Пређи на садржај

Пређи на садржај

Тежити за ’бисером велике вредности‘ у данашње време

Тежити за ’бисером велике вредности‘ у данашње време

Тежити за ’бисером велике вредности‘ у данашње време

„Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целој настањеној земљи за сведочанство“ (МАТЕЈ 24:14).

1, 2. (а) Шта су Јевреји из Исусовог времена мислили о Божјем Краљевству? (б) Шта је Исус радио да би помогао људима да стекну исправно разумевање о Краљевсту, и с којим резултатом?

 БОЖЈЕ Краљевство је било предмет великог интересовања међу Јеврејима када је Исус дошао на земљу (Матеј 3:1, 2; 4:23-25; Јован 1:49). Међутим, испрва многи од њих нису потпуно схватили колику ће власт и моћ имати то Краљевство нити су разумели да ће оно владати с неба (Јован 3:1-5). Чак и неки који су постали Исусови ученици нису у потпуности разумели шта је Божје Краљевство нити шта морају радити да би добили предност да владају са Христом (Матеј 20:20-22; Лука 19:11; Дела апостолска 1:6).

2 Како је време пролазило, Исус је стрпљиво поучавао своје ученике много чему, и у ту поуку била је укључена и парабола о бисеру велике вредности размотрена у претходном чланку, која им је помогла да увиде колико је важно да се напрежу док теже за небеским Краљевством (Матеј 6:33; 13:45, 46; Лука 13:23, 24). То мора да је дубоко утицало на њихово срце јер су убрзо после тога почели неуморно и храбро да објављују добру вест о Краљевству све до најудаљенијих делова земље, за шта књига Дела апостолских пружа многе доказе (Дела апостолска 1:8; Колошанима 1:23).

3. Шта је Исус рекао о Краљевству у повезаности с нашим временом?

3 Како данас стоје ствари? Милионима људи пружа се прилика да доживе благослове које ће донети то Краљевство када земљу претвори у рај. У свом важном пророчанству о ’свршетку система ствари‘, Исус је конкретно рекао: „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целој настањеној земљи за сведочанство свим нацијама; и онда ће доћи крај“ (Матеј 24:3, 14; Марко 13:10). Такође је објаснио да ће тај огроман задатак бити обављен упркос великим препрекама и изазовима, и упркос прогонству. Пружио је и следећу гаранцију: „Ко истраје до краја, тај ће бити спасен“ (Матеј 24:9-13). За све то је потребно бити самопожртвован и предан као путујући трговац из Исусове параболе. Има ли данас особа које показују такву веру и ревност док теже за Краљевством?

Радост проналажења истине

4. Како истина о Краљевству данас утиче на људе?

4 Трговац из Исусове параболе био је пресрећан када је нашао „бисер велике вредности“. Та радост га је покренула да учини све што је било у његовој моћи да добије тај бисер (Јеврејима 12:1). Истина о Божјем Краљевству и данас на сличан начин привлачи и мотивише људе. То нас подсећа на коментаре брата А. Х. Макмилана, који је написао књигу Напредовање вере у којој је описао своју потрагу за Богом и његовом намером за човечанство. Он је рекао: „Оно што сам ја пронашао сваке године проналази још хиљаде људи. То су људи попут тебе и мене, јер потичу из свих нација, раса, свих су профила и узраста. Истина не прави разлике међу људима. Она привлачи све врсте људи.“

5. Који се добри резултати виде у извештају за службену 2004. годину?

5 Колико истине има у тим речима види се по томе што добра вест о Божјем Краљевству из године у годину покреће стотине хиљада искрених особа да предају свој живот Јехови и да врше његову вољу. Ни службена 2004. година, која је трајала од септембра 2003. до августа 2004, није била изузетак. Током тих 12 месеци, 262 416 особа јавно је симболизовало своје предање Јехови крштењем у води. То се дешавало у 235 земаља у којима Јеховини сведоци сваке седмице воде 6 085 387 библијских студија, настојећи да помогну људима свих профила, нација, племена и језика да усвоје животодајну истину из Божје Речи (Откривење 7:9).

