Пређи на садржај

Пређи на садржај

Изабране мисли из Судија

Изабране мисли из Судија

Јеховина Реч је жива

Изабране мисли из Судија

КАКО Јехова реагује када му његов сопствени народ окрене леђа и почне да обожава лажне богове? Шта ако греше увек изнова, а онда га зову у помоћ кад су у невољи? Да ли их Јехова чак и тада избавља? Књига Судије одговара на ово, као и на друга важна питања. Пророк Самуило је писање ове књиге довршио око 1100. пре н. е., и она говори о догађајима током 330 година — од смрти Исуса Навина до устоличења првог израелског краља.

Књига Судије, која је део моћне Божје речи, то јест поруке, од велике је вредности за нас (Јеврејима 4:12). Узбудљиви догађаји који су записани у њој пружају нам увид у Божју личност. Поуке које извлачимо из тих извештаја јачају нашу веру и помажу нам да се чврсто ухватимо „правог живота“, то јест вечног живота у Божјем обећаном новом свету (1. Тимотеју 6:12, 19; 2. Петрова 3:13). Прилике у којима је Јехова спасао свој народ представљају предслику већег избављења, које ће у будућности извршити његов Син Исус Христ.

ЗАШТО СУ СУДИЈЕ БИЛЕ ПОТРЕБНЕ?

(Судије 1:1–3:6)

Након што су Израелци под вођством Исуса Навина поразили хананске краљеве, израелска племена одлазе на своје наслеђе и заузимају земљу. Међутим, Израелци нису успели да изагнају становнике земље. Показало се да је то за њих била права замка.

Генерација која се појавила након смрти Исуса Навина ’не познаје Јехову, ни дела која он беше учинио Израелу‘ (Судије 2:10). Штавише, многи почињу да склапају бракове с Хананкама и да служе њиховим боговима. Зато Јехова допушта да Израелци падну у руке својих непријатеља. Када угњетавање постаје неподношљиво, синови Израелови зову правог Бога у помоћ. У таквој религиозној, социјалној и политичкој клими одвија се след догађаја везаних за низ судија које је Јехова подигао како би свој народ избавио од непријатеља.

Одговори на библијска питања:

1:2, 4 — Зашто је Јудино племе прво заузело земљу која му је била додељена? Требало је да та предност припадне Рувимовом племену, пошто је он био Јаковљев првенац. Међутим, у пророчанству које је изрекао на самртној постељи, Јаков је прорекао да првенаштво неће бити Рувимово јер је изгубио право на то. Симеон и Левије су поступали свирепо и зато су били расути по Израелу (Постање 49:3-5, 7). Следећи по реду био је Јуда, четврти Јаковљев син. Симеоново племе, које је пошло с Јудиним, добило је мала подручја у земљи, раштркана по територији која је припала Јуди a (Исус Навин 19:9).

1:6, 7 — Зашто су се пораженим краљевима одсецали палци на рукама и ногама? Особа којој је био одсечен палац на руци или нози очигледно је била онеспособљена за војску. Како би војник могао да барата мачем или копљем без палца на руци? А без палца на нози особа не би могла да држи равнотежу.

Поука за нас:

2:10-12. Морамо редовно проучавати Библију како не бисмо ’заборавили његова доброчинства‘ (Псалам 103:2). Родитељи треба да усаде истину из Божје Речи у срце своје деце (Поновљени закони 6:6-9).

2:14, 21, 22. Јехова допушта да се његовом непослушном народу дешавају лоше ствари како би га казнио, прочистио и навео га да му се врати.

ЈЕХОВА ПОДИЖЕ СУДИЈЕ

(Судије 3:7–16:31)

Узбудљив извештај о подвизима судија започиње са Готонилом који окончава осмогодишњу подложност Израела краљу Месопотамије. Користећи стратегију за коју је била потребна храброст, судија Аод убија дебелог моавског краља Еглона. Храбри Самегар без ичије помоћи убија 600 Филистеја користећи остан волујски. Уз подршку Деворе, која је служила као пророчица, и уз Јеховину помоћ, Варак и његова слабо наоружана војска од десет хиљада људи разбијају моћну Сисарину војску. Јехова подиже Гедеона и даје њему и три стотини људи који су били с њим победу над Мадијанцима.

