Пређи на садржај

Пређи на садржај

Родитељи, заштитите своје драгоцено наслеђе

Родитељи, заштитите своје драгоцено наслеђе

Родитељи, заштитите своје драгоцено наслеђе

„Под окриљем мудрости добија [се] заклон... мудрост даје да живи ономе који је има“ (ПРОПОВЕДНИК 7:12).

1. Зашто родитељи треба да гледају на своју децу као на дар?

 РОДИТЕЉИ доносе на свет децу која и физички и по особинама личе на њих. Библија каже да су деца „наслеђе које од Бога долази“ (Псалам 127:3). Будући да им је заправо он дао живот, Јехова у ствари поверава родитељима нешто што у суштини припада њему (Псалам 36:10). Родитељи, како гледате на тај вредан дар од Бога?

2. Како је Маноје реаговао када је сазнао да ће постати отац?

2 Нема сумње да такав дар треба примити понизна срца и с пуно цењења. Пре више од 3 000 година, Израелац по имену Маноје реаговао је управо тако када је један анђео рекао његовој жени да ће родити дете. Када је чуо ту добру вест, Маноје се помолио: „О Јехова, нека опет дође к нама човек Божји, кога си слао, да нас научи шта ћемо чинити с дететом кад се роди“ (Судије 13:8). Родитељи, шта можете научити из Манојевог примера?

Зашто је данас потребна Божја помоћ

3. Зашто је у одгајању деце посебно данас потребна Божја помоћ?

3 Родитељима је данас више него икада пре потребна Јеховина помоћ у одгајању деце. Зашто? Зато што су Сатана Ђаво и његови анђели збачени с неба на земљу. „Тешко земљи“, упозорава Библија, „јер Ђаво сиђе к вама, с великим гневом, знајући да има мало времена“ (Откривење 12:7-9, 12). Библија објашњава да Сатана ’као ричући лав тражи кога да прождере‘ (1. Петрова 5:8). Лавови углавном вребају најслабије животиње, обично младе. Зато је мудро да хришћански родитељи траже вођство од Јехове како би заштитили своју децу. Колико труда улажете у том правцу?

4. (а) Како би поступио сваки родитељ када би знао да у близини тумара лав? (б) Шта је потребно деци да би била заштићена?

4 Кад би знао да негде у близини слободно тумара неки лав, сигурно би се најпре постарао да заштитиш своју децу. Сатана је грабљивац. Он покушава да исквари Божји народ да би га на тај начин учинио недостојним Божјег одобравања (Јов 2:1-7; 1. Јованова 5:19). Деца су лака мета. Да би избегла Ђаволове замке, деца морају да упознају Јехову и да му буду послушна. Библијско спознање је од пресудне важности. „Ово значи вечни живот“, рекао је Исус, „да усвајају спознање о теби, једином истинитом Богу, и о ономе кога си послао, Исусу Христу“ (Јован 17:3). Надаље, младима је потребна мудрост — способност да разумеју и примењују оно што уче. С обзиром на то да „мудрост даје да живи ономе који је има“, ви родитељи треба да усађујете истину у срце ваше деце (Проповедник 7:12). Како то можете чинити?

5. (а) Како се мудрост може усадити? (б) Како Пословице описују вредност мудрости?

5 Ви можете — и треба — да читате својој деци Божју Реч. Међутим, ако желите да помогнете својој деци да заволе Јехову и буду му послушна, потребно је више од тога — потребно је да разумеју оно чему их поучавате. Да то прикажемо: Детету се може рећи да не прелази улицу пре него што погледа и лево и десно. Па ипак, нека деца то не раде. Зашто? Зато што им није било довољно често наглашавано до чега све може доћи ако их удари ауто. Или то није урађено на такав начин да дете схвати у каквој би се опасности могло наћи, чиме би се надвладала „лудост“ која може водити до несреће. Да би се усадила мудрост потребно је време и много стрпљења. Али колико је само мудрост вредна! „Путеви су њени мили“, каже Библија, „и све стазе њене мирне; дрво је живота оним што је држе, и срећан је онај ко је има“ (Пословице 3:13-18; 22:15).

Учење помоћу којег се усађује мудрост

6. (а) Зашто деца често поступају немудро? (б) Каква се битка води?

6 Млади често греше не зато што нису поучени томе шта је исправно већ зато што то поучавање није допрло до њиховог срца — до саме сржи њиховог бића. Ђаво води битку у којој жели да задобије контролу над срцем младих. Он настоји да их изложи безбожним утицајима свог света. Такође покушава да искористи њихову наслеђену грешну склоност ка ономе што је лоше (Постање 8:21; Псалам 51:7). Родитељи морају разумети да се за срце њихове деце води прави рат.

7. Зашто није довољно једноставно рећи детету шта је исправно, а шта није?

