Пређи на садржај

Пређи на садржај

Самсон побеђује снагом од Јехове!

Самсон побеђује снагом од Јехове!

Самсон побеђује снагом од Јехове!

ОСВЕТОЉУБИВИ поробљивачи су га ослепели и присилили на тежак рад. Затим га изводе из тамнице и доводе у један пагански храм да забавља мноштво. Изводе га пред хиљаде посматрача и подсмевају му се. Овај затвореник није нити криминалац нити војсковођа непријатељске војске. Он је обожавалац Јехове који је 20 година служио као судија у Израелу.

Како је Самсон — најјачи човек који је икада живео — доспео у једну тако понижавајућу ситуацију? Хоће ли се избавити захваљујући својој надљудској снази? У чему је била тајна Самсонове снаге? Можемо ли нешто научити од њега?

Он ће „почети избављати Израел“

Израелови синови су се много пута окретали од правог обожавања. Зато, када „чинише што није по вољи Јехови... Јехова их даде у руке Филистејима за четрдесет година“ (Судије 13:1).

Прича о Самсону почиње када се Јеховин анђео појављује жени Израелца Маноја, која је нероткиња, и каже јој да ће родити сина. „Да не прође бритва по глави његовој“, рекао јој је анђео, „јер ће дете бити назиреј Божји од утробе материне, и он ће бити онај који ће почети избављати Израел из руку Филистејских“ (Судије 13:2-5). Јехова је одредио Самсона за један посебан задатак још пре него што је зачет. Требало је да чим се роди постане назиреј — издвојен за једну посебну врсту свете службе.

’Она ми се допада‘

Док је Самсон одрастао, ’Јехова га је благосиљао‘ (Судије 13:24). Једног дана је Самсон рекао оцу и мајци: „Видех у Тамнату једну жену између кћери Филистејских; ожените ме с њом“ (Судије 14:2). Замисли како су се изненадили! Уместо да избавља Израелце од оних који су их угњетавали, њихов син је желео да склопи брак са женом која припада баш том народу. Ступити у брак са женом која обожава паганске богове било је у супротности с Божјим Законом (Излазак 34:11-16). Зато су му родитељи приговорили: „Зар нема жене међу кћерима твоје браће, у свему народу нашему, да идеш да се ожениш између необрезаних Филистеја?“ Међутим, Самсон је инсистирао: „Ожени ме њом, јер ми се она допада“ (Судије 14:3).

У ком смислу се ова Филистејка ’допадала‘ Самсону? Не ради се о томе да је била „лепа, симпатична, привлачна“, стоји у делу Cyclopedia од Маклинтока и Стронга, „већ је била погодна за остваривање циља или намере, и испуњавање одређене сврхе“. Погодна за постизање ког циља? У Судијама 14:4 објашњава се да је Самсон ’тражио повод за свађу с Филистејима‘. Из тог разлога је и био заинтересован за ову жену. Како је Самсон одрастао, ’дух Јеховин поче да га покреће‘, то јест подстиче на акцију (Судије 13:25). Тако је Јеховин дух навео Самсона да затражи да се ожени овом женом, а тај исти дух га је покретао све време док је био судија у Израелу. Да ли је Самсону пошло за руком да искористи прилику коју је тражио? Хајде најпре да видимо како га је Јехова уверио да има његову подршку.

Самсон је био на путу ка Тамнату, граду у коме је живела његова будућа невеста. „Кад дођоше до винограда Тамнатских“, стоји у извештају, „гле, сукоби га млад лав. Дух Јеховин обузе га и не имајући ништа у руци Самсон растрже лава.“ Ово изванредно испољавање Самсонове снаге десило се кад је био сам. Није било очевидаца. Да ли је то био Јеховин начин да увери Самсона да је као назиреј способан да испуни задатак који му је Бог дао? Библија то не каже, али Самсон је сигурно схватио да та необична снага није његова. Сигурно је долазила од Бога. Могао је да се ослони на Јехову да ће му помоћи док буде испуњавао задатак који је стајао пред њим. Пошто га је догађај с лавом ојачао, Самсон „дође и говори са женом и она се допаде очима Самсоновим“ (Судије 14:5-7).

