Пређи на садржај

Пређи на садржај

Предслике Божјег Краљевства постају стварност

Предслике Божјег Краљевства постају стварност

Предслике Божјег Краљевства постају стварност

„Добро чините што пазите на [пророчанску реч] као на светиљку која светли на мрачном месту“ (2. ПЕТРОВА 1:19).

1. Каква разлика постоји у данашњем свету?

 КРИЗА за кризом — то је главно обележје данашњег света. Од еколошких катастрофа до глобалног тероризма, изгледа да проблеми човечанства измичу контроли. Не могу да помогну чак ни светске религије. У ствари, оне често само још више погоршавају ситуацију тако што распирују нетрпељивост, мржњу и национализам, а све то разједињује људе. Као што је и проречено, „тама“ покрива „народе“ (Исаија 60:2). С друге стране, милиони људи с поуздањем гледају у будућност. Зашто? Зато што пазе на Божју пророчанску реч „као на светиљку која светли на мрачном месту“. Они допуштају да Божја „реч“, то јест порука, која се налази у Библији, управља њиховим корацима (2. Петрова 1:19).

2. Према Даниловом пророчанству о ’времену када ће доћи крај‘, ко ће једино имати увид у духовне ствари?

2 Што се тиче ’дана када ће доћи крај‘, пророк Данило је записао: „Многи ће је тад прочитати и познање ће се умножити. Многи ће се очистити, убелити и ишчистити; зли ће зло учинити, и ниједан од бездушника неће разумети, али ће разумни разумети“ (Данило 12:4, 10). Прави увид у духовне ствари имаће само они који искрено ’читају‘, то јест ревно проучавају Божју Реч, подлажу се њеним мерилима и труде се да врше Божју вољу (Матеј 13:11-15; 1. Јованова 5:20).

3. Коју су важну истину 1870-их година разумели рани Истраживачи Библије?

3 Већ 1870-их година, пре него што су почели ’последњи дани‘, Јехова Бог је почео да пружа више светла на „свете тајне небеског краљевства“ (2. Тимотеју 3:1-5; Матеј 13:11). У то време је група Истраживача Библије разумела да ће Христов повратак бити невидљив — што је било потпуно супротно општеприхваћеном гледишту тог доба. Након што буде устоличен на небу, Исус ће се вратити у том смислу што ће као Краљ усмерити пажњу на земљу. Видљиви, сложени знак ће указати његовим ученицима да је његова невидљива присутност отпочела (Матеј 24:3-14).

Предслика постаје стварност

4. Како Јехова данас јача веру својих слугу?

4 Визија преображења била је величанствена предслика Христа у слави Краљевства (Матеј 17:1-9). Та визија је ојачала Петрову, Јаковљеву и Јованову веру у време када су многи престали да следе Исуса зато што није испунио њихова очекивања. Јехова на сличан начин у овом времену краја јача веру својих слугу тако што пружа више светла што се тиче остварења те задивљујуће визије и многих пророчанстава која су повезана с њом. Хајде да осмотримо неке од тих духовних стварности које јачају веру.

5. Ко је представљен Звездом даницом, и када се и како ’појавио‘?

5 Говорећи о преображењу, апостол Петар је написао: „Зато имамо још сигурнију пророчанску реч; и добро чините што пазите на њу као на светиљку која светли на мрачном месту, док не сване дан и не појави се звезда даница, у срцима вашим“ (2. Петрова 1:19). Та симболична Звезда даница, или „сјајна јутарња звезда“, јесте прослављени Исус Христ (Откривење 22:16). Он се ’појавио‘ 1914. године када је на небу рођено Божје Краљевство, чиме је обележен почетак једне нове ере (Откривење 11:15). У визији преображења поред Исуса појавили су се још Мојсије и Илија, и разговарали су с њим. Кога су они предочавали?

6, 7. Кога су у преображењу представљали Мојсије и Илија, и које важне детаље Писмо открива о онима које они представљају?

6 Будући да су Мојсије и Илија учествовали у Христовој слави, ова два верна сведока сигурно представљају оне који владају с њим у његовом Краљевству. Разумевање да Исус има сувладаре у складу је са предсликом датом пророку Данилу који је у визији видео устоличеног Месију. Данило је видео ’некога као сина човечјег‘ како од ’старешине дана‘, Јехове Бога, добија ’вечну власт‘. Али запази шта је Данилу приказано убрзо после тога. Он је написао: „Краљевство, власт и величанство свих краљевстава под небом даће се народу светаца Свевишњега“ (Данило 7:13, 14, 27). Да, више од пет векова пре преображења, Бог је открио да ће неки ’свеци‘ учествовати са Христом у његовом краљевском величанству.