6. Због чега већ годинама постоји сталан напредак?

6 Ко стоји иза свих ових резултата? Нема сумње да те особе са исправним ставом привлачи сам Јехова (Јован 6:65; Дела апостолска 13:48). Међутим, не треба занемарити ни несебичан дух и неуморан труд оних који дају све од себе док теже за Краљевством. Када је имао 79 година, брат Макмилан је написао: „Још од првог трена када сам чуо за обећања дата човечанству које је болесно и које умире, моја нада у ту библијску поруку није избледела. Већ тада сам одлучио да сазнам више о ономе што Библија научава како бих могао да помогнем другима који попут мене траже спознање о Свемоћном Богу, Јехови, и његовим добрим намерама за човечанство.“

7. Које искуство представља типичан пример радости и ревности коју имају особе које пронађу библијску истину?

7 Та горљивост се види и код данашњих Јеховиних слугу. Узми за пример Данијелу из Беча у Аустрији. Она је рекла: „Бог ми је још од детињства најбољи пријатељ. Одувек сам желела да знам како се зове зато што ми је реч ’Бог‘ била сувише безлична. Али морала сам да чекам све до своје 17. године када су Јеховини сведоци дошли на моја врата. Објаснили су ми све што сам желела да знам о Богу. Коначно сам пронашла истину и то је било предивно! Била сам толико узбуђена да сам свима почела да проповедам.“ Због њеног одушевљења школски другови су почели да је исмевају. Данијела још каже: „За мене је то било као да сопственим очима гледам испуњење библијског пророчанства, јер сам сазнала да је Исус рекао да ће његови следбеници бити омрзнути и прогоњени због његовог имена. Била сам тако срећна и узбуђена.“ Данијела је убрзо предала свој живот Јехови, крстила се и поставила себи циљ да постане мисионар. После удаје, Данијела и њен муж Хелмут почели су да проповедају људима афричког, кинеског, филипинског и индијског порекла који су живели у Бечу. Данијела и Хелмут сада служе као мисионари у југозападној Африци.

Они не одустају

8. Који је један од начина на који многи показују љубав према Богу и лојалност његовом Краљевству, што њима лично доноси награде?

8 Мисионарска служба је један од начина на које Јеховин народ данас показује љубав према Богу и лојалност његовом Краљевству. Попут трговца из Исусове параболе, они који ступе у ову службу спремни су да због Краљевства оду у удаљена подручја. Наравно, ти мисионари не одлазе тамо да би пронашли добру вест о Краљевству већ да би је пренели људима који живе у удаљеним подручјима ове планете, да би их поучавали и помогли им да постану ученици Исуса Христа (Матеј 28:19, 20). У многим земљама морају да се суоче са великим потешкоћама. Али њихова истрајност је богато награђена.

9, 10. Која узбудљива искуства имају мисионари у удаљеним подручјима као што је Централноафричка Република?

9 Као пример погледајмо шта се дешава у Централноафричкој Републици где су прошле године на Меморијалу Христове смрти присуствовале 16 184 особе, што је око седам пута више од броја објавитеља Краљевства у тој земљи. Будући да у многим деловима те земље нема струје, људи своје свакодневне послове обично обављају напољу, у сенци неког дрвета. Зато је сасвим уобичајено да и мисионари обављају своје дело на исти начин — они воде библијске студије напољу у сенци неког дрвета. Напољу не само што је светлије и хладније, већ постоји и још једна предност. Људи по природи воле Библију и тамо је толико уобичајено разговарати о религиозним темама колико је у другим земљама уобичајено разговарати о спорту или времену. Често се деси да неки пролазник види шта се дешава и једноставно се прикључи студију.

10 Када је један мисионар водио један такав студиј под ведрим небом, дошао је младић који је живео преко пута и рекао да мисионар треба да дође код њега и да с њим такође проучава Библију, будући да га до тада није посетио. Мисионару то наравно није тешко пало и тај младић сада брзо напредује. Полицајци у тој земљи често зауставе Сведоке, не да би им написали неку пријаву или наплатили казну већ да би затражили најновија издања Куле стражаре и Пробудите се! или да би им захвалили за неки чланак који им се нарочито свидео.

