Пређи на садржај

Пређи на садржај

Наша деца — драгоцено наслеђе

Наша деца — драгоцено наслеђе

Наша деца — драгоцено наслеђе

„Деца су наслеђе које од Бога долази; награда је плод утробе материне“ (ПСАЛАМ 127:3).

1. Како је настала прва људска беба?

 РАЗМИСЛИ о чудесним догађајима које је Јехова Бог омогућио начином на који је створио први људски пар. И отац, Адам, и мајка, Ева, дали су део себе од чега се касније у Евиној материци развила потпуно нова особа — прва људска беба (Постање 4:1). И дан-данас, зачеће детета и његово рођење испуњавају нас дивљењем и за многе то представља право чудо.

2. Зашто би рекао да оно што се одиграва у материци трудне жене представља чудо?

2 За око 270 дана, од првобитне ћелије која се оформила унутар мајке, као резултат њеног сједињења са оцем, настаће беба сачињена од билиона ћелија. Та првобитна ћелија у себи садржи упутства која су потребна за стварање више од 200 врста ћелија. Слеђењем тих задивљујућих упутстава, која човек не може разумети, те ћелије запањујуће сложености развијају се по тачно одређеном редоследу и на тачно одређен начин да би створиле ново људско биће!

3. Зашто се многи разумни људи слажу с тим да се само Богу може приписати заслуга за рађање новог људског бића?

3 Шта би онда рекао, коме припада заслуга за чудо рађања? Свакако Ономе ко је и створио живот. Један библијски писац се овако изразио: „Знајте да је Јехова Бог! Он нас је створио, а не ми сами“ (Псалам 100:3NW). Родитељи, ви врло добро знате да ваша драга деца нису дошла на свет захваљујући некој вашој мудрости. Само се Богу који поседује неограничену мудрост може приписати заслуга за чудесан настанак новог живог бића. Већ хиљадама година разумни људи верују да је за стварање детета у материци мајке заслужан наш Величанствени Створитељ. Да ли и ти верујеш у то? (Псалам 139:13-16).

4. Која се лоша особина коју имају неки људи никада не може приписати Јехови?

4 Међутим, да ли је Јехова неки безосећајан Створитељ који је само покренуо биолошке процесе путем којих мушкарци и жене могу стварати потомство? Неки људи јесу безосећајни, али Јехова никада није такав (Псалам 78:38-40). У Псалму 127:3 Библија каже: „Деца су наслеђе које од Бога долази; награда је плод утробе материне.“ Хајде да сада размотримо шта је то наслеђе и чега је оно доказ.

Наслеђе и награда

5. Зашто можемо рећи да су деца наслеђе?

5 Наслеђе можемо упоредити с поклоном или даром. Често родитељи раде дуго и напорно како би деци оставили наслеђе. То може бити новац, имање или можда неке драгоцености. У сваком случају, наслеђе је доказ родитељске љубави. Библија каже да је Бог дао родитељима децу као наслеђе. Она су дар који је одраз његове љубави. Ако си родитељ, можеш ли рећи да својим поступцима показујеш да на своју децу гледаш као на дар који је Створитељ свемира дао лично теби?

6. Шта је Бог намеравао када је омогућио људима да имају децу?

6 Јехова је дао тај дар Адаму и Еви зато што је имао намеру да земља буде насељена њиховим потомцима (Постање 1:27, 28; Исаија 45:18). Јехова није појединачно створио сваког човека, као што је то учинио с милионима анђела (Псалам 104:4; Откривење 4:11). Уместо тога, Бог је одлучио да створи људе са способношћу да стварају потомство које ће личити на њих. Како је то само величанствена предност за мајку и оца да добију бебу и да брину о њој! Родитељи, да ли захваљујете Јехови што вам је омогућио да имате такво драгоцено наслеђе?

Учите из Исусовог примера

7. За разлику од неких родитеља, како је Исус показивао да се занима за ’синове људи‘ и да их разуме?