7 Ко су ти свеци које је Данило видео у визији? Апостол Павле је указао на њих када је рекао: „Сам дух сведочи с нашим духом да смо Божја деца. Дакле, ако смо деца, и наследници смо: да, наследници Божји, а сунаследници Христови, под условом да страдамо с њим да бисмо заједно с њим били и прослављени“ (Римљанима 8:16, 17). Ти свеци не представљају никог другог до Исусове духом помазане ученике. У Откривењу су записане Исусове речи: „Ономе ко победи даћу да седне са мном на мој престо, као што сам и ја победио и сео са својим Оцем на његов престо.“ Тих ускрснулих ’победника‘ има 144 000 и владаће са Исусом над читавом земљом (Откривење 3:21; 5:9, 10; 14:1, 3, 4; 1. Коринћанима 15:53).

8. Како Исусови помазани ученици врше службу попут Мојсија и Илије, и с којим резултатима?

8 Међутим, зашто Мојсије и Илија представљају помазане хришћане? То је зато што ти хришћани, док су још увек на земљи, врше дело слично ономе које су вршили Мојсије и Илија. На пример, служе као Јеховини сведоци упркос прогонству (Исаија 43:10; Дела апостолска 8:1-8; Откривење 11:2-12). Попут Мојсија и Илије, они храбро разоткривају лажну религију док истовремено подстичу искрене људе да буду одани искључиво Богу (Излазак 32:19, 20; Поновљени закони 4:22-24; 1. Краљевима 18:18-40). Да ли је њихово дело донело неки плод? Апсолутно! Поред тога што су помогли да се сакупе сви помазаници, помогли су и милионима ’других оваца‘ да покажу да се желе подложити Исусу Христу (Јован 10:16; Откривење 7:4).

Христ довршава своју победу

9. Како Откривење 6:2 описује Исуса данас?

9 Исус више није обичан човек који јаше на магарету, већ моћни Краљ. Приказан је како јаше на коњу — што у Библији симболизује рат (Пословице 21:31). „Гле! бео коњ“, стоји у Откривењу 6:2, „и онај који је седео на њему имаше лук; и даде му се круна, и изађе побеђујући и да доврши своју победу.“ Штавише, Давид је што се тиче Исуса написао: „Силу скиптра твога Јехова ће ти са Сиона дати: ’Владај усред непријатеља својих!‘“ (Псалам 110:2).

10. (а) Како је Исусово победничко јахање имало славан почетак? (б) Како је Христова прва победа утицала на свет уопште?

10 Исус је прво победио своје најмоћније непријатеље — Сатану и демоне. Уклонио их је с неба и збацио на земљу. Знајући да им је преостало мало времена, ти зли духови искаљују свој гнев на човечанству, што проузрокује велике невоље. Те невоље су у Откривењу приказане с још три јахача (Откривење 6:3-8; 12:7-12). У складу са Исусовим пророчанством о ’знаку његове присутности и свршетку система ствари‘, њихово јахање је проузроковало ратове, глад и смртоносне пошасти (Матеј 24:3, 7; Лука 21:7-11). Баш као што је то случај код дословних порођајних болова, ти ’мучни болови‘ несумњиво ће бивати све јачи док Христ не „доврши своју победу“ тако што ће уништити сваки траг Сатанине видљиве организације a (Матеј 24:8).

11. Како историја хришћанске скупштине потврђује да Христ има краљевску власт?

11 Да Исус има краљевску власт види се и по томе што је сачувао хришћанску скупштину како би могла да испуни опуномоћење да широм света проповеда поруку о Краљевству. Упркос бруталном противљењу Вавилона Великог — светског царства криве религије — и непријатељству владавина, дело проповедања не само што још увек постоји већ је и попримило досад незапамћене размере у историји човечанства (Откривење 17:5, 6). Како то само моћно сведочи да је Христ Краљ! (Псалам 110:3).

12. Зашто већина људи не разуме да је Христ присутан, иако невидљив?