7 Родитељи обично кажу детету шта је исправно а шта погрешно, сматрајући да су их тиме поучили извесном моралном начелу. Они могу рећи детету да није исправно лагати, красти или имати сексуалне односе ван брака. Међутим, деца неће избегавати нешто само зато што им родитељи кажу да то тако треба. Потребно им је нешто више што ће их мотивисати да буду послушна. То су Јеховини закони. Дете треба да схвати да је мудро бити послушан Божјим заповестима (Пословице 6:16-19; Јеврејима 13:4).

8. Каквим се поучавањем може помоћи деци да поступају мудро?

8 Сложеност свемира, разноликост живог света, промена годишњих доба — све то може помоћи детету да разуме да постоји један свемудри Створитељ (Римљанима 1:20; Јеврејима 3:4). Надаље, дете треба поучити томе да га Бог воли, да се он постарао да му путем жртве свог Сина омогући вечни живот и да оно може обрадовати Бога када му је послушно. Дете ће тада вероватно пожелети да служи Јехови, упркос Ђаволовим покушајима да га спречи у томе (Пословице 22:6; 27:11; Јован 3:16).

9. (а) Какво је животоспасавајуће поучавање потребно? (б) На шта су подстакнути очеви, и шта то укључује?

9 За поучавање које ће заштитити дете и мотивисати га да чини оно што је исправно потребни су време, пажња и планирање. Потребно је да родитељи прихвате Божје вођство. Библија каже: „Очеви... одгајајте [своју децу] у дисциплини и усмеравању размишљања у складу с Јеховиним“ (Ефешанима 6:4). Шта то значи? На изворном грчком, израз који је преведен са ’усмеравати размишљање‘ дословно значи „усађивати ум“. То значи да су очеви у ствари подстакнути да у своју децу усаде Јеховин ум. То ће заиста представљати изванредну заштиту за младе! Ако су у дечји ум усађене Божје мисли, ако им је усађен његов начин размишљања, она ће бити заштићена од неисправног поступања.

Жеља мотивисана љубављу

10. Шта је важно да знате уколико желите да делотворно поучавате своје дете?

10 Међутим, да би вам се испунила жеља да на исправан начин васпитавате своју децу, ваш труд мора бити мотивисан љубављу. Један важан фактор је добра комуникација. Сазнајте шта се дешава у животу вашег детета и како оно гледа на ствари. У опуштеној атмосфери тактично наведите дете да се отвори. Понекад ће вас можда изненадити оно што ће вам рећи. Пазите да у том моменту не реагујете бурно, већ га пажљиво слушајте.

11. Како родитељ може усадити детету Јеховин ум?

11 Истина, можда сте свом детету већ више пута из Библије читали Божје законе који забрањују сексуални неморал (1. Коринћанима 6:18; Ефешанима 5:5). Стога, дете је вероватно већ разумело шта се Јехови допада а шта не. Међутим, да би детету био усађен Јеховин ум потребно је више од тога. Деци треба помоћи да разумеју колико су важни Јеховини закони. Треба да буду уверена да су његови закони исправни и корисни, да је добро држати их се и да се тиме показује љубав према њему. Може се рећи да сте успели да у своју децу усадите Јеховин ум само онда ако она, захваљујући томе што сте резоновали с њима на темељу Писма, усвоје Јеховин поглед на ствари.

12. Како родитељ може помоћи свом детету да изгради исправан став према полним односима?

12 Када разговарате о полним односима, дете можете питати: „Да ли мислиш да је лишен среће онај ко се уздржава од полних односа пре брака због тога што слуша Јеховин закон?“ Охрабрите дете да вам објасни шта оно мисли о томе. Након што попричате о величанственом дару који нам је Бог пружио омогућивши нам да стварамо потомство, могли бисте питати: „Да ли мислиш да би наш брижни Бог поставио законе који би нам ускраћивали радост у животу или мислиш да је сврха његових закона да нас усреће и заштите?“ (Псалам 119:1, 2; Исаија 48:17). Сазнајте шта ваше дете мисли о томе. Онда можете скренути пажњу на примере који показују како неморал доводи до бола и невоља (2. Самуилова 13:1-33). Ако резонујете са својим дететом тако да оно разуме и прихвати Божје ставове, учинићете један велики корак ка томе да му усадите Божји ум. Међутим, постоји још нешто што можете учинити.

13. Шта дете треба да разуме да би се код њега развила искрена жеља да буде послушно Јехови?

