Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Верни у кушњама“

„Верни у кушњама“

„Верни у кушњама“

ПОЧЕТКОМ априла 1951. моћна совјетска влада изненада је напала групу недужних хришћана из западног дела Совјетског савеза — Јеховине сведоке. На хиљаде породица — укључујући и малу децу, трудне жене и старије особе — биле су укрцане у теретне вагоне и послате у Сибир, што је укључивало напоран пут који је трајао 20 дана. Били су трајно прогнани и присиљени да живе у суровим, примитивним условима.

У априлу 2001, у Москви је обележена 50-годишњица овог историјског догађаја објављивањем видео-касете која документује угњетавање Јеховиних сведока у Совјетском савезу које је трајало деценијама. У овом документарном филму, историчари и очевици причају како су Сведоци опстали, па чак и напредовали упркос огромном притиску.

Овај документарни филм, Верни у кушњама — Јеховини сведоци у Совјетском савезу, до сада су одгледали милиони људи у Русији и другде, и он је изазвао позитивне коментаре историчара и јавности уопште. Следе изјаве двојице професора из Русије, који живе у области где је већина породица Сведока била депортована.

„Веома сам уживао у овом филму. Увек сам имао лепо мишљење о члановима ваше религије, али након што сам одгледао филм, имам још боље мишљење о вама. Филм је веома професионално урађен! Посебно ми се допада то што се свакој особи која се појављује у филму поклања посебна пажња. Иако сам православац и не намеравам да променим религију, одушевљен сам Сведоцима. Волео бих да имамо ову касету на нашем факултету. Моје колеге и ја одлучили смо да је покажемо студентима и да је укључимо у наставни план“ (професор Сергеј Николајевич Рубтсов, декан факултета историјских наука на Државном педагошком универзитету у Иркутску у Русији).

„Поздрављам објављивање овог филма. Када неко снима филм о угњетавању, увек је тешко развити причу логичним редоследом. Али ви сте то успели да учините. Молим вас да ми донесете још ваших филмова“ (професор Сергеј Иљич Кузњецов, декан факултета историјских наука на Државном универзитету у Иркутску у Русији).

Јеховини сведоци који живе у Сибиру такође су показали велико цењење за овај документарни филм. Следе неки примери тога како су они реаговали.

„Током времена када су се одигравали догађаји описани у овом филму, многи у Русији били су погрешно информисани о делу Јеховиних сведока. Али након што одгледају филм, они могу видети да наша организација није нека секта, као што су пре мислили. Неки који су недавно постали Сведоци кажу: ’Нисмо могли ни замислити да живимо и радимо раме уз раме с хришћанском браћом која су тако много претрпела!‘ Након што је одгледао филм, један Сведок је изразио жељу да постане пуновремени проповедник“ (Ања Вовчук, која је била изгнана у Сибир).

„Када је у филму приказана тајна полиција како куца Сведоцима на врата, најежио сам се. Исто тако су куцали на наша врата, и сећам се како је мајка говорила: ’Вероватно је негде избио пожар.‘ Филм ме је такође подсетио на то да су многи Сведоци патили више него ја. Све ове информације дају нам још већу снагу и подстрек да наставимо да служимо Јехови“ (Степан Вовчук, који је био изгнан у Сибир).

„Ја сам дете изгнаних Сведока. Зато сам мислио да сам већ довољно чуо о тим временима. Али након што сам одгледао филм, схватио сам да практично ништа нисам знао о томе. Док сам слушао интервјуе, сузе су ми навирале на очи. Сада та искуства за мене више нису само приче, већ реалност. Филм је учврстио мој однос с Богом и помогао ми је да се припремим за будуће тешкоће“ (Владимир Коваш, Иркутск).

„На мене је овај филм оставио снажнији утисак него писани извештај. Док сам гледала и слушала интервјуе с браћом, осећала сам као да заједно с њима проживљавам све то. Пример брата који је, док је био у затвору, својим ћеркицама цртао разгледнице покренуо ме је да дам све од себе како бих с библијском истином допрла до срца своје деце. Хвала вам! Захваљујући овом филму, Јеховини сведоци у Русији више него икада осећају да су део Јеховине организације која постоји широм света“ (Татјана Калина, Иркутск).

„На овај филм се сасвим сигурно може применити изрека: ’Слика вреди хиљаду речи.‘ Филм је тако жив, тако реалан, тако близак нама! Када сам га одгледала, требало ми је доста времена да размишљам о њему. Филм ми је помогао да се уживим у оно што су доживели изгнани Сведоци. Сада када упоредим своје околности с њиховим, другачије гледам на данашње проблеме“ (Лидија Беда, Иркустск).

Касета Верни у кушњама до сада је објављена на 25 језика и у целом свету је наишла на добар одзив. a Цео документарни филм емитован је на телевизијским станицама у Санкт Петербургу, Омску и другим градовима у Русији, као и у Виници, Керчу, Мелитопољу и Лавову у Украјини. Такође је била награђена од стране међународне филмске комисије.

Снага поруке коју преноси овај документарни филм јесте у примерима на хиљаде обичних људи који су показали изузетну храброст и духовну снагу током дугих година прогонства. Јеховини сведоци у Совјетском савезу стварно су се показали верни у кушњама. Ако бисте волели да погледате овај документарни филм, Јеховиним сведоцима ће бити драго да вам то омогуће. Молимо вас ступите у контакт са Сведоцима у вашем крају.

[Фуснота]

a Ова видео-касета је доступна на бугарском, грчком, данском, енглеском, индонежанском, италијанском, јапанском, кантонском, корејском, литванском, мандаринском, мађарском, немачком, норвешком, пољском, румунском, руском, словачком, словеначком, финском, француском, холандском, чешком, шведском и шпанском.

[Извор слике на 8. страни]

Стаљин: U.S. Army photo

[Извор слике на 9. страни]

Стаљин: U.S. Army photo