12 Нажалост, већина људи, укључујући и милионе оних који себе називају хришћанима, не разумеју да се иза важних догађаја који се збивају на земљи крије једна стварност која се не може видети. Они чак исмевају објавитеље Божјег Краљевства (2. Петрова 3:3, 4). Зашто то раде? Зато што им је Сатана заслепио ум (2. Коринћанима 4:3, 4). Он је у ствари још вековима раније почео да спушта вео духовне таме на такозване хришћане и чак их је навео да забораве драгоцену наду у Краљевство.

Заборављена нада у Краљевство

13. Шта се десило због вела духовне таме?

13 Исус је прорекао да ће се отпадници, попут кукоља посејаног међу пшеницу, увући у хришћанску скупштину и многе завести (Матеј 13:24-30, 36-43; Дела апостолска 20:29-31; Јуда 4). С временом су такозвани хришћани прихватили паганске празнике, обичаје и учења, и чак их назвали „хришћанским“. На пример, Божић вуче корене из обреда који су се вршили приликом обожавања паганских божанстава Митре и Сатурна. Али зашто су они који су се изјашњавали као хришћани прихватили те нехришћанске прославе? У делу The New Encyclopædia Britannica (издање из 1974) стоји: „Слављење Божића, празника рођења Исуса Христа, успостављено је зато што је ишчезавало ишчекивање предстојећег Христовог доласка.“

14. Како су Оригенова и Августинова учења изврнула истину о Краљевству?

14 Осмотри како је дошло до извртања значења речи „краљевство“. У једној књизи стоји: „Ориген [теолог из трећег века] утицао је на то како су хришћани у оно време разумели реч ’краљевство‘, указујући да је то владавина Бога у нечијем срцу“ (The Kingdom of God in 20th-Century Interpretation). На чему је Ориген заснивао своје учење? Не на Писму, већ на „филозофији и гледишту света које се прилично разликовало од гледишта које је владало у доба Исуса и најраније цркве“. У свом делу О граду Божијем, Августин из Хипона (354-430. н. е.), написао је да је сама црква Божје Краљевство. Такво небиблијско размишљање пружило је црквама хришћанског света теолошку основу да приграбе политичку моћ. Ту моћ су испољавале вековима и то често на бруталан начин (Откривење 17:5, 18).

15. Како се стих из Галатима 6:7 испунио на многим хришћанским црквама?

15 Међутим, цркве данас жању оно што су посејале (Галатима 6:7). Многе губе и моћ и своје присталице. Такав тренд је веома приметан у Европи. Према једном часопису, „велике катедрале у Европи више не [служе] као места за обожавање, већ као музеји које не посећује нико осим туриста“ (Christianity Today). Исти тренд се може запазити и у другим деловима света. Шта све то наговештава лажној религији? Да ли ће она једноставно полако нестати услед недостатка подршке? Шта ће бити с правим обожавањем?

Будимо спремни за велики Божји дан

16. Зашто је значајно то што влада све веће непријатељство према Вавилону Великом?

16 Баш као што дим и пепео које избацује уснули вулкан могу показати да предстоји ерупција, тако и све веће непријатељство према религији у многим деловима света показује да су лажној религији дани одбројани. Јехова ће ускоро покренути политичке елементе у свету да заједничким снагама разоткрију и опустоше духовну блудницу Вавилон Велики (Откривење 17:15-17; 18:21). Да ли прави хришћани треба да се плаше тог догађаја и других ствари везаних за ’велику невољу‘ која ће уследити? (Матеј 24:21). Ни најмање! Они ће у ствари имати разлога да се радују када Бог буде предузео акцију против злих (Откривење 18:20; 19:1, 2). Осмотри пример Јерусалима из првог века и хришћана који су тамо живели.

17. Зашто Јеховине верне слуге с поуздањем могу очекивати крај овог система?

17 Када је римска војска 66. н. е. опколила Јерусалим, духовно будни хришћани нису били нити шокирани нити престрављени. Темељно су проучавали Божју Реч и знали су да се „његово опустошење приближило“ (Лука 21:20). Такође су знали да ће им Бог омогућити да побегну на сигурно. То су и урадили када им се указала прилика (Данило 9:26; Матеј 24:15-19; Лука 21:21). Слично је и данас. Они који познају Бога и слушају његовог Сина могу с поуздањем да очекују крај овог система ствари (2. Солуњанима 1:6-9). Штавише, када избије велика невоља, они ће се с радошћу ’усправити и подигнути своје главе, јер се приближило њихово избављење‘ (Лука 21:28).

