Пређи на садржај

Пређи на садржај

Пророчанства су говорила о Христу

Пророчанства су говорила о Христу

Пророчанства су говорила о Христу

’Сведочење за Исуса надахњује на прорицање‘ (ОТКРИВЕЊЕ 19:10).

1, 2. (а) Почевши од 29. н. е., с којом су се одлуком суочавали Израелци? (б) Шта ће се осматрати у овом чланку?

 ГОДИНА ЈЕ 29. н. е. У Израелу све врви од приче о обећаном Месији. Служба Јована Крститеља повећава ишчекивање (Лука 3:15). Јован пориче да је Христ. Уместо тога, указује на Исуса из Назарета и каже: „Сведочим да је он Син Божји“ (Јован 1:20, 34). Мноштва људи су убрзо почела да следе Исуса да би слушали његова учења и да би били излечени.

2 У месецима који су уследили, Јехова је пружио мноштво доказа у вези са својим Сином. Они који су проучавали Писмо и посматрали Исусова дела имали су добре разлоге да поверују у њега. Међутим, народ с којим је Бог склопио савез, гледано у целини, показао је недостатак вере. Релативно мало људи је разумело да Исус стварно јесте Христ, Божји Син (Јован 6:60-69). Шта би ти урадио да си живео у то време? Да ли би прихватио Исуса као Месију и постао његов верни следбеник? Осмотри доказ који је сам Исус дао о свом идентитету када је био оптужен за кршење сабата и запази још неке доказе које је касније пружио да би ојачао веру својих лојалних ученика.

Сам Исус пружа доказ

3. Које су околности покренуле Исуса да покаже ко је он у ствари?

3 Пасха је 31. н. е. Исус је у Јерусалиму. Управо је излечио човека који је био болестан 38 година. Међутим, Јевреји су почели да прогоне Исуса због тога што је то учинио на сабат. Оптужују га и за хулу и покушавају да га убију зато што је Бога назвао својим Оцем (Јован 5:1-9, 16-18). Исус је у својој одбрани користио три моћна следа резоновања која би сваком искреном Јеврејину помогла да схвати ко је он у ствари.

4, 5. Шта је била сврха Јованове службе, и колико ју је добро извршио?

4 Прво, Исус скреће пажњу на сведочанство свог претходника, Јована Крститеља, и каже: „Ви сте послали људе к Јовану, и он је посведочио за истину. Тај човек је био светиљка која гори и сија, а ви сте кратко време хтели да се увелико радујете у његовом светлу“ (Јован 5:33, 35).

5 Јован Крститељ је био „светиљка која гори и сија“ у том смислу што је, пре него што га је Ирод неправедно затворио, испунио задатак који му је Бог дао, наиме да припреми пут за Месију. Јован је рекао: „Дошао сам да крштавам у води да би се [Месија] показао Израелу... Видео сам како дух као голуб силази с неба, и остаје на њему. Ни ја га нисам знао, али Онај који ме је послао да крштавам у води, Он ми је рекао: ’На кога видиш да дух силази и остаје на њему, то је онај који крштава у светом духу.‘ И ја сам то видео, и сведочим да је он Син Божји“ a (Јован 1:26-37). Јован је без околишања за Исуса рекао да је Син Божји — обећани Месија. Његово сведочанство је било толико јасно да су многи искрени Јевреји око осам месеци после његове смрти признали: „Што је год Јован рекао о овом човеку истина је“ (Јован 10:41, 42).

6. Зашто је требало да Исусова дела увере људе да он има Божју подршку?

6 Исус затим користи још један след резоновања да би доказао да је Месија. Скреће пажњу на сопствена изврсна дела која доказују да има Божју подршку. „Ја имам сведочанство веће од Јовановог“, каже он, „јер дела која ми је Отац доделио да извршим, сама та дела која чиним, сведоче о мени да ме је Отац послао“ (Јован 5:36). Чак ни његови противници нису могли да побију овај доказ који је укључивао многа чуда. Неки од њих су касније упитали: „Шта да радимо, јер овај човек чини многе знакове?“ (Јован 11:47). Међутим, неки су повољно реаговали и рекли су: „Кад Христ дође, зар ће чинити више знакова него што их овај учини?“ (Јован 7:31). Исусови слушаоци су били у одличној позицији да посматрајући њега виде какав је Отац (Јован 14:9).

