Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како Исус Христ утиче на вас?

Како Исус Христ утиче на вас?

Како Исус Христ утиче на вас?

У СВЕТЛУ онога о чему се говори у претходном чланку, има ли икакве сумње да су Исусова учења утицала на читаво човечанство? Међутим, важно је да се запитамо: „Како Исусова учења утичу на мене лично?“

Исусова учења се дотичу многих тема. Његове вредне поуке могу утицати на сваки аспект вашег живота. Хајде да видимо шта је Исус научавао када је у питању постављање приоритета у животу, развијање пријатељства с Богом, успостављање добрих међуљудских односа, решавање проблема и уздржавање од насиља.

Постављање приоритета у животу

Брзи темпо живота који је карактеристичан за данашње време одузима нам толико времена и енергије да за духовне ствари често немамо времена. Размотримо пример једног човека који има нешто више од двадесет година, кога ћемо звати Џери. Премда ужива да разговара о духовним стварима и цени оно што може да научи из таквих разговора, пожалио се: „Једноставно немам времена да редовно водим такве разговоре. Радим шест дана у седмици. Недеља ми је једини слободан дан. Након што обавим све оно што морам, ја сам преморен.“ Ако се налазите у сличној ситуацији, можете извући корист из онога чему је Исус поучавао у својој Проповеди на гори.

Мноштву које се окупило да би га слушало, Исус је рекао: „Не брините се за своје душе, шта ћете јести или шта ћете пити, или за своје тело, шта ћете обући. Зар не значи душа више од хране и тело од одеће? Пажљиво посматрајте птице небеске, јер оне не сеју нити жању нити скупљају у житнице; а ипак их ваш небески Отац храни. Зар ви не вредите више од њих?... Зато никада немојте да се бринете и не говорите: ’Шта ћемо јести?‘ или: ’Шта ћемо пити?‘ или: ’Шта ћемо обући?‘ Јер за свим тим жељно теже нације. Јер ваш небески Отац зна да вам је све то потребно. Стално, дакле, тражите најпре краљевство и Божју праведност, а све ће вам се ово друго додати“ (Матеј 6:25-33). Шта учимо из тога?

Исус није хтео да каже да треба да занемаримо своје физичке потребе и потребе чланова наше породице. У Библији стоји: „Ако се неко не брине за своје, а нарочито за своје укућане, одрекао се вере и гори је од онога без вере“ (1. Тимотеју 5:8). Међутим, Исус је обећао да ће се Бог побринути за наше потребе ако поставимо исправне приоритете и духовне ствари ставимо на прво место. Исусова поука тиче се постављања приоритета. Слеђење овог савета води до среће, јер „срећни су они који су свесни својих духовних потреба“ (Матеј 5:3).

Развијање пријатељства с Богом

Они који су свесни својих духовних потреба увиђају колико је важно изградити добар однос с Богом. Како стичемо добар однос с неким? Зар не тако што се трудимо да боље упознамо ту особу? Морамо издвајати време како бисмо сазнали нешто више о њеним гледиштима, ставовима и способностима, о томе шта је постигла у животу, шта воли а шта не воли. Пријатељство с Богом развија се на сличан начин. Потребно је да имамо тачно спознање о њему. Када се молио Богу у вези са својим ученицима, Исус је рекао: „Ово значи вечни живот, да усвајају спознање о теби, једином истинитом Богу, и о ономе кога си послао, Исусу Христу“ (Јован 17:3). Заиста, да бисмо развили близак однос с Богом, морамо да га упознамо. Једини извор таквог спознања јесте Божја надахнута Реч, Библија (2. Тимотеју 3:16). Морамо одвојити време да је проучавамо.

Међутим, спознање само по себи није довољно. Исус је у истој молитви за своје ученике рекао: „Држали су твоју реч“ (Јован 17:6). Поред тога што стичемо спознање о Богу, треба и да поступамо у складу с оним што смо научили. Како бисмо другачије могли да постанемо Божји пријатељи? Можемо ли заиста очекивати да наше пријатељство с неком особом буде све чвршће ако намерно поступамо на начин који се супроти њеним ставовима и начелима? Дакле, Божје гледиште и његова начела треба да управљају свим нашим корацима у животу. Размотрите како се два његова начела примењују у односу с другим људима.