11. Шта дугогодишњи мисионари, упркос искушењима, мисле о својој служби?

11 Многа браћа и сестре који су пре 40 или 50 година започели с мисионарском службом још увек верно служе на подручјима где су послати. Они за све нас представљају изванредан пример вере и истрајности! Један брачни пар је током протекле 42 године служио у три земље. Муж каже: „Било је потешкоћа. На пример, 35 година смо се борили с маларијом. Па ипак, никада нисмо зажалили што смо одлучили да будемо мисионари.“ Његова жена додаје: „Увек има много ствари због којих можемо бити захвални. Служба на терену доноси много радости и лако је започети библијске студије. Када студенти дођу на састанак и упознају једни друге, то сваки пут подсећа на неки породични скуп.“

’Све сматрају губитком‘

12. Како се показује истинско цењење за вредност Краљевства?

12 Када је путујући трговац нашао бисер велике вредности, ’отишао је и одмах продао све што је имао и купио га‘ (Матеј 13:46). Та спремност да се жртвује нешто вредно јесте одлика оних који истински цене вредност Краљевства. Као неко ко ће добити предност да учествује са Христом у слави Краљевства, апостол Павле је рекао: „Сматрам све губитком због ненадмашне вредности спознања о Христу Исусу, мом Господу. Ради њега сам изгубио све и сматрам то гомилом отпадака, да добијем Христа“ (Филипљанима 3:8).

13. Како је један човек из Чешке показао своју љубав према Краљевству?

13 На исти начин, многи су и данас спремни да изврше велике промене у животу да би добили благослове Краљевства. На пример, у октобру 2003, један 60-годишњи директор школе из Чешке добио је књигу за проучавање Библије под насловом Спознање које води до вечног живота. Кад ју је прочитао, одмах је ступио у контакт с Јеховиним сведоцима да би проучавао Библију. Добро је духовно напредовао и убрзо је почео да долази на све састанке. Међутим, шта је било с његовим плановима да се кандидује за градоначелника и касније за сенатора? Решио је да своје циљеве усмери у другом правцу — одлучио је да учествује у трци за живот као објавитељ Краљевства. Он каже: „Мојим ученицима сам дао доста библијске литературе.“ Своје предање Јехови симболизовао је крштењем у води на једном конгресу у јулу 2004.

14. (а) На шта је милионе људи мотивисала добра вест о Краљевству? (б) Која би отрежњавајућа питања свако од нас могао себи да постави?

14 Милиони људи из свих крајева света на сличан начин су се одазвали на добру вест о Краљевству. Изашли су из овог злог света, скинули стару личност, оставили своје старо друштво и одустали од световних тежњи (Јован 15:19; Ефешанима 4:22-24; Јаков 4:4; 1. Јованова 2:15-17). Зашто су урадили све то? Зато што сматрају да су благослови Божјег Краљевства далеко вреднији од било чега што овај свет може да понуди. Да ли и ти имаш такво мишљење када је у питању добра вест о Краљевству? Да ли те то мотивише да извршиш потребне промене како би ускладио свој живот, своје вредности и циљеве са оним што Јехова тражи? То ће ти донети многе благослове, како сада тако и у будућности.

Жетва достиже врхунац

15. Шта ће према пророчанству Божји народ радити у последњим данима?

15 Псалмиста је написао: „У дан рата твога народ твој је спреман за те.“ Међу онима који су спремни јесу ’млади који су као роса‘ и ’велика војска жена које објављују добру вест‘ (Псалам 68:11, NW; 110:3). До каквих резултата је у овим последњим данима довела ревност и самопожртвованост Јеховиног народа — мушкараца и жена, младих и старих?

16. Наведи пример који показује како се Божје слуге труде да помогну другима да уче о Краљевству.

