Пређи на садржај

Пређи на садржај

Изабране мисли из Исуса Навина

Изабране мисли из Исуса Навина

Јеховина Реч је жива

Изабране мисли из Исуса Навина

ИЗРАЕЛЦИ су сигурно били узбуђени када су, улогорени у моавском пољу 1473. пре н. е., чули следеће речи: „Спремите храну, јер ћете до три дана прелазити преко Јордана да заузмете земљу коју вам Јехова, Бог ваш, даје“ (Исус Навин 1:11). Још мало па ће се завршити њихов 40-годишњи боравак у пустоши.

Нешто више од две деценије касније, у средишту Хананске земље, израелски вођа Исус Навин обраћа се старешинама следећим речима: „Ето ја сам вама по племенима вашим поразделио коцком у наслеђе ове народе који осташе, почамши од Јордана и све народе које истребих од великога мора к западу сунчаном. Јехова, Бог ваш разгнаће их испред вас, и ви ћете држати земљу њихову као што вам рече Јехова, Бог ваш“ (Исус Навин 23:4, 5).

Књига коју је 1450. пре н. е. написао Исус Навин представља узбудљив историјски извештај о ономе што се одиграло током периода од 22 године. Док стојимо на прагу обећаног новог света, наша ситуација је слична оној у којој су се нашли Израелови синови спремни да заузму Обећану земљу. Зато са живим занимањем поклонимо пажњу овој библијској књизи (Јеврејима 4:12).

У ’ЈЕРИХОНСКУ РАВНИЦУ‘

(Исус Навин 1:1–5:15)

Какву само доделу Исус Навин добија када му Јехова каже: „Мојсије слуга мој, умре; устани сад, пређи преко тог Јордана, ти и сав тај народ у земљу коју дајем синовима Израеловим“! (Исус Навин 1:2). Исус Навин треба да одведе у Обећану земљу народ који броји неколико милиона људи. Припремајући се за то, он шаље двојицу ухода у Јерихон — први град који треба да освоје. У том граду живи Рава блудница, која је чула за моћна дела која је Јехова учинио у корист свог народа. Она штити уходе и помаже им, те јој они обећавају да ће бити поштеђена.

Након што се уходе враћају, Исус Навин и народ спремни су да крену и пређу реку Јордан. Иако је река набујала, она не представља препреку за њих, јер Јехова проузрокује да се воде из горњег тока подигну попут насипа, и пушта да воде из доњег тока отеку у Мртво море. Након што су прешли Јордан, Израелци су се улогорили у Галгалу, у близини Јерихона. Четири дана касније, увече четрнаестог дана месеца авива, одржавају Пасху у Јерихонској равници (Исус Навин 5:10). Наредног дана почињу да једу неке од плодова те земље, и стога више не добијају ману. Исус Навин током овог периода обрезује сву мушку децу рођену у пустоши.

Одговори на библијска питања:

2:4, 5 — Зашто Рава погрешно упућује краљеве људе који траже уходе? Рава штити уходе ризикујући свој живот јер је стекла веру у Јехову. Стога, она није под обавезом да људима који су желели да науде Божјем народу открије где су уходе (Матеј 7:6; 21:23-27; Јован 7:3-10). У ствари, Рава је „делима била проглашена праведном“, а у та дела укључено је и то што је краљеве изасланике упутила у другом правцу (Јаков 2:24-26).

5:14, 15 — Ко је „војвода војске Јеховине“? Војвода који долази да ојача Исуса Навина уочи почетка освајања Обећане земље вероватно није нико други до „Реч“ — Исус Христ у свом предљудском постојању (Јован 1:1; Данило 10:13). Како је охрабрујуће то што имамо засигурање да је прослављени Исус Христ уз данашњи Божји народ док учествује у духовном рату!

Поука за нас:

1:7-9. Свакодневно читање Библије, медитирање о ономе што она каже и примењивање онога што учимо јесте неопходно да бисмо били успешни у духовном смислу.

1:11. Исус Навин каже народу да спреми храну, а не да скрштених руку чека на Бога да се побрине за њих. То што нас је Исус Христ опоменуо да се не бринемо око онога што нам је потребно за живот и што је дао обећање да ће нам се ’све ово друго додати‘, не значи да не треба ништа да предузмемо како бисмо се бринули за себе (Матеј 6:25, 33).

2:4-13. Након што је чула за Јеховина велика дела и схватила да живи у критичном времену, Рава је одлучила да стане на страну његових обожавалаца. Ако већ неко време проучаваш Библију и схваташ да живимо у ’последњим данима‘, да ли би и ти могао да донесеш одлуку да служиш Богу? (2. Тимотеју 3:1).

