Пређи на садржај

Пређи на садржај

Брак може бити успешан у данашњем свету

Брак може бити успешан у данашњем свету

Брак може бити успешан у данашњем свету

„Обуците се у љубав, јер је она савршена веза јединства“ (КОЛОШАНИМА 3:14).

1, 2. (а) Која је чињеница охрабрујућа када се ради о хришћанској скупштини? (б) Како би описао успешан брак?

 ЗАР није лепо када у хришћанској скупштини видимо толико много брачних другова који су већ 10, 20, 30 или више година лојални једно другом? Заједно су и поред тога што су током живота прошли кроз сито и решето (Постање 2:24).

2 Већина ће признати да су се у браку суочавали с разним изазовима. Једна жена је написала: „Не може се рећи да у срећним браковима нема проблема. Има и лепих и ружних периода... Али ти људи су... некако остали заједно упркос [невољама] које са собом носи данашњи живот.“ Успешни парови су научили да изађу на крај с бурама и кризама које неминовно наступе као последица животних притисака, посебно ако су одгајали децу. Ти парови су из искуства научили да права љубав „никад не затаји“ (1. Коринћанима 13:8).

3. На шта указују статистички подаци у погледу брака и развода, и која се питања намећу због тога?

3 С друге стране, милиони бракова су доживели бродолом. У једном извештају стоји: „Претпоставља се да ће се половина данашњих бракова у Сједињеним Државама завршити разводом. Половина тих [развода] десиће се током првих 7,8 година брака... Од 75 посто људи који поново ступе у брак, 60 посто њих ће се поново развести.“ До промена долази чак и у земљама где је стопа развода некада била ниска. На пример, у Јапану се у последњих неколико година стопа развода готово удвостручила. Притисци који доводе до такве ситуације понекад се осећају чак и у хришћанској скупштини. Који су то притисци? Шта је потребно да би брак био успешан упркос Сатаниним настојањима да поткопа то уређење?

Замке које треба избегавати

4. Који су неки од фактора који могу поткопати брак?

4 Божја Реч нам помаже да препознамо факторе који могу представљати опасност за брак. Осмотри на пример оно што је апостол Павле рекао о околностима које ће владати током ових последњих дана: „У последње дане настаће критична времена с којима се тешко излази на крај. Јер људи ће бити самољубиви, љубитељи новца, умишљени, охоли, хулници, непослушни родитељима, незахвални, нелојални, без природне наклоности, неприступачни за било какав договор, клеветници, без самоконтроле, брутални, без љубави према доброти, издајници, тврдоглави, надути од поноса, који више воле уживања него Бога, који имају облик оданости Богу, али су се њене силе одрекли; клони се њих“ (2. Тимотеју 3:1-5).

5. Зашто ’самољубива‘ особа угрожава свој брак, и шта Библија саветује у том погледу?

5 Када анализирамо Павлове речи, увиђамо да многе од ствари које је набројао могу довести до раскида брачних веза. На пример, ’самољубиве‘ особе су себичне и немају обзира према другима. Мужеви и жене који воле само себе инсистирају на томе да увек буде по њиховом. Такве особе нису флексибилне и попустљиве. Да ли такав став може допринети срећном браку? Наравно да не може. Апостол Павле је хришћанима, укључујући и брачне парове, дао следећи мудар савет: ’Не радите ништа из свадљивости нити из себичности, него у понизности сматрајте друге већима од себе и гледајте с личним занимањем не само на своје сопствене интересе него и на интересе других‘ (Филипљанима 2:3, 4).

6. Како љубав према новцу може поткопати брак?

6 Љубав према новцу може довести до раскола између мужа и жене. Павле је упозорио: „Они који су одлучили да се обогате падају у искушење и замку и у многе безумне и штетне жеље, које гурају људе у уништење и пропаст. Јер је љубав према новцу корен свих штетних ствари, и тежећи за том љубављу неки су одвучени од вере и проболи су себе многим болима“ (1. Тимотеју 6:9, 10). Нажалост, у многим браковима се показало колико је истинито ово упозорење. Покушавајући да се обогате, многи људи занемарују потребе свог брачног друга, укључујући и основну потребу за емотивном подршком и сталним, блиским пријатељством.

7. Какво понашање може водити до нелојалности брачном другу?

7 Павле је такође рекао да ће неки у овим последњим данима бити „нелојални, без природне наклоности, неприступачни за било какав договор“. Брачни завет је свечано обећање које треба да води до трајне заједнице, а не до преваре (Малахија 2:14-16). Међутим, неки су почели да гаје неприкладна осећања према особи која није њихов брачни друг. Једна жена која има нешто више од 30 година и коју је муж напустио, објашњава да је он, чак и пре него што је отишао, био превише присан и љубазан с другим женама. Пропустио је да схвати да такво понашање не приличи једном ожењеном мушкарцу. Њу је то дубоко повредило и тактично је покушала да му скрене пажњу на опасност којој се излаже. Он је и поред свега тога починио прељубу. Иако је био љубазно упозорен, није желео да послуша. Поступао је непромишљено и ухватио се у замку (Пословице 6:27-29).

