Пређи на садржај

Пређи на садржај

Мудро вођство за брачне парове

Мудро вођство за брачне парове

Мудро вођство за брачне парове

„Жене нека буду подложне својим мужевима као Господу. Мужеви, волите своје жене“ (ЕФЕШАНИМА 5:22, 25).

1. Које је исправно гледиште о браку?

 ИСУС је рекао да је брак заједница коју је основао Бог и у којој су муж и жена „једно тело“ (Матеј 19:5, 6). Ту се ради о две различите личности које уче да развијају заједничка интересовања и које заједно раде на остварењу истих циљева. Брак је доживотна заједница, а не неки неформални споразум који се може лако раскинути. У многим земљама није тешко развести се, али хришћани на брак гледају као на нешто свето. Он се може окончати само уколико постоји крајње озбиљан разлог за то (Матеј 19:9).

2. (а) Која помоћ стоји на располагању брачним паровима? (б) Зашто је важно настојати да брак буде успешан?

2 Једна брачна саветница је рекла: „У добром браку непрестано долази до промена јер се брачни парови суочавају с новим одлукама и проблемима. Надаље, они прихватају помоћ која им је на располагању у сваком раздобљу живота.“ Када се ради о брачном пару хришћана, та помоћ обухвата мудре савете из Библије, подршку сухришћана, као и присан однос с Јеховом који се негује путем молитве. Успешан брак опстаје и како године пролазе доноси радост и задовољство и мужу и жени. Што је још важније, доноси част Јехови Богу, Оснивачу брака (Постање 2:18, 21-24; 1. Коринћанима 10:31; Ефешанима 3:15; 1. Солуњанима 5:17).

Опонашај Исуса и његову скупштину

3. (а) У кратким цртама објасни који је савет Павле дао брачним паровима? (б) Који је изврстан пример оставио Исус?

3 Апостол Павле је пре две хиљаде година хришћанима дао следећи мудар савет: „Као што је скупштина подложна Христу, тако нека буду и жене својим мужевима у свему. Мужеви, волите своје жене, као што је и Христ волео скупштину и себе предао за њу“ (Ефешанима 5:24, 25). Заиста одговарајућа поређења! Понизне хришћанке које су подложне својим мужевима опонашају скупштину, јер признају начело поглаварства и држе га се. Верни мужеви који показују љубав према својим женама, како у повољним тако и у неповољним околностима, доказују да тесно следе Христов пример када је у питању љубав према скупштини и брига о њој.

4. Како муж може да следи Исусов пример?

4 Хришћански мужеви су поглавари породице, али и они имају поглавара, Исуса (1. Коринћанима 11:3). Стога, као што је Исус бринуо о скупштини, тако и мужеви с љубављу брину о духовним и физичким потребама породице, чак и ако то подразумева да он сам треба нешто да жртвује. Добробит породице стављају испред својих жеља и склоности. Исус је рекао: „Све, дакле, што желите да људи чине вама, тако чините и ви њима“ (Матеј 7:12). Ово начело посебно се односи на брак. Павле је то потврдио када је рекао: „Мужеви треба да воле своје жене као своја тела... нико никада није омрзнуо своје тело; него га храни и негује“ (Ефешанима 5:28, 29). Мушкарац треба да брине о својој супрузи исто онако савесно као што би бринуо о себи.

5. Како супруге могу опонашати хришћанску скупштину?

5 Побожне супруге гледају на хришћанску скупштину као на узор. Када је Исус био на земљи, његови следбеници су спремно напустили свој пређашњи начин живота и следили га. Били су му подложни и после његове смрти, и права хришћанска скупштина је у протеклих скоро 2 000 година остала подложна Исусу и следила га у сваком погледу. Слично томе, хришћанке не омаловажавају своје мужеве нити занемарују библијско уређење поглаварства у браку. Уместо тога, оне подржавају своје мужеве и подложне су им, сарађују с њима и тиме их храбре. Када и муж и жена на тај начин поступају у духу љубави, њихов брак ће заиста бити успешан и обоје ће пронаћи задовољство у њему.

Живите с њима

6. Који је савет Петар дао мужевима, и зашто је тај савет важан?

6 Апостол Петар је такође дао савет брачним паровима, с тим што су његове речи упућене првенствено мужевима. Он је рекао: „Живите [са својим женама] према спознању, додељујући им част као слабијем, женском суду, јер сте и ви с њима наследници незаслуженог дара живота, да ваше молитве не наиђу на препреку“ (1. Петрова 3:7). Колико је овај савет озбиљан може се видети из последњих речи тог стиха. Ако муж не додељује част својој жени, то утиче на његов однос с Јеховом. Његове молитве ће наићи на препреку.

7. Како муж треба да исказује част својој жени?

7 Како онда мужеви могу додељивати част својим женама? Додељивати жени част значи опходити се с њом с љубављу, поштовањем и достојанством. Такво љубазно опхођење са женом многима је деловало страно. Један грчки изучавалац пише: „Према римском закону жене нису имале никаква права. Законски гледано, она је увек била дете... Била је потпуно подложна мужу и потпуно препуштена њему на милост и немилост.“ У каквој је то супротности са хришћанским учењима! Хришћанин је исказивао част својој супрузи. Односио се према њој у складу са хришћанским начелима, а не по личном нахођењу. Штавише, опходио се с њом „према спознању“, узимајући у обзир да је слабији суд.

