Пређи на садржај

Пређи на садржај

Не живимо више за себе

Не живимо више за себе

Не живимо више за себе

„[Христ] је умро за све да они који живе не живе више за себе“ (2. КОРИНЋАНИМА 5:15).

1, 2. Која је библијска заповест покренула Исусове следбенике из првог века да савладају склоност ка себичности?

 БИЛА је то последња Исусова ноћ на земљи. За свега неколико сати он ће дати свој живот у корист свих оних који ће исказивати веру у њега. Исус је те ноћи својим верним апостолима рекао многе важне ствари. Између осталог, дао им је заповест у погледу једне особине по којој ће се познати његови следбеници. „Дајем вам нову заповест“, рекао је он, „да волите један другога; као што сам ја волео вас, да и ви волите један другога. По томе ће сви знати да сте моји ученици, ако имате љубав међу собом“ (Јован 13:34, 35).

2 Прави хришћани треба једни према другима да испољавају самопожртвовану љубав и да потребе суверника стављају испред својих. Не треба да оклевају чак ни да ’положе своју душу за своје пријатеље‘ (Јован 15:13). Како су се први хришћани одазвали на ту нову заповест? Тертулијан, писац из другог века, у свом чувеном делу Апологетика, цитирао је људе који су за хришћане рекли: ’Види како се воле и како су спремни чак и да умру једни за друге.‘

3, 4. (а) Зашто треба да се боримо против себичности? (б) Шта ћемо осмотрити у овом чланку?

3 И ми треба да ’носимо бремена један другога, и да тако испунимо Христов закон‘ (Галатима 6:2). Међутим, склоност ка себичности представља једну од највећих препрека у нашем настојању да будемо послушни Христовом закону и да ’волимо Јехову свим срцем, душом и умом, и да волимо ближње као саме себе‘ (Матеј 22:37-39). Будући да смо несавршени, склони смо да будемо егоцентрични. Сем тога, стрес који доноси свакодневни живот, такмичарски дух у школи или на послу и борба да се састави крај с крајем чине да наша природна склоност постаје још јача. Та склоност ка себичности не јењава. Апостол Павле је упозорио: ’У последњим данима људи ће постати саможиви‘ (2. Тимотеју 3:1, 2ДК).

4 Исус је пред крај службе на земљи указао својим ученицима на три корака која ће им помоћи да савладају себичност. Која су та три корака и како нам могу користити његова упутства?

Делотворан противотров!

5. Шта је Исус открио ученицима док су проповедали у Галилеји, и зашто их је то шокирало?

5 Исус је проповедао близу Цезареје Филипове на северу Галилеје. Ово мирно, живописно подручје вероватно је више позивало на доколицу него на самоодрицање. Међутим, док је био тамо, Исус је почео да говори својим ученицима да „мора да иде у Јерусалим и да много тога претрпи од старешина и свештеничких главара и писмозналаца, те да буде убијен, и да трећи дан ускрсне“ (Матеј 16:21). Колико су само његови ученици били шокирани кад су то чули, јер су до тада очекивали да ће њихов Вођа успоставити своје Краљевство овде на земљи! (Лука 19:11; Дела апостолска 1:6).

6. Зашто је Исус оштро прекорио Петра?

6 Петар одмах „одведе [Исуса] на страну и поче да га прекорава, говорећи: ’Буди добар према себи, Господе; тако нешто те нипошто неће снаћи‘“. Како је Исус реаговао? „Окренувши леђа, рече Петру: ’Одлази иза мене, Сатано! Ти си ми камен спотицања, јер не мислиш Божјим мислима, него људским.‘“ Њих двојица су потпуно различито размишљали! Исус је спремно прихватио пут самопожртвованости који му је Бог наменио — пут који ће се за неколико месеци завршити његовом смрћу на мученичком стубу. Петар га је посаветовао да поштеди себе. Рекао је: „Буди добар према себи.“ Петар је несумњиво имао добре намере. Па ипак, Исус га је прекорио зато што је Петар у тој прилици допустио да Сатана утиче на њега. Петар није ’мислио Божјим мислима, него људским‘ (Матеј 16:22, 23).