7. Како Хебрејски списи сведоче о Исусу?

7 На крају, Исус скреће пажњу на једно сведочанство које се не може оповргнути. „Писмо... сведочи о мени“, каже он и додаје, „кад бисте веровали Мојсију, веровали бисте и мени, јер је он писао о мени“ (Јован 5:39, 46). Наравно, Мојсије је био само један од многих претхришћанских Сведока који су писали о Христу. Њихови записи садрже на стотине пророчанстава и детаљних родослова, и све то указује на Месију (Лука 3:23-38; 24:44-46; Дела апостолска 10:43). Шта се може рећи за Мојсијев закон? Апостол Павле је написао: „Закон [је] постао наш старатељ који води до Христа“ (Галатима 3:24). Да, ’сведочење за Исуса надахњује на прорицање [то јест, сврха свих пророчанстава била је да се укаже на Исуса]‘ (Откривење 19:10).

8. Зашто многи Јевреји нису поверовали у Месију?

8 Зар те сви ови докази — Јованово јасно сведочанство, Исусова моћна дела и особине налик Божјим, као и обимно сведочанство Писма — не би уверили да је Исус Месија? Свако ко је искрено волео Бога и његову Реч лако би запазио све ово и уверио се да је Исус обећани Месија. Међутим, у Израелу је недостајала таква љубав. Исус је својим противницима рекао: „Добро знам да ви у себи немате љубав према Богу“ (Јован 5:42). Уместо да ’траже славу која је од јединог Бога‘, они су ’прихватали славу један од другога‘. Није ни чудо што се нису слагали са Исусом, који као и његов Отац презире такво размишљање! (Јован 5:43, 44; Дела апостолска 12:21-23).

Пророчанска визија даје снагу

9, 10. (а) Зашто је знак који су добили Исусови ученици дошао у правом тренутку? (б) Које је изванредно обећање Исус дао својим ученицима?

9 Прошло је више од годину дана откако је Исус пружио претходно наведене доказе да је Месија. Пасха 32. н. е. је дошла и прошла. Многи који су веровали у Исуса престали су да га следе, можда због прогонства, материјализма или животних брига. Друге је можда збунио или разочарао јер није пристао да га људи поставе за краља. Одбио је да испуни захтев јеврејских религиозних вођа да пружи знак с неба којим би прославио самог себе (Матеј 12:38, 39). Неке је то изненадило. Надаље, Исус је почео да говори својим ученицима о нечему што им је било веома тешко да разумеју — „мора да иде у Јерусалим и да много тога претрпи од старешина и свештеничких главара и писмозналаца, те да буде убијен“ (Матеј 16:21-23).

10 За отприлике девет до десет месеци доћи ће време „да [Исус] оде с овог света к Оцу“ (Јован 13:1). Исус је био веома заинтересован за своје лојалне ученике и зато је некима од њих обећао да ће учинити управо оно што није хтео да учини неверним Јеврејима — да им да знак с неба. „Заиста вам кажем“, рекао је он, „да неки од оних који овде стоје уопште неће окусити смрт док најпре не виде Сина човечјег како долази у свом краљевству“ (Матеј 16:28). Јасно је да Исус није хтео да каже да ће неки његови ученици живети све док се 1914. године не успостави његово Месијанско Краљевство. Он је у ствари мислио на то да ће тројици својих најблискијих ученика у визији показати величанствену предслику славе коју ће имати у сили Краљевства. Та визија се назива преображење.

11. Опиши визију преображења.

