Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ко одређује вашу будућност?

Ко одређује вашу будућност?

Ко одређује вашу будућност?

„ЉУДИ су господари своје судбине колико и било која друга животиња“, написао је еволуциониста Џон Греј. Писац Шмули Ботиак у својој књизи An Intelligent Person’s Guide to Judaism изражава потпуно другачије гледиште. Он каже: „Човек није животиња, и зато он увек сам управља својом судбином.“

Многи људи се слажу с Џоном Грејом и верују да слепе силе природе управљају људском судбином. Други сматрају да је човеку као Божјем створењу подарена способност да утиче на своју будућност.

Неки увиђају да њихову будућност одређују људи који имају моћ. Према писцу Роју Ведерфорду, „већина људи у свету — а историја је показала да су то обично жене — нема... власт нити контролу над својим животом из тако очигледних разлога као што су тлачење и експлоатација од стране других људи“ (The Implications of Determinism). Многима су снови о срећној будућности срушени због политичких и војних сила које се боре за превласт.

Током историје, многи су се осећали беспомоћно јер су сматрали да натприродне силе управљају њиховом судбином. „Људи у древној Грчкој“, каже Ботиак, „били су опседнути идејом да је свака нада бесмислена јер човек не може против судбине која му је предодређена.“ Сматрали су да судбину сваког човека одређују хировите богиње. Веровали су да богиње не одлучују само када ће особа умрети, већ и колико ће тачно боли и патње трпети у животу.

И данас је раширено веровање да човековом судбином управљају надљудске силе. На пример, многи муслимани верују у кисмет, то јест судбину. Они кажу да је Бог предодредио исход свих људских подухвата, као и време човекове смрти. Ту је и доктрина о предодређености, која иде у прилог гледишту да је „коначно спасење или уништење сваког појединца унапред одређено“, то јест да је то одредио Свемоћни Бог. Многи који се изјашњавају као хришћани прихватају ово учење.

Шта ви мислите? Да ли су вашу судбину већ зацртале силе које су потпуно ван ваше контроле? Или има истине у речима енглеског драмског писца Вилијама Шекспира, који је написао: „Човек каткад са̂м срећу своју кује“? Размотрите шта Библија каже о томе.