У ком смислу ’слабији суд‘?

8, 9. У којим су погледима жене једнаке с мушкарцима?

8 Када је рекао да је жена ’слабији суд‘, Петар није хтео да каже да су жене слабије од мушкараца у интелектуалном или духовном погледу. Истина, многи мушкарци имају предности у скупштини које жене не могу имати и оне су у породици подложне својим мужевима (1. Коринћанима 14:35; 1. Тимотеју 2:12). Па ипак, од свих, како од мушкараца тако и од жена, тражи се иста вера, истрајност, као и поступање у складу с високим моралним мерилима. И као што је Петар рекао, и муж и жена су „наследници незаслуженог дара живота“. Када се ради о спасењу, пред Јеховом Богом имају једнак положај (Галатима 3:28). Петар је писао помазаним хришћанима из првог века. Зато је подсетио хришћанске мужеве да као „сунаследници Христови“ они и њихове жене имају исту небеску наду (Римљанима 8:17). Једног дана ће у Божјем небеском Краљевству обоје служити као свештеници и краљеви! (Откривење 5:10).

9 Помазане хришћанке свакако нису биле у подређеном положају у односу на своје помазане мужеве. И у принципу исто важи и за хришћане са земаљском надом. И мушкарци и жене из ’великог мноштва‘ перу своје хаљине и убељују их у Јагњетовој крви. И мушкарци и жене „дан и ноћ“ широм света хвале Јехову (Откривење 7:9, 10, 14, 15). И мушкарци и жене ишчекују „славну слободу Божје деце“, када ће се радовати ’правом животу‘ (Римљанима 8:21; 1. Тимотеју 6:19). Без обзира да ли су помазаници или друге овце, сви хришћани заједно служе Јехови као „једно стадо“ под „једним пастиром“ (Јован 10:16). Заиста добар разлог да хришћански мужеви и жене исказују дужну част једно другом!

10. У ком су смислу жене ’слабији суд‘?

10 У ком су онда погледу жене ’слабији суд‘? Можда је Петар мислио на чињеницу да су жене углавном ситније грађе и да су у физичком смислу слабије од мушкараца. Сем тога, жене имају предивну предност да рађају децу, премда је то због несавршености тешко и болно. Жене које су у добу када могу да рађају децу редовно имају физичке тегобе. Свакако да им је потребна посебна пажња и брига када имају те тегобе, као и током трудноће и након исцрпљујућег порођаја. Муж који додељује част својој жени, тако што јој пружа подршку која јој је потребна, умногоме ће допринети успеху брака.

У религиозно раздељеном дому

11. У ком смислу брак може бити успешан чак и ако муж и жена нису исте религије?

11 Међутим, како се треба поставити ако брачни другови имају различита религиозна уверења зато што је неко време након ступања у брак један од њих прихватио хришћанску истину а други није? Да ли такав брак може бити успешан? Многа искуства показују да може. Муж и жена с различитим религиозним уверењима још увек могу имати успешан брак у том смислу што тај брак може бити трајан и донети срећу и једној и другој страни. Поред тога, тај брак још увек важи у Јеховиним очима и они су још увек „једно тело“. Зато се хришћанима саветује да, уколико брачни друг пристаје на то, остану с њим иако не дели њихова религиозна веровања. И њихова деца, уколико их имају, извући ће корист из примера верног родитеља који је хришћанин (1. Коринћанима 7:12-14).

12, 13. У складу с Петровим саветом, како хришћанке могу помоћи мужевима који не деле њихова веровања?

12 Петар је дао љубазан савет хришћанкама које живе у религиозно раздељеном дому. Начела која се налазе у његовим речима могу се применити и на хришћане који су у истој ситуацији. Он је написао: „Жене, будите подложне својим мужевима, да би, ако неки и нису послушни речи, били придобијени без речи понашањем својих жена, кад буду очевици вашег честитог понашања с дубоким поштовањем“ (1. Петрова 3:1, 2).

13 Похвално је кад жена тактично може да објасни мужу своја веровања. Међутим, шта она може да уради ако он не жели да слуша? То је његов избор. И поред тога, није све изгубљено јер се и хришћанским понашањем даје снажно сведочанство. Многи мужеви који испрва нису били заинтересовани за религију своје жене, или су јој се чак противили, заузели су „исправан став према вечном животу“ након што су видели добро понашање своје жене (Дела апостолска 13:48). Чак и ако муж не прихвати хришћанску истину, понашање његове жене може оставити добар утисак на њега, што ће се повољно одразити на брак. Муж једне жене која је Јеховин сведок признао је да он никада не би могао да живи по њиховим високим мерилима. Па ипак, у писму које је послао једним новинама за себе је рекао да је „срећан супруг једне шармантне жене“ и искрено је похвалио своју супругу и друге Сведоке.