7. Према ономе што је Исус рекао у Матеју 16:24, шта треба да ураде његови следбеници?

7 Одјек онога што је Петар рекао Исусу може се чути и данас. Свет углавном подстиче људе да ’буду добри према себи‘ и да ’иду линијом мањег отпора‘. С друге стране, Исус је препоручивао потпуно другачији став. Својим ученицима је рекао: „Ако неко хоће да пође за мном, нека се одрекне себе и узме свој мученички стуб и нека ме стално следи“ (Матеј 16:24). У једном делу стоји: „Овим речима се не позивају људи да постану ученици, већ се они који су се већ одазвали на Христов позив позивају да размисле о томе шта значи бити његов ученик“ (The New Interpreter’s Bible). Три корака која је Исус истакао, као што је забележено у том стиху, треба да предузму верници. Хајде да осмотримо сваки од та три корака посебно.

8. Објасни шта значи одрећи се себе.

8 Прво, морамо да се одрекнемо себе. Грчка реч која је преведена са ’одрећи се себе‘ указује на то да је особа спремна да каже не себичним жељама или личним удобностима. Одрећи се себе не значи да ћемо се једноставно одрећи понеког задовољства, а не значи ни да треба да будемо аскете нити да себи на неки начин наносимо зло. Ми више не ’припадамо себи‘ у том смислу што смо цео свој живот предали Јехови (1. Коринћанима 6:19, 20). Уместо да будемо усредсређени на себе, ми смо усредсређени на служење Богу. То што смо се одрекли себе значи да смо одлучни да вршимо Божју вољу, иако се то понекад коси с нашим несавршеним склоностима. Када смо се предали Богу и крстили се, ми смо му показали своју искључиву оданост. Након тога, ми морамо настојати да читав свој живот поступамо у складу са својим предањем.

9. (а) Шта је симболизовао мученички стуб када је Исус био на земљи? (б) Шта значи узети свој мученички стуб?

9 Други корак који морамо предузети јесте да узмемо свој мученички стуб. У првом веку мученички стуб је био симбол патње, срама и смрти. Обично су искључиво злочинци били погубљивани на мученичком стубу или су њихова мртва тела била обешена на стуб. Исус је овим изразом показао да хришћанин, будући да није део света, мора бити спреман да се суочи с прогонством, презиром, па чак и смрћу (Јован 15:18-20). Пошто се држимо хришћанских мерила ми смо другачији и зато свет ’погрдно говори о нама‘ (1. Петрова 4:4). То би се могло дешавати у школи, на послу или чак и у породици (Лука 9:23). Без обзира на то, ми спремно подносимо презир света зато што више не живимо за себе. Исус је рекао: „Срећни сте кад вас због мене грде и прогоне и лажући говоре свакакво зло против вас. Радујте се и поскакујте од радости, јер је ваша награда на небесима велика“ (Матеј 5:11, 12). Заиста, најважније је имати Божју наклоност.

10. Шта значи стално следити Исуса?

10 Треће, Исус Христ је рекао да га морамо стално следити. Према једном речнику од В. Е. Вајна, следити неког значи бити његов сарадник, „ићи с неким у истом правцу“ (An Expository Dictionary of New Testament Words). У 1. Јовановој 2:6 стоји: „Онај ко каже да остаје у [Богу], дужан је да и сам ходи као што је [Христ] ходио.“ Како је Исус ходио? Због љубави коју је гајио према Оцу и својим ученицима у његовом срцу није било места за себичност. Павле је написао: „Христ није угађао себи“ (Римљанима 15:3). Чак и када је био уморан и гладан, Исус је стављао потребе других испред сопствених (Марко 6:31-34). Такође се снажно напрезао у делу проповедања и поучавања о Краљевству. Зар не би требало да га опонашамо док ревно испуњавамо своје опуномоћење да ’стварамо ученике од људи из свих нација и да их учимо да држе све што је Исус заповедио‘? (Матеј 28:19, 20). Христ нам је својим понашањем оставио узор и ми се морамо трудити да ’тачно следимо његове стопе‘ (1. Петрова 2:21).