7 Нажалост, не гледају сви родитељи на своју децу као на награду. Многи показују мало разумевања према својој деци. Такви родитељи не одражавају став какав имају Јехова и његов Син (Псалам 27:10; Исаија 49:15). За разлику од таквих родитеља, осмотри колико се Исус занимао за младе. Библија показује да је он, чак и пре него што је дошао на земљу као човек — док је био моћно духовно створење на небу — ’уживао међу синовима људи‘ (Пословице 8:31). Толико је волео људе да је спремно дао свој живот као откупнину како бисмо могли да добијемо вечни живот (Матеј 20:28; Јован 10:18).

8. Како је Исус оставио родитељима добар пример?

8 Док је био на земљи, Исус је оставио изузетан пример који користи нарочито родитељима. Запази шта је урадио. Издвајао је време за децу, чак и када је био веома заузет и оптерећен. Посматрао их је како се играју на тргу и оно што је том приликом запазио користио је у свом поучавању (Матеј 11:16, 17). Када је последњи пут ишао у Јерусалим, знао је да ће патити и бити убијен. Зато, када су му људи довели своју децу, његови ученици су, можда желећи да га заштите од додатног оптерећења, покушали да спрече децу да му приђу. Међутим, Исус је укорио своје ученике. Рекао је: „Пустите децу да долазе к мени; не заустављајте их“ и тиме је показао да је ’уживао‘ да буде с децом (Марко 10:13, 14).

9. Зашто је оно што радимо много важније од онога што кажемо?

9 Можемо да учимо из Исусовог примера. Како реагујемо кад нам деца приђу, нарочито кад смо заузети? Да ли реагујемо као Исус? Он је био спреман да пружи деци оно што им је потребно, а што пре свега родитељи треба да им пруже — време и пажњу. Важно је да деца чују речи као што су „волим те“. Међутим, дела говоре гласније од речи. Своју љубав не показујете само оним што кажете већ много више оним што радите. Љубав према својој деци показујете тако што им посвећујете време и пажњу и тако што бринете о њима. Међутим, упркос свему томе, можда се неће одмах видети резултати, барем не тако брзо као што бисте желели. Потребно је стрпљење. Можемо научити да будемо стрпљиви ако опонашамо начин на који се Исус опходио према својим ученицима.

Исусово стрпљење и његова наклоност

10. Како је Исус пружио својим ученицима поуку о понизности, и какав је успех имао у први мах?

10 Исус је био свестан да су се његови ученици стално препирали око тога ко је међу њима највећи. Једног дана након што је стигао у Капернаум са својим ученицима, упитао их је: „’О чему сте то путем расправљали?‘ А они су ћутали, јер су се путем међу собом расправљали ко је већи.“ Уместо да их строго прекори, Исус им је стрпљиво пружио поуку о понизности (Марко 9:33-37). Да ли је то довело до жељених резултата? Не одмах. Око шест месеци касније, Јаков и Јован су наговорили своју мајку да тражи од Исуса да их постави на угледне положаје у Краљевству. Исус је поново стрпљиво исправио њихово размишљање (Матеј 20:20-28).

11. (а) Који уобичајени задатак Исусови апостоли нису извршили када су дошли с њим у горњу собу? (б) Шта је Исус урадио, и да ли је његов труд одмах уродио плодом?

11 Убрзо је уследила Пасха 33. н. е. и Исус је остао насамо са апостолима да би је заједно прославили. Када су дошли у једну горњу собу, нико од 12 апостола није се понудио да у складу са обичајем другима опере прашњаве ноге — што је иначе било задужење слуге или жене у домаћинству (1. Самуилова 25:41; 1. Тимотеју 5:10). Колико ли је Исус био жалостан када је видео да његови ученици и даље теже за неким угледним положајем! Зато је он опрао ноге свакоме од њих и усрдно их позвао да следе његов пример служења другима (Јован 13:4-17). Да ли су то учинили? Библија каже да је касније те вечери ’међу њима настала жучна препирка о томе кога од њих треба сматрати највећим‘ (Лука 22:24).