14. Како мужеви могу помоћи својим женама које не деле њихова веровања?

14 Многи мужеви који су хришћани и који су примењивали начела из Петровог савета такође су придобили своје жене својим понашањем. Жене су виделе како њихови мужеви постају одговорнији, како престају да троше новац на цигарете, алкохол и коцкање, и да више не користе ружне речи. Упознале су и друге чланове хришћанске скупштине. Импресионирала их је љубав која влада у хришћанском братству и то што су виделе међу браћом привукло их је Јехови (Јован 13:34, 35).

„Тајна особа срца“

15, 16. Каквим понашањем хришћанка може придобити мужа који не дели њена религиозна веровања?

15 Каквим се понашањем муж може придобити? Понашањем које је својствено правим хришћанкама. Петар каже: „Ваш украс нека не буде споља у плетењу косе и стављању златног накита нити у ношењу горњих хаљина, него нека то буде тајна особа срца у нераспадљивом руху тихог и благог духа, који је од велике вредности у Божјим очима. Јер су се тако некада украшавале и свете жене које су се уздале у Бога, и биле подложне својим мужевима, као што је Сара била послушна Аврахаму, називајући га ’господарем‘. А ви сте постале њена деца, ако чините добро и не бојите се ничега што изазива страх“ (1. Петрова 3:3-6).

16 Петар саветује хришћанке да се не ослањају на спољашњи изглед. Уместо тога, њен муж треба да запази како су библијска учења утицала на њене особине. Треба да види нову личност на делу. Можда ће то упоредити с тим каква је његова жена била раније (Ефешанима 4:22-24). Сигурно ће му се допасти ’тих и благ дух‘. Такав дух не само што ће се допасти мужу већ је и „од велике вредности у Божјим очима“ (Колошанима 3:12).

17. Како Сара представља изврстан пример за хришћанке?

17 На Сару се указује као на пример који удате хришћанке могу да опонашају без обзира на то да ли су им мужеви у вери или не. Сара је несумњиво на Аврахама гледала као на поглавара. Чак га је и у срцу називала ’господарем‘ (Постање 18:12). Међутим, то за њу није било понижење. Она је била духовно зрела жена с јаком вером у Јехову. Она је део ’великог облака сведока‘ чији пример вере треба да нас покрене да „са истрајношћу трчимо трку која стоји пред нама“ (Јеврејима 11:11; 12:1). За хришћанке није понижавајуће да буду као Сара.

18. Која начела треба примењивати у религиозно раздељеном дому?

18 Треба задржати на уму да је и у религиозно раздељеном дому муж још увек поглавар. Уколико је он у истини, поштоваће веровања своје супруге и истовремено неће компромитовати своју веру. Уколико је жена у истини, ни она неће компромитовати своју веру (Дела апостолска 5:29). Али неће се ни опирати поглаварству свог мужа. Поштоваће његов положај и остаће под ’законом свог мужа‘ (Римљанима 7:2).

Мудро вођство Библије

19. Који су неки притисци који могу довести до затегнутих односа у браку, али како је могуће одупрети се тим притисцима?

19 Много тога данас може довести до затегнутих односа у браку. Неки мужеви занемарују своје одговорности. Неке жене одбијају да прихвате поглаварство свог мужа. У неким браковима један брачни друг злоставља другог. Надаље, економски притисци, људска несавршеност и овај свет у ком су мерила вредности поремећена и где се унапређује неморал, стављају на испит лојалност хришћана. Па ипак, хришћани који се у свим ситуацијама држе библијских начела добијају Јеховин благослов. Ствари теку боље чак и када само једна страна примењује библијска начела. Штавише, Јехова воли и подржава своје слуге које и поред тешких околности остају верне свом брачном завету. Он не заборавља њихову лојалност (Псалам 18:26; Јеврејима 6:10; 1. Петрова 3:12).

20. Који је савет Петар дао свим хришћанима?

20 Након што је посаветовао мушкарце и жене који су у браку, апостол Петар је закључио са срдачним охрабрењем. Он је рекао: „На крају, будите сви сложних мисли, показујте саосећање, имајте братску наклоност, будите нежно самилосни, понизни у мислима, не враћајте зло за зло ни увреду за увреду, већ, напротив, благосиљајте, јер сте на тај пут позвани, да бисте наследили благослов“ (1. Петрова 3:8, 9). Ово је заиста мудар савет за све, а нарочито за брачне парове!

Да ли се сећаш?

• Како хришћански мужеви опонашају Исуса?

• Како хришћанске жене опонашају скупштину?

• Како мужеви могу исказивати част својој жени?

• Шта је најбоље да ради хришћанка чији муж не дели њена веровања?

[Питања за разматрање]

[Слика на 16. страни]

Хришћанин воли своју жену и брине о њој

Хришћанка поштује свог мужа и исказује му част

[Слика на 17. страни]

За разлику од римског закона, према хришћанским учењима од мужа се захтевало да исказује част својој жени

[Слика на 18. страни]

И мушкарци и жене из ’великог мноштва‘ ишчекују вечни живот у Рају

[Слика на 20. страни]

Сара је сматрала Аврахама својим господарем