Пређи на садржај

Пређи на садржај

Колико је драгоцен ваш живот?

Колико је драгоцен ваш живот?

Колико је драгоцен ваш живот?

ДОК је у Европи током Другог светског рата жртвовано небројено много живота, на Антарктику је уложен огроман труд да се животи спасу. Англо-ирски истраживач Ернест Шеклтон и његови сарадници доживели су катастрофу када је њихов брод Истрајност ударио у санту леда и потонуо. Шеклтон је успео да своје људе одведе на донекле сигурно место, на Острво слонова у јужном делу Атлантског океана. Али још увек им је претила велика опасност.

Шеклтон је схватио да је њихова једина нада за преживљавање била у томе да пошаљу некога да затражи помоћ од станице за лов на китове на острву Јужна Џорџија. Оно је било удаљено око 1 100 километара, а једино што су имали био је чамац за спасавање дуг 6,7 метара са брода Истрајност. Нису баш имали велике шансе.

Па ипак, 10. маја 1916, после 17 мучних дана, Шеклтон и његова мала посада стигли су на острво Јужна Џорџија. Међутим, због ужасних услова на мору били су присиљени да пристану на погрешној страни острва. Да би стигли до свог одредишта, морали су да пређу 30 километара дугачак, напоран пут преко снегом прекривених планина које нису биле уцртане на мапи. Упркос свему — веома ниским температурама и неодговарајућој опреми за планинарење — Шеклтон и његови сарадници стигли су до свог одредишта, и он је на крају спасао све своје људе. Зашто се Шеклтон тако много трудио? Биограф Роланд Хантфорд је написао: „Његов главни циљ био је да сви његови људи остану живи.“

„Ни једно не изостаје“

Шта је Шеклтонове људе спасло од потпуног очаја док су чекали шћућурени на једном ’пустом и неприступачном острву од стена и леда, дугачком 30 километара‘? Спасло их је поуздање да ће њихов вођа одржати реч и избавити их.

Данас човечанство у много чему подсећа на људе који су били остављени на Острву слонова. Многи живе под невероватно тешким околностима и боре се за голи живот. Па ипак, они могу имати потпуно поуздање у Бога да ће он ’избавити невољника‘ од угњетавања и патње (Јов 36:15). Будите уверени да је за Бога живот сваког човека драгоцен. „Призови ме тада у невољи својој“, позива нас Створитељ Јехова Бог, „и ја ћу те избавити“ (Псалам 50:15).

Да ли вам је тешко да верујете да вас Створитељ лично сматра драгоценим — с обзиром на то да сте само једна особа од милијарди које живе на земљи? Запазите шта је пророк Исаија написао о милијардама звезда које су груписане у милијардама галаксија у огромном свемиру око нас. Читамо: „Подигните очи своје и гледајте! Ко је све то створио? Ко ли војску води њихову? Он свакога по имену зове и с велике силе и моћи његове ни једно не изостаје“ (Исаија 40:26).

Да ли увиђате шта то значи? У нашој галаксији Млечни пут, у којој је наш Сунчев систем само један део, налази се барем 100 милијарди звезда. А колико још других галаксија постоји? Нико не зна тачно, али неки процењују да их има 125 милијарди. Заиста има невероватно много звезда! Па ипак, у Библији стоји да Створитељ свемира сваку звезду зна по имену.

„Вама су и све власи на глави избројане“

’Али‘, неко би могао приговорити, ’то што Бог зна имена милијарди звезда — или милијарди људи — не значи безусловно да је њему и стало до сваког од њих појединачно.‘ Компјутер с довољно меморије могао би да региструје имена милијарди људи, али нико не би рекао да компјутер брине о њима. Међутим, Библија показује да Јехова Бог не само што зна имена милијарди људи, већ му је стало до њих као појединаца. ’Све своје бриге баците на њега‘, написао је апостол Петар, ’јер се он брине за вас‘ (1. Петрова 5:7).

Исус Христ је рекао: „Не продају ли се два врапца за новчић мале вредности? Па ипак ниједан од њих неће пасти на земљу, а да ваш Отац не зна за то. А вама су и све власи на глави избројане. Не бојте се дакле: ви вредите више од много врабаца“ (Матеј 10:29-31). Запазите да Исус није рекао да ће Бог једноставно бити свестан тога шта се десило неком врапцу или неком човеку. Он је рекао: „Ви вредите више од много врабаца.“ Зашто ви вредите више? Зато што сте створени „по обличју Божјему“ — с потенцијалом да испољавате и развијате моралне, интелектуалне и духовне одлике и да тако одражавате Његове узвишене особине (Постање 1:26, 27).