8. Шта може довести до прељубе?

8 Библија сасвим јасно упозорава на прељубу! „Ко чини прељубу са женом безуман је; тако ради онај који пропаст своју тражи“ (Пословице 6:32). До прељубе обично не дође изненада. Као што је библијски писац Јаков указао, особа почини прељубу тек након што је размишљала о томе (Јаков 1:14, 15). Она постепено престаје да буде лојална свом брачном другу коме се заветовала на доживотну верност. Исус је рекао: „Чули сте да је било речено: ’Не учини прељубу.‘ А ја вам кажем да је свако ко стално гледа неку жену тако да осећа страст према њој већ учинио с њом прељубу у свом срцу“ (Матеј 5:27, 28).

9. Који се мудар савет налази у Пословицама 5:18-20?

9 Мудра и лојална особа поступаће у складу са следећим подстреком из Пословица: „Благословен извор твој ти био, радост твоја била теби жена твоје младости. Била ти она кошута љубави, срна пуна нежности. Увек био њеном лепотом занесен, и љубављу њеном увек ти заљубљен. И зашто би, сине, за туђом се занео, непознатој недра ти грлио?“ (Пословице 5:18-20).

Не жури у брак

10. Зашто је мудро издвојити довољно времена да се упозна будући брачни друг?

10 Проблеми у браку могу настати када се две особе прерано одлуче на тај корак. Можда су премлади и неискусни. Можда нису издвојили довољно времена да се упознају — да виде шта воле а шта не воле, какви су им циљеви у животу и из какве породице потичу. Мудро је да особа буде стрпљива и да остави довољно времена да упозна особу с којом ће можда ступити у брак. Размисли о Исаковом сину Јакову. Он је за свог будућег таста морао да ради седам година пре него што му је било допуштено да се ожени Рахелом. Био је спреман на то зато што су се његова осећања заснивала на правој љубави, а не само на физичкој привлачности (Постање 29:20-30).

11. (а) До каквог споја долази у браку? (б) Зашто је у браку веома важно мудро користити дар говора?

11 Брак је много више од романтичне везе. Брак спаја две особе из различитих породица, различитих личности, емотивне грађе и често различитог образовања. Понекад долази до спајања две културе и чак два језика. Чак и ако није посреди ништа од претходно реченог, брак уједињује две особе које могу имати различита мишљења о многим стварима. Таква мишљења су такође део брачне заједнице. Своје мишљење можемо изразити на различите начине — можемо непрестано критиковати и жалити се или пак можемо бити охрабрујући и изграђујући. Својим речима можемо или повредити или излечити свог брачног друга. Непромишљен говор може довести до затегнутих односа у браку (Пословице 12:18; 15:1, 2; 16:24; 21:9; 31:26).

12, 13. Које је реално гледиште о браку које треба да имамо?

12 Стога, мудро је да особа издвоји време како би заиста упознала особу с којом ће можда ступити у брак. Једна сестра која је у браку већ дуги низ година, једном је рекла: „Када посматраш особу с којом ћеш можда ступити у брак, размишљај о отприлике десет основних ствари које би волео да видиш код те особе. Ако има само седам, питај се: ’Да ли сам спреман да пређем преко те три које нема? Да ли ћу сваки дан моћи да толеришем те недостатке?‘ Ако почнеш да сумњаш, застани и поново размисли.“ Наравно, мораш бити реалан. Ако желиш да ступиш у брак, буди свестан да никада нећеш наћи савршеног брачног друга. Уосталом, ни особа с којом ћеш на крају ступити у брак није нашла савршеног партнера! (Лука 6:41).

13 Брак подразумева жртве. Павле је то нагласио када је рекао: „Желим да сте без бриге. Неожењени се брине за Господове ствари, како да угоди Господу. А ожењени се брине за ствари света, како да угоди својој жени, и подељен је. Осим тога, неудата жена, и девица, брине се за Господове ствари, како би била света и у телу и у духу. Међутим, удата жена брине за ствари света, како да угоди свом мужу“ (1. Коринћанима 7:32-34).

Зашто се неки бракови распадају

14, 15. Шта може довести до слабљења брачних веза?

14 Једна хришћанка је недавно доживела трауму коју развод носи са собом, када ју је муж напустио после 12 година брака и ступио у везу с другом женом. Да ли је приметила нешто што је могло указати да ће доћи до тога? Она објашњава: „Више се није молио. Налазио је слабе изговоре да не оде на састанак и у службу. Тврдио је да је или презаузет или сувише уморан да би био са мном. Није разговарао са мном. Престали смо да причамо о духовним стварима. Било ми га је жао. Више није био онај човек за ког сам се удала.“

15 И многе друге особе кажу да су приметиле сличне знаке, као што су запостављање личног проучавања Библије, молитве и хришћанских састанака. Другим речима, многи који су на крају напустили свог брачног друга допустили су да им ослаби однос с Јеховом. Због тога више нису имали јасан духовни поглед на ствари. Јехова за њих више није био живи Бог. Обећани нови свет праведности престао је да буде нешто реално. У неким случајевима, до тог духовног пада је дошло чак и пре него што је неверни партнер ступио у везу с другом особом (Јеврејима 10:38, 39; 11:6; 2. Петрова 3:13, 14).