11 Шест дана касније, Исус води Петра, Јакова и Јована на једно узвишење — вероватно на обронак горе Хермон. Тамо се ’преобразио пред њима, и лице му је засјало као сунце, а његове горње хаљине постадоше сјајне као светлост‘. Појавили су се и пророци Мојсије и Илија, и разговарали са Исусом. Вероватно се овај задивљујући догађај одиграо ноћу због чега је био још упечатљивији. Штавише, био је толико стваран да се Петар понудио да подигне три шатора — по један за Исуса, Мојсија и Илију. Док је Петар још увек говорио, засенио их је један светао облак из ког је допро глас који је рекао: „Ово је мој Син, вољени, кога признајем; њега слушајте“ (Матеј 17:1-6).

12, 13. Како је визија преображења утицала на Исусове ученике, и зашто?

12 Петар је мало пре овог догађаја посведочио да је Исус „Христ, Син Бога живога“ (Матеј 16:16). Али замисли да чујеш како сам Бог даје сведочанство којим потврђује идентитет и улогу свог помазаног Сина! Визија преображења је Петру, Јакову и Јовану сигурно много ојачала веру! Са таквом вером, били су спремнији да се суоче са оним што их је очекивало и да прихвате важну улогу коју ће играти у будућој скупштини.

13 Преображење је оставило изузетно снажан утисак на ове ученике. Петар је више од 30 година касније написао: „[Исус] је од Бога, Оца примио част и славу, кад су до њега од величанствене славе дошле овакве речи: ’Ово је мој син, мој вољени, кога признајем.‘ Да, те речи које су дошле с неба чули смо док смо били с њим на светој гори“ (2. Петрова 1:17, 18). Тај догађај је слично утицао и на Јована. Више од 60 година касније, очигледно је имао у мислима преображење када је рекао: „Гледасмо његову славу, славу каква припада јединорођеном сину од оца“ (Јован 1:14). Међутим, преображење није последња визија која је била дата Исусовим следбеницима.

Даљња просветљења лојалним Божјим слугама

14, 15. У ком је смислу требало да апостол Јован остане док Исус не дође?

14 Исус се после ускрсења појавио својим ученицима крај Галилејског мора. Тамо је Петру рекао: „Ако је моја воља да [Јован] остане, шта се ти бринеш за то?“ (Јован 21:1, 20-22, 24). Да ли су ове речи указале на то да ће апостол Јован надживети друге апостоле? Изгледа да је тако, јер је он верно служио Јехови још скоро 70 година. Међутим, у тој Исусовој изјави крије се још нешто.

15 Израз „док не дођем“ подсећа нас на Исусову изјаву да ће ’Син човечји доћи у свом краљевству‘ (Матеј 16:28). Јован је остао док Исус није дошао у том смислу што му је касније била дата пророчанска визија у којој је видео како Исус долази у сили Краљевства. Пред крај живота, док је као изгнаник био на острву Патмос, Јован је добио Откривење са свим изванредним пророчанским визијама догађаја који ће се одиграти током ’Господовог дана‘. На Јована су толико дубоко утицале те спектакуларне визије, да је на Исусове речи: „Да; долазим брзо“, усхићено одговорио: „Амин! Дођи, Господе Исусе!“ (Откривење 1:1, 10; 22:20).

16. Зашто је важно да и даље јачамо своју веру?

16 Искрене особе из првог века прихватиле су Исуса као Месију и поверовале су у њега. Све њих требало је ојачати с обзиром на то да су живели међу људима којима је недостајала вера, а пред њима је стајало дело које је требало обавити као и испити с којима ће се суочити. Исус је пружио обиље доказа да је Месија и дао је просветљујуће пророчанске визије да би охрабрио своје лојалне следбенике. Ми данас већ дуго живимо у ’Господовом дану‘. Христ ће ускоро уништити читав Сатанин зли свет и избавити Божји народ. И ми морамо јачати своју веру и то тако што ћемо у потпуности користити све оно што нам Јехова пружа за нашу духовну добробит.

Избављени од таме и невоља

17, 18. Која је супротност постојала у првом веку између Исусових следбеника и оних који су се противили Божјим намерама, и какав је био исход за једну, а какав за другу групу?

