“ (Ефешанима 5:18). Утврди колико је алкохола за тебе превише и постави одговарајућу границу. Буди одлучан да је не пређеш и испољавај самоконтролу (Галатима 5:22, 23). Да ли те твоје друштво наводи да претерујеш? Буди опрезан. „Ко с мудрима иде, тај постаје мудар“, стоји у Библији, „али зло пролази ко се с безумнима дружи“ (Пословице 13:20).

19 Ако је разлог због чега користиш алкохол то што желиш да побегнеш од проблема, покушај да се храбро суочиш с њима. Проблеме можеш решити ако примењујеш савете из Божје Речи (Псалам 119:105). Немој оклевати да затражиш помоћ од неког поверљивог хришћанског старешине. Ојачај своју духовност користећи све оно што нам Јехова пружа да би нам помогао у том погледу. Буди блискији с Богом. Редовно му се моли — посебно у вези са својом слабошћу. Преклињи Бога да ’претопи твоје бубреге и твоје срце‘ (Псалам 26:2). Као што је било размотрено у претходном чланку, дај све од себе да би ходио у беспрекорности.

20. Шта ћеш можда морати да предузмеш да би се изборио с проблемом претеривања у пићу?

20 Шта да радиш ако и поред свих својих настојања још увек имаш проблем с претеривањем? Онда мораш применити следећи Исусов савет: „Ако те твоја рука наводи на спотицање, одсеци је; боље ти је да сакат уђеш у живот него да с две руке одеш у Гехену“ (Марко 9:43). Дакле, решење је следеће: Уопште немој да пијеш. Тако је одлучила и жена коју ћемо звати Ајрин. Она каже: „Након скоро две и по године откако нисам ни окусила алкохол, почела сам да мислим да би било сасвим у реду ако бих попила само једну чашицу, само да видим како ћу то поднети. Али чим сам почела тако да размишљам, истог трена бих се помолила Јехови у вези с тим. Одлучна сам да не попијем ниједно алкохолно пиће све до новог света — можда чак ни онда.“ Потпуна апстиненција није превисока цена коју можда морамо платити да бисмо живели у Божјем праведном новом свету (2. Петрова 3:13).

„Трчите на такав начин да је освојите“

21, 22. Која препрека може да нас спречи да у трци за живот стигнемо до циљне линије, и како је можемо избећи?

21 Упоређујући хришћански живот с трком, или такмичењем, апостол Павле је рекао: „Зар не знате да у трци сви тркачи трче, али само један добија награду? Трчите на такав начин да је освојите. Осим тога, свако ко учествује у такмичењу испољава самоконтролу у свему. Али наравно, они то раде како би добили распадљив венац, а ми нераспадљив. Зато не трчим с несигурношћу; не усмеравам своје ударце тако као да ударам ваздух; него бијем своје тело и водим га као роба, да не бих, након што сам проповедао другима, на неки начин са̂м постао неподобан“ (1. Коринћанима 9:24-27).

22 Награду могу добити само они који успешно заврше трку. У трци за живот, злоупотреба алкохола нас може спречити да стигнемо до циљне линије. Морамо испољавати самоконтролу. Ако желимо да трчимо са сигурношћу не смемо ’претеривати у вину‘ (1. Петрова 4:3). Баш супротно од тога, треба да испољавамо самоконтролу у свему. Када се ради о алкохолним пићима, мудро је да се „одрекнемо безбожности и светских жеља и да живимо са здравим мислима и праведношћу и оданошћу Богу“ (Титу 2:12).

[Фуснота]

a Алкохол о ком се говори у овом чланку односи се на пиво, вино и друга алкохолна пића.

Да ли се сећаш?

• Шта се подразумева под злоупотребом алкохола?

• Које су последице злоупотребе алкохола?

• Како можеш избећи опасности које злоупотреба алкохола носи са собом?

• Како се неко може ухватити у коштац с проблемом злоупотребе алкохола?

[Питања за разматрање]

[Слика на 19. страни]

Вино „срце човека весели“

[Слика на 20. страни]

Морамо знати где нам је граница и не смемо је прелазити

[Слика на 21. страни]

Унапред одреди границу

[Слика на 22. страни]

Редовно се моли Јехови у вези са својом слабошћу

[Слика на 23. страни]

Родитељи су одговорни да поучавају децу у погледу коришћења алкохола