3:15. Након што је добио повољан извештај од ухода које су биле послане у Јерихон, Исус Навин брзо предузима акцију, не чекајући да се воде Јордана повуку. Када се ради о делима која се тичу правог обожавања, морамо да поступамо храбро а не да чекамо неко повољније време.

4:4-8, 20-24. Дванаест каменова узетих са дна реке Јордана требало је Израелу да служе као подсетник. То што Јехова чини како би и данас избавио своје слуге од њихових непријатеља такође служи као подсетник да је он с њима.

ОСВАЈАЊЕ СЕ НАСТАВЉА

(Исус Навин 6:1–12:24)

Град Јерихон је ’затворен и утврђен... нико не излази, нити ко улази‘ (Исус Навин 6:1). Како ће тај град бити освојен? Јехова говори Исусу Навину којом стратегијом да се послужи. Ускоро су зидови срушени и град је уништен. Само су Рава и њено домаћинство сачувани.

Следећи град који треба освојити јесте краљевски град Гај. Уходе које су послате тамо извештавају да град нема много становника, тако да није потребно много људи да би био освојен. Међутим, око 3000 војника који су послати да нападну град беже од људи из Гаја. Зашто? Јехова није са Израелцима. Ахан из Јудиног племена згрешио је приликом освајања Јерихона. Након што је решио овај проблем, Исус Навин креће на Гај. Пошто је већ једном поразио Израелце, гајски краљ жељно чека да се сукоби с њима. Међутим, стратегија којом се Исус Навин служи јесте у томе да искористи претерано самопоуздање људи из Гаја, и тако заузме град.

Гаваон је ’велики град, већи од Гаја, и сви су људи његови храбри‘ (Исус Навин 10:2). Међутим, чувши за успех који су Израелци имали против Јерихона и Гаја, Гаваоњани се служе преваром како би навели Исуса Навина да с њима склопи савез мира. Околне нације сматрају претњом оно што су Гаваоњани урадили. Пет краљева склапају савез и нападају Гаваон. Израелци спасавају Гаваоњане а нападачи доживљавају потпуни пораз. Друга освајања Израелаца под вођством Исуса Навина укључују градове на југу и западу, као и победу над краљевима севера, који су били у савезу. Израелци су поразили укупно 31 краља западно од Јордана.

Одговори на библијска питања:

10:13 — Како је могуће да се десио један такав феномен? ’Има ли нешто што би било недостижно Јехови‘, који је створио небо и земљу? (Постање 18:14). Ако Јехова тако одлучи, он може утицати на кретање земље тако да посматрачу са земље сунце и месец изгледају као да се не крећу. Или може да проузрокује да се зраци сунца и месеца преламају на такав начин да њихова светлост светли дуже него обично, премда се земља и месец крећу на уобичајен начин. Шта год да је било у питању, „таквога дана не би ни пре ни после“ у људској историји (Исус Навин 10:14).

10:13 — Шта је књига Истинитога? Та иста књига је у 2. Самуиловој 1:18 названа ’књига Праведника‘ и у њој се говори о ’Песми о луку‘ — песми жалости за израелским краљем Саулом и његовим сином Јонатаном. Та књига је вероватно била збирка песама и поема о историјским догађајима и вероватно је била добро позната међу Јеврејима.

Поука за нас:

6:26; 9:22, 23. Клетва коју је Исус Навин изрекао у време уништења Јерихона испуњава се око 500 година касније (1. Краљевима 16:34). Нојева клетва упућена његовом унуку Ханану испуњава се када Гаваоњани постају слуге (Постање 9:25, 26). Јеховина реч се увек испуњава.

7:20-25. Неки би могли прећи преко Аханове крађе сматрајући то ситним преступом пошто никоме није нанесена штета. Они би на сличан начин могли гледати на ситне крађе и мање преступе против библијског закона. Међутим, требало би да ми, попут Исуса Навина, будемо одлучни да се одупиремо ономе што је незаконито или неморално.

9:15, 26, 27. Треба озбиљно да схватимо када се с неким нешто договоримо и морамо да одржимо реч.

ИСУС НАВИН ПРЕДУЗИМА ПОСЛЕДЊИ ВЕЛИКИ ПОДУХВАТ

(Исус Навин 13:1–24:33)

Сада већ у поодмаклим годинама — близу 90 — Исус Навин почиње да дели земљу. Заиста огроман подухват! Рувимово и Гадово племе, као и половина Манасијиног племена, већ су примили своје наслеђе источно од Јордана. Осталим племенима се сада бацањем коцке дели наслеђе западно од Јордана.