13 Било би мудро да не говорите свом детету само о последицама непослушности Јехови већ и да му објасните како на Јехову утиче то како живимо. Из Библије покажите детету да Јехови можемо нанети бол када пропуштамо да вршимо његову вољу (Псалам 78:41NW). Могли бисте питати: „Зашто не желиш да повредиш Јехову?“ После тога можете дати следеће објашњење: „Божји непријатељ Сатана тврди да служимо Јехови из себичности, а не зато што га волимо.“ Затим објасните како је Јов, захваљујући томе што је остао беспрекоран, обрадовао Божје срце и пружио одговор на Сатанине лажне оптужбе (Јов 1:9-11; 27:5). Ваше дете треба да разуме да, у зависности од тога како поступа, може или да растужи Јехову или да га обрадује (Пословице 27:11). Ове и многе друге важне поуке могу се пренети деци помоћу књиге Учи од Великог Учитеља. a

Добри резултати

14, 15. (а) Које су поуке из књиге Учитељ утицале на децу? (б) Које си добре резултате имао користећи ову књигу? (Види и оквир на странама 18 и 19.)

14 Један старији човек из Хрватске који свом седмогодишњем унуку чита књигу Учитељ, написао је да му је унук рекао: „Мама ми је рекла да урадим нешто, али ја нисам хтео. Онда сам се сетио поглавља ’Послушност те чува‘ и отишао сам код ње и рекао да ћу је послушати.“ Што се тиче поглавља „Зашто није лепо да лажемо“, један брачни пар с Флориде у САД, рекао је: „У том поглављу се налазе питања која подстичу децу да се отворе и да признају грешке које иначе можда не би признала.“

15 У књизи Учитељ постоји више од 230 слика и уз сваку слику, или групу слика, постоји текст који је појашњава. Једна захвална мајка је рекла: „Мој син се толико загледа у неку слику да не допушта да окренемо страницу. Слике не само што су лепе већ су и поучне и наводе децу да постављају питања. Када је на једној слици видео дечака како гледа телевизију у мрачној соби, мој син је тоном гласа који показује да је знао да нешто није у реду упитао: ’Мама, шта ради тај дечак?‘“ Уз ту слику стоји текст који гласи: „Ко може да види све што радимо?“

Образовање које је данас веома важно

16. Чему је данас веома важно поучити децу, и зашто?

16 Деца треба да знају шта је исправно а шта неисправно када је реч о интимним деловима тела. Међутим, разговарати о томе није увек лако. Једна новинарка је објаснила да је одрасла у времену у ком се сматрало да је непристојно користити речи којима се указује на полне органе. У вези с поучавањем своје деце, она је написала: „Мораћу да се изборим са осећајем непријатности који имам.“ Морамо разумети да деца не могу бити заштићена ако родитељи избегавају да причају о сексу зато што им је непријатно. Сексуални напасници искоришћавају дечје незнање. У књизи Учи од Великог Учитеља ова тема је обрађена на један добар и достојанствен начин. Тиме што ћемо поучити дете о сексу ми му нећемо одузети његову невиност, док пропуст да се то уради може довести до тога.

17. Како књига Учитељ помаже родитељима да поуче своју децу о сексу?

17 У 10. поглављу књиге, када се говори о злим анђелима који су дошли на земљу и добили потомство, детету се поставља питање: „Шта ти знаш о полним односима?“ Књига даје једноставан одговор на достојанствен начин. Касније, 32. поглавље објашњава како деца могу бити заштићена од сексуалних напасника. Многа писма упућена издавачу овог часописа показују да је таква поука веома важна. У једном од тих писама је стајало: „Када смо прошле недеље одвели нашег сина Џавана код докторке која је педијатар, она ме је упитала да ли смо разговарали с њим о томе шта је исправно када су у питању интимни делови тела. Била је веома импресионирана када смо рекли да смо то урадили помоћу наше нове књиге.“

18. Како се у књизи Учитељ разматра тема о обожавању националних симбола?

18 У једном другом поглављу разматра се библијски извештај о тројици младих Јевреја, Седраху, Мисаху и Авденагу, који су одбили да се поклоне пред ликом који је представљао вавилонску државу (Данило 3:1-30). Неки можда не виде каква веза постоји између обожавања ликова и поздрављања заставе, као што је то описано у књизи Учитељ. Међутим, запази шта је у интервјуу за један часопис рекао писац Едвард Гафни (U.S. Catholic). Испричао је да му је ћеркица после првог дана у школи рекла да је научила „нову молитву“, на шта ју је он замолио да му је понови. „Ставила је руку на срце“, каже Гафни, „и поносно почела: ’Заклињем се на верност застави...‘“ Он је даље рекао: „Одједном ми је постало јасно. Јеховини сведоци су били у праву. У нашим школама се унапређује обожавање државе — безусловна, беспоговорна лојалност држави — и то се чини код деце веома раног узраста.“

Вредно сваког труда

19. Које награде могу проистећи из поучавања деце?