11. Зашто је важно да се одрекнемо себе, узмемо свој мученички стуб и стално следимо Исуса Христа?

11 Веома је важно да се одрекнемо себе, узмемо свој мученички стуб и стално следимо Христа, који је наш Узор. То је противотров за себичност — особину која представља препреку у испољавању самопожртвоване љубави. Штавише, Исус је рекао: „Ко хоће да спасе своју душу, изгубиће је; а ко изгуби своју душу ради мене, наћи ће је. Јер шта ће вредети човеку ако добије цео свет, а изгуби своју душу? Или шта ће човек дати у замену за своју душу?“ (Матеј 16:25, 26).

Не можемо служити двојици господара

12, 13. (а) Шта је занимало младог владара који је тражио савет од Исуса? (б) Који је савет Исус дао том младом човеку и зашто?

12 Неколико месеци након што је Исус истакао колико је важно да се његови ученици одрекну себе, један богати млади владар је дошао код њега и упитао га: „Учитељу, какво добро морам да чиним да добијем вечни живот?“ Исус му је рекао да „држи заповести“ и затим је навео неке од њих. Младић је узвратио: „Све то држим.“ Тај човек је очигледно био искрен и давао је све од себе да би држао заповести које су прописане у Закону. Зато је упитао: „Шта ми још недостаје?“ Као одговор, Исус му је упутио следећи јединствени позив: „Ако хоћеш да будеш савршен [„потпун“, New American Standard Bible], иди и продај своје имање и дај сиромашнима и имаћеш благо на небу, па дођи и буди мој следбеник“ (Матеј 19:16-21).

13 Исус је видео да тај млади човек, уколико жели да служи Јехови целом душом, треба да савлада велику препреку у свом животу — богатство. Прави Христов ученик не може служити двојици господара. Он ’не може робовати Богу и Богатству‘ (Матеј 6:24). Треба да има ’једноставно око‘ које је усредсређено на духовне ствари (Матеј 6:22). Особа која се одриче онога што има и даје то сиромашнима показује самопожртвован дух. У замену за ту материјалну жртву, Исус је овом младом владару понудио непроцењиво вредну предност да сакупља благо на небу — благо које ће му донети вечни живот и које ће му на крају омогућити да с Христом влада на небу. Тај млади човек није био спреман да се одрекне себе. „Оде жалостан, јер је поседовао много тога“ (Матеј 19:22). Међутим, многи други Исусови следбеници поступили су другачије.

14. Како су четворица рибара реаговала на Исусов позив да га следе?

14 Исус је око две године раније сличан позив упутио четворици рибара — Петру, Андрији, Јакову и Јовану. Двојица од њих су у том тренутку рибарили, а друга двојица су крпили мреже. Исус им је рекао: „Пођите за мном, и учинићу вас рибарима људи.“ Сва четворица су на крају оставила свој посао и остатак свог живота следили Исуса (Матеј 4:18-22).

15. Шта је једна Јеховина сведокиња жртвовала да би следила Исуса?

15 Многи хришћани данас опонашају пример четворице рибара а не пример богатог младог владара. Да би могли да служе Јехови жртвовали су богатство и могућности које им се пружају у овом свету. „Када сам имала 22 године, морала сам да донесем важну одлуку“, каже Дебора. Она објашњава: „Око шест месеци сам проучавала Библију и желела сам да предам свој живот Јехови, али моја породица се много противила томе. Моји родитељи су били мултимилионери и сматрали су да ће бити осрамоћени ако ја постанем Сведок. Дали су ми 24 сата да одлучим шта желим — лагодан живот или истину. Ако не прекинем сваки контакт са Сведоцима, нећу добити ништа од наследства. Јехова ми је помогао да донесем исправну одлуку и дао ми је снаге да је спроведем у дело. Већ 42 године сам у пуновременој служби и уопште нисам зажалила због тога. Захваљујући томе што сам окренула леђа себичном начину живота који се врти око задовољстава избегла сам испразност и несрећу, проблеме које видим код чланова моје породице. Мој муж и ја допринели смо да више од стотину људи упозна истину. Та духовна деца ми значе много више од било каквог материјалног богатства.“ Милиони Јеховиних сведока размишљају на сличан начин. Како је с тобом?