Када се Самсон после вратио да поведе жену, ’сврати да види убијеног лава. И гле, у мртвом лаву рој пчела и мед‘. Имајући то у мислима, Самсон је касније на свом венчању поставио загонетку тридесеторици Филистеја који су му били свадбени другови: „Од онога који прождире изиђе јело и од љутога изиђе сладост.“ Ако би одгонетнули загонетку, Самсон би им дао 30 кошуља и 30 хаљина. Ако не би, они би то исто морали да дају Самсону. Филистеје је три дана мучила ова загонетка. Четвртог дана, запретили су Самсоновој жени. Рекли су јој: „Наговори мужа свога да нам објасни загонетку или ћемо спалити и тебе и дом оца твога.“ Каква окрутност! Ако су Филистеји тако поступали са својим сународницима, како су тек мучили Израелце! (Судије 14:8-15).

Престрављена жена је вршила притисак на Самсона да јој каже решење. Одмах је обавестила свадбене другове и тиме показала недостатак љубави и лојалности према Самсону. Одгонетнули су загонетку, а Самсон је знао и како. Рекао им је: „Да нисте орали на мојој јуници, не бисте погодили моју загонетку.“ Прилика на коју је Самсон све до сад чекао сама му се указала. „Дух Јеховин обузе га и он сиђе у Аскалон, поби онде тридесет људи, узе одело с њих и даде нове хаљине онима који одгонетнуше загонетку“ (Судије 14:18, 19).

Да ли га је на то што је учинио у Аскалону покренула жеља за осветом? Није. То дело је извршио сам Бог преко особе коју је изабрао да избави народ. Јехова је преко Самсона покренуо борбу против окрутних људи који су угњетавали његов народ. Требало је да се та борба настави. Следећа прилика се указала када је Самсон дошао да посети своју жену.

Усамљени ратник

Када се вратио у Тамнат, Самсон је открио да је његову жену отац удао за другог човека, јер је мислио да је Самсон мрзи. Самсон је наизглед био увређен. Ухватио је 300 лисица, везао их по две за репове и ставио им бакљу између репова. Када их је пустио, оне су запалиле њиве, винограде и маслињаке, и тако су уништиле три најважнија извора хране која би Филистеји користили током читаве године. Љути Филистеји показали су колико су окрутни. Сматрали су да су Самсонова жена и њен отац одговорни за то што се десило и зато су их спалили. Њихова брутална освета послужила је Самсоновој намери. Он им је узвратио великим крвопролићем (Судије 15:1-8).

Да ли су Израелци схватили да Јехова Бог благосиља Самсона и да ли су се ујединили с њим како би окончали филистејску доминацију? Нису. Да би избегли невољу, Јудеји су послали 3 000 људи да ухапсе вођу ког је Бог изабрао и предали су га његовим непријатељима. Међутим, израелска нелојалност је пружила Самсону прилику да непријатељима зада још један ударац. Када је требало да га предају Филистејима, „њега обузе тада дух Јеховин, и ужа на рукама његовим постадоше као конци изгорели од ватре, и спадоше свезе с руку његових“. Затим је узео магарећу чељуст и њоме побио хиљаду непријатеља (Судије 15:10-15).

Самсон се обратио Јехови речима: „Ти си руком слуге свога ово велико избављење учинио; а хоћу ли ја сад умрети од жеђи или ћу пасти у руке необрезаних?“ Јехова је чуо Самсонову молитву и одговорио је на њу. „Бог расцепи стену... и из ње протече вода. Самсон се напи, дух му се поврати, и оживи“ (Судије 15:18, 19).