Успоставити добре односе с другима

Једном приликом је Исус испричао кратку причу како би пружио вредну поуку о међуљудским односима. Причао је о краљу који је желео да среди рачуне са својим слугама. Међутим, један од њих је имао огроман дуг и није могао да га врати. Господар је наредио да се тај човек, заједно с његовом женом и децом, прода и да се тако врати дуг. Дужник је пао пред њега и преклињао га: „Буди стрпљив са мном и све ћу ти вратити.“ Покренут сажаљењем, господар му је поништио дуг. Међутим, када је тај роб отишао, наишао је на једног свог друга роба који му је дуговао нешто мало новца и захтевао је од њега да му то врати. Иако га је његов друг роб преклињао за милосрђе, он га је бацио у затвор док не врати све што дугује. Када је краљ то чуо, веома се разљутио. „Зар није требало да се и ти смилујеш на свог друга, као што сам се и ја смиловао на тебе?“, упитао га је. Зато је роба који није хтео да опрости бацио у затвор док не врати све што је дуговао. Исус је истакао поуку ове приче следећим речима: „Исто тако ће и мој небески Отац поступити с вама ако од срца не опростите свако своме брату“ (Матеј 18:23-35).

Као несавршени људи, ми много грешимо. Никада нећемо моћи вратити Богу огроман дуг који имамо због тога што грешимо против њега. Једино што можемо јесте да тражимо његов опроштај. Јехова Бог је спреман да нам опрости све наше грешке под условом да ми опраштамо нашој браћи грехе које су учинили против нас. Каква снажна поука! Исус је поучио своје следбенике да се моле: „Опрости нам дугове наше, као што смо и ми опростили дужницима својим“ (Матеј 6:12).

Решавати проблеме у самом корену

Исус је био стручњак што се тиче разумевања људске природе. Његови савети за решавање проблема продиру у саму њихову срж. Размотрите два примера.

„Чули сте да је онима из древних времена било речено: ’Не убиј; а ко убије, одговараће пред судом.‘“, рекао је Исус. „А ја вам кажем да ће свако ко се стално гневи на свог брата одговарати пред судом“ (Матеј 5:21, 22). Исус је овде показао да, што се тиче убиства, срж проблема није у самом чину насиља, већ много дубље. Проблем је у ставу који се развија у срцу убице. Кад људи не би дозвољавали мржњи и бесу да расту у њима, не би ни долазило до насиља. Колико би се крвопролића избегло кад би људи примењивали ово учење!

Запазите како Исус разоткрива шта је корен још једног проблема који наноси велики бол. Обратио се мноштву речима: „Чули сте да је било речено: ’Не учини прељубу.‘ А ја вам кажем да је свако ко стално гледа неку жену тако да осећа страст према њој већ учинио с њом прељубу у свом срцу. Ако те твоје десно око наводи на спотицање, ископај га и баци од себе“ (Матеј 5:27-29). Исус је објаснио да срж проблема није у самом неморалном понашању, већ много дубље. Проблем лежи у ономе што претходи таквом понашању — у неморалним жељама. Ако особа одбија да потхрањује неисправне жеље и ако их ’ископа‘ из свог ума, неће ни доћи до неморала.

„Врати свој мач на његово место“

У ноћи када је Исус био издат и ухапшен, један од његових ученика је потегао мач да би га одбранио. Исус му је заповедио: „Врати свој мач на његово место, јер сви који се за мач хватају од мача ће и погинути“ (Матеј 26:52). Следећег јутра, Исус је рекао Понтију Пилату: „Моје краљевство није део овог света. Кад би моје краљевство било део овог света, моји поданици би се борили да не будем предат Јеврејима. Али моје краљевство није одавде“ (Јован 18:36). Да ли је ово учење непрактично?

Како су рани хришћани гледали на то што је Исус научавао да се не прибегава насиљу? У књизи The Early Christian Attitude to War стоји: „Будући да су [Исусова учења] осудила сваку врсту насиља и повређивања других, било је јасно да је учествовање у рату неисправно... Рани хришћани су се тесно држали Исусових речи и дословно су схватили његова учења о благости и непружању отпора. За њих је њихова религија била исто што и мирољубивост; оштро су осудили рат због крвопролића које је носио са собом.“ Историја би сасвим сигурно била другачија да су се сви они који су тврдили да су хришћани држали овог учења!

Ви можете извући корист из свих Исусових учења

Исусова учења која смо разматрали веома су привлачна, једноставна и снажна. Човечанству би сигурно користило када би их сви знали и примењивали. a

Јеховиним сведоцима у вашем крају биће драго да вам помогну да сазнате како вам могу користити најмудрија учења која су се икада могла чути од једног човека. Срдачно вас позивамо да ступите у контакт с њима или да пишете на адресу наведену на 2. страни овог часописа.

[Фуснота]

a Ради детаљног разматрања свих Исусових учења, видите књигу Највећи човек који је икада живео, коју су издали Јеховини сведоци.

[Слика на 5. страни]

’Ваш небески Отац их храни‘

[Слика на 7. страни]

Исусова учења могу позитивно утицати на ваш живот