16. Како можемо показати да више не живимо за себе?

16 Жеља да не живе више за себе покренула је хиљаде Јеховиних сведока да служе као пионири, то јест пуновремени објавитељи Краљевства. Други, којима околности не дозвољавају да учествују у пуновременој служби, гаје пионирски дух и учествују у делу проповедања о Краљевству колико год могу. Родитељи показују сличан став када посвећују много времена и када жртвују личне удобности да би пружали духовну поуку својој деци. На овај или онај начин, сви можемо показати да нам је Краљевство на првом месту у животу (Матеј 6:33).

Чија нас љубав нагони?

17. Шта нас мотивише да чинимо жртве?

17 Показивање самопожртвоване љубави није најлакши пут којим се може ићи. Али размисли о ономе што нас нагони на то. Павле је написао: „Љубав коју Христ има нагони нас, јер смо просудили да је један човек умро за све... и он је умро за све да они који живе не живе више за себе, него за онога који је умро за њих и био ускрснут“ (2. Коринћанима 5:14, 15). Христова љубав нас нагони да не живимо више за себе. Колико је само моћна та мотивација! С обзиром на то да је Христ умро за нас, зар не осећамо моралну обавезу да живимо за њега? На крају крајева, захвалност за дубину љубави коју су Бог и Христ показали према нама нагони нас да предамо свој живот Богу и да постанемо Христови ученици (Јован 3:16; 1. Јованова 4:10, 11).

18. Зашто се исплати бити самопожртвован?

18 Да ли се исплати не живети више за себе? Након што је богати млади владар одбио Исусов позив и отишао, Петар је рекао Исусу: „Гле! Ми остависмо све и пођосмо за тобом; шта ће у ствари бити с нама?“ (Матеј 19:27). Петар и други апостоли су се заиста одрекли себе. Какву ће награду добити за то? Исус је прво говорио о томе да ће добити предност да владају с њим на небу (Матеј 19:28). Том приликом је указао и на благослове које може добити сваки његов следбеник. Рекао је: „Нико није оставио кућу или браћу или сестре или мајку или оца или децу или њиве ради мене и ради добре вести, а да неће добити стоструко сада у овом времену... а у систему ствари који долази вечни живот“ (Марко 10:29, 30). Добијамо много више него што жртвујемо. Зар духовни очеви, мајке, браћа, сестре и деца које смо добили нису далеко вреднији од било чега што смо жртвовали зарад Краљевства? Ко је у животу имао више благослова — Петар или богати млади владар?

19. (а) Од чега зависи права срећа? (б) Шта ћемо осмотрити у следећем чланку?

19 Исус је и речима и делима показао да срећу доноси давање и служење, а не себичност (Матеј 20:28; Дела апостолска 20:35). Пошто више не живимо за себе и стално следимо Христа, ми већ сада налазимо велико задовољство у животу и имамо наду да ћемо у будућности живети вечно. Наравно, када смо се одрекли себе Јехова је постао наш Власник. Тако смо постали Божји робови. Зашто такво ропство доноси награде? Како оно утиче на одлуке које доносимо? Следећи чланак ће одговорити на ова питања.

Да ли се сећаш?

• Зашто треба да се боримо против себичних склоности?

• Шта значи одрећи се себе, узети свој мученички стуб и стално следити Исуса?

• Шта нас мотивише да више не живимо за себе?

• Зашто се исплати бити самопожртвован?

[Питања за разматрање]

[Слика на 11. страни]

„Буди добар према себи, Господе“

[Слика на 13. страни]

Шта је спречило младог владара да следи Исуса?

[Слике на 15. страни]

Љубав покреће Јеховине сведоке да служе као ревни објавитељи Краљевства