Самсон је био потпуно усредсређен на свој циљ, борбу против Филистеја. То што је одсео у кући једне блуднице у Гази било је с намером да се бори против Божјих непријатеља. Самсону је било потребно преноћиште у непријатељском граду, а оно се могло наћи у кући блуднице. Самсон није имао неморалне намере. Напустио је ту кућу у поноћ, ишчупао градска врата са оба довратка и однео их до врха горе поред Хеврона, што је било удаљено око 60 километара. То је учинио снагом од Јехове, и он је одобрио тај поступак (Судије 16:1-3).

Начин на који је свети дух деловао на Самсона био је јединствен због необичних околности. Верне Божје слуге у данашње време такође се могу ослонити на тај дух да им да снагу. Исус је обећао својим следбеницима да ће Јехова „дати светог духа онима који га моле“ (Лука 11:13).

Зашто је Јехова ’одступио од Самсона‘?

Десило се да се Самсон заљубио у жену по имену Далида. Петорица филистејских кнежева толико су желели да се реше Самсона да су тражили помоћ од ње. Дошли су код Далиде и рекли јој: „Милуј га [„превари га“, ДК], како би сазнала где му стоји велика снага његова, и како бисмо могли да му доскочимо.“ Сваки од петорице кнежева понудио јој је мито од „хиљаду и сто сикала сребра“ (Судије 16:4, 5).

Понуда од 5 500 сикала представљала је прилично велико мито. Када је Аврахаму умрла жена, он је платио 400 сикала за гробно место, а роб се продавао за само 30 сикала (Постање 23:14-20; Излазак 21:32). Чињеница да су петорица кнежева — владари пет филистејских градова — апеловали на Далидину похлепу а не на њену приврженост свом народу, указује да је она можда била Израелка. Било како било, Далида је прихватила понуду.

Самсон је Далиди три пута дао погрешан одговор, и три пута га је издала покушавајући да га преда његовим непријатељима. Међутим, „она [му] сваки дан досађиваше својим речима и наваљиваше и душа му пренеможе да умре“. Самсон јој је на крају открио истину — никада није секао косу. Када би је скратио, постао би слаб и био би као и сваки други човек (Судије 16:6-17).

То је довело до Самсонове пропасти. Далида га је довела у ситуацију да му глава буде обријана. Међутим, Самсонова снага није дословно била у његовој коси, већ је његова коса само представљала посебан однос с Богом који је имао као назиреј. Када је Самсон дозволио да дође у ситуацију која је утицала на његово назирејство тако што му је била обријана глава, ’Јехова је одступио од њега‘. Филистеји су га тада савладали, ослепели и бацили у тамницу (Судије 16:18-21).

Каква снажна поука за нас! Зар не треба на свој однос с Јеховом да гледамо као на нешто веома драгоцено? Ако на било који начин доведемо у питање своје хришћанско предање, како можемо очекивати да ће нас Бог и даље благосиљати?

„Нек умрем с Филистејима“

Филистеји су ликовали зато што су победили Самсона и захваљивали су свом богу Дагону. Прослављајући победу, повели су свог заробљеника у Дагонов храм. Међутим, Самсон је знао који је био прави разлог његовог пада. Знао је зашто је Јехова одступио од њега, и покајао се због онога што је учинио. Док је Самсон био у затвору, коса је почела нагло да му расте. Шта ће урадити сада када се налази пред хиљадама Филистеја?

Самсон се молио: „Јехова, Вечни! Опомени ме се, молим те, и укрепи ме, молим те, само сад, Боже, да се осветим један пут Филистејима за оба ока своја!“ Затим је ухватио два средња стуба зграде и ’налегао јако‘. Шта се десило? „Кућа паде на кнезове и на сав народ који беше у њој. И би мртвих које уби смрћу својом више него оних које поби за живота свога“ (Судије 16:22-30).

Што се тиче физичке снаге, Самсону није било равног међу људима. Његова моћна дела и те како су била значајна. Али што је најважније, Јеховина Реч убраја Самсона међу особе које су имале јаку веру (Јеврејима 11:32-34).

[Слика на 26. страни]

У чему је била тајна Самсонове снаге?