12. Како родитељи могу опонашати Исуса док настоје да поучавају своју децу?

12 Родитељи, када ваша деца не поступају у складу са саветима које им дајете, да ли увиђате како се Исус осећао? Запазите да Исус није дигао руке од апостола иако им је требало времена да савладају своје слабости. Његово стрпљење је на крају уродило плодом (1. Јованова 3:14, 18). Ви родитељи треба да опонашате Исусову љубав и стрпљење, тако што никада не престајете да се трудите да поучавате своју децу.

13. Зашто родитељ не сме да реагује грубо када дете жели нешто да га пита?

13 Млади треба да осете да их родитељи воле и да су заинтересовани за њих. Исус је желео да зна о чему размишљају његови ученици и зато је слушао када су имали питања. Питао их је шта они мисле о неким стварима (Матеј 17:25-27). Добра поука укључује пажљиво слушање и искрено занимање. Зато родитељ треба да се опире склоности да дете које жели нешто да га пита одбије грубим одговором попут: „Немој сада! Зар не видиш да имам посла?“ Ако је родитељ стварно у послу, детету треба рећи да ће о томе разговарати касније. Затим мора да се постара да заиста и буде тако. Дете ће на тај начин осетити да је родитељ заиста заинтересован за њега и биће му лакше да се повери.

14. Шта родитељи могу научити од Исуса у погледу показивања љубави према својој деци?

14 Да ли родитељи треба да загрле децу када хоће да им покажу да их воле? Родитељи и у том погледу могу учити од Исуса. Библија каже да је он ’узео децу у наручје и благосиљао их, полажући руке на њих‘ (Марко 10:16). Шта мислиш како су се тада та деца осећала? Нема сумње да им је то пуно значило и да им се Исус допао! Ако између вас и ваше деце постоји искрена наклоност и љубав, она ће спремније реаговати на ваша настојања да их дисциплинујете и поучавате.

Колико им времена треба посветити

15, 16. Који је један популаран концепт одгајања деце, и како је он по свему судећи настао?

15 Неки се питају да ли је деци заиста потребно да им родитељи посвећују много времена и пажње. Када је у питању одгајање деце, неки вешто унапређују концепт који се зове квалитетно време. Заступници овог концепта тврде да деци није неопходно да родитељи проводе с њима много времена све док је то ограничено време које су планирали да буду с њима смисаоно и добро осмишљено. Да ли је тај концепт о квалитетном времену добар и да ли се темељи на жељи да се на прво место стави добробит детета?

16 Један писац који је разговарао с много деце приметио је да су она „највише желела да им родитељи посвете више времена“ и „неподељене пажње“. Значајно је и следеће запажање једног универзитетског професора: „Тај термин [квалитетно време] проистекао је из осећања кривице код родитеља. Људи су покушали да нађу оправдање за то што су проводили мало времена са својом децом.“ Колико онда времена родитељи треба да проводе с децом?

17. Шта родитељи треба да пруже деци?

17 Библија то не каже. Међутим, родитељи у Израелу су били подстакнути да разговарају с децом када су у кући, када иду путем, кад леже и кад устају (Поновљени закони 6:7). То јасно показује да родитељи непрестано, сваког дана треба да комуницирају с децом и да их поучавају.

18. Које је прилике Исус користио да би поучавао своје ученике, и шта родитељи могу научити из тога?

18 Исус је успешно поучавао своје ученике док су јели, путовали, па чак и када су се одмарали. На тај начин је користио сваку прилику да их поучава (Марко 6:31, 32; Лука 8:1; 22:14). По угледу на њега, хришћански родитељи треба да буду будни како би искористили сваку прилику да успоставе и одрже добру комуникацију са својом децом и да их поучавају Јеховиним путевима.