16. Шта јача брак?

16 С друге стране, један веома срећан пар успех свог брака приписује снажној духовној вези. Они се моле заједно и проучавају заједно. Муж каже: „Библију читамо заједно. У службу идемо заједно. Уживамо у томе да нешто радимо заједно.“ Поука је сасвим јасна: Добар однос с Јеховом умногоме ће допринети чврстини брака.

Буди реалан и комуницирај

17. (а) Које две ствари доприносе томе да брак буде успешан? (б) Како је Павле описао хришћанску љубав?

17 Постоје још две ствари које доприносе томе да брак буде успешан: хришћанска љубав и комуникација. Када су две особе заљубљене тада једна другој лако прелазе преко грешака. Пар може ступити у брак с превеликим очекивањима, можда због онога што су читали у љубавним романима или гледали у филмовима. Међутим, обоје се на крају ипак морају суочити с реалношћу. Тада мање грешке или неке навике које помало сметају могу постати велики проблем. Ако дође до тога, хришћани треба да испољавају плод духа, а један део тог плода је љубав (Галатима 5:22, 23 ). Љубав заиста има велику моћ — али не романтична већ хришћанска љубав. Павле је за хришћанску љубав рекао да је ’дуготрпљива и добра, да не тражи сопствене користи, не раздражује се. Не води евиденцију о злу. Све подноси, све верује, свему се нада, све трпи‘ (1. Коринћанима 13:4-7). Јасно је да права љубав оставља простора за људске слабости. Она не очекује савршенство (Пословице 10:12).

18. Како комуникација може ојачати брак?

18 Комуникација је такође веома важна. Без обзира на то колико су дуго у браку, брачни другови треба да разговарају и да заиста слушају једно друго. Један муж каже: „Отворено, али на пријатељски начин кажемо како се осећамо.“ Муж и жена током година науче да слушају не само оно што се каже већ и оно што се не каже. Другим речима, како године пролазе, срећан брачни пар учи да разабере и неизражене мисли и неизречена осећања. Неке жене кажу да их мужеви у суштини не слушају. С друге стране мужеви се жале да њихове жене увек желе да причају када није време за то. За комуникацију је неопходно саосећање и разумевање. Добра комуникације користи и мужу и жени (Јаков 1:19).

19. (а) Зашто може бити тешко извинити се? (б) Шта ће нас мотивисати да се извинимо?

19 У комуникацију понекад спада и извињење. То није увек лако. Потребна је понизност да би се признале грешке. Али колико је то само важно у браку! Искреним извињењем може се изгладити нека несугласица која би у будућности могла да доведе до сукоба. Такође, оно ће утрти пут за искрено опраштање и проналажење решења за проблем. Павле је рекао: „Подносите један другога и спремно опраштајте један другоме ако неко има разлог за притужбу на некога. Баш као што је Јехова драговољно опростио вама, тако чините и ви. А поред свега тога, обуците се у љубав, јер је она савршена веза јединства“ (Колошанима 3:13, 14).

20. Како хришћанин треба да се опходи са својим брачним другом било да су сами или у присуству других?

20 У браку је важна и узајамна подршка. Муж и жена који су хришћани треба да верују једно другом и да се ослањају једно на друго. Нико не треба да омаловажава другога нити да на неки други начин поткопава његово самопоуздање. Треба да с љубављу похваљујемо свог брачног друга, а не да га оштро критикујемо (Пословице 31:28б). Свакако га нећемо понижавати чинећи га предметом неозбиљних и непромишљених шала (Колошанима 4:6). Таква узајамна подршка се јача редовним изразима наклоности. Један додир и тиха нежна реч могу пренети следећу поруку: „Још увек те волим. Драго ми је што си са мном.“ То су само неки од фактора који могу утицати на брак и који могу допринети да брак буде успешан у данашњем свету. Има их још и у следећем чланку ћемо размотрити још неке библијске смернице о томе шта учинити да брак буде успешан. a

[Фуснота]

a За више информација, види публикацију Тајна породичне среће, коју су издали Јеховини сведоци.

Можеш ли објаснити?

• Који су неки фактори који могу поткопати брак?

• Зашто није мудро журити у брак?

• Како духовност утиче на брак?

• Који фактори помажу да брак буде стабилан?

[Питања за разматрање]

[Слика на 12. страни]

Брак је много више од романтичне везе

[Слике на 14. страни]

Добар однос с Јеховом помаже брачном пару да има успешан брак