„Производ интелигентне активности“

Немојте дозволити да вас обману тврдње људи који поричу постојање Створитеља. Они тврде да смо настали услед деловања слепих, безличних сила природе. Тврде да је далеко од тога да смо створени по ’Божјем обличју‘ и да нисмо ништа другачији од било које животиње на овој планети — па чак ни од врапца.

Да ли мислите да има логике у томе ако бисмо рекли да је живот настао случајно, као резултат деловања слепих сила? Према речима молекуларног биолога Мајкла Џ. Бихија, та идеја је сасвим неразумна када се узму у обзир „невероватно компликовани биохемијски процеси“ који управљају животом. Он каже да биохемијски докази наводе на неизбежан закључак да је „и најједноставнији облик живота на земљи... производ интелигентне активности“ (Darwin’s Black Box—The Biochemical Challenge to Evolution).

Библија нам говори да су сви облици живота на земљи производ интелигентне активности. Говори нам такође да је Извор све те интелигентне активности Јехова Бог, Створитељ свемира (Псалам 36:10; Откривење 4:11).

Немојте дозволити да вас чињеница да морамо да патимо у свету пуном бола и патње наведе да поричете постојање Створитеља и Дизајнера земље и свег живота на њој. Задржите на уму две основне чињенице. Прво, Бог није створио несавршенство које постоји свуда око нас. И друго, наш Створитељ има добре разлоге због којих привремено то допушта. У овом часопису се често говорило о томе да Јехова Бог допушта да зло постоји само једно одређено време како би се једном засвагда решила морална питања која су била покренута у време када су људи први пут одбацили његов суверенитет a (Постање 3:1-7; Поновљени закони 32:4, 5; Проповедник 7:29; 2. Петрова 3:8, 9).

’Избавиће убогога који цвили‘

Наравно, чак и под веома лошим условима под којима многи људи данас морају да живе, живот је ипак диван дар. Треба да дамо све од себе како бисмо га сачували. Предстојећи живот који Бог обећава биће много више од борбе за опстанак у грубим и тешким условима — попут онога што су Шеклтонови људи преживели на Острву слонова. Божја је намера да нас избави од бола и испразности како бисмо се „чврсто ухватили правог живота“, који је он од самог почетка наменио људима (1. Тимотеју 6:19).

Бог ће све то урадити зато што је свако од нас драгоцен у његовим очима. Он се побринуо да његов Син, Исус Христ, обезбеди откупну жртву како би нас ослободио од греха, несавршенства и смрти коју смо сви наследили од наших прародитеља Адама и Еве (Матеј 20:28). ’Бог је толико волео свет‘, рекао је Исус Христ, ’да је дао свог јединорођеног Сина, да свако ко исказује веру у њега има вечни живот‘ (Јован 3:16).

Шта ће Бог учинити за оне чији је живот сада испуњен болом и угњетавањем? Божја надахнута Реч за његовог Сина каже: „Он [ће] избавити убогога који цвили, и невољнога који помоћи нема. Смиловаће се јадницима и убогима, и душе ће сиромаха спасти. Од преваре и насиља искупиће душе њихове.“ Зашто ће он то урадити? Зато што ће ’крв њихова [то јест, њихов живот] бити скупа [„драгоцена“, NW] пред очима његовим‘ (Псалам 72:12-14).

Човечанство је вековима под теретом греха и несавршенства и „уздише“ због бола и патње. Бог је то допустио само зато што он може исправити било коју штету која настане (Римљанима 8:18-22). Ускоро ће он проузроковати ’обнову свега‘ путем владавине Краљевства у рукама његовог Сина, Исуса Христа (Дела апостолска 3:21; Матеј 6:9, 10).

То подразумева и ускрсење људи који су у прошлости патили и умрли. Они су сигурни у Божјем сећању (Јован 5:28, 29; Дела апостолска 24:15). Ускоро ће добити живот „у изобиљу“ — вечни живот у савршенству у рају на земљи, без бола и патње (Јован 10:10; Откривење 21:3-5). Сви који буду живели моћи ће у потпуности да уживају у животу и да развијају дивне особине и способности које одликују оне који су створени „по обличју Божјему“.

Хоћете ли и ви уживати у животу који је Јехова обећао? То зависи од вас. Подстичемо вас да искористите оно што је Бог већ урадио како би остварио те благослове. Издавачима овог часописа биће драго да вам помогну у томе.

[Фуснота]

a За детаљно разматрање ове теме, видите 8. поглавље под називом „Зашто Бог допушта патњу?“ у књизи Спознање које води до вечног живота, коју су издали Јеховини сведоци.

[Слика на странама 4, 5]

Људи који су били заробљени на острву имали су поуздање да ће Шеклтон одржати реч и избавити их

[Извор]

© CORBIS

[Слика на 6. страни]

„Ви вредите више од много врабаца“