Пређи на садржај

Пређи на садржај

Нешто што је типично само за људе

Нешто што је типично само за људе

Нешто што је типично само за људе

Џоди се бави продајом заоставштине. Он помаже једној жени да сортира и прода покућство своје преминуле сестре. Претражујући по старом камину, налази две старе кутије. Он гледа шта има у њима и не може да верује својим очима. Ту се, замотани у фолију, налазе свежњи новчаница од по 100 долара — укупно 82 000 у готовини! Џоди је сам у соби. Шта сада да уради? Да потајно узме кутију или да каже својој клијенткињи да је пронашао новац?

ДИЛЕМА у којој се Џоди нашао истиче једну одлику по којој се разликујемо од неразумних животиња. У делу The World Book Encyclopedia стоји: „Нешто што је типично само за нас људе јесте да себи постављамо питања у вези с тим шта треба а шта не треба да урадимо.“ Тешко да ће гладан пас који пронађе парче меса на столу размишљати о томе да ли да га поједе. Међутим, Џоди има способност да одвагне да ли је његова одлука морална. Ако задржи новац, то је крађа, али вероватно неће бити ухваћен. Новац не припада њему; па ипак, његова клијенткиња уопште не зна да тај новац постоји. Поред тога, многи људи у Џодијевој средини сматрали би да је луд ако би новац дао клијенткињи.

Шта бисте ви урадили у Џодијевој ситуацији? Ваш одговор зависи од моралног кодекса по ком сте одлучили да живите.

Шта је етика?

Етика се описује као наука ’која проучава и процењује моралне вредности, то јест шта је добро а шта рђаво‘ (Лексикон страних речи и израза Милана Вујаклије). Писац Ерик Џ. Истон каже: „’Етика‘ и ’моралност‘ у корену имају исто значење. Прва реч је грчког порекла (етикос), а друга латинског (моралис), и обе указују на ауторитет обичаја и традиције.“

Религија је дуго постављала морална мерила по којима су људи живели. У многим срединама је Божја Реч, Библија, имала снажан утицај. Међутим, широм света све је више људи који одбацују многа религиозна мерила сматрајући их непрактичним, док морални кодекс темељен на Библији сматрају застарелим. Како надокнађују недостатак који услед тога настаје? Књига Ethics in Business Life запажа да је „световна мудрост... преотела ауторитет који је раније имала религија“. Уместо да се окрену религији, многи траже вођство од световних стручњака на пољу етике. Биоетичар Пол Макнил каже: „Сматрам да су етичари у ствари световни свештеници... Људи сада говоре о етици онако како су некад говорили о религији.“

Када треба да донесете неку тешку одлуку, како одређујете шта је исправно а шта неисправно? Да ли етичка мерила одређује Бог или ви?