17 Ученици су после Исусове смрти храбро извршавали његову заповест да сведоче о њему „како у Јерусалиму тако и у целој Јудеји и Самарији и све до најудаљенијег дела земље“ (Дела апостолска 1:8). Упркос таласима прогонства, Јехова је благословио тек основану хришћанску скупштину духовним просветљењем и с много нових ученика (Дела апостолска 2:47; 4:1-31; 8:1-8).

18 С друге стране, над будућношћу оних који су се противили доброј вести надвијали су се све тамнији облаци. „Као мрак је стаза бездушника“, стоји у Пословицама 4:19, „и они не виде на што ће се спотакнути.“ Ситуација је постала још ’мрачнија‘ 66. н. е. када је римска војска опколила Јерусалим. Након што су се привремено повукли без неког видљивог разлога, Римљани су се вратили 70. н. е., али овога пута град су сравнили са земљом. Према јеврејском историчару Јосифу, погинуло је више од милион Јевреја. Међутим, верни хришћани су избегли то уништење. Зашто? Зато што су након прве опсаде послушали Исусову заповест да беже (Лука 21:20-22).

19, 20. (а) Зашто Божји народ нема разлога да се плаши док се овај свет ближи свом крају? (б) Који је изванредан увид Јехова давао свом народу у деценијама које су претходиле 1914?

19 Ми се налазимо у сличној ситуацији. Предстојећа велика невоља означиће да је дошао крај читавом Сатанином злом свету. Али Божји народ не треба да се плаши, јер је Исус обећао: „Гле, ја сам с вама све дане до свршетка система ствари“ (Матеј 28:20). Да би оснажио веру својих првих ученика и припремио их за оно што их је очекивало, Исус им је дао предслику своје небеске славе као Месијанског Краља. Како данас стоје ствари? Та предслика је 1914. године постала стварност. Та чињеница и те како јача веру Божјег народа! Ова предслика садржи обећање о предивној будућности и Јеховиним слугама је постепено пружан увид у погледу Месијанског Краљевства. Усред данашњег мрачног света, „пут је праведника као блистава светлост чији сјај до пуног дана расте“ (Пословице 4:18).

20 Чак и пре 1914, мала група помазаних хришћана почела је да схвата важне истине о Господовом повратку. На пример, разумели су да ће Господов повратак бити невидљив, као што су и указала два анђела која су се 33. н. е. појавила ученицима док је Исус узлазио на небо. Када је облак заклонио Исуса, након чега га његови ученици више нису могли видети, анђели су рекли: „Овај Исус који је од вас узет на небо тако ће доћи, на исти начин као што сте га видели да одлази на небо“ (Дела апостолска 1:9-11).

21. О чему ће бити речи у наредном чланку?

21 Исусов одлазак су видели само његови лојални следбеници. Баш као и у случају преображења, то није била нека јавна представа; свет у глобалу није био ни свестан шта се догодило. Исто би требало да буде и приликом Христовог повратка у сили Краљевства (Јован 14:19). Само би његови верни помазани ученици разумели да је дошао као Краљ. У следећем чланку ћемо видети како ће то сазнање дубоко утицати на њих и видећемо како ће све то достићи свој врхунац сакупљањем милиона људи који ће постати Исусови земаљски поданици (Откривење 7:9, 14).

[Фуснота]

a По свему судећи, приликом Исусовог крштења само је Јован чуо Божји глас. Јевреји којима се Исус обраћао ’нити су икада чули његов глас нити су видели његов лик‘ (Јован 5:37).

Да ли се сећаш?

• Који је доказ Исус пружио да је Месија када је био оптужен за кршење сабата и хулу?

• Како је Исусовим првим ученицима користило његово преображење?

• На шта је Исус мислио када је рекао да ће Јован остати док он не дође?

• Која је предслика постала стварност 1914?

[Питања за разматрање]

[Слике на 10. страни]

Исус је доказао да је Месија

[Слика на 12. страни]

Визија преображења је јачала веру ученика

[Слика на 13. страни]

Требало је да Јован остане док Исус не ’дође‘