18. До чега ће довести Гогов свеопшти напад на Јеховине слуге?

18 После уништења Вавилона Великог, Сатана ће као Гог од Магога покренути свеопшти напад на Јеховине мирољубиве Сведоке. Гогове хорде ће се сакупљати „као облак што земљу покрива“ и очекиваће лаку победу. Какав их само шок очекује! (Језекиљ 38:14-16, 18-23). Апостол Јован је записао: „Видех отворено небо, и гле! бели коњ. А онај који је седео на њему зове се Верни и Истинити... из његових уста излази оштар дуг мач, да њиме удари нације.“ Тај непобедиви „Краљ над краљевима“ избавиће Јеховине лојалне обожаваоце и уништиће све њихове непријатеље (Откривење 19:11-21). Какав ће то бити врхунац остварења визије преображења!

19. Како ће Христова потпуна победа утицати на његове лојалне ученике, и у ком правцу они данас треба да улажу труд?

19 На Исуса ће се ’у тај дан гледати с дивљењем у вези са свима који су исказивали веру‘ (2. Солуњанима 1:10). Да ли желиш да будеш међу онима који ће са страхопоштовањем стајати пред победничким Божјим Сином? Ако желиш, онда и даље јачај своју веру и ’покажи да си спреман, јер Син човечји долази у час када то не мислимо‘ (Матеј 24:43, 44).

Буди трезвен

20. (а) Како можемо показати цењење за оно што нам Бог даје преко ’верног и разборитог роба‘? (б) Која питања треба да поставимо себи?

20 „Верни и разборити роб“ редовно подстиче Божји народ да остане духовно будан и трезвен (Матеј 24:45, 46; 1. Солуњанима 5:6). Да ли цениш те правовремене подсетнике? Да ли их узимаш у обзир када одређујеш приоритете у животу? Зашто се не би упитао: ’Да ли имам јасан духовни поглед на ствари који ми омогућава да видим Божјег Сина како влада на небу? Да ли га видим како се спрема да изврши Божји суд над Вавилоном Великим и остатком Сатаниног система?‘

21. Зашто су неки допустили да им се духовни вид помути, и шта треба да ураде без одлагања?

21 Неки који су повезани с Јеховиним народом допустили су да им се духовни вид помути. Да ли им можда недостају стрпљење и истрајност, као што је то био случај код неких Исусових раних ученика? Да ли су на њих утицале животне бриге, материјализам или прогонство? (Матеј 13:3-8, 18-23; Лука 21:34-36). Можда је некима тешко да разумеју извесне информације које је објавио „верни и разборити роб“. Ако ти се десило било шта од овога, подстичемо те да поново с ревношћу прионеш на проучавање Божје Речи и да молиш Јехову да ти помогне да обновиш снагу и близак однос с њим (2. Петрова 3:11-15).

22. Како је на тебе утицало разматрање визије преображења и с тим повезаних пророчанстава?

22 Визија преображења је била дата Исусовим ученицима у време када им је требало охрабрење. Нас данас јача нешто далеко веће — остварење те величанствене предслике и многих пророчанстава повезаних с тим. Док размишљамо о тој славној стварности и о томе шта ће све донети будућност, бићемо покренути да свим срцем изразимо осећања апостола Јована када је рекао: „Амин! Дођи, Господе Исусе!“ (Откривење 22:20).

[Фуснота]

a Изворна грчка реч која је овде преведена са ’мучни болови‘ дословно значи ’порођајне муке‘ (Матеј 24:8Савремени српски превод). То указује да ће, попут порођајних мука то јест болова, проблеми у свету бити све учесталији, већи и дуготрајнији, док се на крају не дође до врхунца у великој невољи.

Да ли се сећаш?

• Шта је мала група Истраживача Библије из 1870-их разумела у погледу Христовог повратка?

• Како се остварила визија преображења?

• Како је Исусов победнички поход утицао на свет и на хришћанску скупштину?

• Шта морамо чинити да бисмо били међу онима који ће преживети када Исус доврши своју победу?

[Питања за разматрање]

[Слике на странама 16, 17]

Предслика је постала стварност

[Слике на 18. страни]

Да ли знаш шта се десило када је Христ започео свој победнички поход?