Чему поучавати и како

19. (а) Шта је још потребно осим што се проводи време с децом? (б) Чему родитељи првенствено треба да поучавају своју децу?

19 Да би родитељи успешно одгајили децу није довољно да једноставно проводе време с њима, па чак ни да их поучавају. Оно што је од пресудне важности јесте то чему их поучавају. Запази како Библија показује шта треба да буде укључено у поуку. У њој стоји: ’Ове заповести које ти ја данас дајем објаснићеш синовима својим.‘ Која је то ’заповест‘ којој је требало поучити децу? Очигледно се ради о заповести која је поменута мало раније, наиме: „Љуби Јехову, Бога свога, свим срцем својим и свом душом својом и свом снагом својом“ (Поновљени закони 6:5-7). Исус је рекао да је то најважнија од свих Божјих заповести (Марко 12:28-30). Родитељи првенствено треба да поучавају децу о Јехови, објашњавајући им зашто је само он вредан наше љубави и предања целом душом.

20. Шта је Бог заповедио родитељима из древних времена у погледу тога чему треба да поучавају децу?

20 Међутим, „заповести“ којима родитељи треба да поучавају децу укључују више од тога да се Бог једноставно воли целим бићем. Запази да је у претходном поглављу Поновљених закона Мојсије још једном навео законе које је Бог написао на каменим плочама, наиме Десет заповести. У те законе спадају и заповести да се не лаже, не краде, не убија и не чини прељуба (Поновљени закони 5:11-22). Стога, требало је да родитељи у то време јасно разумеју потребу да поуче децу моралним вредностима. Хришћански родитељи данас треба да пруже својој деци сличну поуку уколико желе да им помогну да имају сигурну, срећну будућност.

21. Шта се подразумева под заповешћу да се у младе ’усади‘ Божја реч?

21 Запази да је родитељима било речено како да своје младе поучавају ’овим заповестима‘: „Објаснићеш [’усадићеш‘, NW] их синовима својим.“ Реч „усадити“ значи „поучити и усадити честим понављањем или подсећањем; подстицати или урезати у мисли“. Стога, Бог у ствари каже родитељима да добро испланирају програм библијске поуке помоћу којег ће у мисли своје деце усадити духовне вредности.

22. Шта је било речено израелским родитељима да раде како би поучавали децу, и шта је то значило?

22 Да би направили такав програм проучавања, родитељи морају да предузму иницијативу. Библија каже: „Везаћеш их [’те заповести‘] себи на руку, и биће ти као почеоник међу очима. Написаћеш их на стубове куће своје и на врата своја“ (Поновљени закони 6:8, 9). То не значи да родитељи треба дословно да напишу Божје законе на стубовима и на вратима или да их привежу за руку своје деце и ставе их међу њихове очи. Уместо тога, смисао је да родитељи треба непрестано да подсећају своју децу на Божје поуке. Децу треба да поучавају тако редовно и доследно као да су Божје поуке све време пред њима.

23. Шта ће бити осмотрено у наредном чланку?

23 Које су неке посебно важне ствари којима родитељи треба да поучавају своју децу? Зашто је данас посебно важно да деца буду поучена како да се заштите? Која помоћ стоји на располагању родитељима да делотворно поучавају децу? Ова и друга питања која занимају многе родитеље биће осмотрена у наредном чланку.

Како би одговорио?

• Зашто родитељи треба да гледају на своју децу као на нешто драгоцено?

• Шта родитељи и други могу научити од Исуса?

• Колико времена родитељи треба да посвећују деци?

• Чему деца треба да буду поучена, и како их треба поучавати?

[Питања за разматрање]

[Слика на 10. страни]

Шта родитељи могу научити из начина на који је Исус поучавао?

[Слике на 11. страни]

Када и како је требало да израелски родитељи поучавају своју децу?

[Слике на 12. страни]

Родитељи треба стално да поучавају децу о Богу