19 То што имате прилику да поучавате своју децу заиста је вредно сваког труда. Једна мајка из Канзаса у САД заплакала је када је добила писмо од свог сина. Он је написао: „Сматрам себе веома срећним што сте ме васпитавали на начин који ми је помогао да будем доста емоционално стабилан и уравнотежен. Ти и тата сасвим сигурно заслужујете похвалу“ (Пословице 31:28). Књига Учи од Великог Учитеља може помоћи још многим родитељима да поуче своју децу с циљем да заштите то драгоцено наслеђе.

20. Шта родитељи увек треба да имају на уму, и како то треба да утиче на њих?

20 Наша деца заслужују све време, пажњу и труд који можемо да уложимо. Она ће одрасти врло брзо. Искористите сваку прилику да будете с њима и да им помажете. Никада нећете зажалити због тога. Она ће вас заволети. Увек имајте на уму да су деца дар који вам је Бог дао. Она су заиста веома драгоцено наслеђе! (Псалам 127:3-5). Зато се и опходите с њима у складу с тим, као да сте одговорни Богу за то како ћете их одгајати, јер у суштини и јесте одговорни.

[Фуснота]

a Издали Јеховини сведоци. Види 40. поглавље „Како можемо обрадовати Бога“.

Како би одговорио?

• Зашто родитељи посебно данас треба да заштите своју децу?

• Каквим се поучавањем усађује мудрост?

• О којим важним питањима треба да разговарате са својом децом?

• Како књига Учитељ помаже родитељима да поучавају своју децу?

[Питања за разматрање]

[Оквир⁄Слике на странама 18, 19]

Књига за свакога

Сврха књиге Учи од Великог Учитеља јесте да помогне родитељима и другим одраслим особама да читају и разговарају с децом о учењима Исуса Христа. Међутим, и одрасле особе које су прочитале ову књигу изразиле су искрену захвалност за оно што су сазнале.

Један човек из Тексаса у САД, рекао је: „Књига Учи од Великог Учитеља одушевљава својом једноставношћу и мотивише нас без обзира на узраст, па ето и мене који имам 76 година. Неко ко још од младости служи Јехови пуно вам се захваљује.“

Једна читатељка из Лондона у Енглеској, каже: „Прелепе илустрације ће сигурно освојити срце како родитеља тако и деце. Питања у књизи као и њен изглед изванредни су и стварно је лепо видети како су деликатна питања добро обрађена, као рецимо у 32. поглављу ’Како је Исус био заштићен‘.“ На крају је рекла: „Иако је сасвим јасно да је ова књига намењена првенствено деци Јеховиних сведока, сигурна сам да ће просветним радницима и другима бити веома драго да је имају. Радујем се томе што ћу моћи да је користим у годинама и месецима који следе.“

Једна жена из Масачусетса у САД, коментарисала је о многим „пажљиво одабраним сликама“. Она је запазила: „Приметила сам да теме о којима се говори, и поред тога што је књига намењена деци, могу подстаћи и одрасле да размишљају о свом односу с Јеховом.“

„Каква књига!“, усхићено је рекла једна жена из Мејна у САД. „Она није само за децу већ за све нас јер смо сви ми Божја деца. Дирнула ме је дубоко, узбуркала моја осећања а онда их умирила, тако да сада осећам мир. Осећам да сам тако близу свом Оцу Јехови. Уклонио је сав бол који се годинама гомилао у мени и помогао ми да јасно видим његове намере.“ На крају је рекла: „Свима кажем: ’Молим вас, прочитајте је.‘“

Једна жена из Кјота у Јапану каже да кад год чита унучићима ову књигу, они питају: „’Шта ради овај дечак? Зашто су изгрдили ову девојчицу? Шта ради ова мама? Шта ради овај лав?‘ Ова књига говори о стварима које нас занимају и зато је волим више од било које друге књиге коју могу да узмем у библиотеци.“

Један отац из Калгарија у Канади каже да је одмах чим је добио ову књигу почео да је чита својој шестогодишњој ћерки и деветогодишњем сину. „Књига им се одмах допала“, каже он. „Моја деца су пажљиво слушала и искрено одговарала на питања. Имала су осећај да су део студија и то им је пружило прилику да кажу шта мисле. Одушевљени су и моја ћерка каже да сваке вечери жели да проучава ову књигу.“

Овај отац каже шта се десило после једног студија: „Мој син и ја смо сатима разговарали о Јехови и његовим намерама. Ова књига га је подстакла да постави толико питања. Заплакао сам када ми је пожелео лаку ноћ и упитао: ’Тата, је л’ можемо ово поново да радимо? Имам толико много питања и хоћу да знам све о Јехови.‘“

[Слика на 15. страни]

Родитељи, шта можете научити из Манојевог примера?

[Слика на 16. страни]

Млади, шта можете научити из примера тројице Јевреја?

[Слике на 17. страни]

Слике и текст уз њих у књизи „Учитељ“ представљају моћно средство за поучавање

Шта је Ананија слагао Петру?

Ко може видети све што радимо?