Шатор је постављен у Силому, на подручју које припада Јефрему. Халев добија град Хеврон, а Исус Навин Тамнат-Сарах. Левити добијају 48 градова, укључујући и 6 градова уточишта. При повратку на своје наслеђе источно од Јордана, ратници из Рувимовог, Гадовог и половине Манасијиног племена подижу олтар „велик и угледан“ (Исус Навин 22:10). Племена која живе западно од Јордана на то гледају као на чин отпадништва, и замало да избије међуплеменски рат, али добра комуникација спречава крвопролиће.

Након што је неколико година живео у Тамнат-Сараху, Исус Навин сазива старешине, поглавице, судије и вође народа Израела и подстиче их да буду храбри и да остану верни Јехови. Касније, Исус Навин окупља сва Израелова племена у Сихему. Том приликом осврће се на Јеховина дела од Аврахамовог времена наовамо и још једном их подстиче да се ’боје Јехове и служе му верно и истинито‘. Народ је покренут да каже: „Служићемо Јехови, Богу своме, и слушаћемо његов глас“ (Исус Навин 24:14, 15, 24). Након тога Исус Навин умире у старости од 110 година.

Одговори на библијска питања:

13:1 — Зар овај стих није у супротности са оним што је записано у Исусу Навину 11:23? Није, јер је у заузимање Обећане земље било укључено два корака: ратови које је народ водио како би поразио 31 краља хананске земље и срушио власт Хананеја, и потпуно заузимање земље, што је требало да ураде племена и појединци (Исус Навин 17:14-18; 18:3). Иако Израелови синови нису изагнали све Хананеје, они који су преживели нису представљали неку претњу за сигурност Израела (Исус Навин 16:10; 17:12). У Исусу Навину 21:44 стоји: „Јехова им удели мир свуда унаоколо.“

24:2 — Да ли је Аврахамов отац, Тара, био обожавалац идола? Тара у почетку није био обожавалац Јехове Бога. Он је вероватно обожавао бога месеца по имену Син — божанство које је било популарно у Уру. Према јеврејском предању, Тара је можда чак правио идоле. Међутим, када је Аврахам по Божјој заповести напустио Ур, Тара је пошао с њим за Харан (Постање 11:31).

Поука за нас:

14:10-13. Иако је имао 85 година, Халев је затражио да изврши један тежак задатак, да истера становнике с подручја Хеврона. На том подручју су живели Енакими — необично крупни људи. Уз Јеховину помоћ, овај искусни ратник успева у томе и Хеврон постаје град уточишта (Исус Навин 15:13-19; 21:11-13). Халевов пример храбри нас да не зазиремо од теократских додела које није лако испунити.

22:9-12, 21-33. Морамо бити пажљиви како не бисмо погрешно просудили мотиве других.

„Није изостало ништа“

Као искусан старији човек, Исус Навин каже одговорним људима у Израелу: „Није изостало ништа од свега добра што вам је обрекао Јехова, Бог ваш; све вам се испунило“ (Исус Навин 23:14). Како историјски извештај из Исуса Навина живописно то приказује!

„Све што је раније написано, написано је нама за поуку“, написао је апостол Павле, „да бисмо својом истрајношћу и утехом из Писма имали наду“ (Римљанима 15:4). Можемо бити сигурни да нас наша нада заснована на Божјим обећањима неће изневерити. Ниједно обећање неће остати неиспуњено; сва ће се остварити.

[Мапа на 10. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Земља је била освојена под вођством Исуса Навина

ВАСАН

ГАЛАД

АРАВА

НЕГЕВ

Река Јордан

Слано море

Поток Јавок

Поток Арнон

Асор

Мадон

Сарон

Симрон

Јокнеам

Дор

Мегидо

Кедес

Танах

Ефер

Терса

Афек

Тафуја

Ветиљ

Гај

Галгал

Јерихон

Гезер

Јерусалим

Макида

Јармут

Одолам

Ливна

Лахис

Јеглон

Хеврон

Давир

Арад

[Слика на 9. страни]

Да ли знаш зашто је Рава блудница била проглашена праведном?

[Слика на 10. страни]

Исус Навин је подстакао Израелце да се ’боје Јехове и служе му‘

[Слика на 10. страни]

Аханова крађа није била безначајан преступ; њене последице биле су озбиљне

[Слика на 12. страни]

„Вером су пале зидине Јерихона“ (Јеврејима 11:30).