16 Једна пионирка, то јест пуновремени објавитељ Краљевства, из Индије, питала се шта се може урадити да више од два милиона глувих људи у тој земљи сазна за Краљевство (Исаија 35:5). Одлучила је да похађа један курс у Бангалореу како би научила знаковни језик. Тамо је имала прилику да с многим глувим особама разговара о нади у Краљевство и формиране су групе за проучавање Библије. За свега неколико седмица, десетак људи је почело да долази на састанке у Дворану Краљевства. Ова пионирка је касније на једном венчању упознала једног глувог младића из Калкуте који је имао много питања и показао је снажну жељу да сазна више о Јехови. Међутим, постојао је један проблем. Планирао је да се упише на факултет у Калкути која је од тог места удаљена око 1 600 километара, али тамо није било Сведока који знају знаковни језик. Уз много труда, успео је да убеди оца да му допусти да се школује у Бангалореу како би наставио да проучава Библију. Лепо је духовно напредовао, и после отприлике годину дана предао је свој живот Јехови. После тога је проучавао с многим глувим особама, као и са једним својим пријатељем из детињства. Подружница у Индији сада организује да пионири уче знаковни језик како би помогли у том виду службе.

17. Испричај шта те је посебно охрабрило у извештају за службену 2004. годину.

17 Светски извештај Јеховиних сведока за службену 2004. годину налази се од 19. до 22. стране овог издања. Издвој мало времена да га прегледаш и пронађи доказе да је Јеховин народ широм света потпуно усредсређен на тражење ’бисера велике вредности‘.

Стално „тражите најпре краљевство“

18. Које информације Исус није обухватио параболом о путујућем трговцу, и зашто то није учинио?

18 Ако се још једном осврнемо на Исусову параболу о путујућем трговцу, запазићемо да Исус ништа није рекао о томе како ће се тај трговац издржавати након што је продао све што је имао. Неко би с правом могао питати: ’Како ће тај трговац доћи до хране, одеће и крова над главом сада када му ништа није остало? Од какве му је користи тај драгоцени бисер?‘ Кад би се гледало с телесног становишта, ова питања би била разумна. Међутим, зар Исус није дао следећи подстицај својим ученицима: „Стално, дакле, тражите најпре краљевство и Божју праведност, а све ће вам се ово друго додати“ (Матеј 6:31-33). Том параболом је желео рећи да свим срцем треба бити одан Богу и реван за Краљевство. Да ли се у томе крије нека поука за нас?

19. Коју кључну поуку можемо извући из Исусове параболе о бисеру велике вредности?

19 Без обзира на то да ли смо тек чули предивну добру вест или већ деценијама тежимо за Краљевством и разговарамо с другима о његовим благословима, и даље морамо настојати да нам Краљевство буде на првом месту у животу. Времена у којима живимо јесу тешка, али имамо добре разлоге да верујемо да је оно за чим тежимо реално и да се ништа друго не може упоредити с тим — као ни с бисером који је нашао трговац. Догађаји у свету и испуњена библијска пророчанства пружају убедљив доказ да живимо на ’свршетку система ствари‘ (Матеј 24:3). Зато, попут путујућег трговца, свим срцем будимо ревни за Божје Краљевство и радујмо се што имамо предност да објављујемо добру вест (Псалам 9:2, 3).

Да ли се сећаш?

• Шта је током година допринело порасту броја правих обожавалаца?

• Какав се дух види код мисионара?

• Какве су промене неки људи извршили због добре вести о Краљевству?

• Коју вредну поуку можемо извући из Исусове параболе о бисеру велике вредности?

[Питања за разматрање]

[Табела на странама 19-22]

ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ ЈЕХОВИНИХ СВЕДОКА ЗА СЛУЖБЕНУ 2004. ГОДИНУ

(Види увезано годиште)

[Слика на 14. страни]

„Истина... привлачи све врсте људи“ (А. Х. Макмилан).

[Слика на 15. страни]

Данијела и Хелмут су у Бечу проповедали људима који говоре другим језицима

[Слике на странама 16, 17]

Попут путујућег трговца, мисионари имају многе благослове

[Слика на 17. страни]

„Народ твој је спреман за те“