Јехова преко Јефтаја избавља Израелце од Амонаца. Тола, Јаир, Авесан, Елон и Авдон такође су међу дванаесторицом људи који суде у Израелу. Време судија завршава се са Самсоном, који се бори против Филистеја.

Одговори на библијска питања:

4:8 — Зашто је Варак инсистирао да пророчица Девора пође с њим на бојно поље? Очигледно се Варак осећао недорасло да сам крене на Сисарину војску. Ако би пророчица била уз њега, то би њему и његовим људима пружило уверење у Божје вођство и ојачало би им самопоуздање. Дакле, то што је Варак инсистирао да Девора буде с њим на бојном пољу није био знак слабости већ доказ његове снажне вере.

5:20 — Како су се звезде с неба бориле за Варака? Библија не каже да ли се то односи на помоћ анђела, кишу метеора које су Сисарини мудраци тумачили као лош предзнак или на астролошка предвиђања да ће Сисара победити, која су се показала лажним. У сваком случају, то је био неки облик Божје интервенције.

7:1-3; 8:10 — Зашто је Јехова рекао да је 32 000 људи који су били с Гедеоном превише за борбу против непријатељске војске од 135 000? Зато што је Јехова тај који ће дати победу Гедеону и његовим људима. Бог није желео да они мисле да су својом снагом поразили Мадијанце.

11:30, 31 — Када се Јефтај заветовао, да ли је имао на уму људску жртву? Тако нешто Јефтају никада не би пало на памет, јер је у Закону стајало: „Нека се не нађе у тебе нико који би водио сина свога или кћер своју кроз огањ“ (Поновљени закони 18:10). Па ипак, Јефтај је имао на уму особу, а не животињу. Израелци обично нису код куће држали животиње које су биле прикладне за жртву. Такође, приношење животињске жртве не би било ништа нарочито. Јефтај је знао да би његова ћерка врло лако могла бити особа која ће му изаћи у сусрет. Требало је да та особа буде принесена као ’жртва паљеница‘ у том смислу што ће бити искључиво предана служби Јехови у његовом светилишту.

Поука за нас:

3:10. Успех у духовном смислу не зависи од људске мудрости већ од Јеховиног духа (Псалам 127:1).

3:21. Аод је вешто и храбро руковао својим мачем. Морамо постати вешти у коришћењу ’мача духа, то јест, Божје речи‘. То значи да морамо храбро користити Писмо у служби (Ефешанима 6:17; 2. Тимотеју 2:15).

6:11-15; 8:1-3, 22, 23. Разматрајући Гедеонову скромност можемо извући три важне поуке: (1) Када нам се пружа нека предност службе, треба да размишљамо о одговорности коју то носи са собом а не да се концентришемо на истакнутост и углед који би нам то донело. (2) Мудро је да показујемо скромност када разговарамо са онима који су склони свађи. (3) Скромност нас чува од тога да постанемо особе које теже за положајем.

6:17-22, 36-40. И ми морамо бити опрезни тако што нећемо ’веровати сваком надахнутом изразу‘. Уместо тога, треба да ’испитујемо надахнуте изразе да видимо да ли потичу од Бога‘ (1. Јованова 4:1). Нови хришћански старешина који планира да да̂ савет треба да се консултује са искуснијим старешином како би био сигуран да се његов савет темељи искључиво на Божјој Речи.

6:25-27. Гедеон је поступио тактично како не би непотребно разљутио своје противнике. Док проповедамо добру вест, морамо бити пажљиви како не бисмо начином на који говоримо без разлога повредили друге.

7:6. Када се ради о служењу Јехови, треба да будемо попут Гедеонових људи — пажљиви и опрезни.

9:8-15. Како је сулудо бити поносан и амбициозан, то јест тежити за положајем и моћи!

11:35-37. Јефтајев добар пример је сигурно помогао његовој ћерки да развије снажну веру и самопожртвован дух. Родитељи данас такође могу пружити такав пример својој деци.

11:40 (NW). Наша похвала охрабрује оне који показују спреман дух у служењу Јехови.

13:8. Док поучавају децу, родитељи треба да се моле Јехови за вођство и да следе његове савете (2. Тимотеју 3:16).

