Пређи на садржај

Пређи на садржај

Млади који хвале Јехову имају испуњенији живот

Млади који хвале Јехову имају испуњенији живот

„Помоћ је мени од Јехове“

Млади који хвале Јехову имају испуњенији живот

„ЖЕЛИМ најбоље од живота!“ Тако је један тинејџер описао своја очекивања. Међутим, како млади стварно могу добити најбоље од живота? Библија отворено каже: „Опомени се [„Сећај се“, NW] творца свога у данима младости своје“ (Проповедник 12:3).

Нису само одрасли ти који треба да хвале и славе Јехову. Самуило, син Елкане и Ане, служио је Јехови у шатору још док је био дете (1. Самуилова 1:19, 20, 24; 2:11). Једна јеврејска девојчица је показала снажну веру у Јехову када је предложила сиријском војсковођи Наману да оде код пророка Јелисеја како би се излечио од губе (2. Краљевима 5:2, 3). У Псалму 148:7, 12 и дечацима и девојчицама се заповеда да хвале Јехову. a Са само 12 година, Исус се живо занимао за службу свом Оцу (Лука 2:41-49). Захваљујући поуци из Писма, неки дечаци који су видели Исуса у храму били су покренути да узвикну: „Спаси, молимо те, Сина Давидовог!“ (Матеј 21:15, 16).

Хваљење Јехове у данашње време

Данас се многи млади Јеховини сведоци поносе својим веровањима и одважно говоре о њима у школи и на другим местима. Размотри два примера.

Разред 18-годишње Стефани из Британије, дискутовао је о абортусу и другим етичким питањима. Професор је рекао да је абортус данас општеприхваћен и да ниједна девојка нема разлога да буде против тога. Када су се сви у разреду сложили с тим, Стефани је увидела да мора да брани свој став темељен на Библији. Прилика за то указала се када ју је професор упитао за мишљење. Иако је у почетку била напета, Стефани је искористила ту прилику да објасни своје гледиште темељено на Библији. Рекла је шта стоји у Изласку 21:22-24 и објаснила да Бог очигледно не одобрава абортус пошто ови стихови указују да је грех повредити нерођено дете.

Професор, који је такође и свештеник, никада раније није прочитао те стихове. Стефанино одважно сведочанство водило је до још много добрих разговора с друговима из разреда о разним темама. Једна девојка сада редовно прима Кулу стражару и Пробудите се!, а друге две девојке биле су на обласном конгресу Јеховиних сведока како би присуствовале Стефанином крштењу, које је симбол њеног предања Богу.

Шестогодишња Варета, која живи у Суринаму у Јужној Америци, искористила је прилику да прослави Бога када је њеној учитељици требала утеха из Писма. Пошто је три дана одсуствовала с посла, учитељица је питала ученике да ли знају зашто није радила. Одговорили су: „Били сте болесни, је л’ тако?“ „Нисам“, одговорила је учитељица. „Умрла ми је сестра, и због тога сам веома тужна. Зато морате да будете мирни.“

Тог послеподнева, док се њена мајка одмарала, Варета је листала старе часописе и гледала наслове. Пронашла је Кулу стражару од 15. јула 2001. с насловом „Има ли живота након смрти?“ Сва одушевљена, пробудила је маму и рекла јој: „Мама, мама, погледај! Пронашла сам часопис о смрти за моју учитељицу!“ Послали су учитељици часопис заједно с писмом у ком је Варета написала: „Ово је посебно за вас. У Рају ћете поново видети своју сестру јер Јехова никада не лаже. Он је обећао да ће бити рај, али не на небу, већ на земљи.“ Учитељица је изразила своју дубоку захвалност за утеху темељену на Библији коју су јој ови чланци пружили.

Градити за будућност

Јехова је ’срећан Бог‘ и жели да и млади буду срећни (1. Тимотеју 1:11). У његовој Речи стоји: „Уживај младићу за младости своје, и нек се весели срце твоје док си млад“ (Проповедник 12:1). Међутим, Јехова гледа даље и види дугорочан исход и доброг и лошег понашања. Зато његова Реч опомиње младе: „Опомени се [„Сећај се“, NW] творца свога у данима младости своје, пре него дођу зли дани и стигну године кад ћеш рећи: Немам уживања у њима“ (Проповедник 12:3).

Заиста, Јехова жели да млади у потпуности уживају у драгоценом дару живота. Ако се сећају Бога и хвале га, млади могу водити смисаон, испуњен живот. Чак и када се суоче са изазовима, могу с поуздањем рећи: „Помоћ је мени од Јехове“ (Псалам 121:2).

[Фуснота]

a Види Календар Јеховиних сведока за 2005, март и април.

[Истакнути текст на 9. страни]

„Хвалите Јехову са земље... момци и девојке!“— (ПСАЛАМ 148:7, 12).

[Оквир на 8. страни]

ЈЕХОВА ПОДРЖАВА МЛАДЕ

„Јер си ти надање моје, Јехова Боже, поуздање моје од младости моје“ — (Псалам 71:5).

„Живот твој он [Бог] добрима испуња и подмлађује те као орла“ — (Псалам 103:5).