14:16, 17; 16:16. Ако вршимо притисак на некога тако што плачемо и стално му нешто приговарамо, то може разорити наш однос с том особом (Пословице 19:13; 21:19).

ДРУГИ ПРЕСТУПИ У ИЗРАЕЛУ

(Судије 17:1–21:25)

У завршном делу Судија налазе се два истакнута извештаја. Први се односи на човека по имену Миха, који је подигао идола у својој кући и узео једног Левита да служи као свештеник. Након што је разорило Лаис, то јест Лесем, Даново племе гради себи град и назива га Дан. Користећи Михиног идола и свештеника, успостављају нови облик обожавања у Дану. Лаис је очигледно био освојен још пре смрти Исуса Навина (Исус Навин 19:47).

Други догађај се одвија убрзо након смрти Исуса Навина. Неки људи из града Гаваје који је припадао Бењаминовом племену починили су масовни сексуални злочин, што је довело до истребљења читавог Бењаминовог племена — преживело је свега 600 људи. Међутим, учињена је једна практична припрема како би се оженили. Њихов број се тако повећава, те их је у време Давидове владавине било око 60 000 ратника (1. Летописа 7:6-11).

Одговори на библијска питања:

17:6; 21:25 — Да ли се тиме што је ’свако чинио оно што је било исправно у његовим очима‘ (NW) унапређивало безакоње? Не мора да значи, јер се Јехова на много начина побринуо да води свој народ. Дао им је Закон и свештенство да их поучава његовим путевима. Путем Урима и Тумима, првосвештеник је могао да се обрати Јехови када се радило о нечему важном (Излазак 28:30). Такође, у сваком граду су постојали старији мушкарци који су били способни да пруже здрав савет. Израелац који би добро искористио ове припреме, имао је добар водич за своју савест. Тако би, радећи ’оно што је било исправно у његовим очима‘ у ствари чинио добро. С друге стране, ако би особа игнорисала Закон и сама доносила одлуке у погледу понашања и обожавања, исход би био лош.

20:17-48 — Зашто је Јехова дозволио да Бењаминово племе два пута потуче остала племена, када је у ствари оно требало да буде кажњено? Тиме што је дозволио да верна племена у почетку претрпе велики губитак, Јехова је испитао колико су одлучни да искорене зло из Израела.

Поука за нас:

19:14, 15. Тиме што људи из Гаваје нису били спремни да покажу гостољубивост показали су да им у моралном погледу нешто недостаје. Хришћани су опоменути да ’следе пут гостољубивости‘ (Римљанима 12:13).

Избављење је пред нама

Ускоро ће Божје Краљевство у рукама Исуса Христа уништити зао свет и избавити све праведне и поштене људе (Пословице 2:21, 22; Данило 2:44). ’Изгинуће сви душмани Јеховини, а који га воле, ти ће бити као сунце кад излази у свој сили својој‘ (Судије 5:31). Докажимо да смо међу онима који воле Јехову тако што ћемо примењивати оно што смо научили из Судија.

Једна темељна истина која се увек изнова потврђује у извештајима о судијама јесте: Послушност Јехови води до благослова, а непослушност до кобних последица (Поновљени закони 11:26-28). Како је само важно да будемо „од срца послушни“ Богу вршећи његову вољу која нам је откривена! (Римљанима 6:17; 1. Јованова 2:17).

[Фуснота]

a Левити нису добили наслеђе у Обећаној земљи, изузев 48 градова раштрканих по Израелу.

[Мапа на 25. страни]

„Јехова им подиже судије, да их избављају из руку оних што их плењаху“ (Судије 2:16).

СУДИЈЕ

1. Готонило

2. Аод

3. Самегар

4. Варак

5. Гедеон

6. Тола

7. Јаир

8. Јефтај

9. Авесан

10. Елон

11. Авдон

12. Самсон

ДАН

МАНАСИЈА

НЕФТАЛИМ

АСИР

ЗАВУЛОН

ИСАХАР

МАНАСИЈА

ГАД

ЈЕФРЕМ

ДАН

БЕЊАМИН

РУВИМ

ЈУДА

[Слика на 26. страни]

Коју си поуку извукао из тога што је Варак инсистирао на томе да Девора пође с њим на бојно поље?